İş Polemiği

benim kuzen iktisat mezunu
bitirince bi giyim firmasına girdi
6 senedir orada
mağaza müdür yardımcısı olmuş
ama hala part time gibi vardiyalı gibi çalışıyor
hı kendisi memnun mu evet işini seviyor

çevredekiler 4 sene okudu tezgahtar oldu diyolar o ayrı

bana kalırsa mutlu olduğunu yapsın

bence iş bulamazsan bi yandan ararken bi yandan kendini geliştir bi dil daha gibi... ya da ücret almasan da stajlar gibi

Senin ailen en azından sana otur kpss çalış demiş, benimkiler 3-4 aydan sonra "hala iş bulamadın" diye zırvalamaya başlar.

Kim ne derse desin kulağını tıka Kpss'ye çalış. Birebir kendin işin olmadıktan sonra çok zor. Bir bayan için memur olmak daha avantajlı , maaş düzenli özel sektöre göre çok iyi. Sigortan var. Sana tavsiyem kesinlikle Kpss 'ye çalışman yönünde. Özel sektörde egosunu tatmin etmek isteyen insanlarla dolu ama devlette bu tarz insanlar az yapsalar bile hakkını savunmak daha kolay.

Ben de bu şekilde düşünüyorum. İK'cı olsam düşünürüm; boş oturmak ne demek, aile parası yemek demek eğer freelance denen serbest bir şekilde evden falan çalışmıyorsa kişi. Hadi en fazla 1 sene zorlar insan bunu. Nereye kadar? Bir de yaş meselesi var, bazı yerlere 26-28 yaşından sonra giremiyorsun da. Bizim bir hocamız anlatmıştı, bir arkadaşı ille de kpss olsun istiyormuş. "Adam 30 yaşına geldi halen ailesiyle yaşıyor, kpss dershanesine gidiyor, her seferinde de olmuyor" diye anlatmıştı. İnsanlar da bu "para kazanmamayı" belli bir süreden sonra tuhaf karşılıyorlar. Adam diyecek ki ya 3 sene olmuş hiçbir yere girememiş, başka bir iş de yapmamış. Acaba bir sorun mu var? Ben niye işe alayım?
3 sene iş bulamasanız haklısınız derdim ama bir süre şans vermeden başka işe başlamayın.

İK bakış açısı hep bizimki gibi olmuyor.
"İktisat mezunu, mezun olmuş gitmiş bir yerde satış danışmanlığı yapmış, ne alaka, sektörle alakası yok bunun boşver" deyip sıradaki CVye geçer. Evet sıradaki CVnin hiç iş tecrübesi yoktur ama araya başka iş girmediği için alanından kopuk görünmez. Sizin kendinizi esas mesleğinizde değil o araya giren işte geliştirdiğinizi düşünürler.

Benim bildiğim İK süreci böyle en azından, İKcı üyeler varsa mutlaka düzeltirler beni yanlış düşünüyorsam.

Para kazanmak istiyorsan yapabilirsin. Kucumsemek doğru degil, bu da bir is kolu ve ihtiyacta var.

Ama gelecekte cv me bisey koymak istiyorum dersen isine yaramaz. Para kazanmaya ihtiyacin yoksa hangi alanda ilerlemek istiyorsan, ik, pazarlama, muhasebe her neyse iste o tip islerde para beklemeden calis derim. Gecen yaz kendimi zorla ise aldirdim muhasebe departmaninda zorla diyorum cunku sigorta, para hic bisey istemiyorum yeter ki is ogreneyim dedim ve aci gerceklede karsilastim. Ne muhasebe ne pazarlama( 2 hafta orayada gittim ama yapamadim zaten ilgimide cekmiyordu) derslerde gordugumuz gibi yurumuyor ve ozellikle deneyimli eleman ariyorlar. Bedava bir iste calisip bir seyler öğrenirsen, is bulma konusunda avantajli oluyorsun. Ben muhasebe düşünüyorum, muhasebeci arayanda cok ve ancak bir iste calisinca ogrenilen seyleri bilen eleman ariyorlar kriterlerde.

