Kira-gebelik-geçim sorunu

İnanın annemin babamın evsizliğinden ailelerimin neden zamanında ev bırakmadığından tutup şehri terketmekten ciktilar..
başkaları içi sorma sebeplerini bilemem
ama kendi adıma, genelde belirli genellemelerim vardır (iyi bir şey değil belki), az çok tahmin ederim yani ailesinden yaşından işinden memleketinden ne olup ne olacağını
siz de 2 taraf da göçmeniz ama ailelerden bişey kalmıyor deyince
bu dediğiniz profildeki ortalamanın gerçekten dışında o yüzden ilgimi çekti, sordum.

kaldı ki eşinize yarım da olsa kalmış zaten, 2 çocuk olsalar 1 daire kalacakmış eşiniz iş batırmış. borç ödemişsiniz.
şu durumda bir de çocuk yapıp yine borca batarsanız ailelere karşı iyice mahçup olmayacak mısınız?

şehir değiştirmek de sanki çok ütopik bir fikirmiş gibi bakıyorsunuz hala
en azından ev alabileceğiniz bir yere gidip kira ödemeden krediyi kapatıp gelseniz elinizdeki para da bir işe yaramış olur, 37-38 bin kira ödeyip istanbulda geçinip çocuk büyütmek cidden zor..

yine aileler olayına geliyorum ama
siz kötü bir ailede yetişmediniz, ailenizin belli imkanları varmış
eşiniz de öyle
yazlık mazlık görerek büyümüş insanlar çocuklarına makarna alırken düşünürse bunun sonu iyi olmaz
ben mesela kendi gördüğümü çocuğuma gösteremezsem bunalırım -ki benim çocukluğum zor geçti
ben akademik başrısı yüksek bir insandım sonra da hayata erken atıldım çalıştım
ailemden değil yani

ama neticede sizin yaşısızdayken avrupanın büyük kısmını gezmiştim, kendi evim vardı vs
benim çocuğum bunları yaşayamayacaksa ben o çocuğu yapmak istemem. üzülürüm.çocuğumun türkiyede derecesi yapacağına tıp vb. okuyacağına avrupayı burslu kazanacağına garantim mi var? yok.

illa özel okula gitmesin (ben de gitmedim)
zaten özel okullarda atanamayan öğretmenler 6 gün 25 bin maaşa çalışıyor, evet.
ama mahalledeki okulda uyuşturucu satışı olduğunu fark edeceksiniz, mesela, ne yapacaksınız?
kekonun biri gelip bıçağı takacak, ne yapacaksınız?

yoksa ben illa çocukları özel hastanede doğuralım mutlaka özel okullara gitsin ay bilmem ne marka arabası koltuğu olmadan olmaz vs vs filan demiyorum. öyle bir kafam yok. param da var ama o kafada dğeilim. daha zengin de olsam gerek duymam bunlara. benlik dğeil.

ama eğitimini, güvenliğini ne yapacaz?

bu arada, ben olsam gider bir AB ülkesinde yaşam kurarım mesela.

Birikiminizi maaşlardan arta kalanlarla ysptıysanız sizde geçinebilecek potansiyel var,yok düğün takıları falan ise biraz daha biriktirin

kira vermiyorum 130 civarı gelirimiz var. 2 çocuğum var ve devlet okuluna gönderiyorum.Biri liseye gecti. Elimizden geleni fazlasını yapmamiza rağmen hala bir şeyleri eksik kalıyor.
Surekli bir şey istiyorlar. Bu benim vicdan olarak çok etkiliyor.
Bu devir başka devir . Hastalık ve yemegi gectim, bir de böyle bir şey var gelecekte.

Hayir yani çok lüks şartlarda yetistirmedim.Kendim de o şekilde büyümedim

Youtube vs etkili oldu sanırım.

Yorumlarınıza katiliyorum.

Neden mahrum bırakacak gelirimi merak etme seni ilgilendirmiyor
Ucmussunuz ama görmüşken yazayım...gelirinizin attığınız tuttuğunuz kadar olmadığına o kadar eminim ki.

Herkesin cok parası olmak zorunda değil ama herkes çocuğuna belirli insani şartları sunmak zorunda. Aksini düşünemiyorum.

Aslinda gocmenlik biter demem vatandasligi olup olmammasindan bagimsizdi. Kagit uzerinde herkes her şey olabilir. Birden fazla vatandasliga sahip bir cok insan var, ulkenin pasaportunu almak seni o ulkenin kulturunden irkindan yapmiyor neticede ha önemli mi ya da olmak istiyor mu o ayri da neyse iste
Hem Kultur olarak hem de gocun cook geride kalmis olmasi vs artik gocmen denemez bana gore. Benim babanne taraftan arnavutlukta varmis ama kultur aktarimi olarak bir sey gormedim mesela sadece babannem süslüdür
O yuzden diyorum gocmenlik kalmiyor diye.

