memur 7bin alıyor şu an ev alalım demiyorum ama insanın bir 50 bin lirası da olmaz mı kenarda
Zamanında siz de calissaydiniz,eve katkı yapsaydiniz belki olurdu. Başkasının kazandığı paraya bir kuruş katmadan, hiç çalışıp,milletin ağız kokusunu çekmeden evde 'elli bin olurdu kenarda' demek ne kadar kolay. Elli bin, sıradan bir asgari ücretlinin durmaksızın çalışıp bir kuruş harcamadan kenara koysa bile dolu dolu iki senede anca birikeceği bir miktar. 3 yıllık evlilikte kenarda yok diye eşin küçümsenecegi bir rakam değil ki.
Adam 7bin kazanıyormus,size bin lira yemek bez parası veriyormuş. Verecek parası var. Yetmiyor-herseye zam geldi deyin,iki bin isteyin. Mirin kırın mi etti? Ay sonunda peşpeşe makarna haşlayın,para bitti diyin. İsyan devrim özgürlük demişler

bir şekilde arttırın aldığınız parayı. Ya da hayali bir masraf kapısı uydurun. Onunla da altın alın koyun kenara.
Eski usul güne girin ya da...eşiniz dostunuz yoksa kendinizle güne girin... Gerçi her ay bir çeyrek bile alsanız elinizde anca 'kotu gün parası' kalır... Eşinizin zihniyetinde birikim yapmak yok çünkü. Adam günübirlikçi. Varsa harcıyor,yoksa sıkıyor kendini.
Bazı şeyler zihniyetle ilgilidir,icten gelir. Benim ailem de öyle mesela. Ne kendilerinden kısarlar ,ne yarın için kenara üç kuruş atarlar. Öyle plansız programsız harcıyorlar...oysa ben birikimseverim,maaşı alır almaz ilk isim birkaç gram altın almak olur, pahalı olmasa bile daha ekonomigini ararım alacağım şeyin. Cimri.com anasaydamdir, kitap bile alsam önce hangi sitede daha ucuz olduğuna bakarım :)
Eşiniz de bu saatten sonra değişmez. Zaten tayincisiniz. Neden ev almak istesin ki? Arabaya da ihtiyacı yokmuş...
Bence eşinizi ev araba döngüsünde çıkartın şimdilik,başka birikim araçlarına yonlendirin . Dijital seyleri sevdiğini söylediniz. Mesela borsaya heveslendirebilirsiniz. O da oldukça dijital. Belki gaza gelir ara ara hisse senetleri alır, yıllar sonra degerlenince satarsınız. ya da çok daha rahat ödenecek,kendisine birkaç ay hariç kemer siktirmayacak bir yatırım olarak değerlenecek yerden arsa alabilirsiniz... Yani boyle boyle en azından yıllar sonra kenarda verdiğinizden çok daha fazlasını alacak bir yatiriminiz olabilir. Eşiniz de ev almaya heveslendigi vakit bu yatırımları bozdurur,peşinat yaparsınız. Çünkü böyle gunubirlik yaşayan insanı bir anda ucyuzbin liralık doryt yüz bin liralık ev borcuna asla sokamazsiniz