Kira-gebelik-geçim sorunu

Bu ay yeniden işe başladım, evi yeniden taşıdım , çok iş -ev değiştirdim filan o yüzden hep eskiden diyorum yanlış anlamayın, 8-10 yıl önceki işyerimdeki sorumlu müdürüm Bulgaristan göçmeniydi. Aynı yerde oturuyorduk ( o lüks semtte, biz orta halli).
Birgün arabasız gelmiş, toplu taşıma ulaşımı çok sıkıntılı.
Arabayı 110-120 km hızla kullandığım için beni çok savurgan gördü, yolculuk boyunca ekonomi dersleri verdi. ( Kendisi Karun kadar zengindi, market indirimi takip eder, bize haber verirdi)
( İstanbul'da da Bayrampaşa, Silivri'de göçmenlere verilen arsalar olduğunu biliyorum komşularımızdan)

Ben sizin aylık gelirinizi ve gecim masraflarınızı merak ediyorum. Ya matematik yanlış ya da sizin hesapta bir hata var.

7 yaş oğlan annesiyim.33 yıl once ben oğlumun yaşındayken koşullar çok farklıydı, şimdi çok çok farklı. Annelik duygusunu tadacak diye çocuğu bazı şeylerden mahrum bırakmak ne kadar doğru?

100 yildir dogum bildiriyolarmis. Uydur uydur ipe diz yapiyor suan dur bakalim neler cikcak

Ne yazıp yazmayacağıma, ne zaman yazıp yazmayacağıma siz mi kara veriyorsunuz?
Kriterleri millet belirlemiyor bir bebeğin veya bir çocuğun sağlıklı gelişip mutlu bir hayat geçirmesi için gerekli kriterler zaten belli.
Şimdi ben size söylüyorum yazmayın bana size o küçücük dünyanızda mutluluklar

Aslinda çok düşündük yeni bir duzen kurmayi ama ne yaperiz nasıl yaparız hep bunu konuşuyoruz. Aile desteği olmadan belkide cesaretimiz yok bilmiyorum..

Annemin ve dedemin iki üst kusagi zamaninda istanbula gocmusler sirtlarinda 2 tane kürk ile.. dedem İstanbul’da doğmuş fakat anneannemin annesi hamile iken bulgaristandaki teyzesinin yanında kalmak durumunda kalmis. Anneannemin bulgaristanda doğduguna dair elinde doğum belgeleri var. 51 yilinda mübadele zamanında apar topar İstanbul’a gönderilmişler. Bizde ben daha 15 yaşındayken bu belgeleri apostilletip konsolosluğa başvurduk,önce anneannem sonra annem sonra da ben oldum. Bundan sonraki süreçte doğan bir bebegin sadece konsolosluğa bildirilip kimlik kartı cikarilması gerektiğini söylediler. Anneannem mübadele zamanı geldiği için ondan yararlanabildik,diğer türlü bizlerde alamiyorduk.

Neden çoğu kişi konu sahibine bu kadar yüklenmiş ya hayret. Kadın fikir istemiş sadece. Tamam en mükemmel hayatları siz yaşıyorsunuz en güzel imkanları siz sunuyorsunuz çocuklarınıza . Devlet hastanesini ve devlet okullarini küçümseyen bile olmuş. Sanki bir tek özel okula göndermeye gücü yetenlerin çocuk dogurmaya hakkı varmış gibi. Neyse konu sahibesi konunuzu baltalamak istemiyorum bence yapacağınız en mantıklı şey elinizdeki peşinatla küçükte olsa bir ev almak. Hem bir güvence olur hemde ek geliriniz olur. Hem kafanız da rahat olur çocuk düşüncesi bu kadar kaygıyı beraberinde getirmez. Bütçeniz dahilinde çocuğunuza en güzel imkanları sunacağınızdan eminim. Herkes gösterişli doğum paketleri eşliğinde doğum yapacak yada çocuğunu en prestijli kolejlerde okutacak diye bir kaide yok.

