Kaynanam ve saçmalıkları

Eleştiriye veya insanların davranışlarına niye bu kadar takılıyorum?
İç dünyamda hangi mekanizma harekete geçiyor?
Bunların üzerinde açık yüreklilikle biraz düşünürseniz içsel farkındalık oluşturup,
ilerleme kaydedebilirsiniz.
Çok düşündüm. Yanlış yapma, rezil olma korkusu.
Bir şeyden yüzde yüz emin olmam lazım yoksa onu yapmam. Mesela eğitim hayatımda yüzde yüz emin olmadıgım hiçbir şey hakkında konuşmadım. Kendime özgü fikirlerimi paylaşmadım. Eskiden emin olsam da paylaşamazdım.
Yetersiz de olsa durumu farkedip çok yol katettim.
Sebebine gelince ailemin yetiştirme tarzına yöntemine bağlıyorum. Hep bastırılıp toplum içinde çok aşağılandık. Bir de ilkokul öğretmenime bağlıyorum. Çok ayrımcı biriydi ve kara kaş kara göze göre muamele yapıyordu. Birinci sınıfta bana kendimi gerizekalı gibi hissettirdi. Sınıf arkadasım benle aynı seviyedekilerin bana ders anlatmasını sağladı vs. Çok doluyum kusura bakmayın karışık da oldu

Neden çekirdek ailenizle mutlu olmak yerine o bunu dedi şu şunu dedi diye evi terk ediyorsunuz? Eşinizle çözülemeyecek bir problem yoksa kimin ne dediği hiç önemli olmamalı. Her ailede olan biten illaki konuşulur bu dedikoduya girmez bence. Girse bile umursamayacaksınız. Takarsanız ne ömür geçer ne evlilik sürer.

Neden çekirdek ailenizle mutlu olmak yerine o bunu dedi şu şunu dedi diye evi terk ediyorsunuz? Eşinizle çözülemeyecek bir problem yoksa kimin ne dediği hiç önemli olmamalı. Her ailede olan biten illaki konuşulur bu dedikoduya girmez bence. Girse bile umursamayacaksınız. Takarsanız ne ömür geçer ne evlilik sürer.
Aslında sebep o degildi. Sadece sebeplerden biriydi

Çok düşündüm. Yanlış yapma, rezil olma korkusu.
Bir şeyden yüzde yüz emin olmam lazım yoksa onu yapmam. Mesela eğitim hayatımda yüzde yüz emin olmadıgım hiçbir şey hakkında konuşmadım. Kendime özgü fikirlerimi paylaşmadım. Eskiden emin olsam da paylaşamazdım.
Yetersiz de olsa durumu farkedip çok yol katettim.
Sebebine gelince ailemin yetiştirme tarzına yöntemine bağlıyorum. Hep bastırılıp toplum içinde çok aşağılandık. Bir de ilkokul öğretmenime bağlıyorum. Çok ayrımcı biriydi ve kara kaş kara göze göre muamele yapıyordu. Birinci sınıfta bana kendimi gerizekalı gibi hissettirdi. Sınıf arkadasım benle aynı seviyedekilerin bana ders anlatmasını sağladı vs. Çok doluyum kusura bakmayın karışık da oldu
Tanıdık tablo,tahmin ettiğim çocukluk yaşantıları...
Altta yatan mekanizmayı ve sebeplerini tespit etmiş olmanız süper.
Geriye şu kalıyor.
Yanlış yapma,rezil olma mekanizmanız tetiklendiğinde,bunu durdurmak için harekete geçmelisiniz.

Bu olayda mesela;
Aynanın karşısına geçip;
kvm bu durumu eltisine anlattı,keşke anlatmasaydı ama bunu yaparken niyeti neydi?
Durum nasıl ilerledi?Tam olarak bilmiyorum.

