- 8 Şubat 2016
- 1.689
- 7.685
- 108
Zeynep Hanım; Kat Mülkiyeti Kanunu'nun "Yenilik ve ilaveler" başlıklı 42. ve 43. maddelerini yazayım.Çovuktan önce bende çalışıyordum. Çok gexerdim. İlk sene çok zorlanmadım. Sonra bebeğe birşey olursa ya ben dışarıda hastalanırsam ya çocuğum bir yrrfrn mikrop kaparsa diye kendimi eve kapadım.
Acayip rüyalar görürdüm. Eve bile kimseyi kabul etmezdim. Bir oğlum yeter derdim. Ama zaman geçtikçe durum değişmepe başladı. Önce psikoloğa gittim. Tıp dilinle bir hastalık söyledi. İşte yersem hasta olurum çocuğuma bakamam dite evham yapmaya başlamışsın falan demişti.
İçinde başta sıkıntıda olsa gez dışarı çık bırak çovuk heryere dokunsun hasta falan olmazsınız dedi ilaç verdi ama kullanmadım. Özellikle de kullan demedi kendin aşmaya çalıl dışarı çıkarsan zamanls düzrlir dedi.pedagog da çocuğun davranışları annefen geçmiş senin dışarıdaki davranışlarını gözlemlemiş dışarı çıkın parka gidin o an dönmek istersrn dön ertesi gün yine git hastalanmadığını göreceksin demişti. Böylelikle şuan çok iyiyim. O davranışlarımdan eser yok. Ama hergün çıkıyorum dışarı. Bebek arabasını almıyorum uzunca bir yolu yürüyoruz.
@bir yudum mutluluk
Buraya yazayım belki ilerfe faydalanmak isteyen arkadaşlar olur.
Araştırdım nette iyi güvenilir bir bilgi bulamadım. O yüzden başını ağrıtıcam.
Bim memlekette yazlık oarak kullandığımız bir dairemiz var yani annemlerin
12 dairelik bir apartman. Giriş katı bizim. Arka daire. Apartman bu yıl mantolama kararı almış. Biz gitmedik bu yıl. Bizim bir fikrimiz alınnadı çoğunluk kabul etti. Dediler. Bize haberde verilmedi. Geçen arafılar daire başı 2500 istiyorlar .
Bizim dairenin duvarı çok heryer cam. Sadece öne bakan camın altında 2 karış duvar var geri kalan heryer cam.
Annemde benim duvarım yok usta gelip manto yapamayacak öndeli camım altı jadar ödeyeyim adil değil yükü üz hafifkesin diye bizide zorlayıp emrivaki yapıyorsunuz dedi.
Apartmanda yok yasaya göre eşit bölünür cam olsada bizim taraflara ortak olacaksınız dedi.
Yasa nedir biDe 2500mü vermeliyiz yoksa yapılan kadar mı ödemeliyiz. Bizi atlayın 2. Kattan başlayın yaptırmıyoruz deme hakkı mız var mı yoksa bizde 2500 u paşa paşa ödeyecekmiyiz.
Yok mahkemeye veririz falan dediler. Annemde ödemem gerekiyorsa tabiki ödeyeceğim ama ödememe hakkımda varsa kullanıcam dedi.
Bu daha öncede konu olmuş annem duvarım yokken vermem bixi dahil etmeyin 2. Kattan başlayın mantolamalık durumum yok benim demişti.
Bu konuda ödemeye itiraz etme hakkımız var mı yasa nedir.
Başını ağrıttım karmaşık yazmamışımdır umarım.
Selam kızlar günaydın.
A 11 e at geliyormuş oğlum istefi onu alıcaz kısmetse bu ara para harcayasım var.
Dünde pazardan turşuluk malzeme aldım.
Bugün kurucam.öndende 2 kavanox biver kurmuştum şimdi domates ve kornişon yapıcam.tarif alfım umarım erimez bu sefer.
Havalar serinledi en sevdiğim hava ohh rahst rahat geziyoruz.
"I - Faydalı olanlar:
Madde 42 - Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.
II - Çok masraflı ve lüks olanlar:
Madde 43 - Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmıyorsa, bunlardan faydalanmak istemiyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler. Bununla beraber, başlangıçta giderlere katılmıyan kat maliki veya onun külli veya cüzi halefleri yenilik ve ilavelerin yapılması ve korunması giderlerine sonradan, kendi arsa payları oranında katılırlarsa, yapılan lüks yenilik veya ilaveden faydalanma hakkını kazanırlar."
Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarında mantolama işleminin 42. maddedeki "faydalı değişiklik" kapsamında değerlendirilmektedir. Zira mantolama işlemi sonrasında gerek görünüm gerekse ısı ve ses yalıtımı açısından önemi yadsınamaz bir fayda elde edilmektedir. Bu durumda oy birliği değil oy çoğunluğu yeterli olacaktır. Anneniz faydalanma oranına göre masrafa katılacaktır. Bu şekilde izah etsin ve eşit miktarda ödeme yapmasın. Öyle bir kanuni zorunluluğu bulunmamaktadır.
Umarım anlaşılmıştır. İyi günler dileğiyle...