Kendini kullandırtmak

bu fedakarlıkları insanlar sizden mi istiyor ısrarlı bir şekilde yoksa siz kendiniz mi yapıyosunuz? insanlara kendiniz için fedakarlık olan seyler yapıp onlardan da aynısını beklemek saçma, ama çok insanı bi duygu hepimiz yapıyoruz bunu. eğer arkadasınız kendi istediyse bu yardımı (siz teklif etmeden) ve hiçbir bahanesi olmadığı halde aynısını size göstermediyse ilişkinizi kesin. ama siz kendi kendinize böyle action'lara girip de sonra aynısını bekliyorsanız hayal kırıklığı yaşarsınız. herkesin fedakarlık anlayışı farklıdır, sizin gibi verici olmamaları sizi sevmedikleri, değer vermedikleri anlamına gelmez. insanlardan çok fazla sey beklemeyin, huzursuz olmazsınız.

Bırı senden bısey ıstedıgınde bundan sonra ne kadar ekmek okadar kofte de ıyılık yaptımda ne oldu ben ıyı nıyetlı oldukca ınsanlar benı enayı yerıne koydu de kımse hıcboaey yapmıyorum kusura bakmayın de ve yapma. Ayıp degıl gunah degıl nısanlın ve aılesınede hep mesafelı ol ve ıstemedıgın hıc bıseyı kabul etme uygun ve kıbar bı dılle soyle baskı yapmalarına ızın verme basta nasıl gıderse oyle devam eder

Bırı senden bısey ıstedıgınde bundan sonra ne kadar ekmek okadar kofte de ıyılık yaptımda ne oldu ben ıyı nıyetlı oldukca ınsanlar benı enayı yerıne koydu de kımse hıcboaey yapmıyorum kusura bakmayın de ve yapma. Ayıp degıl gunah degıl nısanlın ve aılesınede hep mesafelı ol ve ıstemedıgın hıc bıseyı kabul etme uygun ve kıbar bı dılle soyle baskı yapmalarına ızın verme basta nasıl gıderse oyle devam eder
eşim diyor ki niye mesafelisin aileme karşı diyor.
bende bilmem dedim.;
içime gelen bişey.
en başından beri mesafeliydim..
5 yıldır bu şekilde devam ediyor saygıda kusur etmedim.
kendimi de çok şükür kullandirtmadim.:)

Arkadaşımın kuzeni öldü. Çok perişan oldu kız. İşten iki gün izin alıp yanında kaldım. Ama benim sözümde arkadaş grubuyla pikniğe gitti. Bende ya bu kadar da olmaz diyorum. Aslında örselenen dışlanan bir tip değilim. Çevrem geniş. Ama bazı insanlara verdiğim emeğe üzülüyorum
huy işte yapacak bişey yok
bende öyleyim ama kendimi törpülemeye çalışıyorum
ama huy yine de çok olmuyor

bir ince çizgiyi kaçırıyorsunuz
bu yaptıklarınızda arkadaşlarınız akrabalarınız gel yap et diye özellikle istiyorlar mı
yoksa siz teklifsiz mi gidiyorsunuz
eğer teklifsizse ben mi dedim gelmeseydin (buda nankörlük tabi) payı oluyor

Kimseye tek kalem yardım etmem ve açık açık söylerim ben yapamam diye
ha kimsede gelip işimi yaptırmam borçlu kalmak istemem :kahve:

