Isvicre‘den Türkiye‘ye?

Ben demek istediğinizi anladım. Hayatı tatil havasında yaşayan Milletler var, Portekiz, İspanya, İtalya ülkelerinde bu hava çok fazla hissediliyor. Sıkı disiplinin getirdiği baskı, aşırı kurallı yaşamadan daha esnek bir hayata geçiş insanı rahatlatıyor gerçekten. İstanbul çok hareketli, kalabalık, enerjisi şüphesiz ki daha yüksek ama aynı zamanda streslide. Her an tartışmaya hazır insanlarla karşılaşma olasılığı yüksek. Ben isviçre'den taşınsaydım monotonluk sebebi ile, herhalde İspanya ya, Portekiz'e taşınırdım :)

Keske 2 milyon liramiz olsaydi..
Evler ve kira geliri zaten var yeni alinacak birsey degil. Otel konusuna gelince karar verip bu ise girecek olursak önce burda biraz daha birikim yapip birazda aile destegiyle anca olabilecek. Yanlis anlasildi sanirim.
Bugün karar verip yarin yapabilecegimiz birsey zaten degil

Bira 14 lir mi oldu? Yuhh

Anladim , kira geliri bir guvencedir ama kiranin meblagi onemli tabi , kira geliriniz 3 bin ise gecinemezsiniz ama 6 bin ise iki kisi rahat olmasa da gecinirsiniz

Saka gibi gercekten , ben haftaya turkiyeye gelecegim annemlere sarap aldim , sisesi 1.90 eur , turkiyedeki biradan ucuz , inanilir gibi degil

Valla cumartesi şarabı 35 tl.
Tomai diye bir litrelik bir şarap vardı ucuz. 42 tl oldu. Şarap zaten lüks. 35lik rakı 75tl.
Yurtdışından alkol gelince sevindiril olup dans ediyoruz artık

Af edersiniz ama aklınız var ise Türkiye'den uzak olun. Burada yakında aldığımız nefes için ücret vereceğiz neredeyse zira limanlara kadar herşey satıldı yabancılara peşkeş çekildi. Tatil vs yapmaya gelin kalın biraz görün buralar ne halde. Otel açsanız 4/2 devletin olacak 4/3 belki de...

Valla cumartesi şarabı 35 tl.
Tomai diye bir litrelik bir şarap vardı ucuz. 42 tl oldu. Şarap zaten lüks. 35lik rakı 75tl.
Yurtdışından alkol gelince sevindiril olup dans ediyoruz artık
Valla bavulda yer olsa getirdim size de biz de burada cennette gibiyiz ne icecegimizi sasiriyoruz

Evet, Bende bu bakış açısında insanımızda çok karşılaşıyorum. Anlıyorumda. Çünkü bizim insanımızda yurtdışına yerleşince yerli halk ile kaynaşamama sorunu var. Burada doğup büyüyen ailelerin çocuklarında bile bu var. Kendi aralarında arkadaşlık yapıyorlar, sadece türk yapımı dizi-programlarını takip ediyorlar. Dışarı çıkınca Türk kebabçılara gidiyorlar. Kendilerini az ya da çok soyutluyorlar. Vatandaşı oldukları ülkeden açıkça bir ayrımcılığa Maruz kalmamış bile olsalar biz göçmeniz psikolojisinden sıyrılamıyorlar. Zaten ailelerde çocukların üzerinde kültürü kaybetmemek için muazzam bir baskı uyguluyor. Yabancılar ile evlilik çoğu gurbetçide hala tabu. En iyi ihtimalle yabancı bir Müslüman olabilir. Kemal sunal'ın gurbetçi ailelerin hayatlarını anlatan filmleri var, o kadar gerçek ki ve hala geçerliliğini koruyor :)
İş çıkışı arkadaşlarıyla bir barda içkisini içen Türk genç burada gerçekten çok az. Ama bu baskıyı yaratan yine çevre, en çokta aile.
Buradaki gurbetçiler kültürümüzden uzaklaşmayalım diye o kadar kapalı yaşıyorlar ki, Tatile Türkiye ye gelince gençlerin kendilerinden daha özgür yaşadıklarını görünce şaşırıyor ve özeniyorlar.

Bir 10 yıl önce, 1euro 6 tl değilken, az paranın bile kıymeti varken, bukadar Kontrolsüz göç almamışken geri dönüş mantıklı olabilirdi. İnsanın aidiyat duygusunu tatmin etmeside gerçekten çok önemli. Ama günümüzde bence büyük bir risk.
Dünyanın her yerinde geçerli bir şey var, hali hazırda zengin değilsen çalışacak, yorulacak, ancak geçinecek, küçük molalar ile mutlu olmaya çalışacaksın.
Avrupa ülkelerinde asla hayat kolay değil, Burada çöpleri ayrıştırırken bile yoruluyor insan :) benim ve başkalarının burayı tercih etmek için güçlü sebepleri olabilir. konu sahibin eşinin ise Türkiye yi. Az çalışma ile çok para kazanıp rahat bir hayat sürmek istiyor anladığım kadarıyla.Bunu Türkiye sağlayabilirse oraya gitsinler tabi ama sizinde anlatmaya çalıştığınız gibi bir otel alırım, iki işçi koyar işletir, çok kazanır gezer yerim düşüncesi çok iyimser :)

