diplomanın önemsiz oldugunu söylemedim. diploma para kazanmak için, iş yapabilmek için, rahat yaşamak için tek çıkar yol degildir hatta çogu zaman bir çıkar yol bile degildir. çünkü ortada diplomalı olup asgari ücretle, egitim aldıkları alandan alakasız işlerde ömür tüketen birsürü insan var.
ille de okuayacak demenin bu yüzden manası yok. kız olsun erkek olsun... ille de okuması gerekmyior herkesin, kendi düşüncenizi başkalarına baskı unsuru yapmayın bu yüzden. bazıları da istemiyor kendi çocugunun okumasını, buna kimse karışamaz. oglu bir işte ustalaşsın, kızı da ev hanımı olsun fazla ortam görmeden büyüsün istiyor bazıları da. buna saygı duymanız lazım, onların da size.
yok zorunlu eğitimden sonrası değil,direkt temel eğitimden bahsediliyor.12 yıl yani,çocuk mezun olduğunda 17-18 yaşlarında olacak yanii..o yaştan sonra iyi kötü kendi kararlarıı verecek yaşa gelmiş olacktır zaten..
ben oğlumun hayatı için elimden geldiğince onun kararlarına saygılı şekilde yönlendirmeye çalışacağım..18 yaşından sonra ,üniveristeye gitmesi için zorlayacağımı sanmıyorum,eğer ki daha mantıklı yapmak istediği başka planları yoksa:)
18 yşından önce okumak istemezse evet zorla gidecek okula çünkü hayatı ile ilgii karar verebilecek yaşta değil henüz..şu anda 3,5 yaşında sabah kreşe gitmek istemediğinde o zaman en temek hakkı diye göndermemezlik etmeyceğim tabi ki
diplomanın önemsiz oldugunu söylemedim. diploma para kazanmak için, iş yapabilmek için, rahat yaşamak için tek çıkar yol degildir hatta çogu zaman bir çıkar yol bile degildir. çünkü ortada diplomalı olup asgari ücretle, egitim aldıkları alandan alakasız işlerde ömür tüketen birsürü insan var.
ille de okuayacak demenin bu yüzden manası yok. kız olsun erkek olsun... ille de okuması gerekmyior herkesin, kendi düşüncenizi başkalarına baskı unsuru yapmayın bu yüzden. bazıları da istemiyor kendi çocugunun okumasını, buna kimse karışamaz. oglu bir işte ustalaşsın, kızı da ev hanımı olsun fazla ortam görmeden büyüsün istiyor bazıları da. buna saygı duymanız lazım, onların da size.
kusura bakmayın,ben o çocukların hakkını savunurum..ortam görmesin ne demek yaa...yazık değil mi o çocuklara,ortam görmeyecek,okumaycak sonra da 15 yaşında bebek yapıp kocanın eline bakacak..
ne içn,ailesi öyle istedi diye,kız çocuğu olarak doğdu diye...
bir akdın olarak nasıl bu kadar rahat yazabiliyorsunuz hayret ediyorum gerçekten,..benim vicdanım sızlar böyle bir çocuk görsem..
Toplumları aileler oluşturur, aileleri bireyler. İyi yetişmiş bireyler , iyi aileler ve gelişmiş bir toplum demek. Son zamanlarda moda oldu zaten "demokratik bir ülkedeyiz, fikrime saygı duy" ; hangi fikir bu ? "ülkeyi bölmek istiyorum" , "terör örgütü liderini destekliyorum" .... vs vs. Şimdi sizin bu bakış açınızdan faydalanarak bir başkası da "çocuk benim çocuğum, dağa yollayıp terörist yapıcam" yada "çocuk benim çocuğum 10 yaşındayken evlendiricem" derse buna da saygı mı duyacağız. Bu ülkenin, okuyan insanlara, araştıran insanlara ihtiyacı var. Aksi takdirde, şu an olduğu gibi, icatları, gelişimleri ancak yabancı belgesellerde izleriz. Kusura bakmayın da, yanlış olduğu %100 olan birşeye saygı beklemeniz çok yersiz.
Kızı ev hanımı olsun istermiş belki, o ev hanımı olan kızların sonunu neredeyse her gün okuyoruz gazetelerde. Ya da bir kısmı burada aldatıldım, eve kapatıldım, aileme bile gidemiyorum , dayak yiyorum diyerek konu açıyor.
Bir anne-babanın vazifesini çocuğunu karanlığa gömmek değil, elinden geldiğince aydınlığa çıkartmaktır. Varı yoğu ne varsa ona vererek, geleceğini kurtarmaya çalışmaktır. Sonunda ya doktor olur, ya pilot ya çöpçü, ya marangoz, ya terzi... Anne baba emek verir, destek olur en iyisini yapmaya çalışır, sonunda olur yada olmaz o Allah'ın bileceği iştir. Ama direk, karanlığa gömmek, işte bu bence en büyük günahlardan biridir.
uslubunuz ve kullanıdğınız smiley hoş değil..''18 yaşından önce okumak zorunda çünkü kendi kararlarını veremez''. demek ki egitimi temel hak olarak degil, bir mecburiyet olarak görüyorsun. o zaman öyle söyl
''çocugumu okutmayacagım çünkü kendi kararlarını veremez.'' demekten aslında pek farkı yok.
savunurum o çocuğun hakkını da,çünkü o henüz kendi hakkını savunacak yeterlilikte değil..sen o çocuklarının hakkını savunamazsın işte. ona saygısızlık derler çünkü o çocuk üzerinde karar verme hakkın yok. sonuçta senin çocukların da yarış atı gibi yarıştırılacaklar yıllar boyunca, onlar da pek ortam görmeyecek yani. kimin daha mutlu olacagını kim bilir? hangi çocuga daha yazık acaba? neye göre kime göre?
