Bu ay yeniden işe başladım, evi yeniden taşıdım , çok iş -ev değiştirdim filan o yüzden hep eskiden diyorum yanlış anlamayın, 8-10 yıl önceki işyerimdeki sorumlu müdürüm Bulgaristan göçmeniydi. Aynı yerde oturuyorduk ( o lüks semtte, biz orta halli).benim bildiklerimde şu durumlar var
bir kısmına devlet teee zamanında getirip yerleştirilirken tapulu şekilde ev vermiş ya da yer göstermiş.
mesela istanbulda avcılarda ankarada gazi mahallesinde
bu insanlar "şehirde" yaşıyor. gidip alakasız bir köy yerine yerleştirilen göçmen pek yok (tatar matar var ama onlar çoook eski hikaye). eskiden beri şehri, tapuyu evi arsayı bilen kişiler bunlar.
misal benim ailemde kimsenin eski tapusu yok -çünkü yörüğün tapusu olmaz zaten, hayvanı olur. herkes yerleşik hayata geçince, neyle geçinecek bu kişiler? zaten bildiği bir zanaati de yok. okuma yazması çoğunun yok. (erkekler askerde öğrenmişler)
anca tarla ekip biçecek yine koyun keçi yetiştircek. tarla alma ekme biçme derdine düşüp tarla almışlar anca, o da parası olan yani. bizim de köyümüz alakasız bir yer olduğu için imar girip de müteahhit daire vermiş filan da değil. tarlalarımız da su olmadığı için çok verimsiz.
ama göçmenlerin gelip yerleştiği yer baştan şehir zaten. çoğu da şehrin de varoşu düzensiz rezil yerleri değil. toplu yerleştirince toplu imar yapılmış.
çoğu en baştan toplu, baştan tapulu yerleştirilmişler. hatta onlar için göçmen evleri göçmen mahalleleri kurulmuş. (bulgar değil ama konyada bosna göçmenleri için koca bir bosna hersek mahallesi var mesela daha çok yeni kuruldu iç savaştan sonra) benim kendi ilçemde çerkes mahallesi var. böyle gidiyor işte. bizim köyümüze elektrik 1982de geldi, su 2022de geldi, onların ülkede icat olduğundan beri hep vardı elektriği suyu, herkes okurdu, öyle düşünün.
yine çoğu lise filan okumuş, fabrika işçisi filanmış bulgaristanda (benim babam bir kamu kurumunda 40+ sene çalıştı, marangozları, elektrikçileri filan hep bulgar göçmeniydi) çoğunlukla zanaatkar, eğitimli gelmiş bu adamlar. sovyet sisteminin katkılarıyla tabi. e o yıllarda türkiyede büyük bir iç göç var, büyük ihtiyaç var okumuş zanaatkar adama, hiç boş kalmamışlar. (belki oradan zaten olduk, burada mutlak tutunmamız lazım psikolojisi de vardır, bilemem artık)
e doğruya doğru genel olarak da parayı seviyorlar, çalışıyorlar da, beceriyorlar da yani, çocuk sayısı da az e zamanında arsasını alan evini alan da sonra 1 bahçeli ev vermiş 10 daire almış vs.
ha bulgaristandan çok sonradan 1989da gelenlere, baskıdan kaçarak kendi başına gelenlere, bazı münferit kendisi gelenlere devlet yer vermemiştir belki -herkese vermiş gibi bir iddiam yok.
eniştem var, onun ailesini biliyorum onlara ev arsa verilmemiş mesela, kendileri almış. ama gitmiş suadiyeden almış. şimdi sülalesi alamaz...
mesela bu eniştem üst rütbeli subay benim. çok güzel maaşı da vardı, eşi de çalışıyor (kuzen) asla para konusunda rahat değildir... çocuklarına da kendi annesi baktı. başka o kadar maaşı bile olmayan çok kişi özel kreşlere mreşlere koşturdu mesela, bu asla öyle yapmadı hiç özele göndermedi. lojmanda arka bahçede solucan ayıklarlardı topraktan (hoş böyle şeyler yaptıran ve bir ton para ödenen kreşler de yok değil). çocukları hep belli bir limit içinde tuttu. çocuklarının hepsi (3 kız) tıp okuyor.
