İhtiyaç listesi

Umarım değişir. Zaten enerjimizin bütününü çocuklara vermemiz gerekirken, bir de bunlar tüketiyor bizi. Müdürümüze gerçekten acıyorum ben. Adamcagız bizden eğrile büğrüle para istiyor, kendisi cebinden neler yapıyor bilseniz. Tek maaşla 2 çocuk okutuyor, arabası, evi yok. Buna rağmen okula adamış durumda. Ama her sene başında veliler adamı mahvediyor.
Akıllı tahtayla hiç tanışmadık henüz.
Buradaki okula takmışlar da noluyor.. MEB bakanlığı öğretmen ile veliyi birbirine düşürüyor resmen. Bizim okul 20 lira istiyor dönemlik. Ben veriyorum. Hatta bana göre az bile. Okulun durumunu biliyorum. Ama parası bolca olup vermeyen çok veli var. 240 okulun toplam mevcudu. Sonra herkes okulu, müdürü, öğretmeni suçluyor. Geçen sene sinifta yapılıp asılan çalışmalar yürütülüyor diye sınıfın kapısına kilit yaptırdı öğretmenimiz. Yardımcı olmak istedim, kabul etmedi. Sınıftan toplayalim dedim, gerek yok dedi. Herkesin bir aile hayatı var. O, bizim çocuklara harcadikca ben vicdanen rahat olamıyorum. Kendi çocuklarına harcamali. Sınıfa dağıttığı fotokopileri renkli diye evde kendi yazıcısindan getiriyor.

Konu sahibi el baskısı yapsalar 1 rengin yarisi bitiyor. Parmak boyası çok gidiyor. A4 de kırtasiye ihtiyaçlarına girdi maalesef. 24 renk abartı olmuş. Özel okul ya, lüke kaçalım der gibi olmuş. Bu malzemelerin hemen hemen hepsi kullanılıyor. Belki kuru boya ve sulu boya bitmeyebilir. Özel anaokulları geri yolluyor. Ama özel ilkokulları ana sınıfı ne yapar bilmiyorum. Boyalar bir yana renkli karton, eva, solikonlar, yapıştırıcılar. Çok mazleme kullanılıyor.

Geçen sene ilkokul 1, kitap+kırtasiye 2400 civarı tuttu. Artı koyafet parası bir etek 100 tl onlara hiç girmeyeyim.
Bu sene şükür 2000 le kurtardık :işsiz:

Bazı okullar kitap kırtasiye kıyafet için para istemiyor. Ama onu da ücrete dahil ediyorlar zaten yine aynı mantık.

Arkadaşlar bu da kimine göre dert, kimine göre değil.. geçen açtığım konuda oğlumu koleje kayıt ettirdiğimizi yazmıştım. Bir kaç gün içinde alıştı, alışacagını yazanlar olmuştu. Haklılarmış..
Her neyse.. konu ihtiyaç listesine gelince şöyle. Listedeki herşeyi aldık. 450 TL tuttu. Aldık, ödedik, çok şükür durumumuz var.. özel koleje gönderiyorsan listeyi alacaksınız diyenler olabilir. Konu bu değil. Bana göre listedeki fazlalıklar
**Mesela 20 kişilk sınıftalar. Her öğrenciden bir top A4 kağıdı 20 top eder. 4 yaş grubunda bir yılda 20 top kağıt kullanılıyor mu gerçekten merak ediyorum. Renkli A4ler, kartonlar hariç..
**Bir de 24 renkli boya kutuları. Pastel, kuru boya, sulu boya, keçelisi.. hepsi 24 lü.. yani ben bu yaşımda bu 24 ayrı rengin ismini bilmiyorum. 4 yaşındaki çocuk ne yapacak merak ediyorum..
*parmak boyası hep isteniyor ama hepsi kullanılmıyor, azıcık yetiyor zaten.. Öner’iniz ne derseniz bence bir sınıfa 20x6= 120 parmak boyası bir yıl için gerçekten fazla. Beş kutu alınıp, ücreti tedarik edilebilir..
Yani özetle İSRAF olduğunudüşünüyorum.
Öğretmene herhangi bir şey söylemeyi düşünmüyorum bu konuda..
Ama okul öncesinde çalışanlar aydınlatabilir gerçekten gerekliyse..
Ben devlet ana okuluna gönderdim 400 tl kırtasiye malzeme tuttu 25 öğrenci var