100 yildir dogum bildiriyolarmis.
Doğum bildirince vatandaşlık otomatik alınıyor mu yahu, ben oğlanın vatandaşlığı için baya uğraştım. Burdan bir sürü evrak götürdük, nikahimizi tanıttık. Oglana Bulgaristan'dan doğum belgesi cikarttim, adres kaydı yaptırdım. Sonra oğlanı türk pasaportu ile götürdüm. Noterden bir sürü çeviri yaptirdim, evrakları yatırıp bekledim vs vs.

100 yildir dogum bildiriyolarmis. Uydur uydur ipe diz yapiyor suan dur bakalim neler cikcak
Nasil bir onyargi bu ? Süreç hakkında bilgin olmadigi o kadar belli ki.. anneannem halen sağ,eğer vefat etmis olsaydi bu haktan yararlanamiyorduk. 100 yildir doğum bildirildiği falan yok! Dedem İstanbul’da doğdu ama anneannem Bulgaristan’dan daha 2 aylik bebekken Türkiye’ye getirilmiş mübadele zamanında. Bu kadar cahillik başa bela arastirmanı tavsiye ederim.

önce anneannem daha sonra annem en sonda ben yeminli tercümanlar çeviriler ve apostilli evraklar ile vatandaş olduk. Bundan sonraki süreçte çifte vatandasliktan yararlanmak istendiğinde konsolosluğa bildirip sürece devam edebilirsiniz dendi. İlk almaya calistigimizdaki gibi uzun uzadıya bir süreç yaşamadan

Ben bugün anladım ki herkesin çocuğu özel okullarda kuzu pirzolalarla özel öğretmenler eşliğinde bahçeli villalarda büyüyor. Bizde Türkiye’nin ekonomisi kötü diye kendimizi kandırıyormuşuz. Teşekkür ederim güzelce fikir verdiğiniz için demekki orta sınıf hayatımızdan tamamen kalkmış. Ya zenginsin ya fakir. Ya çocuk yaparsın ya da yapmazsin..

Herkesin eli bollaşmıyor. O tipler güzelim çocukları heder ediyor, pırıl pırıl çocukların geleceğini karartıyorlar.

Öncekiyle şimdiyi karşılaştıracaksak doğru şekilde karşılaştırmalıyız. Önceden tl nin bir değeri, alım gücü vardı. Eve giren tek asgari ücretle kaç çocuk okuyordu. Şimdi bir asgari ücret , hele de ev kiraysa 2 kişiye yetmez.

Sizin şu anki kiranız aşırı yüksekmiş, ki bu bir de zamlanacak.

Aslında kimse size kötü bir şey söylemedi bebek düşünmek için ekonomik olarak biraz daha kendinizi toplamanız,en azından alabiliyorsanız bir ev alıp kira giderinden kurtulmanız gibi öneriler verildi.

Evet benim annem babam balkan göçmeni bir kısmı da manav yörük vs. geldiklerinde al cnm burası senin deyip tapu verilmiş çok eski tarihlerden bahsediyorum teşvik için yapılmış mı yoksa geldikleri ülkedeki malın karşılığı mı bilmiyorum. manav Yörük kısmında bu yok. Anneannemin annesi erkek gibi çalışıp inşaat yapan bi kadınmış. Bizde sadece babaannem sırbistanda doğmuş o kadar eski tarihlerden bahsediyorum. Şuan o arsalar epey değerli. Elazığda var mesela balkan göçmenleri sivricede. İsmi silistreden geliyor

Bulgaristan göçmenligi mi kalmis migren dedemizin dedesi diyor. Gocmenlik max 2 nesil sonra düşer bence
ama kız vatandaşmış ki bir de

valla benim bildiklerim vatandaş değil ya genel olarak- bildiğim kadarıyla.
daha doğrusu şu ki: ben çocukken kuzenim göçmen mahallesinde otuyordu istanbulda mesela, orada çok göçmen biliyorum kimse vatandaş değildi hepsinin de kendi eviydi çocukları da hep azdı. kızı erkeği de ayırmıyorlardı. bu kişiler sonradan bizim hakkımız varmış hadi vatandaş olalım dediyse yenilerde? bilmiyorum onu.
eniştem ailesi etrafı hepsi türk vatandaşı
babamın işçileri hepsi türk vatandaşıydı zaten o zamanlar çifte olmuyordu, şimdilerde geçtilerse hakkaten bilmiyorum.