O dediğiniz sadece görünen kısım birde bunun görünmeyen kısmı var
Kıt kanaat geçinen o kadar çok insan var ki. Önceden yaşlılar emekli olanlar kahvede oturuyordu şimdi nereye baksam 60-70 yaşındaki adamlar çalışıyor
Her yer suriyeli ve kız çocuğum için geleceğinden endişeliyim, ikinci çocuk yapmaya korkuyorum
Haberlere bakamıyorum hergün cinayet haberleri insanlar psikolojik sıkıntıda ve daha da kötüye gidiyor
Eğitim desen kötü
Önceden asla yabancı ülkeye gitmeyi düşünmezdim ama şu an imkanım olsa 1 dakika düşünmem giderim, önemli olan çocuğumun iyi şartlarda büyümesi
O yüzden size katılmıyorum

Gastronomi mesleğini biliyorum ama neden bu kadar yoğun çalışıldığını anlayamadım. Bu kadar uzun saatler çalışması bildiğim kadarı ile yasal değil. İnsan sağlığı için haftada maksimum 40 saat çalışılması gerekli diye yasak. Kendi işiyse, eşiniz neden daha az çalışmıyor? Yeni iş kurduğu içinse Türkiye de iş kurunca düzeni oturtana kadar ordada çok yoğun çalışacaksınız.

Evet Türkiyede sokaklar civil civil yazlari çünkü çok sikacak. Son dönemde avrupada daha sicak olmaya başladiğindan, avrupalilarda akşamlari cafe tarzi yerlere gidiyor.

Ancak kişin öyle değil. Kaldi ki yazin insanlar dişardalar evet fakat bu 12 saat çaliştiktan sonra. Asgari ücret almak icin 12 saat çalişiliyor, çoğu zaman cumarteside.

Yapmak istediklerini çoğunu Türkiyedekiler yapamiyorlar. Sinema, tiyatro bilet fiyatlar ne kadar pahali biliyormusun? Isviçredeki kadinlar kuaföre gitmiyorlarmi? Manikür pedikür, bakimi bilmiyorlarmi? Bu neden bana çok saçma geliyor. Sanki kuaför sadece Türkiyede var.

Tatil farkli, orda yaşamak farkli. Orda uyumsağlayamazsiniz ve batarsiniz. Avrupada büyüyen gençler daha saflar bide. Türkiyedeki esnafta, müsteride daha kurnaz. Sizi yer bitirirler. Mecburlar cünkü. Türkiyede hakkini koparan yaşiyor çünkü.

Olabilir , turklerde uyun sorunu oluyor , ben o uyum sorununu turkiyede yasadigim icin burada gayet mutluyum
Herkes mutlu oldugu yerde yasasin , en guzeli boyle

Kuaför var da çok pahalı yurtdışında. Sanırım bizim ülkemizde emeğin ucuz olmasından kaynaklı, bilemiyorum. Eve yardımcı almak da yurtdışında çok lüks ve pahalı bir şey. Avrupa için söylüyorum bunu, Amerika başka bir dünya.

kesinlikle katılıyorum.
yurtdışında yaşayan arkadaşlarımız sadece tatilleri için geldikleri Türkiye'yi bambaşka görüyorlar. işin içerisine vatan hasreti de girdiği için.. diyorum 1 haftalık iş seyahatinden dönünce ben bile başka görüyorum, sonra hatırlıyorum nasıl bir ülkeye dönüştüğümüzü.
yurtdışında kazanılanla sosyal yaşam bence dengeli yaşanabiliyor. açıkçası ben ülke şartlarında ortalama bir maaş alıyorum belki çoğu kişiye göre bir tık iyi bile olabilir ama 4 sene önce haftada en az 3-4 gün dışarda yiyebilirken şimdi ayda 3-4 defa istediğim gibi bir mekanda yemek ve eğlence imkansız. ayda bir, belki ! o da çift maaş aldığım ay kenara bişeyler atabilmişsem hayat bi kere de bana güzel olsun diye..

Ben Bankacilik/Sigortacilik branchinda olmama ragmen haftalik 42.5 saat calisiyordum. Haftada maksimum 40 saat nerede tam olarak? Bilmiyorum kanton farkimi ama eger haftalik 40 saatden az iyi bir maas‘a calisiyorsaniz sanslisiniz valla :)

Ben Bankacilik/Sigortacilik branchinda olmama ragmen haftalik 42.5 saat calisiyordum. Haftada maksimum 40 saat nerede tam olarak? Bilmiyorum kanton farkimi ama eger haftalik 40 saatden az iyi bir maas‘a calisiyorsaniz sanslisiniz valla :)
yani isviçre pek çok ülkenin kanunlarını dayandırdığı yasalara sahip ve çoğu ülke için kabul edilen çalışma saatleri orada yetersiz kalıyor. bana biraz değişik geldi. yada ben külliyen yanlış biliyorum.

Eşimin babasının iki işi vardı. Birinde tam zamanlı, diğerinde hafta sonları ve bazı günler iş çıkışı çalışıyordu. Bunu tespit edince yasal haftalık çalışma saatini aştığı ve sağlığını riske atacağı gerekçesi ile tam zamanlı işi dışında yaptığı işten çıkartıldı. Haftada bir iki saat fazla olabilir, Ama hafta sonlarıda dahil olmak üzere hafta içi uzun saatler çalışmak burada yasak. Belkide kanton farkıdır . Günde 8 saat haftada 5 gün 40 saat ediyor. Bende normal olanı bu diye biliyorum. O yüzden eşinizin işi bana garip geldi. Maaş olarak kendimize yetiyoruz iyi bir para yönetimi şekliyle :)

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…