Domestosmu daha neler bi bunu duymamistim millet dellenmis ya.
3top istendi bizden ayrıca 3 kilo domestos 1kilo sıvı sabun 1kilo yüzey temizleyici oğluma kreşe giderken almıştım kuru boya takım olarak duruyordu alışana kadar onları kullansın kaybeder önümüzdeki ay yenisini alıcaktık öğretmen beğenmedi yenisini istedi aldık onun dışında herşey yeniydi zaten

Bizden çamaşır suyu yüzey temizleyicisi de istediler :D 25 kişilik sınıf sabahçı ve öğlenci olarak artik siz düşünün gerisini (:

Ben dev.anaokuluna verdigimdede almistik.
hatta 32'li wc kagidi.
Bilmem kac tane ıslak mendil vs. hepsini almistik.
Bizdende elisi kagidi, karton renkli kagit, boyalar, dosya, klasor baya bisi istenmisti.

Bakanlığın bu duruma acilen el atması gerekli. Bozulan klima tamiri (çok sıcak bir şehir burası), bozulan akıllı tahta tamiri, dediğiniz gibi diğer tamir, eksik ve olmayanlar için MEB ödenek ayırmalı. Bizim okulun internet faturasını bile kendi ödüyor. Veliler olarak wifi modem ve yükseltici aldık da okulda tum sınıflarda internet oldu. Bakan degisti. Bu durumlar da değişir artık umarım.

Okulların faturalarını devlet ödüyomuş detaylı araştırdım kapalı alan öğrenci sayısına göre bütçe ayarlanıyo bütçe aşılırsada ödüyo

Müdürünüze söyleyin o da öğrensin

Öğretmenlerin hepsi okul açılınca kırtasiye için 1130 lira kaynak ödemesi aldı
Ama velilerin hiçbirine çocuğun okula başlıyo al şu da sana yok
Ayrıca alınan sadece a4 olmadığı için tabi ne nekadar kaçtane gider hesabı yapılacak git okullar leş gibi bi kova suyla kaç kat siliniyo ama her öğrenciden bir domestos bir asprin isteniyo tahta kalemi vs
okul 36 hafta açıkmış resmi tatiller hava muhafeletinide çıksan 34 hafta eder her öğrenciye hergün 3 kağıt verilse 1 ğaket fazlasıyla yetiyo
Ha öğretmende tahtaya yazmak okuyarak yazdırmak yerine fotokopi çekiyosa bizahmet kendiside alsın malum bununiçin devletten ek ödenek alıyo
biz o parayi ayakkabisi olmayana ayakkabı, month olmayana Mont, defteri bitene defter vs... Almak icin kullaniyoruz zaten. Her öğrenciye sene boyunca 30 AR tl den hediye alsan 40 kiside 1200 tl ediyor zaten.