Kim ne derse desin kulağını tıka Kpss'ye çalış. Birebir kendin işin olmadıktan sonra çok zor. Bir bayan için memur olmak daha avantajlı , maaş düzenli özel sektöre göre çok iyi. Sigortan var. Sana tavsiye kesinlikle Kpss 'ye çalışman yönünde. Özel sektörde egosunu tatmin etmek isteyen insanlarla dolu ama devlette bu tarz insanlar az yapsalar bile hakkını savunmak daha kolay.
Bu sene çalışacaktım güya ben kpss, gy-gk. Yalan oldu. Gireceğim yine kpss'ye o ayrı konu. Gerçi benim bu sınava çalışacak bir ortamım yok, yurtta kalıyorum ve artık o kadar sıkıldım ki yurttan, insanlardan, saçma sapan şeylerden, vizeme finalime zor verebiliyorum kafamı. Huzurum yok, kafam rahat değil. Gürültü patırtı had safhada. Evimde olsam daha rahat ederdim herhalde bu iş için. Bakalım, bu sene bi gireyim göreyim de şu sınavı, özelden umudum tükenince azimle buna sarılabilirim belki.

3 sene iş bulamasanız haklısınız derdim ama bir süre şans vermeden başka işe başlamayın.

İK bakış açısı hep bizimki gibi olmuyor.
"İktisat mezunu, mezun olmuş gitmiş bir yerde satış danışmanlığı yapmış, ne alaka, sektörle alakası yok bunun boşver" deyip sıradaki CVye geçer. Evet sıradaki CVnin hiç iş tecrübesi yoktur ama araya başka iş girmediği için alanından kopuk görünmez. Sizin kendinizi esas mesleğinizde değil o araya giren işte geliştirdiğinizi düşünürler.

Benim bildiğim İK süreci böyle en azından, İKcı üyeler varsa mutlaka düzeltirler beni yanlış düşünüyorsam.
Zaten o tarz bir işte çalışsam CV'ye koymam elbette.
Şans muhakkak verilecek. Ya ben kendime güveniyorum, bi adam gibi başlangıç yapsam girdiğim yere çok katarım bunu da çok net bir şekilde söylüyorum. Şansla da alakalı. İK'cılar görür de yazarsa süper olur bence de.

Bu sene çalışacaktım güya ben kpss, gy-gk. Yalan oldu. Gireceğim yine kpss'ye o ayrı konu. Gerçi benim bu sınava çalışacak bir ortamım yok, yurtta kalıyorum ve artık o kadar sıkıldım ki yurttan, insanlardan, saçma sapan şeylerden, vizeme finalime zor verebiliyorum kafamı. Huzurum yok, kafam rahat değil. Gürültü patırtı had safhada. Evimde olsam daha rahat ederdim herhalde bu iş için. Bakalım, bu sene bi gireyim göreyim de şu sınavı, özelden umudum tükenince azimle buna sarılabilirim belki.

İnş. Kpss iyi bir puan alır atanırsın Gönlüm kpss'ye çalışıp atanmadan yana :oops:

canım olduğun ilin muhasebeciler odasına git mezun olduktan sonra.. onlar muhasebe bürosu ayarlar sana .. en azından bölümünle alakalı olur hem öğrenirsin ..
Bu benim de aklıma geldi. İş arama süreci sırasında bunu yapabilirim. Bizim o tanıdığa yine sorarım, tanıdığı, belki beni yönlendireceği birileri vardır bu işin içinde olan.

Ya madem kpss konusu açıldı, konu sahibinden özür dileyerek çok kısa bir şey sorayım.
KPSS'de kurum bazında kadro olup olmadığını ve kaç puan istediğini nereden görüyorsunuz? Hiçbir şey bilmiyorum KPSS'ye dair, komik bir soru olmuş olabilir kusura bakmayın :(