Ben sizin aylık gelirinizi ve gecim masraflarınızı merak ediyorum. Ya matematik yanlış ya da sizin hesapta bir hata var.Konu sahibi üzerine alinmayacaksa kime diyorsun değil diye bezin de uygunu var mamanın da. Kıyafetinde. 6ay sonra ek gıdaya geçince kuzu pirzola yemeyecekse her gün yetişkin bir insana bile günlük 150gr bile et onerilmezken bu bebek de beslenrcektir zira konu sahibi bir gelire sahip açım aciktayim bebek düşünüyorum dememiş neden anne olma duygusunu milletin belirlediği kritere göre erteleyecekmis para oldu diyelim o zaman da ortaya başka sorunlar çıktı bu seferde doktorlara para mı dökecek bebek sahibi olmak için ya hu yazma artık yeter.
Bulgaristan vatandaşı isen neden yurtdışı düşünmüyorsunuz? Yaşınız çok genç, iyi bir düzen kurabilirsiniz.
Yalnız dedeler o kadar eski gocmense vatandaşlık nasil aldın, 78 göçmeni arkadaşlarım bile hala almaya çalışıyorlar.
Ne yazıp yazmayacağıma, ne zaman yazıp yazmayacağıma siz mi kara veriyorsunuz?Konu sahibi üzerine alinmayacaksa kime diyorsun değil diye bezin de uygunu var mamanın da. Kıyafetinde. 6ay sonra ek gıdaya geçince kuzu pirzola yemeyecekse her gün yetişkin bir insana bile günlük 150gr bile et onerilmezken bu bebek de beslenrcektir zira konu sahibi bir gelire sahip açım aciktayim bebek düşünüyorum dememiş neden anne olma duygusunu milletin belirlediği kritere göre erteleyecekmis para oldu diyelim o zaman da ortaya başka sorunlar çıktı bu seferde doktorlara para mı dökecek bebek sahibi olmak için ya hu yazma artık yeter.
Aslinda çok düşündük yeni bir duzen kurmayi ama ne yaperiz nasıl yaparız hep bunu konuşuyoruz. Aile desteği olmadan belkide cesaretimiz yok bilmiyorum..Bulgaristan vatandaşı isen neden yurtdışı düşünmüyorsunuz? Yaşınız çok genç, iyi bir düzen kurabilirsiniz.
Yalnız dedeler o kadar eski gocmense vatandaşlık nasil aldın, 78 göçmeni arkadaşlarım bile hala almaya çalışıyorlar.
Doğum bildirince vatandaşlık otomatik alınıyor mu yahu, ben oğlanın vatandaşlığı için baya uğraştım. Burdan bir sürü evrak götürdük, nikahimizi tanıttık. Oglana Bulgaristan'dan doğum belgesi cikarttim, adres kaydı yaptırdım. Sonra oğlanı türk pasaportu ile götürdüm. Noterden bir sürü çeviri yaptirdim, evrakları yatırıp bekledim vs vs.100 yildir dogum bildiriyolarmis.
Nasil bir onyargi bu ? Süreç hakkında bilgin olmadigi o kadar belli ki.. anneannem halen sağ,eğer vefat etmis olsaydi bu haktan yararlanamiyorduk. 100 yildir doğum bildirildiği falan yok! Dedem İstanbul’da doğdu ama anneannem Bulgaristan’dan daha 2 aylik bebekken Türkiye’ye getirilmiş mübadele zamanında. Bu kadar cahillik başa bela arastirmanı tavsiye ederim.100 yildir dogum bildiriyolarmis. Uydur uydur ipe diz yapiyor suan dur bakalim neler cikcak
önce anneannem daha sonra annem en sonda ben yeminli tercümanlar çeviriler ve apostilli evraklar ile vatandaş olduk. Bundan sonraki süreçte çifte vatandasliktan yararlanmak istendiğinde konsolosluğa bildirip sürece devam edebilirsiniz dendi. İlk almaya calistigimizdaki gibi uzun uzadıya bir süreç yaşamadanDoğum bildirince vatandaşlık otomatik alınıyor mu yahu, ben oğlanın vatandaşlığı için baya uğraştım. Burdan bir sürü evrak götürdük, nikahimizi tanıttık. Oglana doğum belgesi cikarttim. Sonra oğlanı türk pasaportu ile götürdüm. Noterden bir sürü çeviri yaptirdim, evrakları yatırıp bekledim vs vs.