Ek olarak avrupaya git diyenler olmuş. Dedelerim burda dogmus kolay mi diye 2 adim otedeki sehre gitmeye korkan avrupada tutunabilir mi?

Son düzenleme:
Cumhuriyetin oluşturduğu bir ortak vatan, ortak kültür, ortak eğitim, ortak değerler bütünü var, evet. 40-50 yılda bu ülkede az-çok benzeşmiş bir şehirli eğitimli insan kitlesi olduk -herhalde, olduk mu?

işte bilemiyorum.
hala kız çocuğuna miras vermeyen aileler var ya, tam diyorduk ya böyle şeyler bitti, sene olmuş bilmem kaç, sonra çıkıp diyanet "ama kızlar da istemesin zaten eşit miras, günah", diyor ya işte o zaman emin olamıyorum.(daha bunu uzatmayayım)

işte emin olamadığım yerde biri "biz x yer muhaciriyiz" diyince kafamda oluşan genel imge genelde beni yanıltmıyor...ama bu tek kıstasım değil tabi. bazen ailesinden memleketinden köklerinden aşırı bağımsız çok tahmin dışı tipler de elbette oluyor.

Chat Gpt ye sordum. Bence böyle sorular yapay zekaya sorulabilir. Çünkü görüyoruz ki ne zaman böyle bir konu açılsa tartışma çıkıyor.

Ortalama Aylık Gider Tahmini
1. Temel Bebek Masrafları (Mama + Bez)
• İstanbul Planlama Ajansı verilerine göre: Ortalama bir bebek maması paketi (730 ₺) ile aylık yaklaşık 2 paket (1.460 ₺) ve bez paketi (320 ₺) ile yaklaşık 6 paket (1.920 ₺) kullanımı baz alınırsa, bu tek kalem gider yaklaşık 3.400 ₺'ye ulaşmaktadır .
2. Kapsamlı Aylık Harcama
• Sözcü Gazetesi’ne göre, yalnızca giyim, beslenme ve bez gibi temel ihtiyaçlar için yeni doğan bir bebeğin aylık bakım masrafı 6.645 ₺ civarındadır .
3. Genel Tüketim Kalemleri
• Mevcut ekonomik koşullar ve enflasyon nedeniyle, bebek bakım ürünleri (şampuan, losyon vs.) için ek olarak aylık 1.500 – 3.000 ₺, mama ve bebek bezine ek olarak bakıldığında toplam bakım masrafları çok daha yüksek seviyelere çıkabilmektedir .
4. Daha Geniş Perspektif
• Fertijin sitesine göre, yeni doğan için yapılan aylık temel harcamalar (temizlik, bakım, beslenme gibi) ortalama 500 – 1.000 ₺ seviyelerinde kalabilir; ancak bu, sadece temel ve çok kısıtlı ihtiyaçlar içindir .
Güncel Özet Tablo
Gider KalemiAylık Tahmini Maliyet (₺)Mama & Bez (ortalama)3.400Temel ihtiyaçlarla toplam6.645Bakım & hijyen ürünleri+1.500 – 3.000Minimum temel giderler500 – 1.000
Genel Değerlendirme
• Türkiye koşullarında yeni doğan bir bebeğin aylık gideri, yalnızca mama ve bezi dahil etsek bile en az 3.400 ₺ seviyesindedir.
• Bu tutar, bebek için gerekli diğer bakım, temizlik ve giyim gibi temel ihtiyaçlar dahil edildiğinde 6.500 – 8.000 ₺ bandına rahatlıkla çıkabilir.
• Daha lüks veya kapsamlı bir bakım ve ürün seçimi söz konusuysa, bu maliyet örnek olarak 7.000 – 8.000 ₺ aralığını da bulabilir .

Sonuç
• Minimum temel gider: ~3.400 ₺ (sadece mama ve bez)
• Ortalama kapsamlı gider: ~6.500 ₺ (giyim + hijyen vs.)
• Daha kapsamlı ve kaliteli bakım: ~7.000–8.000 ₺ veya daha fazla

Ya ben şunu da merak ediyorum, çocuklarınız pirzola,biftek et yani yiyor mu ya ben katiyen yediriyorum eti sadece köfte olarak yedirebiliyorum,makarna pilavı tercih ediyorlar ete

Hanımlar rica ediyorum üsluplara dikkat edin, polemiğe girmeyin.

İsteyen istediği gibi çocuk doğurur bunun kararını eşler verir ama hayat şartları gerçekten eskisi gibi değil.
Mevzu özel okullarda okutmak, özel kliniklere götürmek, çocuk gak dedikçe almasanız da olur şeyleri almak değil, çocuğunuz daha bebekken beslenmesinde, sağlığında, giyiminde olmazsa olmazları yapabilmek gerekiyor, sonrasında okuludur, etkinlikleridir, özel ihtiyaçlarıdır vs vs.