Merhaba, iyi pazarlar. Umarım herkes güzel bir gün geçiriyordur. Ben de güzel bir gün geçiriyordum bugün vizelerim başlamış olmasına rağmen ta ki arkadaşımın ettiği laflara kadar. Dün ben bir bankanın düzenlediği sınava girdim, konu bundan açıldı. 500'den fazla insan sınav için gelmişti, sınavdan çıktıktan sonra uzun zamandır iş arayan, bunun için bankaların sınavlarına koşturan, benden 2-3 yaş falan büyük kişilerle sohbet falan etmiştim. Biliyorsunuz ki ülkenin durumu kötü, emek arzı fazla ve bu yüzden insanlar iş bulamıyorlar. Bir sürü üniversite mezunu işsiz, açıkta. E ben de bu sene mezun olacağım, İktisat 4. sınıfım. Sohbet esnasında arkadaşıma "korkarım ki bizim de sonumuz böyle olacak, düzgün bir iş ne zaman bulacağız kim bilir" dedim. Diğer arkadaş da "ben bu yüzden mezun olmayı hiç istemiyorum" dedi, gülüştük. "Ben bir an önce bitsin istiyorum artık okul, yurtta kalmaktan çok bunaldım" dedim. "İşsiz kalmaya heveslisin galiba" dedi arkadaşım. "Ben şu büyük teknoloji marketlerin (V*tan Bilgisayar, Tekn*sa gibi) iş ilanına denk gelirsem başvuracağım, çok seviyorum teknolojiyle iç içe olmayı, zaten merakım da var" dedim. Bunun üzerine arkadaşımdan ilginç bir itiraz geldi. "O kadar emek vermişsin, tezgahtar mı olacaksın yani?" dedi. "Bir süre düzgün bir iş ararım, bulamazsam o tarz bir işte çalışırım belki, işsiz kalma lüksüm yok" dedim. Sohbetin devamında insanları, lise mezunlarını falan küçümsedi, o kadarını yazmayayım. "O tarz işlere lise mezunları giriyor" falan dedi. Ama canım sıkıldı yani. Sanki okuduğumuz okul ODTÜ'ymüş gibi konuştu. Herkes her şeyin en iyisine layık olmak ister ama başkalarını küçümsemek zorunda değiliz ki? Annem de aşağı yukarı arkadaşımla aynı fikirde mesela ama o kimseyi küçümsemiyor, farkı o. "Düzgün bir iş olmadıktan sonra o tarz (satış danışmanlığı gibi) işlerde neden yorulasın?" falan diyor. Ben tabi böyle bir işi geçici bir süreliğine düşünüyorum, düzgün bir iş bulamazsam bulana kadar açıkta kalmayayım diye sonuçta para lazım olur. Bir yandan da başka işler aramaya devam ederim, görüşmelere giderim falan... Yani "bana göre iş yok!" deyip 1 sene işsiz kalmaktansa... Bana göre iş bulana kadar başka şeylerle idare etmek... Bu düşünce saçma mı sizce?
Sen yüzde yüz haklısın ben cok iyi bir hukuk fakültesinde okuyorum aynen senin gibi düsünüyorun
İssiz kalmaktansa bir avukatın yanına girer calısırım hic de kücümsemem bu durumu
Millet gibi amcam, dayım yok bir yerlerde ailemizde hukukcu bile yok
Tırnalarımla kazıya kazıya bir yerlere gelmem gerektiginin farkındayım
Arkadasın kücümsedigi ise bile muhtac olabilir bir gün bu kadar büyük konusmasın.

İnş. Kpss iyi bir puan alır atanırsın Gönlüm kpss'ye çalışıp atanmadan yana :oops:
Ben bir işi yaptığım zaman ciddi ve titiz yaparım ama kafamın rahat olması lazım işte. Burada artık son senede o kadar büyük bir buhran yaşıyorum ki 1929 krizi yanımda küçük kalır yani. Hayırlısıyla bi atlatsam... :) Teşekkür ederim iyi dileklerin için. İş ve maaş garantisi çok güzel birşey. Önceleri ben memurlukta körelirim diyordum ama mesai saatlerini düşününce niye köreleyim dedim. Kendi evimi de tutarım, harcamalarımı da dengelerim, başka diller de öğrenirim (kendime vakit ayırmayı çok severim de) ama işte benim kpss'den umutlanabilmem için önce bir umut ışığı görmem lazım. :D Mayıstaki sınav kpss hakkındaki düşüncelerimi şekillendirecek bence.

