• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İkinci çocuk

Maddi manevi hazırsanız
Eşiniz destekse
Bir bebeğe verebilecek sevginiz varsa yapın
2 yaşındaymış oğlunuz
1 sene sonra yapsanız doğduğunda aralarında 4 yaş fark olur.
O da gayet ideal bir fark.
arayı çok açmayın eğer düşünürseniz.

Kızımın 2. Yaş doğumgününde oğluma yeni hamileydim. Maddi durum ve koşullar çok önemli. Yardımcım olmasa ve eşim bu kadar destek olmasa asla yapamazdım ben çocuk. Tek başıma olduğumu düşününce depresyon sebebi benim için. Bizde eş,anneanne,babaanne aşırı destek birde üstüne yardımcımız var. Buna rağmen ilk 1 yıl zordu. Şimdi oğlum 4 yaşında kızım 6 herşey gerçekten çok güzel. Tek çocuk olan çocukları ve annelerini gördükçe kesinlikle doğru yapmışım diyorum.

Merhabalar
Başlıktan anlaşılacağı üzere mesele ikinci çocuk,çok endişelerim var bu konuda .Bir oğlum var iki yaşında eşim ikinciyi istiyor ama ben çok kararsızım. Çalışıyorum, elimden geleni yapıyorum ama bazen çok zorluyor oğlum beni iyi bir anne değilmiş gibi hissediyorum kendimi. Bu hisler geldikçe ikinciye yetemezmisim gibi geliyor.yani çok da gerekli mi ikinci ondan bile emin değilim. Bazen bir kardeşi olsun oğlumun, belki destek olurlar birbirlerine diye düşünüyorum. Bazen de olmadığı daha iyi _malum ekonomik durumlar_.en azından bütün imkanlarımızi bir çocuğa yoneltebiliriz diye düşünüyorum. Yani işin içinden çıkamıyorum. Tecrübeli annelerden tavsiyeler bekliyorum.
Tek çocuğum , tek çocuk sahibiyim. Kesinlikle tek çocuklar daha özgüvenli ve sorumluluk sahibi oluyor. Ayrıca siz onunla yeteri kadar ilgilenirseniz,aile bağlarınız güçlü ise ve çevrede yaşıt sayılabilecek kuzen vs varsa görüştüğü bir kardeşe ihtiyaç duymaz.
Birde çalışan anneler için bakacak kişi büyük problem,işi bıraksanız gelir ve imkanlar azalacak, şuan nasıl idare ediyorsunuz bilmem ama en kötü kreş aylık 3000 TL den başlıyor ve masraflar her kalemde günden güne artıyor. İki çalışan ebeveyn olarak tek çocuğa bile zor yeterken 2. ci gereksiz geliyor bana.
Çalışma zorunluluğum olmaz, borç harç olmaz, eve en az aylık giren meblağ 30000 TL falan olur o zaman yaparsın ama iki kişide çalışsan kredi borcu vs varken ,üstüne okul masrafları, sağlık giderleri, yeme içme-faturalar derken zaten ele birşey kalmazken fazlası lazım değil bence.

Hazır değilseniz bekleyin biraz zaman geçsin öyle karar verirsiniz.
Bizimkilerin arası 4.5 yaş ben çok memnunum.
Ayrıca her çocuk arasında kardeş kıskançlığı ya da kavgası olacak diye bir şey yok.
Biz hiç yaşamadık bu kıskançlık olayını.
Hazır olduktan sonra yaparsınız belki de hiç istemeyeceksiniz zamana bırakın.

Hazır değilseniz bekleyin biraz zaman geçsin öyle karar verirsiniz.
Bizimkilerin arası 4.5 yaş ben çok memnunum.
Ayrıca her çocuk arasında kardeş kıskançlığı ya da kavgası olacak diye bir şey yok.
Biz hiç yaşamadık bu kıskançlık olayını.
Hazır olduktan sonra yaparsınız belki de hiç istemeyeceksiniz zamana bırakın.
Siz yardımcı desteği alabildiğinize göre ortalama üstünde bir geliriniz var demektir bu. Yani şimdi kendi adıma düşünüyorum da iki çocuğum olsa sunacağım şartlar çok değişirdi. Bu sene haftasonu sadece yüzmeye devam edecekti oğlum yazın gittiği steam atölyesine devam etmek istedi. Yüzme 300 atölye 400 ödüyorum okul masrafına ek. Kardeşi olsa ikisine de gönderemezdim ben mesela.
Dolayısıyla kardeşi için bir şeylerden eksik kalacaktı. Yada arada bazı ufak eşitsizlikler olacaktı. Kıskançlıklar da artabilir bu durumda.
Yani maddi gücü ortalama üstünde birinin kardeş yapmasıyla orta gelirli birinin yapması arasında uçurum var.
Şartlar bilinmeden kardeş harika, tek çocuklulara bakınca doğru karar verdim demek bana sağlıklı gelmiyor açıkçası

Siz yardımcı desteği alabildiğinize göre ortalama üstünde bir geliriniz var demektir bu. Yani şimdi kendi adıma düşünüyorum da iki çocuğum olsa sunacağım şartlar çok değişirdi. Bu sene haftasonu sadece yüzmeye devam edecekti oğlum yazın gittiği steam atölyesine devam etmek istedi. Yüzme 300 atölye 400 ödüyorum okul masrafına ek. Kardeşi olsa ikisine de gönderemezdim ben mesela.
Dolayısıyla kardeşi için bir şeylerden eksik kalacaktı. Yada arada bazı ufak eşitsizlikler olacaktı. Kıskançlıklar da artabilir bu durumda.
Yani maddi gücü ortalama üstünde birinin kardeş yapmasıyla orta gelirli birinin yapması arasında uçurum var.
Şartlar bilinmeden kardeş harika, tek çocuklular bakınca doğru karar verdim demek bana sağlıklı gelmiyor açıkçası
Bende zaten muhakkak yapın diye bir şey yazmamışım okursanız ya da okuduğunuzu doğru anlıyorsanız..
Hazır hissedersiniz demek her yönden demek uzun uzun mu yazmalıydım.
Kimseye ikinci çocuğu yapın diye diretmedim diretmedim diretmem de banane ayrıca ben yaşadığımdan örnek verdim.
Kardeş kıskançlığı bizde olmadı dedim bunun nesi sizi rahatsız etti?

