Kardeşim ve karısı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Biri hasta olunca bahaneler:
İşten izin alamam
Küçük çocuğum var
Ben hastanede kalamam
Neden o bakmıyor (başka kardeş, gelin vs.)
Ben hastayken o geçmiş olsun demedi
Şuram ağrıyor
Buram ağrıyor

Allah yardımcınız olsun. Eşinizi tebrik ederim. Damatta bakmak zorunda değildi. Ama vicdan sahibi biri ve eşine olan saygısından, eşine yardımcı olmaya çalışıyor.
Olay hep gelin-kaynana-görümce ekseninde değerlendirildi.

Karısına söz geçiremiyor hoş bir ifade değil.
(Vicdanen bakmalı, kocası söz geçirdiği için değil)

Canım bizimde iki gelin var misal bı konuda haksız olduğunu biliyor annem geline laf söylemez bana söylerdi kızım sana söylüyorum gelinim sen anla misali bazi yerlerde de hani sana sen haklısın diyipde daha kışkırtmak istemiyor bu annelerin bir çoğunda var nazi sana geçer belki ama ona geçmez emin olun annenizde benim annem evlendikden snra itiraf etti böyle böyle yapıyordum bilerek ki tartışmayın etmeyin diye (gelinlerimizde gerçekten beni çok sevip sayan kişiler yaptığımı kız kardeşleri bile yapmamıştır yigenlerimin herşeyiyle ben ilgilenirdim parka gezmeye olsun iyikide yapmışım Rabbim eksikliklerini vermesin) farkında ona sadece destek olun moral olun... Rabbim en kısa zamanda annenize Şafii ismiymis şifasını tecelli eder inş

Bu konuda gelin vicdanen daha fazla çaba göstermeli mi, değil mi konusuna yorum yapmayacağım. Fazlasıyla tartışılmış.

Ama bu gibi konularda hep dikkatimi çeken kadınlardan beklentinin ne kadar yüksek olduğu

Karısı annesiyle ilgilenen adam, buna sabır (?) gösterdiği için hayırlı damat ilan ediliyor. Ama söz konusu kadın olunca eşinin ilgilenmesi de yeterli gmrülmüyor illa kendisinin kayınvalide ile ilgilenmesi bekleniyor. Halbuki durumları hemen hemen aynı.

Bu forumda bunun gibi onlarca konuya rastladım ancak damadın kayınvalide ve kayınpederin birebir bakımını üstlenmesinin beklendiği konuya hiç rastlamadım. Varsa da eminim kimse bu beklentiyi haklı bulmamıştır.

Toplumdaki bu düşünce yapısı da çoğumuzun olaylara daha makul yaklaşmasının önünde bir engel. Çünkü önyargılar oluşuyor zihnimizde.

Eşler niye var.zor günümde bana destek olmayacaksa ne işe yarar.Gelin yemeye içmeye gelince iyi.Bakmaya gelince kötü.Onunda oğlu var.Etme buşma dünyası

her cümlesine katılıyorum yazınızın. isim "gelin" olunca herşey bekleniyor. kimse gelini yada damadı için para vermiyor (burada maddi yardımların üzerinde çok durulduğu için belirttim). veren kendi çocuğuna veriyor, torun bakan kendi çocuğunun çocuğuna bakıyor.

tabi ki, vicdanen bakmak, ilgilenmek güzeldir. ancak yapmaması buna bir de "kardeşim söz geçiremiyor bakmıyor" denmesi yanlış.

O çocuğu kardeşim tek yaptı.Anası faydalnmıyor hiçbişeyden tabi haklısınız.Herşeyi kardeşim yedi gelin hanıma hiç düşmedi.Ama kabahat annemlerde yapmasaydı böyle.Kötü kv olaydı bak bunlar olıyor muydu?Onunda var oğlu ölmezsek bizde görürüz.

Geçiremez bacm.Kendim bizzat şahit oldum.Onun anasıda çok zor durumda kaşdı.Hergün alışverişini yaptı gardaşım.Gün aşırı gitti karısını bıraktı temizlik yapsın diye.Kötü mü yaptı, asla çok ta iyi yaptı. Hele anam hasta bugün gitme desin,yüzü hep asıktır hiç gülmez.Peeişan eder.Burnundan getirir.

Annem de yeri geliyor yeğenlerimle ilgileniyor, yeri geliyor yemeklerini yapıp gönderiyor. Bundan dolayı abimin eşinden bir beklentim olamaz benim.