Ya madem kpss konusu açıldı, konu sahibinden özür dileyerek çok kısa bir şey sorayım.
KPSS'de kurum bazında kadro olup olmadığını ve kaç puan istediğini nereden görüyorsunuz? Hiçbir şey bilmiyorum KPSS'ye dair, komik bir soru olmuş olabilir kusura bakmayın :KK43:

Genelde memurlar netten takip ediyordum. Sağlık bakanlığını takip ederdim bakanlık alıma çıkmadan önce kendi sitesinde duyuru yapardı ve faceden gruplar vardı oralardan sürekli takip ederdim.:KK49:

Bu benim de aklıma geldi. İş arama süreci sırasında bunu yapabilirim. Bizim o tanıdığa yine sorarım, tanıdığı, belki beni yönlendireceği birileri vardır bu işin içinde olan.

bak ben okurken yaptım bunu.. yaşadığım ilden başka bir yere gitmiştim okula.. zaten alaylıydım muhasebe konusunda..çalışıp kendi paramı kazanmaya alışık olduğum için ilk dönemden sonra aileden para istemek zoruma gitti .. bir mağazada tezgahtarlık yaptım 2 ay kadar ancak bütün gün ayakta dur okula git vs baya yorunca gittim muhasebeciler odasına anlattım derdimi 3. gün işe başladım hem bildiğim sevdiğim işi yaptım hem okudum..

Sen yüzde yüz haklısın ben cok iyi bir hukuk fakültesinde okuyorum aynen senin gibi düsünüyorun
İssiz kalmaktansa bir avukatın yanına girer calısırım hic de kücümsemem bu durumu
Millet gibi amcam, dayım yok bir yerlerde ailemizde hukukcu bile yok
Tırnalarımla kazıya kazıya bir yerlere gelmem gerektiginin farkındayım
Arkadasın kücümsedigi ise bile muhtac olabilir bir gün bu kadar büyük konusmasın.
Ben zaten sadece tekno market örneği vermiştim ve bunun da sebebi teknolojiye ilgim olduğu içindi. Hani şey diye düşündüm, geçiş sürecinde en azından sevdiğim bişeyle iç içe olurum... Diğer bir alternatif de muhasebecilerin yanında çalışmak elbette. Yani birini hobi gibi düşünün, diğerini de alanımla ilgili bir iş gibi. Tamam kendisi de haklı düşüncesinde ama küçümsemek nedir?

Ben zaten sadece tekno market örneği vermiştim ve bunun da sebebi teknolojiye ilgim olduğu içindi. Hani şey diye düşündüm, geçiş sürecinde en azından sevdiğim bişeyle iç içe olurum... Diğer bir alternatif de muhasebecilerin yanında çalışmak elbette. Yani birini hobi gibi düşünün, diğerini de alanımla ilgili bir iş gibi. Tamam kendisi de haklı düşüncesinde ama küçümsemek nedir?
Odtülü bile olsa bu kadar havalanan insandan kıl kapardım dogrusu kendin ne sanıyor
Bu da bir nevi "buldumcuk" olmus hele bir mezun olsun da görelim bakalım ekmek aslanın midesinde artık
Senin zaten muhasebeyle ic ice olman gerek bu düsündügün is de tam buna uygun
Olurda digerini secersen o isle de masraflarını cıkarırsın, kurslara yazılırsın kazandıgın parayla.

Para kazanmak istiyorsan yapabilirsin. Kucumsemek doğru degil, bu da bir is kolu ve ihtiyacta var.

