- 2 Haziran 2016
- 3.000
- 2.221
- 133
- 34
- Konu Sahibi Beril sevin
-
Sokakta yaşamak ve hayatta kalmak üzerine bir fıtratta yaratılmış hayvanın eve hapsedilmesini çok doğru bulmuyorum. Evde mutlu olduklarını sanmıyorum. Çok çok sevmeme rağmen kedi sahiplenmiyorum sokaktan. Sokakta besliyorum. Kısırlaştırmak, eve kapatmak kendi cinslerinden ayırmak doğru gelmiyor.
Sokaklar doğal alanları değil ama evler de değil bence. Tabi ki günümüzde doğal alan pek kalmadığı için evde olmaları nispeten daha iyi ama bence onların en doğal ve mutlu olacakları ortam yeşillikler. Keşke her yer yemyeşil olsa da hayvanlar mutlu mutlu yaşasa.Öncelikle sokakların hayvanlar için doğal alan olmadığını söyleyerek başlayayım. Sokakta yaşayan bir kedinin yaşadığı zorlukları göz önünde bulundurmalıyız. Onların bu yaşam şartları altında ne kadar yaşadığını bilemiyoruz. Çünkü sokakta gördüğümüz bir kediyi yıllarca takip edemiyoruz. Avrupa ülkelerinde bulundunuz mu bilemiyorum fakat özellikle Almanyada sokakta kedi görmek neredeyse imkansız. Çünkü ya koruma altındalar ya da evlerdeler. Açlık, iklim şartları, trafik ve acımasız insanlar varken ben hayvanları eve alarak onları hapsetmek yerine onların yaşamlarını güzelleştirdiğimizi düşünüyorum. bir ev kedisinin ömrü 15-20 yıl kadar iken bir sokak kedisinin ömrü 1-2 yıldır.
Kısırlaştırma olayını bir çok veterinerle konuşup araştırdım. Kısırlaştırmanın hayvanlar için en doğrusu olduğunu söylüyorlar. Çünkü ilerde oluşabilecek rahim kanseri yumurtalık kanseri gibi hastalıkları önlüyormuş. Kızımı sokakta bulduğumda iki aylıktı ve hastalıktan ölecek gibiydi. Sokakta yaşamak senin fıtratın diyerek onu orada bırakmalı mıydım yani?
Elbette sokaktaki canları da beslemeliyiz. Fakat belediyelerin sokakta yaşayan canlıları kısırlaştırmasının sebebi de fazlaca üremeleridir.
Hanımefendi kusura bakmayın polemik yaratmak istemem fakat çocuk doğurmamış birinin bir anneye akıl vermesi gibi oluyor söyledikleriniz.Sokakta yaşamak ve hayatta kalmak üzerine bir fıtratta yaratılmış hayvanın eve hapsedilmesini çok doğru bulmuyorum. Evde mutlu olduklarını sanmıyorum. Çok çok sevmeme rağmen kedi sahiplenmiyorum sokaktan. Sokakta besliyorum. Kısırlaştırmak, eve kapatmak kendi cinslerinden ayırmak doğru gelmiyor.
Dedikleriniz doğru.. çözümü eve almak değil. Eziyet gören tecavüze uğrayan çok hayvan var. Hepsi de eve alınabilecek hayvanlar değil. Çözüm bu durumu engellemek. O da bizim yapabileceğimiz bir şey değil. Yargının, kolluk kuvvetlerinin yapabileceği düzenlemeler. Sokak kedisi ev kedisi diye ben ayırmıyorum. Zooloji ayırıyor. Cins kediler sokakta yaşayamazlar. Yiyecek bulamazlar.Hanımefendi kusura bakmayın polemik yaratmak istemem fakat çocuk doğurmamış birinin bir anneye akıl vermesi gibi oluyor söyledikleriniz.
cins kedi sokak kedisi diye değişik bir ayrım yapıyorsunuz biz de size hayvanın karakterine göre değişir cins kedi sokak kedisi farketmez diyoruz.
Biz de sokak hayvanlarının kafalarının kopartılmasını araba arkasına bağlanıp sürüklenmelerini ağaçlara bağlanarak defalarca bıçaklanmalarını tecavüze uğramalarını istemiyoruz.
Doğayı geçtik yani.
Ki kedi doğasından çok anladığınızı düşünmüyorum.
Ne güzel siz sokaktakilere bakın biz de evdekilere bakıyoruz.
Evim büyük olsa eve fil bile sokarım ben insandan korumak için
Gerçek hayatta insan fıtratından beklenmedik bir sapıklıkla içiçeyiz maalesef
British sakin mi oluyor , geçen üst kattaki komşunun kedisi çocugunun gözünü tırmalamış retina yırtılmış ,tabiki bilinçli yapmadı ama hasta oldugu ve iğne yediği için agresif tavırlar sergilemiş.Cins kedi almanız bakımı ve onların mutluluğu açısından farkediyor. Şöyle ki shorthair diye geçen birkaç cins; british shorthair, exotic shorthair bunlar ev kedisi. Dışarıda yaşayamazlar. Evde sakin ve zararsızlar. Çıkmak istemiyorlar. Ama tekir veya sarman kedi aldınız diyelim dışarı çıkmak isteyebilir evde mutsuz olabilir. Saldırgan eşyalara zararlı olabilir. Besleyenler söyleyebilir ben tecrübe etmedim.
İğneli yerine dokunduysa kedi sinirlenmiş olabilir. Genel olarak fıtratları sakin, uykucu ve hareketsizler.British sakin mi oluyor , geçen üst kattaki komşunun kedisi çocugunun gözünü tırmalamış retina yırtılmış ,tabiki bilinçli yapmadı ama hasta oldugu ve iğne yediği için agresif tavırlar sergilemiş.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?