Ben bugün anladım ki herkesin çocuğu özel okullarda kuzu pirzolalarla özel öğretmenler eşliğinde bahçeli villalarda büyüyor. Bizde Türkiye’nin ekonomisi kötü diye kendimizi kandırıyormuşuz. Teşekkür ederim güzelce fikir verdiğiniz için demekki orta sınıf hayatımızdan tamamen kalkmış. Ya zenginsin ya fakir. Ya çocuk yaparsın ya da yapmazsin..Neden çoğu kişi konu sahibine bu kadar yüklenmiş ya hayret. Kadın fikir istemiş sadece. Tamam en mükemmel hayatları siz yaşıyorsunuz en güzel imkanları siz sunuyorsunuz çocuklarınıza . Devlet hastanesini ve devlet okullarini küçümseyen bile olmuş. Sanki bir tek özel okula göndermeye gücü yetenlerin çocuk dogurmaya hakkı varmış gibi. Neyse konu sahibesi konunuzu baltalamak istemiyorum bence yapacağınız en mantıklı şey elinizdeki peşinatla küçükte olsa bir ev almak. Hem bir güvence olur hemde ek geliriniz olur. Hem kafanız da rahat olur çocuk düşüncesi bu kadar kaygıyı beraberinde getirmez. Bütçeniz dahilinde çocuğunuza en güzel imkanları sunacağınızdan eminim. Herkes gösterişli doğum paketleri eşliğinde doğum yapacak yada çocuğunu en prestijli kolejlerde okutacak diye bir kaide yok.
Herkesin eli bollaşmıyor. O tipler güzelim çocukları heder ediyor, pırıl pırıl çocukların geleceğini karartıyorlar.herkesin eli bollaşıyor mu ? Öyle bir zaman dilimi mi var ? Babalarımızdan herhangi bir ev kalmadı ve bu ekonomide her zaman kirada oturmak durumundayız yok mu bunun bir çözüm yolu?
Daha önce çocuk sahibi olmadığım için merak ediyorum sadece çocuk giderleri masrafları ne kadar oluyor altından kalkılabilecek bir şey mi yoksa gittikçe artıyor mu.
Elimizin bollaşacağını bilsem zaten buraya sormam.
Aslında kimse size kötü bir şey söylemedi bebek düşünmek için ekonomik olarak biraz daha kendinizi toplamanız,en azından alabiliyorsanız bir ev alıp kira giderinden kurtulmanız gibi öneriler verildi.Ben bugün anladım ki herkesin çocuğu özel okullarda kuzu pirzolalarla özel öğretmenler eşliğinde bahçeli villalarda büyüyor. Bizde Türkiye’nin ekonomisi kötü diye kendimizi kandırıyormuşuz. Teşekkür ederim güzelce fikir verdiğiniz için demekki orta sınıf hayatımızdan tamamen kalkmış. Ya zenginsin ya fakir. Ya çocuk yaparsın ya da yapmazsin..
