İstanbul’da 4 bin lira maaş ile yaşanır mı?

Buraya yazanlar yalılarda falan mı oturuyor Doğalgaz + elektrik + su+ kira + mutfak masrafı + araç kredisi + araç yakıtı bunların hepsini 4 bin lira ile mi yapıyorsunuz.
Konu sahibinin arac kredisi ve yakit vs olmadigi icin onu ciktim, ona binayen yorumladim miktarı. Yani gecinmek ayri mesele istedigimiz gibi herseyiyle rahat yasamak ayri. Cok rahat mi yasiyoruz hayir ama cok kısarak da yasamiyoruz. Herkesin gecim stili cok baska, konu sahibinin gözünü korkutmamak adina yorumlari abartili buldum.

Elbette yaşarsınız ama ona yaşamak denirse. Dışarıda bir yemek yemeğe kalksanız en az 100lira tutar. Sırf istanbul diye yaşam standardımı düşürmezdim ben şahsen. 3yıl istanbulda eşimle beraber çalıştık eve yaklaşık 15 bine yakın para giriyordu ona ramen borçlu bir şekilde eskişehire geri döndük ve şuan paşalar gibi yaşıyoruz aynı paraya. Yani sırf istanbul diye yoksulluk sıkıntı çekmenize gerek yok. Ama belki ev arkadaşı bulursunuz birikmiş paranız vardır onu bilemem. Sonuçta hangi şehirde olursanız olun parasız hiç birşey yapamazsınız.

Abartılı değil gerçekçi. A101'e gidince abur cubur için bile en az 80 lira gitmiş oluyor. Konu sahibine 4 bin ile geçinilmesinin zor olduğunu anca bir ev arkadaşı olursa geçinebileceği söyleniyor. İstanbul gibi büyük bir şehirde yaşamıyoruz. Baya küçük bir şehirde eşim ve benim maaşımla ucu ucuna anca geçinebiliyoruz. Yılda 1 tatile ya gideriz ya hiç gitmeyiz, hafta sonları genelde evdeyiz ona rağmen hayat zorsa tek başına metropol şehirde geçinmek daha sorun.

ama şimdi biraz da eğri oturup doğru konuşalım

asla ekonomi çok iyi diyen birisi olmadım

bu Türk iş in tablosu

4 kişilik aileye dair bir tablo netten ilk karşıma çıkan

540 demiş onlar biz 750 diyelim gıda harcaması

2000 kira dedik 500 fatura dedik 3250 etti

750 de sosyo kültürel harcamasına kaldı

evet her sezon gidip bir giyişte çöp olacak kıyafetlere parasını gömemez ama kış başında 250 verip bir bot alır mesela

tek kişi faturadan kısar kitap alır kazaktan kısar oje alır o konu sahibinin tercihine bakar

mesela temizlik malzemesi demişler

kaç lira tutar ki bir kişinin deterjan masrafı

mesela netten baktım 18 yıkama 20 TL civarı demiş ki Omo ve sıvı deterjan çok daha ucuzu tabii ki vardır

tek yaşayan konu sahibi 18 yıkama deterjanı haftada iki makine yıkasa 2,5 ayda bitirir ki az çamaşır olunca deterjanı da az koyarsın daha uzun gider

keza bir şampuan bana aylarca gidiyor her gün yıkanılsa da

bir sıvı sabun, sadece sabah ve akşam eve geldiğinde kullanacak kg kg harcanmaz ki

sağlıklı bir beslenme düşünsek yani olması gereken balığı, kırmızı eti, tavuğu, kıyması, sütü, zeytinyağı, tereyağı..
baldan pekmezden söz etmiyorum bile, onlar ekstranın ekstrası olsun.

evet temizlik malzemeleri uzun süre dayanıyor, buna lafım yok. ama zaten bu ürünler herkes için uzun süre kullanılıp fiyatını çıkaran ürünler.

peki hiç mi aksilik olmayacak ? evde tamir masrafı, kombisi, vs si bozulmayacak ? her ay olmasa da yılda en az 3-4 kez gelir başımıza bu tip işler.

geçimse elbette her para ile insanlar kıt kanaat birşeyler yapabilir.

benim tepkim yoksulluk sınırı buyken verilen tutarlara biraz da.