ortam görmemiş, ev hanımı olarak yetişmiş kızın mutsuz olacagını nereden biliyorsunuz? onlar da evlendikten sonra kocalarıuyla gezer tozarlar ya da ortam görürler. sanki okul okumayınca 4 duvar arasına kilitli kalmak zorunda mı kalıyorsun? ya da okuyunca özgürce gezip tozabiliyor musun? bunların garantisi falan yok.
sonuçta okumamış, ortam görmemiş kadınlar ve onların evlendigi yine okumamış çocukluktan beri çalışmış kocaları var örneklerini gördügüm. adamların maddi gücü iyi halde ve kadınlar o adamların resmen kıymetlisi. kadınlar da kocasına aşırı saygılı aynı şekilde... ve gül gibi geçinip gidiyorlar mutlu mesut. herkesin düşünce şekli kendisini ilgilendirir. belki okumuş olsalardı bu kadar mutlu olamazlardı. anlatabildim mi? okumanın mutlu olmakla çok bi ilgisi yok, ve hayat standardı konusunda da bi kesinlik saglamaz.
iyi de temel eğitim almış bir kişi,mezun olduğunda 17*18 yaşında olacak..mesleki eğitim alsın,usta olsun,işçi olsun...bizim fabrikadaki işçiler için lise mezunu şartı var...sanıyormusunuz ki işçiler eğitimisz ya da ilkokul mezunu...Kast çılık yapmak değil amacım ama herkes avukat herkes doktor herkes hakim olursa nasıl olacak bu iş ?
Kim işçi olacak , adam yıllarca eğitim alıp gidip madenci mi olacak .Kadınlar çocukları kreşe bırakıp koştur koştur işe mi gidecekler görüyorum burda çalışan annelerin sıkıntıları rabbim yardımcıları olsun.
Ne kadar doğru bilmiyorum ama yurt dışın da evde tadilat tamir yaptırmak o kadar masraflıymış ki ustalara çok iyi paralar veriliyormuş.
Türkiyede ki işçiler gibi değil yani .
Doğal seçilim yadsınamaz .
Ben farklı bir açıdan bakıyorum , sınıflar 50 60 kişiyken eğitiiim eğitiiim diye kendimi kandırmak bilemiyorum,büyük şehirler de mümkün ama küçük iller de...
Kaldı ki kpss ile yüksek not alanları büyük şehirlere düşük alanları anlatmama gerek yok sanırım .
Simdi okuduklarımi doğru mu anladim.
Bazıları diyor ki bu kiz cocugu evde dini egitim alacak.
sizin egitimden anladiginiz sadece dini egitimmi.bu cocugun tarih sanat matematik edebiyat Coğrafya vb konular hakkında bir tek bilgisi olamayacak. genel kültüru sifir olacak.insanlarla arkaadaşlariyla sosyallesemeyecek.tek başına evde asimile gibi bir hayat surecek.
Umuyorum yanlis anlamisimdir bu okuduklarmiı
Şu sözün aslı nedir bilemem ama yahudiler derlermiş ki çocuklarınzı bize 7 sene verin eğitelim sonra alın ...Bilmem anlatabildim mi.
Çocuğuma kendi inancımı vermek beyin yıkamak , errror verdim kusura bakmayın.Aynı şeyi Atatürkçülük için söyleyebilir miydiniz ...
Simdi okuduklarımi doğru mu anladim.
Bazıları diyor ki bu kiz cocugu evde dini egitim alacak.
sizin egitimden anladiginiz sadece dini egitimmi.bu cocugun tarih sanat matematik edebiyat Coğrafya vb konular hakkında bir tek bilgisi olamayacak. genel kültüru sifir olacak.insanlarla arkaadaşlariyla sosyallesemeyecek.tek başına evde asimile gibi bir hayat surecek.
Umuyorum yanlis anlamisimdir bu okuduklarmiı
Açtığıma açacağıma pişman olduğum konu. Tekrar yazmak için döndüğümde konu kapanmıştı zaten. Eşim kızların başka şehirde üniversite okuması konusunda karşı( sanki ilkokul bile okumasına karşı gibi anlaşılmış) ama ben hiç bir şekilde katılmıyorum, onun bu düşünce sininde değişeceğine inanıyorum.
Bu şekilde kızını ilkokula göndermeyen bir komşumuz var. İnanır mısınız adam öğretmen. Kızı kendi sınıfına yazdırdı. ayda bir defa ancak gidiyor kız okula. Zamanla onuda götürmez eminim. 2. sınıfta okumayı bilmiyor. Annesi artık okumayı öğreteceklerini söylüyor. Evet okumayı öğrense yeter onlara göre. Dediğim gibi bin pişman oldum konuyu açtığıma, benim fake olduğumu düşünenler olmuş, ama yeni üye olduğum için özel mesajla da ulaşamadım. Neyse buranın sistemini anlamış oldum böylece.
uslubunuz ve kullanıdğınız smiley hoş değil..
evet benim için haktır ve her çocuk okumalıdır ki kendi hayatı ile ilgi kararları kendisi versin..bu yüzden aile olarak bu hakkı çocuğuna sağlamak zorunda,mecbur yani...
savunurum o çocuğun hakkını da,çünkü o henüz kendi hakkını savunacak yeterlilikte değil..
ben hangi yaşam şeklinde mutlu oluru konuşmuyorum..okusun sonra nasıl bir hayat yaşamk istiyor o şekilde yaşasın ve mutlu olsun...
kocasıyla mutlu değilse nasıl kendi hayatını kuracak peki o ortam görmemiş ,okummaış kadın peki???
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?