Evet benim annem babam balkan göçmeni bir kısmı da manav yörük vs. geldiklerinde al cnm burası senin deyip tapu verilmiş çok eski tarihlerden bahsediyorum teşvik için yapılmış mı yoksa geldikleri ülkedeki malın karşılığı mı bilmiyorum. manav Yörük kısmında bu yok. Anneannemin annesi erkek gibi çalışıp inşaat yapan bi kadınmış. Bizde sadece babaannem sırbistanda doğmuş o kadar eski tarihlerden bahsediyorum. Şuan o arsalar epey değerli. Elazığda var mesela balkan göçmenleri sivricede. İsmi silistreden geliyorbenim bildiklerimde şu durumlar var
bir kısmına devlet teee zamanında getirip yerleştirilirken tapulu şekilde ev vermiş ya da yer göstermiş.
mesela istanbulda avcılarda ankarada gazi mahallesinde
bu insanlar "şehirde" yaşıyor. gidip alakasız bir köy yerine yerleştirilen göçmen pek yok (tatar matar var ama onlar çoook eski hikaye). eskiden beri şehri, tapuyu evi arsayı bilen kişiler bunlar.
misal benim ailemde kimsenin eski tapusu yok -çünkü yörüğün tapusu olmaz zaten, hayvanı olur. herkes yerleşik hayata geçince, neyle geçinecek bu kişiler? zaten bildiği bir zanaati de yok. okuma yazması çoğunun yok. (erkekler askerde öğrenmişler)
anca tarla ekip biçecek yine koyun keçi yetiştircek. tarla alma ekme biçme derdine düşüp tarla almışlar anca, o da parası olan yani. bizim de köyümüz alakasız bir yer olduğu için imar girip de müteahhit daire vermiş filan da değil. tarlalarımız da su olmadığı için çok verimsiz.
ama göçmenlerin gelip yerleştiği yer baştan şehir zaten. çoğu da şehrin de varoşu düzensiz rezil yerleri değil. toplu yerleştirince toplu imar yapılmış.
çoğu en baştan toplu, baştan tapulu yerleştirilmişler. hatta onlar için göçmen evleri göçmen mahalleleri kurulmuş. (bulgar değil ama konyada bosna göçmenleri için koca bir bosna hersek mahallesi var mesela daha çok yeni kuruldu iç savaştan sonra) benim kendi ilçemde çerkes mahallesi var. böyle gidiyor işte. bizim köyümüze elektrik 1982de geldi, su 2022de geldi, onların ülkede icat olduğundan beri hep vardı elektriği suyu, herkes okurdu, öyle düşünün.
yine çoğu lise filan okumuş, fabrika işçisi filanmış bulgaristanda (benim babam bir kamu kurumunda 40+ sene çalıştı, marangozları, elektrikçileri filan hep bulgar göçmeniydi) çoğunlukla zanaatkar, eğitimli gelmiş bu adamlar. sovyet sisteminin katkılarıyla tabi. e o yıllarda türkiyede büyük bir iç göç var, büyük ihtiyaç var okumuş zanaatkar adama, hiç boş kalmamışlar. (belki oradan zaten olduk, burada mutlak tutunmamız lazım psikolojisi de vardır, bilemem artık)
e doğruya doğru genel olarak da parayı seviyorlar, çalışıyorlar da, beceriyorlar da yani, çocuk sayısı da az e zamanında arsasını alan evini alan da sonra 1 bahçeli ev vermiş 10 daire almış vs.
ha bulgaristandan çok sonradan 1989da gelenlere, baskıdan kaçarak kendi başına gelenlere, bazı münferit kendisi gelenlere devlet yer vermemiştir belki -herkese vermiş gibi bir iddiam yok.
eniştem var, onun ailesini biliyorum onlara ev arsa verilmemiş mesela, kendileri almış. ama gitmiş suadiyeden almış. şimdi sülalesi alamaz...
mesela bu eniştem üst rütbeli subay benim. çok güzel maaşı da vardı, eşi de çalışıyor (kuzen) asla para konusunda rahat değildir... çocuklarına da kendi annesi baktı. başka o kadar maaşı bile olmayan çok kişi özel kreşlere mreşlere koşturdu mesela, bu asla öyle yapmadı hiç özele göndermedi. lojmanda arka bahçede solucan ayıklarlardı topraktan (hoş böyle şeyler yaptıran ve bir ton para ödenen kreşler de yok değil). çocukları hep belli bir limit içinde tuttu. çocuklarının hepsi (3 kız) tıp okuyor.