Anlatsa da önemli değil,
bu rezil olunacak bir durum da değil.
Her ailede olur böyle olumsuzluklar.
Üstelik biz eşimle durumun üstesinden geldik.
Bundan sonra aynı şeyin olmaması için gerekli tedbirleri alacağım,olursa yine üzülebilirim ama bunun hayatımı etkilemesine izin vermeyeceğim,
Şeklinde kendinize telkinde bulunun.
Bunu alışkanlık haline getirirseniz zamanla bilişsel çarpıtmalarınızın önüne geçebilirsiniz.
Bu konuda işinize yarayacak kitaplar da var.
Psikonet yy'na bir göz atın.

Yoo bahane olsa hiç beklemem konuşurdum ama tatsızlık cıkmasını istemediğimi belirttim.Ama hiç iyi bir niyet görmüyorum kaynanamda. Babama verdigim borcû da eleştirerek yaydı millete. Ama kendi kızının her şeyini sır gibi saklar

Anlamadığım şey madem yayılsın istemiyorsunuz kayınvalidenizin de huyunu biliyorsunuz niye ona borç meselesini söylüyorsunuz? Ya da kimse duymasın istiyorsanız neden evi terk ediyorsunuz? Olaya aileleri dahil etmezseniz kimsenin haberi olmaz. Kayınvalideniz üzülmüş ve içini demek ki dökmüş eltiye, eltinin size bunu yansıtması saygısızlık. Siz de şu an misal buraya geldiniz içinizi döküyorsunuz, o da öyle bir ihtiyac hissetmiş demek ki.

Anlamadığım şey madem yayılsın istemiyorsunuz kayınvalidenizin de huyunu biliyorsunuz niye ona borç meselesini söylüyorsunuz? Ya da kimse duymasın istiyorsanız neden evi terk ediyorsunuz? Olaya aileleri dahil etmezseniz kimsenin haberi olmaz. Kayınvalideniz üzülmüş ve içini demek ki dökmüş eltiye, eltinin size bunu yansıtması saygısızlık. Siz de şu an misal buraya geldiniz içinizi döküyorsunuz, o da öyle bir ihtiyac hissetmiş demek ki.
Para mevzusunu ben söylemedim param onlardaydı eşim alırken söylemiş. Gidip kaynıma ben böyle şey görmedim diye anlatması mı gerekirdi? Buraya iç döküyorum burada kimse kimse yi tanımıyor ama elti ile yüzyüze bakıyoruz. Bilinmesini istemiyorum çünkü geri döndüm. Dönmesem zaten bilinmesi normal olurdu

Tanıdık tablo,tahmin ettiğim çocukluk yaşantıları...
Altta yatan mekanizmayı ve sebeplerini tespit etmiş olmanız süper.
Geriye şu kalıyor.
Yanlış yapma,rezil olma mekanizmanız tetiklendiğinde,bunu durdurmak için harekete geçmelisiniz.

Bu olayda mesela;
Aynanın karşısına geçip;
kvm bu durumu eltisine anlattı,keşke anlatmasaydı ama bunu yaparken niyeti neydi?
Durum nasıl ilerledi?Tam olarak bilmiyorum.

Anlatsa da önemli değil,
bu rezil olunacak bir durum da değil.
Her ailede olur böyle olumsuzluklar.
Üstelik biz eşimle durumun üstesinden geldik.
Bundan sonra aynı şeyin olmaması için gerekli tedbirleri alacağım,olursa yine üzülebilirim ama bunun hayatımı etkilemesine izin vermeyeceğim,
Şeklinde kendinize telkinde bulunun.
Bunu alışkanlık haline getirirseniz zamanla bilişsel çarpıtmalarınızın önüne geçebilirsiniz.
Bu konuda işinize yarayacak kitaplar da var.
Psikonet yy'na bir göz atın.
O kadar faydalı oldu ki çok teşekkür ediyorum tavsiyelerinizi dikkate alacağım elimden geldigince Allah razı olsun

Aslında sebep o degildi. Sadece sebeplerden biriydi
O zaman şöyle düzelteyim sorumu: Asıl sorun neyse eşinizle onu çözmeye çalışın. Siz dedikoduya kulağınızı tıkar eşiniz de her söylenene inanmazsa daha mutlu bir evliliğiniz olur. Inanın hayat bunları takmaya değecek kadar uzun değil.