Allah korusun annem babam bakıma muhtaç olursa ben bunu benim ve abimin görevi olarak görürüm. Ne kendi eşimden, ne abimin eşinden birebir bakımı üstlenmesini, hastanede kalmasını falan bekleyemem. Anlayış ve manevi destek beklerim ancak. İçlerinden gelir fazlasını yaparlarsa da bunu görevleri olarak görmediğim için minnettar olurum.

Ben destek gördüğüm insanlara her zaman kendimi borçlu bilmiş, vicdanen yardım etmek istemişimdir, o ayrı.

Konu sahibinin annesine de acil şifalar dilerim bu arada.

Şu konuda da görüldüğü üzere biz türk insanının iki yüzlülüğüne de ayrıca üzülüyorum, biz millet olarak aslında bu yüzden bir milim ileri gidemiyoruz kadın hakları konusunda. İşimize geldiğinde gayet gelenekçi takılırken işimize geldiğinde birden modern oluyoruz.
Bizim örfümüzde kız çocuk evlenirken çeyiz dışında pek birşey yapılmaz, doğru düzgün takı bile takılmaz, anne baba iki bilezik taksa büyük gözükür, ama gelin alırken, eviniz düzmek, gelinin gardrobunu yenilemek, en az 100 gr altın takmak, düğünü yapmak hep erkek ailesinden beklenir. Çünkü bizim kültürümüzde kız evlenince yuvadan ayrıldığını, bir daha baba evine maddi manevi yardımcı olması beklenmez, gelinin o evin kızı olduğu ve sorumlulukları onun alması gerektiği düşünülür, ama bizim kızlar, iş evini kurdurmaya, altın aldırmaya , düğün yaptırmaya gelince gayet geleneksel takılan, hatta bunların, birazını karşılamayınca ama onların göreviydi, kocamla borçla yaptık diye hayıflanırken, iş gelinlik yapmaya gelince bu devirde gelinlik mi kaldı diye birden modern oluveriyorlar.
Modern takılan birinin düğününü kendi yapmasını, takı kabul etmemesini, evini kendi kurmasını, çocuğunun evin yükümlülüklerini sadece eşiyle paylaşmasını beklerim ben, o zaman gelinden kimse birşey beklemez zaten.
Ayrıca kimse erkek evladı paşa, kız evladı kendine hizmet etsin diye doğurmamalı. İş ana babayı sömürmeye gelince oğlu tabiki torununa bakacak, evde hizmetçiliğini yapacak diyen zihmiyet, iş zora gelince gelin el kızı yapmak zorunda değil oluyor. O zaman o kayınvalide niye elin kızının çocuğuna bakıyor, hizmetçiliğini yapıyor demiyor kimse.
Konu sahibine gelecek olursak kesinlikle almanız gerekenden fazla sorumluluk almayın, hatta sağlığında kim sömürdüyse annenizi, o daha fazla sorumluluk almak zorunda. Gerekenden fazla fedakarlık sadece sizi ve evliliğinizi zora sokar. İlerde ailenizin bu aşırı oğulcu tavrı ve sizi hizmetçi gibi görmesi ve eşiniz ile sizi sanki yapmak zorunda gibi gösteren ailenizin bu hali eşinizle aranızı açarsa( sonuçta o da el oğlu), öz anneniz bile size sırtını döner, yapnasaydın olur. O yüzden herkes evini yuvasını düşünürken, siz kendinizi bu kadar ortalara atmayın. Anne babanızda olsa ikiside yetişkin birey herkes seçtği hayatın ve evlat ayırmanın hastalığı düşünmeden varını yoğunu bir evladına harcamanın sonucuna katlansın.

Canım olay ne bılıyor musun konu sahıbı anneme baksın zorunda demiyor. Şöyle kardeşi ile gelını anne babasıyla altlı ustlu oturuyor. Bu kadın lösemı o haliyle her gun oğlunun gelinin evını temızlıyor yemeğini yapıyor çocuğuna bakıyor. Ustune evlerın faturaları yemeği şuyu buyuda anne baba ödüyor ıkı çalışanda bırıkım yapıyor. Bu kadın hastaneye gelıyor bakıyor gunlerce konu sahıbı dıyor kı ıster ıstemez bende çalışanım işimden ızın aldım çocuğum aılem var başka şehırden geldım bır gunde olsa izin alıp sen yoruldun bı gunde dınlen demeyı bırak aramamış hıc. Üstüne aranıyor gel evı temızle gelın çalışıyor annesının evı de değil bu ev gelde sınırlenme ama burda hata kımde anne babada dıyemıyorlar ben çocuk yemek temızlık yapıyorum ama bir elden düştüm aranmadım bıle oğlu zaten paşazade tek evlat kız ya her şey buna denılıyor. Bızım kızdığımız kadın kendı evını değil hanı bızde yapmak zorunda degıl dıyoruz ama bak oğluma yapıyor denılıyor yapıyırda o kadar ınsan çalışıp bu ışlerı kv ye yaptırmıyor ustune bır şey yapılmadığında koca ınsanlara fırça çekılıyor. Konu sahıbı alcak anne babasını yanına işte o zaman artık paralarını harcayıp hızmetcı tutarlar bu kadın benım annem hızmetcı bakıcı oldu değer görmedı dıyor haklı olarak hastaneden çıkıyor ıkı gun olmamış gel bak ee sız çalışıyorsunuz bu kadın çalışmıyor mu bakıcı tutmaya bıle utanmadan para ıstenıyor hem ye bırıktır ama barı evlatlık yapmıyorsun bu kadın her seyı yapıyır barı bakıcı tut o da yok e o zaman eşine bakıcı hızmetcı tut madem el kızı nıye her şey yaptırılıyor dımı.

