alıntıdır :
Pamukçuk, her yaşta ortaya çıkabilen, daha çok bebeklerde görülen, tekrarlayıcı ağız içi mantar enfeksiyonu için kullanılan bir terimdir. Özellikle yaşamın ilk 6 ayında sık karşılaşılan bu duruma, bütün bebeklerin yaklaşık % 2-5’inde rastlanmaktadır. Etken bir mantar türü olup, genellikle bebeğe doğum sırasında, annede var olan genital mantar enfeksiyonunun bulaşması şeklinde geçer. Doğumdan 2 hafta sonra çocuğun ağzında hastalık belirtileri oluşur. Ağızda oluşan bu enfeksiyon sadece bebeği etkilemekle kalmaz. Etken emme sırasında bebeğin ağzından annenin gögüs uçlarına geçebilir ve süt kanallarına ilerleyerek mastit dediğimiz hastalığa neden olabilir. Bazen hastalık önce annenin gögüs uçlarında başlar ve emzirme sırasında çocuğa geçer. Anne ya da bebeğin antibiyotik kullanması, nemli emzirme pedlerinin ya da sütyenlerin kullanılması, bebekte emzik kullanımı, annenin yapay tatlandırıcı ya da tatlıları aşırı tüketmesi, annede diyabet ve anemi gibi sağlık sorunlar pamukçuk riskini artıran durumlardır.
Pamukçuk enfeksiyonu bebeklerde her zaman belirtiye neden olmaz. Ancak çoğu zaman, ağız içinde (dilin üzerinde, dudak ve yanağın iç kısmında, bazen boğazda) krem-beyaz renkli noktalar şeklinde belirti verir. Bu noktalar süt kesiği ya da peynir görünümünde olup, kazındığında altındaki bölgenin yavaşça kanadığı görülür. Yanak ya da dudakların iç yüzünde beyazımsı bir parlaklık vardır. Emerken memeyi sık sık bırakma ya da emmeyi reddetme, emmenin sesli olması, aşırı gaz oluşumu (mantarların bebeğin emdiği süte karışması sonucu), huzursuzluk ve sakinleştirilmenin zor olması, popoda pişik kremlerine yanıt vermeyen kırmızı döküntüler görülen diğer belirtilerdir
dr git sana jel vericekmiş o iyi gelir bebişe birkaç güne geçer bak senin memişlerde sürekli mastit oluyordu seninde ilaç kullanman gerekirmiş aliştan senin memişlere gidoyrmuş ondan ikinizde rahat emişemediniz düzelir bir haftaya ilaç kulanınca ikinizde hadi ben yatıyorum tatlım öptüm
elifim maşallah paşama pek tatlı bahtı güzel olsun ama bak o fotoda yavrumun dili nasıl pamukçuk seni nasıl emsin annesi kıyamam ben ona hemen tedaviye başlayanı keşke daha önce göreydim bu fotoları üzüldüm bak şimdi kıyamam oğluşa memene de karbonat sür oldumu zaten seni emerken ağzına gider
elifim nerelerdesin..
melisaaaaaaaaaaaaaa niye ugramadın gene kim bilir nerde geziyosun?
kevserim sende kızdan mı vakit bulamadın
selamm cnm bn annemlerdeyim dr falan gittik kızım iyi çok şükür iyileşmiş hiç bi sorun yok bnm çıkmam lazım
elifim nerelerdesin..
melisaaaaaaaaaaaaaa niye ugramadın gene kim bilir nerde geziyosun?
kevserim sende kızdan mı vakit bulamadın
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?