Kardeşim üniye gitti aylık para istiyor

3lü ton balıkları 300tl, ekmek de 20tl. Kardeşiniz sigarasını içkisini almış bu fiyata eklemiş belli ki. Bir öğrenci için 5.000tl ile geçinmek zor, ama imkansız değil. Kendisi sorumluluk bilmiyor ki dandik 2 yıllık bir bölüm için özele yollatmış kendini. 2 yıl dişini sıksın, olmadı part time iş bulsun. İlla göndereceğim diyorsanız fazla göndermeyin. 100pound 5 bin falan ediyor, bence bu kıza bu kadarı çok. Yerinizde olsam en fazla 3bin gönderirim.

Göndermek zorunda değilsin, öğrenci dediğin alkole sigaraya para yetiştirmeye çalışmasın bir zahmet. Girsin işe çalışsın part time hepimiz üniversite çalıştık da okuduk. Devlette okuduk hem de.

Öğrenim kredisine başvursun kardeşiniz burs çıkmaz ama kredi alır onu da çalışınca ödesin bir zahmet . Ayranı yok içmeye tattıravalli ile gidiyor şey etmeye hem kardeşiniz hem aileniz. Oturup ya bir sene daha hazırlansaydı ya da açıktan okusaydı

2 yıllık unıde ne okuyor? Okuyunca hemen işe girecek mı? Aılen yaş tahtaya basmış. Gelecek garantı etmeyen bır durum için bu kadar paralar harcanmaz. 2 yıllık tatile gondermış gıbı olmuşsunuz. İşe girsin çalışsın. 2 yıllık bölümde Dersleri ağır olmaz

Sen para gönderme ama kardeşinin yaşı küçük ben farklı düşünüyorum ailen ona meslek sahibi etmeli ne okuyor bazı bölümler iyi bi arkadaşım vardı gerçekten kötü bi öğrenciydi 2 yıllık havacılıkla alakalı bölüm okudu özelde işe girdi kurtardı kendini. Yine kuzenim özel sağlık meslek lisesi mezunu atanmadı ama sağlık kabini açtı yolunu buldu. 5 bin gerçekten az. Mecbur çalışacak haftasonu çeyrek part olur bir şey olur. Benim hem kız hem erkek kardeşim ünide aylık para göndermem ama ihtiyaçlarını alırım ailemin ihtiyacı da yok ama alıyorum. Kuzenim balıkesirde okuyor yurt hariç babasının emekli maaşını harcıyor yurdu 20 bin emekli maaşından da 18 kalıyormuş. Onu daha da kötülüğe itersiniz. Zar zor gittiğini bilmiyor mu

Tonbalığı sampuan sabun nasıl 900? Normalini alınca gerçekten bu kadar tutmaz
Bu yapılan saçmalık. İki senelik tatil bu. Meslek edinmesi gerekirdi ne özeli ne üniversitesi. Bırakın kendi yağların kavrulsunlar. Eninde sonunda kötü olacaksınız zaten

5 bin tllik kredi kartı verebilmiş bir tek neye yetecekse. Sigarası alkolü haftalık anca o kadar eder.
Prenses kız kardeşiniz bir zahmet keyfi kötü alışkanlıklarından ödün versin ya da part time bir işe girip çalışsın.
Ben olsam göndermezdim. Tamamen siiz manipüle ediyor. Bir ton balığı ve ekmek 900 lira etmez. En iyi markadan alacağına daha uygun marketlerden olanı tercih etsin bi zahmet. Biz de öğrenci olduk. Elimizdeki paraya göre yedik, içtik, gezdik yetmezse çalıştık.
Kaldı ki neden özelde okuyacaksa İstanbul'a gitti? Artık her şehirde özel okul var neredeyse. Bir de 2 yıllık okuyacakmış. Devlette olduğunuz şehirde veya yakında bir şehire bile yerleşemeyecek kadar kötü bir sıralama mı yaptı? O zaman özelde de boşa okuyor. Üzgünüm ama orada gününü gün eder o kardeşiniz sadece haberiniz olsun. Okumaya değil de gezmeye, eğlenmeye gitti İstanbul'a.
Kardeşe tabi ki destek olunur. Ama sizinki gibi kardeşe olunmaz. Paranın nereye gideceği belli çünkü az çok.

Y’a onu bilmem de üniversiteye kayıt yaptırırken bu çocuğun belirli bir gideri olacağını aileniz bilmiyor muydu bambaşka bir şehir okulu var iş bulsa part-time ne kadar yetecek
Sonra yaşayabilmek için yanlış arkadaşlıklar kuracak

Allah aşkına ülkede hangi ton balığı ve ekmek 900 tl tutar!?