İstanbul'da iş buldum demişsiniz ama açmanız lazım işiniz hangi semtte, yan yana iki mahalle arasında bile muazzam fark olabiliyor.
Anadolu yakası biraz daha uygun Avrupa'ya göre

Bir de tavsiye vereyim eğer İstanbul da yaşamaya karar verirseniz ucuz diye gidip uzaktan ev tutmayın. Üç beş kuruş fazla verip yakından tutun yoksa o para bir şekilde yola gidecek. Hatta trafik olur yetişemem gibi düşünüp yeri gelecek o parayı taksiye vereceksiniz. Ben İstanbul'a ilk geldiğimde 3 te bir daha uygun evler varken işime yürüme mesafesinde olan yerden ev tuttum.

Elbette geçinirsiniz ama yaşamak zor olabilir.Türkiye’nin alım gücü özellikle son yıllarda çok düştü.Ürünlere gelen zamlar, maaşınıza gelen zamın kaç katı oluyor.Ben olsam küçük bir şehiri tercih ederim.

Gecinilmez
Ama siz ailenizin yanindayken de bambaska sebeplerden dolayi gecinemiyorsunuz. Bu yuzden isi kabul edip en azindan hayatta kalabilirsiniz. Su anki halinizle ruhunuz ölüyor

Asla yetmez asla.. Küçük yerlerin gözünü seveyim imkanım olsa 1 saat kalmam bu beton şehirde..

Siz hala türk işin açıkladığı sayılara inanıyormusunuz aylık 750 lira diyorsunuz vu insan hiçmi et balık yemeyecek ? Biraz önce marketten geldim 2tavuk bir kaç tane temizlik malzemesi aldım 150lira tuttu ? Bi hafta için para gitmek 100lira zaten hergün herşeye zamn geliyor. Bir şampuanı aylarca kullanıyorum demişsiniz sanırım hiç saçınız yok aylarca yetiyor ? Ben daha hiç bir şampuanı 1ay bile kullandığımı bilmiyorum. 500lira fatura parası dediğiniz sadece kış ayında 500liraya yakın doğalgaz faturası geliyor zaten evde mum ışığında oturup kuyudan su mu çeksin insanlar ? Evet böyle yaparsa sadece 500lira fatura olur. Ayrıca telefon internet faturaları da var. Yazdığınızı bir daha okuyun ben bu yazdıklarınızı gerçekten inanıp yazdığınıza inanmıyorum. Yol parası hiçmi vermeyecek. Ev iş yerine yürüme mesafesi değilse 3 araç değiştirip işe giden insanlar var nerden baksan ayılık 300lira yapar bu ?

Avrupa yakası hem iğrenç bir kalabalıkla dolu hem çok pahalı. Ben Anadolu yakasındayım. Kiram 1200 yeni bina 90 metrekare. Üstelik nezih bir semt. Anadolu yakasında gayet rahat yaşarsınız.

Arkadaşlar o kadar çok geçinemezsin diyen kişi var ki. Gözüm nasıl korktu anlatamam. Bir daha oturup düşüneceğim.

Şimdi geçmişi de okudum biraz

Birikmişin hala var mı

İş hangi semtte içeriği ne yani bir ay sonra kapının önüne koyarlar mı önemli

Biraz yaşam standardını anlat

Zira herkes kendisine göre yazdı yorumladı

Ben yaşanır dedim hiç mi giymesin gezmesin dediler

Akranız şimdi bakınca bizim çocukluğumuzda gençliğimizde ne bu kadar kıyafet ne bu kadar dışarıda yeme içme yoktu

Ben elinde olanlarla bir yıl giyim vs gerekmeden yaşayabileceğini düzenini kurabileceğini düşünüyorum

Mesela arkadaşlar demiş ya sağlıklı beslenmek lazım et süt yumurta vs

Tabii ki sağlıklı beslenmek önemli 15 li yumurta bir ay sana yeter örneğin

Bir kg kıyma bir tavuk bir balık sana aylık yeter vs

Ne bileyim tek yaşayan yeri gelir akşam da ekmek arası yer makarna yer

Yalnız yaşarken kilolarca nohut yiyecek değilsin tabii ki ama üç beş köfte yeter

Benim eski nişanlımın ablası yasıyor. 1200 kira veriyor 800 faturalar telefon netflıx dogalgaz su elektrık cart curt. Kalan bin liraya yiyecek alıyorum diyordu zaten oglen işte. Bin liranın 300’ü ulasım servısı yoktu, 700 lirada geziyodu haftada bir sinema falan. Hesap yapmıstı bana telefonda ordan biliyorum gecen aylarda. Gercı baya memnundu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…