Ezik olduğumdanmıdır iyi niyetli olduğumdanmıdır bilmem yada altında başka sebeb var bilmiyorum ama hep kullanıldım.aslında benim yaptığım olması gereken ama insanlar benim yaptığımın karşılığını vermeyince aşırı pişmanlık yaşıyorum. Karşılık mı bekliyorsun diyenler olacaktır "Evet"
Mesela arkadaşım evini taşıdı temizliğe gittim hem gönlü olsun(niye gönlünü yapacaksan) hemde bende taşınacağım oda bana yardıma gelir diye, Gelmedi... Aynı konu ablamda da olmuştu. Ben ona yardıma gitmiştim ama o belim ağrıyor deyip gelmedi bana yardıma.çok aşırı fedakarım. Ama hiç kimse benim olduğum kadar bana fedakar değil. 30 üstü yaşım. Çok pişmanım insanlara yaptığım iyiliklerden dolayı. Haaa arkadaş ortamında az da olsa törpüledim. Ama geçmişte yaşadığım nankörlükleri düşünüce ve üzerindem sağlanan menfaatler bu saatte uykumu kaçırır işte. Anneminde payı var bu konuda. Kardeşlerime hep verici olmam için baskı yaptı. Bende çok uymaca oluşumdan annemin lafı ile çok ödün verdim kendimden.
Dahada uzar gider. Kızlar nasıl yapayım ne edeyimde bu pişmanlıkları üzerimden atayım ve ileride kendimi kullanddırtmayayım. Bir kaç aya nişanım olacak annem ezdirme kendini diyor ama ablama erkek kardeşime onun eşine annem hep zorla yaptırdı bende böyle alıştım. Hem maddi hem manevi olarak çok verdim insanlara. Bu travmayı nasıl atlatacağım.nasıl anne olacağım hiçbir fikrim yok. Nasıl iyileşirim ne olur destek olun bana
Bende senin gibiydim bu fedakarlığı kestikten sonra cok kişi arayıp sormadı bile. Aklım başıma geldi sonunda. Herkes kendi işini kendi yapsın ben nasıl yapıosam. Cok rahatladım. Boş Kalabalıkmış hepsi. Kimseden yardım da istemiyorum gitmiyorum da.

Sanırım siz yaparken “yapayım da yarın bana da ödesin” diye hesap yaptığınızdan değil.size yapılmayınca kendi emeklerinizi hatırlayıp üzülmüşsünüz,karşılık bulamadığınızı fark etmişsiniz.yoksa böyle bir karakter kendi ilelebet taşınmayacak da olsa taşınmaya yardım eder vesaire.
İnsanlara hayır demeyi öğrenmeniz gerekiyor.hem de özürler dileyerek,haklı gerekçelerle kanıtlayarak filan değil.sadece “istemiyorum/yapmam/gelmem hayır” diyeceksiniz.
İnsanlarla ilişkinizin hep vericiliğe dayandığını işlemiş anneniz size.şöyle bir örnek vereyim: birinin çocuğuna parayla bakıcılık etseniz sonra para verilmeyince 2 ay daha baksanız.diyecekler ki “aa bak parlamentmavi parasız 2 ay baktı bir gün daha bakması bıraktı”. Hadi diyelim 8 ay bedava baktınız. “O parlament mavi o kadar menfaatçi ki çocuğu 1 sene bile olmadan bıraktı gitti”. Diyelim siz evlenene kadar senlerce baktınız çocuğa “evlenir evlenmez bıraktı bir gün daha bakmadı” diyecekler.
Uzun lafın kısası, insanlar sizden bir fedakarlık görmeye yüzsüzce alışmışsa siz yaptıkça daha iyi olmuyorsunuz.

nasıl beceriyorsun açik açik söler misin:)
Cidden gözünüzde büyüttüğünüz gibi değil "Ben yapamam." iki kelime
eşimin akrabaları size gelelim dediler ama 30 kişi nerden baksan hiçbiri çalışıymıyor ben çalışıyorum
dedim buyrun gelin ne demek mutfak orada yaparsınız hep beraber yeriz.
Azıcık canınızın kıymetini bilin ciddiyim ne yapacaktım hem çalışıp hem 30 kişinin gönlünü mü edecektim
o enerjiyi kendime harcarım daha iyi :kahve:

Cidden gözünüzde büyüttüğünüz gibi değil "Ben yapamam." iki kelime
eşimin akrabaları size gelelim dediler ama 30 kişi nerden baksan hiçbiri çalışıymıyor ben çalışıyorum
dedim buyrun gelin ne demek mutfak orada yaparsınız hep beraber yeriz.
Azıcık canınızın kıymetini bilin ciddiyim ne yapacaktım hem çalışıp hem 30 kişinin gönlünü mü edecektim
o enerjiyi kendime harcarım daha iyi :kahve:
ben yapamam dediği an eziliyor degil mi?

Siz niye milletin evine temizliğe gidiyorsunuz ki. Biri beni evine çalışsa temizliğe ne münasebet derim yani. Zaten çevremdeki herkes bana bu tarz şeyler yaptıramayacaklarını bildiklerinden talep dahi etmezler. Kendinize sinir koyun ve çevrenizdeki herkese de bunu kabullendirin.