Bakın devlette karşılanmayan ama bebeklik döneminde olması gereken 2 aşı:

Yemesi gereken meyvelerin sadece 3 tanesinin fiyatları:

Yemesi gereken kırmızı ve beyaz et:

Sebzeleri saymıyorum, kilosu 100 liradan aşağı yaz sebzesi yoktu, ki daha bugün pazara çıktım ve burası Ege, İstanbul gibi Antalya’dan oradan buradan sebze gelen bir yer değil tarım bölgesiyken uyguna sebze bulmak imkansız.

Hadi kıyafetten kıstınız pazardan aldınız diyelim, ayakkabıdan kısamazsınız ayak sağlığı ve bebekken ayakların sağlıklı şekillenmesi önemlidir.

İnternette biraz bakındım ortopedik çocuk ayakkabıları 1500 liradan başlıyor, hepimiz biliyoruz ki bebekler yürümeye başladığından itibaren neredeyse 3 ayda bir ayak numarası değişiyor ve ayak numarası oturana kadar aldığınız ayakkabı eskimeden yenisi alınmak zorunda kalınıyor.

Son düzenleme:
Hayattan ne beklediğinle alakalı bu, çocuğum için iyisini hedefliyorum, o yüzden tek çocuk yaptım, ekonomik olarak sıkıntımız olmamasına rağmen. Allaha emanet çocuk yetiştirmek benlik değil.

Ya ben şunu da merak ediyorum, çocuklarınız pirzola,biftek et yani yiyor mu ya ben katiyen yediriyorum eti sadece köfte olarak yedirebiliyorum,makarna pilavı tercih ediyorlar ete
Benimki eti çok seviyor, makarna ve pilav hiç yemiyor ama pizzaya bayılıyor. Bu ara hamburger sevdasına tutuldu

Ben anne babamın bana verdiği imkanı evladıma verebilirsem şükür edecek noktadayım

anlatamıyoruz

Yorumları şok içerisinde okudum ya ben ve konu sahibi bambaşka bi yerde yaşıyoruz yada çoğunluk baya bi ortalamanın üzerinde hayat şartları ve gelire sahip. Sizin yaşadığınız stresi sorgulayacaklarına neden gencecik insanlar çalıştıkları halde geçim sıkıntısı çekip üremek için binlerce kez düşünüyorlar diye sorgulasalar belki bambaşka bir ülke olurduk ama maşallah herkes emlak ve yatırım uzmanı olmayı seçmiş. Konu sahibini daha fazla sıkmak istemiyorum ama seni çok iyi anlıyorum ben de şuan ikizlere hamileyim ve geçim kaygısını taşıyorum bu bizim suçumuz değil

Gerçekten çok zor bebek masrafları kira ihtiyaçlar maaşların yetmemesi gerçekten çok zor insanların aile kurması devam ettirmesi onladar zorlaştı ki Allah yardım etsin

Pandemi döneminde bir ailenin bir yaşa yakın bebeğinin gerektiği kadar bezi değiştirilmediği için sürekli enfeksiyon kaptığından bahsetmişti bir arkadaşım. Aile çok masraf olmasın diye bekletiyor çocuğu, az sıvı veriyormuş. Yoksulluk ve cahillik böyle bir şey. İkisi de 25 yaş altı ebeveyn, çoklu çocuk sayısı, işsiz baba. Neye güvenip çocuk yaptın? Yok çocuğumun kardeşi olmasın mı? Bir taneye gelecek sağlanacak durum yok, birde kardeş peşine düşüyorlar.
Her aile en yüksek standartları elbette sağlayamaz ama bu devirde köylerde/banliyölerde hala ayakkabı alacak, mont alacak, restorana-sinemaya götürülecek tonlarca çocuk var. Bu durumda gözlemlerim kadınların da çoğu kez mağdur olduğu yönünde, koca ne kendi korunuyor ne karısının korunmasını istiyor, çalışmak yasak, ailelere/sosyal yardımlara/hayırseverlere güvenilerek doğurulmuş çocuklar.
Bu çocuklar büyüyünce okula beslenme de götüremiyor ilerisinde, iyi bir okul kazanması için kitap alamıyor, okul kazansa bile gidemiyor. Anne-baba üreme duygusunu tadacak diye bunlar doğal mı oluyor şimdi? Bizim çocukluğumuza göre bin kat daha kötü bir ortam var. Konu sahibi alınmasın, onun için yazmıyorum ama artık 1960-1970'lerde köyde yaşayan akrabalarımızın kafasından çıkmamız lazım. Ki o zamanların yoksulluğunun nasıl bir travma yarattığı ortada, inatla ve ısrarla biz böyle mi büyüdük canım saçmalıkları devam ediyor. Sonunu düşünmeden yaşamak oluyor bu ve ne birey için ne de toplum için bir faydası var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…