Merhabalar
Başlıktan anlaşılacağı üzere mesele ikinci çocuk,çok endişelerim var bu konuda .Bir oğlum var iki yaşında eşim ikinciyi istiyor ama ben çok kararsızım. Çalışıyorum, elimden geleni yapıyorum ama bazen çok zorluyor oğlum beni iyi bir anne değilmiş gibi hissediyorum kendimi. Bu hisler geldikçe ikinciye yetemezmisim gibi geliyor.yani çok da gerekli mi ikinci ondan bile emin değilim. Bazen bir kardeşi olsun oğlumun, belki destek olurlar birbirlerine diye düşünüyorum. Bazen de olmadığı daha iyi _malum ekonomik durumlar_.en azından bütün imkanlarımızi bir çocuğa yoneltebiliriz diye düşünüyorum. Yani işin içinden çıkamıyorum. Tecrübeli annelerden tavsiyeler bekliyorum.
Iki cocugum arasinda 4 bucuk yas var kucuk 2 aylik. Hayatimin en en en zor gunleri daha zorunu yasatmasin allah. Evlatlarim cok kiymetli iyi ki varlar. Ama bu kadar zorlanacagimi bilememisim. Ki calismiyorum da. Her gece 4 te bebek aglayinca ulan nasi rahatmisim rahat batmis bana diye bi aglama hissi geliyo 🤪

Şartlar bilinmeden kardeş harika, tek çocuklulara bakınca doğru karar verdim demek bana sağlıklı gelmiyor açıkçası
Ayrıca yardımcı desteği aldığımı nerden çıkardınız nerde yazmışım ben yardımcı desteği diye??

Bende zaten muhakkak yapın diye bir şey yazmamışım okursanız ya da okuduğunuzu doğru anlıyorsanız..
Hazır hissedersiniz demek her yönden demek uzun uzun mu yazmalıydım.
Kimseye ikinci çocuğu yapın diye diretmedim diretmedim diretmem de banane ayrıca ben yaşadığımdan örnek verdim.
Kardeş kıskançlığı bizde olmadı dedim bunun nesi sizi rahatsız etti?
Tek çocuklulara bakınca doğru karar verdim cümlenizden rahatsız oldum. Pek çok tek çocuklu anne var burada yada kendi tek çocuk olan insan var. Yani tek çocuk olmayı itham eden bir tarz bu.

Tek çocuklulara bakınca doğru karar verdim cümlenizden rahatsız oldum. Pek çok tek çocuklu anne var burada yada kendi tek çocuk olan insan var. Yani tek çocuk olmayı itham eden bir tarz bu.
Siz karıştırıyor olabilir misiniz ben öyle bir şey yazmadım.
Lütfen doğru kişiyi alıntılayın.

2 oğlum var. İlk zamanlar çok zorlandım. Ama aralarında ki bağı, desteği görünce iyi ki kardeş yapmışım diyorum. Evde her zaman bir arkadaşı var. Kardeşi olduktan sonra daha özgüvenli oldu. İkisi için de geçerli bu. Bu arada aralarında 4 yaş var. 2 yaşındayken düşünmezdim bende sanırım . En azından oğlunuz büyüyüp kendi ihtiyaclarini az da olsa yapabilecek durumda olmalı bence. Tuvalet ,yemek vb gibi

Maddi imkanı vs bi tarafa bırakın. Psikolojik olarak hazır değilseniz düşünmeyin bile. Asıl o zaman kendinizi yetersiz anne olarak daha çok göreceksiniz çünkü

Bak yukarda alıntılanan çok iyi olmuş demek ki yanlış kişiyi alıntılanmışsın..
Farkı hala göremiyorsan ne diyim ki??
Bir de ısrar ve inatla aynı kişiymişiz gibi davranman şaka gibi

Eşin çocuk istiyor...
Peki eşin cocuğuyla ilgilenir mi? Dayı gibi arasıra oynayıp kendi hayatına mi bakar?
Bence bu da önemli. Mesela sen lohusayken senden evde iş bekledi mi? Çocuk memeyi bıraktıktan sonra gece uyanmalarina esin de dahil oldu mu? 1-2 kere eskaza beslemek değil,gercekten çocuğy yedirmeye icirmeye vs destek mi? Alt değiştirir,banyo yaptırır, sen erkenden ölüp gitsen çocuklarına güzelce bakabilir mi?
Bence bunlar önemli sorular. Benim de bir arkadaşım var. Baba dayıdan farksız,çocuğun sorumluluğunu gerçek anlamda asla almaz. Kız hastaneye yattı,kizin annesi kıza refakatçi oldu. Baba kendi öz çocuğunu 'ay ben bakamam' diye, götürdü annesine bıraktı, karisi eve çıkıp kendine gelene kadar. ve mesela bu kişi ikinci çocuk istiyor,esiyle kavga ediyor. Oysa yarın arkadaşım hakkın rahmetine kavuşsa adam bir gün bile çocuğuna bakacak insan değil, çocuk ortada kalacak. Nasıl düşünsün ki ikinci cocuk

Back
X