Merhaba arkadaşlar, hemen konuya geçeyim
Yaklaşık bir ay önce eşimle anlaşmazlıklar yüzünden evi terk etmiştim ve baba evine gitmiştim. Sebeplerden bir tanesi de ailesiydi. Görümcem ve kv nin dedikoduları başta olmak üzere aldıgım her şeye yorum yapılması, cimrilikleri, pis olmaları vs. Bunlarda benim de haksız yönlerim olmuştu. Neyse eşim terk ettigimin üzerinden saat geçmedi ailesi ile geldi konuştuk ve eşimle barıştık ve açıkça bir daha dedikodu yapmamasını söyledim kv ye o da kabul etti.
Ancak evi terk ettigimi eltisine söylemiş. Bunlar aile apartmanındalar. Çok yakınlar biz de yakınız. Bir gün annem kv yi alıp bize kahvaltıya gelecekken bu elti ile karşılaşınca onu da davet etmişler. Elti de ' hayırdır yine mi bir şey oldu?' demiş. Ne alaka yani basbayağı anlatmış evi terketigimi. Ben de bunu söyle öğreniyorum. Bir akşam bu elti bana geliyor ve bir sürü nasihat veriyor. Eşimi ve ailesini övüyor ben de şüphe ettim annemle konuşurken bu konuyu açınca annem de o gün eltinin öyle dedigini söyledi. Yani apaçık belli ki dedikodumu yapmış.
Eşimle paylaştım annemi uyar diyor. Ama zaten o kadar tatsızlık oldu konuyu açmak istemiyorum. Bir yandan da özelimi aile meselemi anlatmasına söz verip dedikoduya devam etmesine gıcık oldum. Ne yapmam gerekir?
Yani kusura bakmayın ama evi terk edicem ve bu konunudan eltimin haberinin olmamasını düşünme ihtimali bile mantıklı değil arada mesafeler olsa ihtimal ama aile apartmanı . Evi terk etmeniz artık evinizden dışarı çıkan sorunlar demektir ve bunun konuşulması bana normal geliyor ama ben evimin içinde tartismisim eşim ailesine anlatirsa sorun ben anlatirsam sorun kv gelir öğrenmeye çalışırsa sorun . Ancak evi terk ettikten sonra bunun konuşulmasını engelleyemezsiniz. Evi terk ettiyseniz sizi almaya gelmeme ihtimalini göz önüne almış olmanız anlamına gelir ve bu durumu bırakın aile apartmaninizda yaşayanlar tüm sokak bile konuşur ,konuşur derken haberdar olur .

Dedikodu;olmayan bir şeyi kendi kafasından uydurup anlatmaktır.

Şu durumda kv dedikodu yapmış olmuyor.

Olan biteni anlatmış oluyor.. burda da söz konusu kişinin hoşlanmadığı bir şeyse buna da gıybet denir.

Bende sizin gibiyim, hakkımda hiç kimse birşey konuşmasın isterim ,arkamdan eleştiri yapılmasın isterim ama bu mümkün değil biliyorum aklıma geldiği zaman da konuşsunlar işleri yok demek ki diyorum.
İyi de olsanız ,kötü de olsanız insanlar konusur bunu asla değiştiremeyiz...
Sanırım kulakları tıkayıp ,umursamamaktan başka çare yok...

Bende sizin gibiyim, hakkımda hiç kimse birşey konuşmasın isterim ,arkamdan eleştiri yapılmasın isterim ama bu mümkün değil biliyorum aklıma geldiği zaman da konuşsunlar işleri yok demek ki diyorum.
İyi de olsanız ,kötü de olsanız insanlar konusur bunu asla değiştiremeyiz...
Sanırım kulakları tıkayıp ,umursamamaktan başka çare yok...
Ben de bu halimden memnun değilim ama...