Ama gelecekte cv me bisey koymak istiyorum dersen isine yaramaz. Para kazanmaya ihtiyacin yoksa hangi alanda ilerlemek istiyorsan, ik, pazarlama, muhasebe her neyse iste o tip islerde para beklemeden calis derim. Gecen yaz kendimi zorla ise aldirdim muhasebe departmaninda zorla diyorum cunku sigorta, para hic bisey istemiyorum yeter ki is ogreneyim dedim ve aci gerceklede karsilastim. Ne muhasebe ne pazarlama( 2 hafta orayada gittim ama yapamadim zaten ilgimide cekmiyordu) derslerde gordugumuz gibi yurumuyor ve ozellikle deneyimli eleman ariyorlar. Bedava bir iste calisip bir seyler öğrenirsen, is bulma konusunda avantajli oluyorsun. Ben muhasebe düşünüyorum, muhasebeci arayanda cok ve ancak bir iste calisinca ogrenilen seyleri bilen eleman ariyorlar kriterlerde.
Hepsi öyle aslında yani hepsi, çalışılacak işle alakalı şeyler bilen birilerini arıyorlar ve muhasebe zaten başlı başına karmaşık birşey olduğu için bunda insanlar işi hiç bilmeyen birilerine güvenemiyorlar. Benim de hiç ilgimi çekmiyor, kafayı yerim ben onunla uğraşırsam herhalde. Ama yine de bişeyler öğrenebilmiş olmak için bu tarz bişey yapabilirim önümüzdeki kış. Yazın olmaz çünkü bizimkilerin dükkanına yardım edeceğim ve ehliyet almaya çalışacağım.

Hele İktisat, Allah'ım, gerçek hayatla öğretilen şeyleri kıyaslayınca eşekten düşmüşe dönüyorsun. :D Gerçi ben daha birinci sınıfta fark etmiştim bir terslik olduğunu. Klasik İktisatçılar piyasada görünmez el diye birşeyin olduğunu ve sihirli(!) bir şekilde bu görünmez elin piyasalara müdahale ettiğini falan savunurlar denildi. Ne dalga geçmiştim o zamanlar :D Tabi alay ettiğime bakma, o adamları da iyice anlayabilmek için onların yaşadığını dönemi çok iyi anlayabilmek gerekiyor. Şu an saçma geliyor ama belki o zamanlarda yaşasaydım saçma gelmeycekti.

Tercih meselesi bu.

Ünide çok yakın dört arkadaştık. Üçü mezun olunca acele etmedi, seçici oldular bir süre işsiz kalsak da olur dediler (bir süreden kastım 1 yıl falan tabi). Bense evde duramam diye bodoslama bi yerde çalışmaya başladım. Sonuç olarak dördümüzün de şu an çok güzel işi var.

Ben 'en iyi iş çalışırken bulunur'cuyum. En azından işsizlik psikolojisine girmiyordum hem de harçlığımı çıkardım. İlk işim de alakasızdı şu an yaptığımla, gayet de CVme yazdım. Seçici olup bol bol iş görüşmesi yapmak da bir tercih tabi.

Çaba harcadıktan sonra tatmin edici bir işin oluyor merak etme. Belki ilkinde değil ama ikinci üçüncüde muhakkak oluyor.

Genelde memurlar netten takip ediyordum. Sağlık bakanlığını takip ederdim bakanlık alıma çıkmadan önce kendi sitesinde duyuru yapardı ve faceden gruplar vardı oralardan sürekli takip ederdim.:KK49:
Anladım.
Merak işte :)
Teşekkürler.

Tercih meselesi bu.

Ünide çok yakın dört arkadaştık. Üçü mezun olunca acele etmedi, seçici oldular bir süre işsiz kalsak da olur dediler (bir süreden kastım 1 yıl falan tabi). Bense evde duramam diye bodoslama bi yerde çalışmaya başladım. Sonuç olarak dördümüzün de şu an çok güzel işi var.

Ben 'en iyi iş çalışırken bulunur'cuyum. En azından işsizlik psikolojisine girmiyordum hem de harçlığımı çıkardım. İlk işim de alakasızdı şu an yaptığımla, gayet de CVme yazdım. Seçici olup bol bol iş görüşmesi yapmak da bir tercih tabi.

Çaba harcadıktan sonra tatmin edici bir işin oluyor merak etme. Belki ilkinde değil ama ikinci üçüncüde muhakkak oluyor.
Optimal işsiz kalma süresi 1 yıldan fazla değil zaten sanırım. 1 seneden sonra insanın da, kim olursa olsun psikolojisi bozulur. Şu en iyi iş çalışırken bulunur olayı doğru galiba. Psikolojik açıdan bakınca (ki böyle bir duruma psikolojik açıdan bakmamak imkansız) öyle. Ama tamamen boş kalmanın da artıları var, banka sınavlarına çalışabilir mesela insan eğer banka tarzı bişey düşünüyorsa, örneğin.

Back
X