Ilerde olacak çocuğunuzu anneniz gibi yetistirmeyerek üstünüze duseni yapmış olursunuz. Yapılanlar unutuluyor en çok kendimize ve cocugumuza değer vermek lazım bu hayatta gerisi yalan. Bir gün unutmuyorum evin onundeki ağaçtan dut topladık bir torba arkadaşımla kucuguz o zaman indik ağaçtan bu dedi bunların hepsini ben eve götürücem ben olmaz paylasicaz dedim babannem bıraktirdi zorla bırak götürsün diye arkasından bakmıştım öyle. Hayal kırıklığı da cabasi bak unutmamışim hala. Ben en önce kendi çocuğuma değer vericem diyorum simdi. Onun istekleri başkasına zararı olmadığı sürece benim için en önde gelecek. Babamin da başkalarının gazına gelip beni hirpaladigi olmuştur. En değerli sizsiniz kendiniz için bunu unutmayın.

Ezik falan değilsiniz ,küçük hesap yapıyorsunuz ,
Ben bugün ona o yarın bana diyorsunuz , öyle bişi yok ...
kimseden medet ummayın ,
Allah rızası için gerçekten karşılıksız yardımda bulunun o zaman içinizden gelirse yaparsınız ,gelmezse gitmezsiniz
Travmalık bi durum yok

kendinizi düşünün kendinizi ben şunu öğrendim ben bu lafı dedim karşımdaki böyle düşünüp üzülürse vs vs yapınca sizi mağdur görüp iyice tepenize çıkıyorlar. :kahve:
bende sürekli ezildim
hep altinda kaldim.. üzülüp ağlıyodum.
sonra mi?
o altindan zor güçlükle kalktim...
bacagim rahatsiz gibi yüreyememek gibi oldu sanki.;
diklendim. yürüdüm...
sonra laf verene fena laf yapıştırmayi öğrendim..
HAYIR demeyi öğrendim.
yardim etmemeyi öğrendim.
zorla iş yaptırana yapmamasi gerektiği öğrendim.
kızımada bunu yaptırmıyorum. güçlü ol kızım diyorum hep iki buçuk yaşındaki kızıma...
ENGELLİ Olduğum için çok önyargili görüldüm...
kendimi bu şekilde tanitmadim kimseye..
ben konuşuyorum cevap vermeyi bilirim dedim..
bu şekilde ezik ezik konuşanlara ters cevapliyorum...
çok büyük kazikladim aklima geldikçe o kazığı millete yediriyorum. ! bana kazık yedirecegine istemem al kendin ye der gibi konuşurum...

29 yaşındayım, son 2 senede filan akillandim diyebilirim bu konularda.. Canim istemezse gitmiyorum, yapmıyorum, hic de dertlenmiyorum ayrica.. Onceden olsa canımı verir kendimi adardim sevdigim insanlar icin.. Yardima kosamadiysam icime dert olurdu, uzulurdum.. Simdi degecegine inaniyorsam ve canim istiyorsa yapiyorum.. Degmesinden kastım da mutlaka karsiligi olmasi degil; kiymetinin bilinmesi..
Ne yapsan da degmeyecek, nankor insan o kadar cok ki, bu ailenden birileri de olabilir.. Bunlari gorup, bunlara kirilip kendimi yiyip bitirmektense artik kendimi daha cok onemsemeye karar verdim.. Cok da mutluyum cok sukur..
Not: Yalniz şunu ekleyeyim; "ben temizlige gideyim, ben de tasincam yakinda, o da bana gelir" düşüncesi ile iyilik yapilmaz.. Yaparsin, yarin senin işin dusunce de bekleyebilirsin belki ama taa en basindan bu hesaplarla gitmek bana hic hos gelmedi..

Bir arkadaşım herkese gönlünden geçeni bu laf bile sokmak olsa gülerek laf arasında söyler herkes bilir ne demek istediğini ama şaka gibi söylediği için hem yaptıklarına dikkat ederler hemde gülerler kırıcı olmaz kimseye sizde öyle yapabilirsiniz.

Örneğin; Abla bak ben sana temizliğe geldim sende ben taşınırken gelmezsen bozuşuruz hee (ve kahkaha gelir) bu şekilde olabilirsiniz alttan alttan demek istediğinizi anlamış olurlar.

O arkadaşınız gibi olmak gerekli. İnsanlar susmayı, aman kalbi kırılmasın diye içine atmayı bir erdem sanıyorlar. Ama değil. Bu tamamen bir eziklik oluyor zamanla. Aman kırılacak, üzülecek diye içinize atmayın. Yapıştırın lafı, onlar üzülsün...

Back
X