Bahsedilen para aylik 100 liradan biraz fazla. Ayda ogrencilere 1er liralik 2-3 kere odul alsan(tabi 1 liraya bir sey kaldiysa) zaten harcaniyor. Kaldi ki bu minimum bir ornek, her ogretmen bunun fazlasini yapiyor zaten.
Gunde 3 fotokopi verilince ne kadar fazla geliyor pardon? Atiyorum 2 topu fazla ne yapacagiz onu eve mi goturecegiz kar sayip? Veya sayip velilere mi paylastiracagiz sene sonunda? Zannedersin istenilenlerin yarisi bosa.
Tahtaya yazdirmakla fotokopi vermenin alakasi nedir? Konu ozeti kisaca yazilir zaten deftere, pratik yapmak deftere soru yazmakla mi olur hazir olani okuyup cozmekle mi?
Ayrica fotokopi olmamasi ogretmenlerin isine gelir gunde bilmem kac sayfa fotokopiyle, dagitmasiyla ve kontroluyle ugrasmak yerine derste 3-5 soru yazdirip cozdururum isim biter.
Temizlik konusunda bizim okulda gunde 5 litre domestos harcaniyormus mesela. Devletin verdigi gorevli sayisi 1. Bu insanin her teneffus sonrasi butun katlardaki tuvaletleri temizlemesi mumkun olmadi. Sizin gibi okullar les gibi diyenlerle toplanilip her kata 1 temizlik gorevlisi olmak uzere gorevli alindi. Bu +3 kisinin ucretini de okul oduyor haliyle. Sigortasi dahil aylik bir masraf olarak bakarsaniz ve devletin karsilamadigini da dusunurseniz velilerin en azindan senede 1 uyduruk paket domestos alarak 2 gram destek olmasi bir nebze faydali. Hos biz almiyoruz boyle seyler ama alanlar da camasir suyunu alip satmiyorlardir.

Nasil bir seyleri daha iyi yapariz diye ugrastikca boyle icten pazarlikli seyler duymak gercekten cirkin.
A4 kagitlarini satip tatile gidiyoruz sanki . Ne kagitmis arkadas.gecen sene 40 top kagit kullandim.

Keşke bütün veliler sizin gibi olsa...Sadece beliler değil herkes sizin anlayışınızda olsa. Devlet okul giderleri için ödenek vermiyorsa taşın altına veliler de elini koyabilmeli. Okul hepimizin,çocuklar hepimizin.. Velilerin hiçbirşeye yanaşmayıp herşeyi öğretmen ya da idareden beklemesi yanlış olan..
Devlet okulu velilerinde gördüğüm şey su:3 kuruşları ceplerinden çıkacak diye akılları cikiyor.maddi durumu gayet yerinde olanlar yani isteseler özele gönderebilecek olanlarda çok görüyorum bunu.
Cimrilikle alakalı heralde?
Devlet bu işi kıviramıyor bizim çocuklarımız gün boyu burada demiyorlar.egitim onemli demiyorlar,paramda param.

Devlet okulu velilerinde gördüğüm şey su:3 kuruşları ceplerinden çıkacak diye akılları cikiyor.maddi durumu gayet yerinde olanlar yani isteseler özele gönderebilecek olanlarda çok görüyorum bunu.
Cimrilikle alakalı heralde?
Devlet bu işi kıviramıyor bizim çocuklarımız gün boyu burada demiyorlar.egitim onemli demiyorlar,paramda param.

Bence cimrilikle alakalı değil,herşeyi devletin karşıladığını zanneden zihniyetler sebep oluyor buna..Ve yine herşeyi öğretmenin yapması gerektiğini savunan ve öğretmenin aldığı 1000 TL'lik ödeneğe göz diken zihniyetler sebep oluyor buna.
Ama ayda bilmem kaç tl sigara parası vermek dokunmuyor,çocuğunun eğitimi için para harcamaya gelince günah keçisi öğretmenler oluyor..

ya koleje yıllık ücret veriyorsunuz, üstüne neden malzemeleri siz alıyorsunuz? her yerde böyle biliyorum ama bu mantık saçma değil mi?

Heryer böyle değil benim kızımda kreşe başladı ama hiçbirşey talep etmediler her gun farklı bır etkınlıkle gelıyo yanı kağıt olsun boya olsun eva olsun kullanıyolar ve daha farklı bi çok malzeme. Ortalamanın bıraz ustunde bır fıyatı vargerçi ama ben şimdilik çok memnunum. Nerdeyse aynı fıyatları alıp bu ısteklerde bulunmak çom saçma...

