Kışın Deepfreezde, Derin Dondurucuda Saklanan Gıdalar, Kışa Hazırlık

Kahvaltılık Lutenista domates soslu kahvaltılık

ALINTIDIR.

Bulgaristan mutfağında kahvaltı için hazırlanan sosların özel bir yeri vardır. Lütenitsa da bu özel tariflerden biridir. Yaz günlerinin son günlerinde taze sebzelerle hazırlayacağınız lütenitsayı afiyetle yiyeceksiniz.
Malzemeler,

2 kg salçalık domates
1 kg kırmızı etli biber
Yarım kilo patlıcan
200 gram havuç
1 çay bardağı sirke
yarım baş sarımsak
tuz
yağ

Hazırlanışı,

1. Önce patlıcanlar közlenir, soyulur ve bir kapta bekletilir.

2. Domates, biber, havuçlar robottan geçirilip büyük bir pişirme kabına aktarılır. Yüksek ateşte pişirilmeye başlanır.

3. Tüm malzemeler, iyice pişene karıştırılır. Yoksa dibi tutar, yenilmeyecek hale gelebilir.

4. Ocaktan alıp kavanozlara doldurmadan önce, ateşteyken göz kararı kadar tuz, yağ, 1 baş sarımsak ve 1 çay bardağı sirke eklenir.

5. Kavanozlara doldurulur, ağzı sıkıca kapatılır. Kavanozlarla birlikte içi su dolu bir derin bir tencerede yeniden kaynatılır.
Ben bunuda deneyeceğim kızlar kışlık olarakta saklanabiliyormş

bu tarife göre ben de yaptım kış için.ilk defa denedim, o zaman havuç yoktu evde havuçsuz yaptım ben de.

slm kızlar ben yeni başladım kış hazırlıklarına haftaya pazardan biraz daha alıcam birşeyler ben taze fasulye bamya közlenmiş patlıcan kırmızı biber koyucam biraz bezelye koydum vişnem var ben patlıcan koymak istiyorum ama nasıl koyucam bilmiyorum siz nasıl koyuyorsunuz ben domatesleri maden suyu şişesine yapıyorum çok güzel oluyor bu senede yapıcam biiber kuruttum dolmalık biber kuruttum patlıcan kuruttum domates kurutmak istiyorum ama nasıl olacak bilmiyorum

Kışlık tarhanamı yaptım.
makarnamı kestim.
buzluğa; patlıcan,biber, taze fasülye, bamya, bezelye, közlenmiş kırmızı biber, kabak attım.
konserve domates ve menemenlik yaptım.
Çilek ve kayısı reçeli yaptım.
dolma biber ve patlıcan kuruttum
maraş biberinden turşu yaptım.
salamura yaprak yaptım.
bi normal turşum kaldı.

slm arkadaşlar.bişey sorucam biber kuruturken gölgede mi daha çok kızarır güneşte mi.ben bu zaman kadar güneşte kuruttum.bazı arkadaşlarım gölgede daha kırmızı olduğunu söylüyolar.fikri olan var mı?CADIARZU

bunu daha önce duymuştum kesinlikle deneyeceğim ama közlediğin patlıcanlarıda mı robottan geçirdin. Hangi aşamada ve nasıl eklediğini yazmamışın sanırım yoksa benmi göremedim.

bunu daha önce duymuştum kesinlikle deneyeceğim ama közlediğin patlıcanlarıda mı robottan geçirdin. Hangi aşamada ve nasıl eklediğini yazmamışın sanırım yoksa benmi göremedim.
ilatarnur
bende yaparım lutanistayı..
gerçi bu yıl daha yapamadımm..benimki biraz daha değişik..çok güzel oluyor..

MALZEMELER :

- 5-7 közlenmiş patlıcan
- 3 kilo kadar közlenmiş kırmızı biber
- 3 kilo kadar domates
- 5-6 tane ince doğranmış sivri biber
- 3-5 diş sarımsak
- 1 çay bardağı çiçek yağ
- Bir tutam maydonoz
- tuz, 3-4 küp şeker, k.biber

YAPILIŞI :

Domatesleri ikiye kesip sularını ve çekirdeklerini başka kaba limon gibi sıkıyoruz. Etli kısımlarını rondolayıp büyükçe bir tencerede salçalaşıncaya kadar pişiriyoruz. Doğranmış sivri biberleri de ilave ediyoruz. Diğer yandan, közlenmiş biberleri saplarından ve çekirdeklerinden ayırıp kabularından temizliyoruz. Patlıcanlarda aynı şekilde temizlenir. Kıyma makinasından geçirilir. Domatesin içine karıştırılıp hepsi pişirilerek suları çektirilir. İçine sıvı yağ, dövülmüş sarımsak, tuz, şeker ve karabiber eklenir. En son doğranmış maydonoz ilave edilip küçük kavanozlara konulup ağzı sıkıca kapatılıp ters çevrilir. Sofra bezine sarıp soğumasını bekledikten sonra buzdolabında saklıyabilirsiniz. Sabah yada sahurda ekmeğinize sürüp afiyetle yiyebilirsiniz...

canım bu daha güzel olur sanırım.közlenmiş biber daha ayrı bi lezzet kadar.