Yani kusura bakmayın ama evi terk edicem ve bu konunudan eltimin haberinin olmamasını düşünme ihtimali bile mantıklı değil arada mesafeler olsa ihtimal ama aile apartmanı . Evi terk etmeniz artık evinizden dışarı çıkan sorunlar demektir ve bunun konuşulması bana normal geliyor ama ben evimin içinde tartismisim eşim ailesine anlatirsa sorun ben anlatirsam sorun kv gelir öğrenmeye çalışırsa sorun . Ancak evi terk ettikten sonra bunun konuşulmasını engelleyemezsiniz. Evi terk ettiyseniz sizi almaya gelmeme ihtimalini göz önüne almış olmanız anlamına gelir ve bu durumu bırakın aile apartmaninizda yaşayanlar tüm sokak bile konuşur ,konuşur derken haberdar olur .
Barışma olmasa anlatmasını,zaten sorun etmezdim

Evet haklısınız ama bir gün bile sürmedi biz barıştık bunu anlatıp yayması bence bir anne olarak dogru degil. Zaten ailede kalmasını istedigim ne varsa yayıyor. Ben bundan ders aldım artık.
Evi terkedince zaten duyulmasını goze almıs olmuyormusunuz? Gelmeselerdı bır aaat ıcınde yanı, elbet bılınecektı. Bosveron tekrar huzursuzluga sebep olmayın

Elti duymuş olabilir ama nasihatler çok ayrıntıydı. Bir de ben evi terk etme gibi büyük konuları kimsenin bilmesini istemiyorum. Yani kötülemese bile anlatmasını istemiyorum ve o bunu biliyor. Daha önce de babama borç verdigimi kaynıma anlatmış ve " ben böyle şey görmedim " demiş. Vukuatlı yani
İyi de evi terketmengibi büyük bir olay tabii ki duyulur konuşulur borç olayı tamam da bu olayı anlatması dedikodu değil ki baya evi terketmişsin sen ben olsam ben de anlatırım yani😀

tam dedikodu olmayabilir. ayni yerdelermis. elti surekli sormus olabilir gelin nerde nerde diye. bazen bazi insanlar bir sekilde lafi agzindan alabiliyor

Kv ye kızıyorsunuz ama annenizin yaptığı da dedikodu oluyor :/ Kendinizi doldurmayın birinin daha dediği gibi konuşulmasın istediğiniz bişeyi yapmazsanız daha az yorulursunuz.

Kv ye kızıyorsunuz ama annenizin yaptığı da dedikodu oluyor :/ Kendinizi doldurmayın birinin daha dediği gibi konuşulmasın istediğiniz bişeyi yapmazsanız daha az yorulursunuz.
Annem bu olayı yaşadığı zaman bana günlerce söylemedi ben ona şüphemi söyleyince bahsetti ve çok kızdı.
Çünkü ben evi terk ettigim gün zaten geri döndüm. Millete yaymasına bence gerek yoktu. O konu aileler arasında orada kapanmıştı ve o söz de vermişti.
Hani gitsem günlerce gelmesem paylaşsa umrumda degil ama sonuçta çok kısa sürede sorunu çözdük. Orada çok özel şeyler konuşuldu ben detaylı anlatmasından da şüphe ediyorum ve daha önce vukuatlı. Neuse ki bu eşim ve bana ders oldu.

tam dedikodu olmayabilir. ayni yerdelermis. elti surekli sormus olabilir gelin nerde nerde diye. bazen bazi insanlar bir sekilde lafi agzindan alabiliyor
Haklısınız ama eltisi evime gelip bana uzun uzun nasihatler verip kaynanamdan görümceme kadar hepsini övüp bu aileye gelin oldugum için ne kadar sansli oldugunu vurgulayınca çok rahatsız oldum

Back
X