ama kız vatandaşmış ki bir deBulgaristan göçmenligi mi kalmis migren dedemizin dedesi diyor.Gocmenlik max 2 nesil sonra düşer bence
İnanın annemin babamın evsizliğinden ailelerimin neden zamanında ev bırakmadığından tutup şehri terketmekten ciktilar..Aslında kimse size kötü bir şey söylemedi bebek düşünmek için ekonomik olarak biraz daha kendinizi toplamanız,en azından alabiliyorsanız bir ev alıp kira giderinden kurtulmanız gibi öneriler verildi.
Yorumları o kadar okumadan ezbere atar yapmışsınız ki konu sahibinin elindeki peşinatla ev alamayacağını nedenleriyle beraber anlattığını bile okumamışsınızNeden çoğu kişi konu sahibine bu kadar yüklenmiş ya hayret. Kadın fikir istemiş sadece. Tamam en mükemmel hayatları siz yaşıyorsunuz en güzel imkanları siz sunuyorsunuz çocuklarınıza . Devlet hastanesini ve devlet okullarini küçümseyen bile olmuş. Sanki bir tek özel okula göndermeye gücü yetenlerin çocuk dogurmaya hakkı varmış gibi. Neyse konu sahibesi konunuzu baltalamak istemiyorum bence yapacağınız en mantıklı şey elinizdeki peşinatla küçükte olsa bir ev almak. Hem bir güvence olur hemde ek geliriniz olur. Hem kafanız da rahat olur çocuk düşüncesi bu kadar kaygıyı beraberinde getirmez. Bütçeniz dahilinde çocuğunuza en güzel imkanları sunacağınızdan eminim. Herkes gösterişli doğum paketleri eşliğinde doğum yapacak yada çocuğunu en prestijli kolejlerde okutacak diye bir kaide yok.
Ev konusundaki tavsiyem diğer yorumumdan bağımsızdi yanlız. Tüm yorumları okumaya vaktim yok malesef ama okuduklarim inanılmaz irrite etti beni. Bazilari kendini ispatlama çabasina girmiş adeta. Çok gereksiz.Yorumları o kadar okumadan ezbere atar yapmışsınız ki konu sahibinin elindeki peşinatla ev alamayacağını nedenleriyle beraber anlattığını bile okumamışsınızsizin verdiğiniz tavsiye bir 8-9 sayfa önce verildi ve neden olmayacağını kaç sayfa boyunca anlattı. Atar yapmadan önce azcık yorumları okusaydınız keşke.
Mama, Bez, kıyafet, doktor vs fiyatlarina bakın biraz fikriniz oluşur. Bebekler günde 4-7 arası bez değiştiriyorlar. Mama miktarı da yaşa göre değişiyor. İlk sene elbiseler çok hızlı küçülecek.Evet,ortalama giderler ne kadar oluyor bunu merak etmiştik.
çocuk doğduktan sonra calismaya devam edeceğim çünkü
Küçükken komşular çocuklarının eline salçalı ekmek ya da margarin sürülmüş, üstüne toz şeker serpilmiş ekmek verirlerdi. Annem çalıştığı için bana onu veren bile yoktu. Tüm gün sokakta oynar dururduk. 60 kişilik devlet okulları, hastanelerde doktor kuyruğu ki sabah 4 te falan gidip listelere ad yazılıyordu, sonra devlet hastanesinin eczanesinde ilaç sırası. Hemşireye rüşvet vermezsen yüzüne bile bakmıyordu, öyle saatlerce bekliyordun ki keyfi olursa serumuna baksın vs vs.Aslında kimse size kötü bir şey söylemedi bebek düşünmek için ekonomik olarak biraz daha kendinizi toplamanız,en azından alabiliyorsanız bir ev alıp kira giderinden kurtulmanız gibi öneriler verildi.
ezbere atar yapmışsınız ki
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?