Kardeşin harcamasına dikkat eden biri olsa "gönder" derdim ama belli ki elindeki parayı har vurup harman savuruyor. O yüzden eminim sen her ay istersen tüm maaşını gönder, kardeşin 1haftada onu harcayıp tekrar para ister. Kısacası tek kuruş gönderme.

Sizce ne kadarlık bir tutar göndermeliyim nasıl bi tavır almalıyım? Yakında düğünüm var yurtdışında çalışıyorum. Kiram ve giderleirm çıkınca elime 400 500 pound gibi bir rakam kalıyor.
Para göndermeyin, buna bir kere alıştırırsanız üniversite bitince de sürekli sizden isteyecek, sağa sola borç yapar ödeyemez sizden ister.
Evet kardeştir, evet okuyana yardım etmek gerekir ama sizin kardeşiniz öyle bir kardeş değil.
Anne babasının durumunu bildiği halde, hayatını kurtarması gerekenin kendisi olduğunu bildiği halde 2 sefer sınava girmiş ikisinde de ne azim ne çalışma hiçbir başarı gösterememiş, üstüne ailesini sıkıntıya sokacağını bile bile beni özele gönderin demiş, hem de İstanbul gibi bir şehirde hem de özel üniversiteler dünya para isterken.

Babanız yine de kalkmış o kadar maddi yükün altında eline kart vermiş, 5000 lira elbette yeterli değil ama biraz düşünceli bir evlat olsa, ailem beni şartları zorlayarak gönderdi cebime de iyi kötü kart koydu, üzerini de ben çalışarak tamamlarım demiyor.

Çoğu üniversite genci hem part time çalışıyor hem de okula gidiyor. Benim arkadaşlarım da öyle. Hafta içi okula gidiyor haftasonu veya boş zamanlarında baristalık veya pastaneye girip çalışıyolar. Siz para yollamaya devam ettikçe hazıra alışır, daha çok istemeye başlıcak belli bi süre sonra yetmiyor daha fazla gönder diyecek. Şimdiden hayatı görsün tanısın zorluk nedir bilsin. Sizin maddi durumunuz iyi diye kimsenin arkasını toplamak zorunda değilsiniz. Zorluğu da görsün. Hayatta hiçbirşey toz pembe değil.

Okuyyp adam gibi bir okul kazanabilirdi mesela , ben güzide bir devlet okulu mezunuyum mütevazi ailelerden gelen, az bütçeyle okuyan çok sayıda çocuk vqrdı. Okumak isteyen okuyor. Canını dişine takıp ODTÜ, Boğaziçi kazananlar gayet kalıyor yurtta onların canı yok mu?? Anne olsam okumaya niyeti olnayan çocuğa 500bin değil 1 tl koymam. Genç dediğin önce kendisi gele evini insa etmeye hevesli olmalı.

Son düzenleme:
Ben bilemem şartlarını o zaman dershaneye de gidecek özel ders de alacak kötü alışkanlıkları içinde oturup konuşulacak derdi nedir neden böyle yapıyor bakılacak hemen şöyle böyle diye kestirip atılmayacak konuyu açan kardeşi babası değil onu bilemiyorum bazen çocuklarımız hayatta yappalar siz basarmissiniz taktir ederim fakat 5 parmağın 5 i bir değil isterdimki konusu açılan kız da gelsin yazsın buraya .Bazen bilinmiyor kimde ne fırtınalar var bir şekilde yol göstermek biraz daha fazla destek olmak gerekiyor .İnsan kaybetmeden önce her yolu denemek gerekiyorki basarsın hayatını inşaa edebilsin .Çünkü dönüp dolaşıp gene aileye dokunur ucu

İyi de konu sahibinin babası okuyani okutuyor zaten. Konu sahibi çalışkanmis ona evini tutmuş. Bu çocuk da ortalama biri olsaydı onun da kendini kurtarana kadar her ihtiyacını görürdü.

Bu kardeş 2 kere sınava girmiş muhtemelen 20 yaşında. 20 yaşında biri artık kendi geleceğini planlayabilmeli. Üniversiteye gönderin demiş ona da göndermiş. Ne yapsın anne babalar çocuk yaptım diye 20 yaşından sonra da her şeyi karşılamalı mi. Ki bu cocugu sizin yüzünüzden demesin istediği özel uni'ye de göndermiş adam.
Hayırlı olmayan çocuk olursa tek çocuk da olsa ailenin parası yetmez. Harcamanın ihtiyacın sınırı yok.