Hakvermemek elde değil.Ne güzel özetlemişsiniz.Ben bakmayan evlat konumundayım şu an.Girmedim ya annemlere.Gittiğimde de burnumdan geliyor.Çocuğua huzur vermiyor yeğenim.Evden kovuyor,karnına yumruk savurıyor,itiyor yani kısaca çok hırpalıyor.Bizimkiler sadece yapma oğlum falanla geçiştiriyor.Oğlum nie böle yapıyon dedim annem söyledi altta kalma vur dedi diyor.Bunu duymalarına rağmen anne ve babam sessiz kalmayı tercih ediyorlar her seferinde.Kadın yetti artık yetti bıkrım diye bağırırken babam sessiz sessiz tv izlerken iyiydi.Şimdi gel gel başka bişey bilmiyor.

Aynen evimi temizlemeye gel diyor annem bile.Gelin orda süs bebeği mi?Ben o evi temizlersem onun aşağıya gelmemesi lazım.En son kadın tutacam dediler .Ben eve temizlikçi aldım diye şeylerinide yıkatacaklar yakında bu temzilikçi alan karılar deyip sırıtıyordu.Şimdi annemin evine inmiyor temizlikçi alacaklar.Söyleyecek çok şey var lakin benim gücüm yok.Allah a havale ediyorum.

aynen öyle..
anne babaya asıl sorumluluk çocuklara aittir. damat ve gelinler elbette gönüllerinden gelen ölçüde yardımcı olurlar, olurlarsa en ala.
burada asıl kızılması gereken erkek kardeş. kızılma sebebi de eşine söz geçirememek vs değil, kesinlikle kendisinin sorumluluk almaması olmalı.

insanın annesinin hem de böyle ciddi şekilde hastalanması elbette yorucu ve üzücü bir süreç. ben de annemin hastalığını ve vefatını yaşamış biri olarak konu sahibinin üzüntüsünü anlıyorum. ancak nolursa olsun sapla samanı karıştırmamak gerekiyor.

Annenı babanı yanına al bır şekılde o zaman kendı evlerıne bı zahmet bakcı temızlıkcı alırlar belkı paralarına kıyarlar artık baban gelmıyor mu yakınmayacak sonradan sana diyceksın o torunda senın kı ne acaba ? Annenı al bır şekılde göndermede gerekırse evı sat kendı yakınında ev aldır gıder yardımcı olursun bakalım annen yokken babanı kabul eder mı kardesın o da paşalar gıbı gelır

Kesinlikle gitmeyin, bakın şimdi eşiniz anlayışlı gözükür iki gün sonra yüzünüze vurur ki o da haklı kendince. Sizin çocuğunza ikinci sınıf torun , size ikinci sınıf evlat gözüyle bakan insanlar için evinizin huzurunu kaçırmayın. Bu zamana kadar nasıl paşa paşa yaşadılarsa şimdi de yaşasınlar. Hastanede refakatçi kalmak gerektiğinde kaldığı gün sayısının üçte biri kadar refakatçi kalmak yeter. Zira eminim anneniz bugün iyileşsin, yarın gene aynı düzen devam eder, şimdi bile gerçekleri görmeyen insanlar için kendinizden verip durmayın.

Tutacagin yardımcı kadın annene bakacak olsa birini tut ..yurt dışındaki kardesinde madem "uzaktayım gelemiyorum" diyor maddi olarak üstüne düşeni yapsın birlikte masrafı bolusun derim.Ama senin anlattigin duzenekte tuttuğun kadın iki gün sonra annene değil abinin evine,yemeğine ,çocuğuna bakıyor olacak bu çok belli ...bu durumda anneni yanına almandan başka çözüm gelmiyor aklıma.Bu seçeneği kabul etmiyorlarsa da hiç üzme kendini

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…