Huy mu? Hastalık mı?

Eşiniz muhtemelen bu dinamik içinde büyütüldüğü için, onun normali olmuştur.
Bipolar bozukluk, hasta için de yakınları için de zorlayıcı bir rahatsızlık, ızdıraplı ve sabır isteyen bir yolculuk. Tanıyla beraber %40 engel veriliyor. Ancak bu, zihinsel yetersizlik anlamına gelmiyor (Başka rahatsızlıklar eşlik etmiyorsa). Yani kişiler pekala da uyumlu, farkındalık ve sorumluluk sahibi bir hayat sürebilirler. Bipolar tanısı almış biri öğretmen olabilir mesela, çocuk dünyaya getirip bakımını üstlenebilir, psikiyatri prof.u olabilir vb... Böyle biri, yaptığı şeyin boş huzursuzluk çıkarmak olduğunu bilemeyecek mi? Atak halinde olsa zaten bunu anlamamanız olanaksız, riskli davranışları fark edilir. Demek ki karakteri tripli, nazlı. Her dediğinin yapılmasına alıştırılmış biri gibi duruyor anlattıklarınızdan.

Kendi ailesi kayın ailesi tarafından dışlandığı için acısını kendi çocukları üzerinden bastırmaya onları yönetmeye çalışıyor. Bir keresinde kayınvalidesi hastalanmıştı eşi memlekete gidecekti bir iki günlüğüne . Giderken ben ondan daha hastayım gibi saçma bir cümle kullanmıştı. Bazı şeyler yeni yeni yankılanıyor beynimde

Kesinlikle bundan sonra kendi çekirdek ailemi korumaya alacağım kolay kolay iletişime geçmeyi düşünmüyorum eşim de cesaret alıp gel annemlere gidelim diyemez
Eşinize de ben senin ailenin duygusal terapisti değilim diyerek sınır çizin mutlaka olayda ilk suçlu bizzat eşiniz

Eşinize de ben senin ailenin duygusal terapisti değilim diyerek sınır çizin mutlaka olayda ilk suçlu bizzat eşiniz
Kesinlikle katılıyorum mesela biz eşimle anlaşma yapmıştık bir bayram benim aileme bir bayram onun ailesine gidecek şekilde onlar dediler ki kurbana bize gelin kurban keseceğiz dediler tamam dedik ramazanda annemlere gidecektik bayramı bir anda 9 güne bağladılar kadın kudurdu 9 gün tatil oldu keşke buraya gelseydiniz falan diye hastalandı yine halbuki kurbana gelin diyen onlardı ama eşim ne yaptı aman annem hastalanmış deyip kurban bayramında zaten gideceğimiz halde bir ay kala annesini ziyarete gittik

Durumun, size ve ailenize dokunan kısmına odaklanacak olursak; huzurunuzu kaçıracak davranışlarını tolere etmek zorunda değilsiniz, mesafenizi koyarsınız. Hasta ise, tedavisine başlar ve sürdürür ki kendini de yormasın, sevdiklerini de.

Kesinlikle katılıyorum biz yönetmek zorunda değiliz asla

Kesinlikle katılıyorum biz yönetmek zorunda değiliz asla
Ben eşinizin de terapi almasında fayda olacağını düşünüyorum. Çünkü en yakını tedaviye dirençli/tedaviyi kabul etmeyen bipolar hastası ve bunu da kullanıyor. Bu da senelerin sağlıksız alışkanlıklarına dönüyor.

Ben de onu önerdim en azından durumun ciddiyetinin farkında olur ve bize yansıtmaz. Çocuğunu yetiştirirken hep bunu kullanıp hep beni üzmeyin hastalanırım atak geçiririm bayılırım ölürüm tarzında şeyler söylemiş olabilir çocuklar da hep aman annemiz üzülmesin ne isterse olsun kafasında olabilirler

Olabilir, mümkündür...
Kendisi kabul etti mi peki terapiyi?

Aynıı bakın tanıdıgım ilk günden beri kaynanası ve görümcelerinin ona çektirdiklerini anlatır dururdu bende üzülürdüm merhamet ederdim ta ki okun ucu bana dönene kadar bi süre sonra benide sacma sapan seylerle suçlamaya başladı. Ben psikolojik sorunları var diye aldırıs etmiyodum ama bi baktım benimde psikolojim bozulmus. Ben psikolojik hastalıklrın bulasıcı olduğuna inanıyorum. Böyle tedaviyi reddedenler en yakınındakilere bulaştırıyorlar maalesef. Bilseydim böyle olacağını asla ama aslaaa haftada birden fazla görüşmezdim mesafeli olurdum. Eltim benden küçük simdi benim yasadıklarımı biliyor mesela o hic görüsmüyor bende senin gibi hasta mı olayım dedi bana. Yani önce kendimizi düşünmek gerekiyor. Uzak durun evladınız için sağlığınız icin.

Size kocaman sarılıyorum ruhunuz ferahlasın en kısa zamanda ben de kaç gündür düşünüp kafa patlatıyorum kızımla ilgilenemedim bile

Tip 2 ve diğer siklotimik formlarda mani atağı geçirmesi gerekmiyor. Maninin daha hafif hali olan hipomani ve depresyon yeterlidir. Nadir de olsa, tedavisiz, ağır ataklar yaşamadan hayatlarına devam eden hastalar da var (Ne zaman patlayacağı belli olmayan bomba gibi tabii). Ancak tedavi edilmedikçe, duygusal gel gitler sebebiyle kişilik yapısı da etkilenebiliyor. Muhtemelen burada olan da tedavisizlik yüzünden artık karakterinin bir parçası haline gelmiş hastalığı kullanma durumu.

Dayaksızlık sendromu var bence iyi bir kötek yese gelinden aklı başına gelecek

Şuna eminim ki eğer ilaç tedavisini ve terapiyi reddederse hepimizi kaybedecek torunu şuan hiçbir şey anlamıyor ama büyüdüğünde o da rahatsız olmaya başlayacak

Şuna eminim ki eğer ilaç tedavisini ve terapiyi reddederse hepimizi kaybedecek torunu şuan hiçbir şey anlamıyor ama büyüdüğünde o da rahatsız olmaya başlayacak
Evet. Bu sağlıksız dinamiklerin göz göre göre çocuğunuza miras kalmaması için çabalamanız gayet anlaşılır ve hak verilesi. Terapi şartı koşabilir ve ancak öyle görüşeceğinizi söyleyebilirsiniz eğer sıkıntı çıkarmaya devam ederse.

Aynen böyle yapacağım biz de bir anneden doğduk. Annem böyle tavırları sergileseydi eşim benim kadar üstünde durmaz şimdiye kadar silip atardı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…