Valla bilemiyorum içlerinde birşeyler yaşıyorlar bende terapi aldiriyorum bizim için öyle böyle olmalı dediğimiz şeyler onlarda dağ olabiliyor gençler belki gelecek kaygısı korkusunda benimkide iyi okul kazanamazsam ya param olmazsa çok kazanmak istiyorum şuralarda yaşamak bu ülkelere gitmek istiyorum kaygısıyla boğuşuyor.Hakli olduğunuz yerler var birşey diyemem ben genede desteklerdim peşini bırakmazdim .Mezun olana kadar ondan sonrasını bilemiyorum.

Belki konudaki kızında terapiye ihtiyacı var psikolojik danışmanlığa onuda bilemem ailesi bilir .İyi geliyor çok destek yardımı oluyor .Kaygı çok gençlerde zaman bizim zamanimiz gibi değil bence.Hersey daha zor sadece çok çalışmak değil herşey.Cok hızlı bir dünya şurada şu varmı olan bir dünya neyse İnşallah okulunu bitirir de kardesiniz bir şekilde sorumluluk bilinci de oluşur sonuçta evlat kardeş iyi olması ailenin faydasına

Haklısınız.
Ancak siz devlet üniversitesi kazanmıştınız ve babanız bir nevi zaten bunu yapmak zorundaydı.
Sizin için yaklaşık olarak harcadığı bütçe neyse kardeşiniz için zaten bunu ayırmalıydı. Bende bu kadar bir bütçe var. Kazan git nereyi kazanırsan okutacağım yok okumazsan para senin gibi.
Tabi ki şehir dışında okumak insana olgunluk katar ama anlayana. Kardeşiniz gibilere değil. Ve bunu daha ucuz bir şehirde de yapabilirdiniz.
Ben benzer süreçlerden geçtim.
Ben de çok iyi bir devlet üniversitesinden mezunum. Ailem de istanbuldaydı zaten. Masrafsız okula gittim geldim. Hiç zorlamadım kimseyi derslerimi düşünmediler. İşimi düşünmediler okulum bitti hemen çalışma hayatım başladı evden ayrıldım düzenimi kurdum.
Kardeşim olmadı yani. Akademik başarı zeka her çocukta olmayabilir onu kabul ediyorum ama sorumsuzluk gerçekten insanı sinir ediyor.
Babam da aklı başına gelsin diye şehir dışı özel üniversiteye yolladı az para yollarım sürünsün biraz olgunlaşsın dedi. (Bu arada benim babamın imkanları var. Maddi sıkıntımız yok.)
Bu sene mezun oldu. Eve döndü asla çalışma gibi bir düşüncesi yok. Gelecek planı yok. İş aramıyor. Babamdan para alıyor. Evde yatıyor getir götür yapıyor mesela annemler sağa sola koşturuyor karşılığında harçlık veriyorlar ona okey oluyor. Karar veremiyormuş çalışacağı sektöre beyimiz. Ben de karar verene kadar geçici işte mi çalışsan dedim. Yetişkin insanlar işe gider evde boş oturmaz dedim kendisine. 6 gün çalışıp asgari ücret mi alıcam diyor. Evde kolay yoldan para kazanma fikirleri üretmeye çalışıyor yalandan.
Neden anlattım bunu olmuyor boşuna aile bütçenizi zorluyorsunuz.
He Biz olmayacağını biliyorduk zaten ama dediğim gibi benim babam bunun için kendini sıkmadı. Şimdi de bir gezsin dolaşsın olmazsa yurtdışına yüksek lisansa gönderirim diyor. :)

Katılıyorum, kızımın staj yaptığı okulda bir öğretmen kızımız vardı, orta gelirli bir ailenin 5 kızından biriydi, meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünü bitirmiş üniversiteyi de aynı bölümden devam etmek istemiş, sınava ilk girdiği sene puanı tutmamış, 2,3,4 derken ne yapmış etmiş 5. kez girdiği sınavda bölümü tutturmuş, okumuş okul öncesi öğretmeni olmuş, evlenip bebeği olunca bebeğine hayırlı olsuna gitmiştik o zaman anlatmıştı hikayesini, ailemin durumu ortadaydı, ben hayatımı kazanmak zorundaydım, hem çalıştım hem okudum geç oldu ama sonunda öğretmen oldum demişti, hayaliymiş başarmak için çabalamış o arada hiç durmamış ailesine yük olmamak için çalışıp eve de katkı sağlamış.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…