Küçük Düşün Büyük Olsun!

Zeynep Hanım; Kat Mülkiyeti Kanunu'nun "Yenilik ve ilaveler" başlıklı 42. ve 43. maddelerini yazayım.

"I - Faydalı olanlar:
Madde 42 - Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.

II - Çok masraflı ve lüks olanlar:
Madde 43 - Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmıyorsa, bunlardan faydalanmak istemiyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler. Bununla beraber, başlangıçta giderlere katılmıyan kat maliki veya onun külli veya cüzi halefleri yenilik ve ilavelerin yapılması ve korunması giderlerine sonradan, kendi arsa payları oranında katılırlarsa, yapılan lüks yenilik veya ilaveden faydalanma hakkını kazanırlar."

Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarında mantolama işleminin 42. maddedeki "faydalı değişiklik" kapsamında değerlendirilmektedir. Zira mantolama işlemi sonrasında gerek görünüm gerekse ısı ve ses yalıtımı açısından önemi yadsınamaz bir fayda elde edilmektedir. Bu durumda oy birliği değil oy çoğunluğu yeterli olacaktır. Anneniz faydalanma oranına göre masrafa katılacaktır. Bu şekilde izah etsin ve eşit miktarda ödeme yapmasın. Öyle bir kanuni zorunluluğu bulunmamaktadır.
Umarım anlaşılmıştır. İyi günler dileğiyle...

merhaba arkadaşlar...

bilezik için koca bir kutu kumbara yaptım ve ufak ufak atmaya başladım... başlangıç ekim di ama, eylül ayında da ufaktan başlamış olduk di mi :)

masraflardan bahsedilmiş de, bu aralar bizde de ipin ucu iyice kaçtı.... aylık masraf toplamımı söylemeye utanırım, kimbilir kaç ailenin yıllık masrafına denk.... sözde israf da yapmıyoruz ama her gün bir şeyler çıkıyor... büyük oğlumun kırtasiye, kıyafet, yemek vs. bütün masrafları, yıllık ücretin içindeydi sözde ama, yedek okul kiyafetleri, git-gel sürprizler vs. haftalık masrafı neredeyse asgari ücrete denk....

zaman mı değişti, bizler mi değiştik bilmiyorum ama, eskiden bir maaşla, ev de geçindirilirdi, 3-4 çocuk da okutulurdu, hayır hasenat işleri de yapılırdı, üstüne bir de biriktirilip baş sokacak iyi kötü bir ev de alınırdı... şimdi para bol ama, bereketi mi yok, harcamayı mı bilmiyoruz, ihtiyaç değil de isteklerimiz mi arttı, ne olduysa oldu, durum bu... :) bırak 3-4 çocuk okutmayı, bir çocuğu olan geleceğinden şüpheli, bırak hayır hasenatı, millet zekatını fitresini vermeme yolları arıyor, kredisiz, faiz belasına bulaşmadan kimse ev, araba alamıyor vs.

bir yudum mutluluk , kullanıcı adını görmek bile, benim için bir yudum mutluluk sebebi...

Z zynpzeynep
Benim görümcemin oturdugu ev alt katta kirada.
ev sahibi ısı yalıtım yapılmasını istememiş.
o daire hariç her yere yapmışlar.
sadece boya yapılmış onuda kendi payına düştüğü kadar ödemiş.
istemezsen yaptırmayabilirsin.

cansın
güzel bakan, güzel düşünüyor, güzel görüyor, dilinden de hep güzel sözler dökülüyor...

Verdiğiniz bilgi için çok çok teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin.

Canım bizde aynısını söyledik mahkemeye vericez dediler hayır yasa öyle diyorsa tamam ama 2500 az para değil. Evimiz dışarıdan görünmüyor arkada ağaçlık bir yer. Duvarımız olsa deriz ki yapılsın ama heryer cam. Tek duvar ön tarafta olan camın altı oraya yapın oranın masrafına katılalım diyoruz. yasayı öğrenmemiz çok iyi oldu. İnsanlar bazen çok acımasız oluyor.

tam da acıkmaya başladım:) akşama yemeğim var ama öğlen buzluk için patlıcan aldım.
patlıcan kızartıcam ve canım çok çektiği için akşam menüm domates soslu karışık kızartma ve cacık olacak.

afiyet olsun kızlar. benim de akşama kv de içli köfte yapmış ben oraya gidip yer erkenden eve gelirim.. evde yapılaak işlerim beni bekler..

Bugün ekmek dahil 14 tl harcadık. çokokrem aldım waffle yapıcam akşama.
50 tl bozuk vardı kumbaramı açtık kağıtlarla 175 etti.
Haftaiçi yatırırım altın hesabıma

Kizlar herkese selam bi selam verip kaciyorum yemek hazirlicam eve yeni girdik sersem tavuk gibiyim.
Aksama gelin yemek meyve faslindan sonra bende rahatca girip okur yazarim.
Gelin he pijama partisi

Ben de akşam yemeğimi kızımla beraber annemlerde yedim.
Dün karnıyarık yapmıştı annem kuşbaşılı. Onun kuşbaşısından kalmıştı biraz. O kuşbaşını değerlendireyim dedim ben de bezelye ve patatesle pişirdim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…