Bende 2 senedir yaptığım bi tarifi sizlerle paylaşayım.Krmızı biberlerin dolma biber gibi olupta daha basık olanları var çiçek şeklinde.pazarlarda görmüşünüzdür.onları içini ayıklayıp yıkadıktan sonra fırın tepsisine dizin.her birinin içine 1-2diş sarımsak,1çay kaşığı tuz,1çay kaşığı şeker,1çay kaşığı çiçek yağı,1çay kaşığı sirke koyup fırında üzeri kızarana dek pişirin.sıcağıyla alıp kaşıkla kavanozlara koyun.kendisi içinde sulacaktır.kapağını kapatıp ters çevirin.üzerine sofra bezi sarıp kapakların tutmasını bekleyin.inanın çok lezzetli bir şey oluyo.Bende yiyen arkadaşlarımda beğenip hep yapmışlardır.

eşim maraşlı, kayınvalidemlerden bildiğim kadarıyla biberi gölgede kurutmak daha sağlıklıymış..
kolay gelsin canım....

canım tarhanayı nasıl yaptın.. bu sene niyetlendim yapmaya ama cesaret edemedim netten bakıyorum hep birbirinden çok farklı tarifler çıkıyo karşıma..yardımcı olursan sevinirim...

Mısır

Bezelye

Taze Fasuye

Enginar

Barbunya

Közlenmiş kırmızı biber

Küp doğranmış(yemeklik) ve rendelenmiş(çorbalık) domates

Doğranmış yemeklik biber

*Kışlık deepfreez hazırlıklarım bunlardan ibaret.Kışın hem değişiklik oluyor hemde çok

pratik... Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin herkese
:Saruboceq:

ben 4 kilo köy biberi aldım pazardan iki hafta önce 750 kuruştu kilosu.. ayıklayıp doğrayıp poşete doldurmak baya zahmetli ama geçen senede yapmıştım bütün kış kullandım çok pratik oluyo gerçekten.. soğanlarıda yemeklik kıyıp yada rondodan geçirip koymak istiyorum aslında ama hem daha önce yapamdım tadında değişiklik olurmu bilmiyorum hemde gözüm yemiyo şimdi onla uğraşmayı..

nohut haşladım koydum
kırmızı biber közledim
kabak rendeleyip soteleyip koydum ama görüntüsü pek hoşuma gitmedi keşke yemeklik doğrasaymışım
yeşil fasulye
barbunya
ve burda bir arkadaşın tavisyesiyle limonların suyunu çıkarıp birazda limon kabuğu rendeleyip buz kalıplarında dondurup buzdolabı poşetlerine koymuştum. bütün yaz limonata yaptım ve hazır limonataların içine bir kalıp atıp o şekilde tükettik muhteşem oldu teşekkür ederim o arkadaşa.

başka da bişey yapmadım... zaten zamanıda geçti heralde.. yarın son bi kez markete bakıcam bakalım belki biraz daha fasulye alabilirim...

arkadaşlar kabak nasıl oluyor difrizdee..difrizine yemeklik ya da kızartmalık kabak koyanlar varmı aranızda. ben kendim çok severim yazında çok ucuz oluyorr...tecrübelerinizden yararlanmak isterim..:)

aynı soruya bende net yanıt bulamadım..
kabakları ve patlıcanları kızartmalık gibi halka halka doğrayıp, çiğ paketlesek olmazmı?
bu şekilde yapan varmı aranızda arkadaşlar? eğer yapıyorsanız, buzunu çözdürüp mü kızartıcaz yoksa buzlu iken mi atacağız tavaya?
teşekkürler..
iyi bayramlar..

ben patlıcanları ister karnıyarık ister musakkalıp hazırlayıp kızartıyorum poşetleyip dolaba buzunu çözdürüp içini koyup pişiriyorum elimin altında hazır oluyor acil misafirlerde hemen çıkarıyorum büyük kolaylı sağlıyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…