Şòyle anlatayım geçen yıl ödenek olmadığı için, yani devlet gorevli atamadığı ve para vermediği için yaklaşık 1 ay soğukta ders yaptık çünkü kaloriferi yakacak görevlimiz yoktu...

Her şey gibi kağıt fiyatları da malum varın durumu siz düşünün...hayır istenen kağıtlar ne oluyor zannediyorsunuz merak ediyorum...dışarıdan konuşmaya ahkam kesmeye bayılıyoruz...ha unutmadan ekleyeyim bu yıl yine ödenek olmadığı devlet kağıt göndermediği için belgeler fotokopiler müsvedde kağıtlara çekiliyor..

Ben oğlumu devlet anaokuluna yazdırdım. Kayıt olurken 350 tl malzeme parası verdik. Bize alacakları malzemelerin neler olduğunu gösterdiler.. İşte şunlar, bunlar.. Mesela sınıfın bir kısmanda halı var. Dedik diğer kısmına veliler para toplayalım halı alalım.. Devlet okulu olmasına rağmen şöyle bir cevap verildi. " Masaların olduğu kısımda boya.,hamur gibi malzemeler kullandıkları için dökülüyor.ve hijyenik olmuyor. Fakat velev ki ihtiyaç var okul yönetimi bunu tahsis eder. İlginize teşekkürler." şimdi benşm anlamadığım şu. Özel okula çocuğumu göndereceksem ve deve yüküyle para ödeyeceksem, neden bir daha malzeme parası veriyorum yahu..? Özel okul neden mazlemeleri kendi tahsis etmiyor da ben kırtasiye kırtasiye dolaşıp yeniden dünya para veriyorum? Sömürmek...Başka birşey değil...

Anasinifinda kendi boyamla boyama yaparken kizin bitanesi parmagimi ısırmıştı aklima o geldi nedense :)

Konunuza gelince haklisiniz ama yapabileceginiz birsey olacagini sanmiyorum. Siz israf oldugunu dusunebilirsiniz ama belki ogretmen bu konuda cok farkli dusunuyordur. Okul hayati malesef boyle israflarla gecicek.

Biz direk yıllık kırtasiye masrafını okula veriyoruz mesela anaokulu bu sene 1100 tl geçen sene 1000 tl idi bence koleje göre süper fiyat dert etmeyin

ya koleje yıllık ücret veriyorsunuz, üstüne neden malzemeleri siz alıyorsunuz? her yerde böyle biliyorum ama bu mantık saçma değil mi?
Aynı şeyi düşünüyorum. Biz de kızımızı kolejin anaokuluna verdik(eşim aynı kolejin lisesinde öğretmen, o yüzden personel indirimimiz var)
Gelen listeyi görünce şok oldum. Kuru, sulu, keçeli boyalardan ikişer paket; pastel boyadan 3 paket. Oyun hamuru 6 set, parmak boyası 3 set, ve daha bir sürü şey(tüm listeden birer tane alarak gönderdim okula, eksikleri zamanla tamamlayacağımı da öğretmene bildirdim) böylece listenin 3’te 1’ini almama rağmen alışverişin 300 lira tuttu.

Diğer bir liste ise kitaplarımızdı, 600 İngilizce kitaplar, 300 akademik kitaplar, 100 lira da okulun adına basılmış kaynak. Bunları da Veli internetten parasını ödeyerek sipariş veriyormuş. Kitaplar için neyse dedim de o 100 liralık okul kaynağı çok dokundu bana, tonla para veriyorsun(hadi biz indirimliyiz) okul kendi bastırdığı kaynağı ücretsiz veremiyor. Biz de personel olduğumuz için(tabi liste fiyatının hepsini ödemediğimiz de etkili) bir şey söyleyemedim kuruma. Ama insanlar nasıl itirazsız aldılar anlamadım.

Not: Aynı kuruma 4 yıl önce oğlumu da göndermiştik, hiç listemiz olamamıştı, sene başında okulla ne fiyata anlaştıysak sadece aylık okul taksitlerimizi ödemiştik.

Back
X