ha vatandaşlık ayrı konu da 2 nesilde biter deme ya

İlber Ortaylı (çok da bayılmam ama) diyor ya "üniversite mezunu sayılman için 3 nesil ailenin üniversite mezunu olması lazım" diye
şehir hayatında 1. nesil olanla 3 nesil olanın çok farkı var- ha tabi, insan kendini geliştirir, imkanları değerlendirir, aradaki farkı kapatır. ama bunun için çok çaba gerekiyor. tamam Cumhuriyet, tamam Allah razı olsun Atatürk'ten, yörük çocuğunun yapamayacağı şey de yok -tu, ama bitti gibi biraz bunlar da, şimdi tekrar sınıf farklarının açıldığı bir devre geldik diye düşünüyorum ben.

gerçi evet,
bazı aileler hiç bir yerin kültürünü katmıyor çocuklara bir aile geleneği bir ortak kültür yok bazı ailelerde, o da doğru. bilemedim.

Aslında kimse size kötü bir şey söylemedi bebek düşünmek için ekonomik olarak biraz daha kendinizi toplamanız,en azından alabiliyorsanız bir ev alıp kira giderinden kurtulmanız gibi öneriler verildi.
İnanın annemin babamın evsizliğinden ailelerimin neden zamanında ev bırakmadığından tutup şehri terketmekten ciktilar..

Yorumları o kadar okumadan ezbere atar yapmışsınız ki konu sahibinin elindeki peşinatla ev alamayacağını nedenleriyle beraber anlattığını bile okumamışsınız sizin verdiğiniz tavsiye bir 8-9 sayfa önce verildi ve neden olmayacağını kaç sayfa boyunca anlattı. Atar yapmadan önce azcık yorumları okusaydınız keşke.

Ev konusundaki tavsiyem diğer yorumumdan bağımsızdi yanlız. Tüm yorumları okumaya vaktim yok malesef ama okuduklarim inanılmaz irrite etti beni. Bazilari kendini ispatlama çabasina girmiş adeta. Çok gereksiz.

Evet,ortalama giderler ne kadar oluyor bunu merak etmiştik.

çocuk doğduktan sonra calismaya devam edeceğim çünkü
Mama, Bez, kıyafet, doktor vs fiyatlarina bakın biraz fikriniz oluşur. Bebekler günde 4-7 arası bez değiştiriyorlar. Mama miktarı da yaşa göre değişiyor. İlk sene elbiseler çok hızlı küçülecek.

Bunun hastalığı ilacı vs de var. Takviye kullanacaksınız, kaliteli gaz yapmayan demir damlası 500 liraydı en son. Beşik, yatak, bebek arabası, ana kucağı fiyatlarına da bakın. Uyku tulumları bin lira olmuş indirimsiz alınmıyor.

Küçükken komşular çocuklarının eline salçalı ekmek ya da margarin sürülmüş, üstüne toz şeker serpilmiş ekmek verirlerdi. Annem çalıştığı için bana onu veren bile yoktu. Tüm gün sokakta oynar dururduk. 60 kişilik devlet okulları, hastanelerde doktor kuyruğu ki sabah 4 te falan gidip listelere ad yazılıyordu, sonra devlet hastanesinin eczanesinde ilaç sırası. Hemşireye rüşvet vermezsen yüzüne bile bakmıyordu, öyle saatlerce bekliyordun ki keyfi olursa serumuna baksın vs vs.

Şimdi standard farkını anlatmaya çalışınca insanlar yanlış anlıyor, çok ilginç gerçekten.
Yaşamak var, yaşamak var. Çocuk büyütmek var, çocuk büyütmek var. Keşke insanlar ana fikri anlasa

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…