Kürtajdan sonra hamile kalma şansı ne kadardır ?

• Konu Sahibi Konu Sahibi aylin_fatih
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

ne güzel ne güzel vallahi dediğin gibi ama iki hamileliktede bulantıları yaşadığım için ne zaman olacağını tahmin ediyroum daha erken zaten bulanmıyoda hain mide:)) hadi bakalım son 1 gün

herkezlere günaydınnnnn.....

bugün büyük gün candas ve senem buluşuyor, ta ta ta taaaaammmmmm senemcim topiğin baş annesi olarak sana dokunacakya belki uğurlu gelir onunda göbüşü dolar ayy ne güzel olur vallahi gün geçtikçe artıyor sayımız hayırlısı hepimiz için...

Sağ olasın canım. Ne güzel buraya yazmaya başladım bana hemen cevap yazıp yalnız bırakmadınız. Sağolun. Allah kızını sana bağışlasın. İnşallah ona da sağlıklı hayırlı kardeşler nasip etsin.(1 sene önce olsaydı kardeş nasip etsin derdim artık çoklukları hoşuma gidiyor) Ben de normalde güçlüyüm ama oğlumun 22 haziranda doğum günü. 1 sene olacak. 18 haziranda da hastaneye yatmıştım. Ondan herhalde içim şu günlerde bir tuhaf. Tatil geliyor hamile olursam bu ay İstanbul'a da gidemem. Belki o zaman ailemden gelen olur. Kızkardeşim yeni doğum yaptı o gelemez malesef. Oğlumuza hiç hissettirmemeye çalışıyoruz. Bakalım sonrasında hayatımızda neler olacak... Senin kızın kaç yaşında? Benim oğlum 6.5 yaşında...

bilemiyorum canım onu. siz içinizi ferah tututun.
İnşallah canım...

Bu konuda araştırma yapılmış. Yazıyı bulursam göndereyim...

İnşallah Rabbim gönlündekini verir...

Günaydın. Ne güzel böyle haberler...

Prof. Dr. Sedat Kadanalı, tekrarlayan düşük hikayesi olan hamilelere, haftada bir ultrasonografiyle bebeklerinin gösterilmesinin, sevgi bağını güçlendirerek, düşükleri azalttığını belirtti.

20-05-2011 1147

Medical Park Göztepe Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Kadanalı, yaptığı yazılı açıklamada, heyecanla bebeğini kucağına almayı hayal eden anne adaylarının kabusu olan düşüklerin, farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini vurgulayarak, 2-3 defa peş peşe yaşanacak düşüklerin, anne adaylarını umutsuzluğa ittiğine, tüm gebeliklerinin düşükle sonuçlanacağı kaygısını artırdığına işaret etti.
Genetik sebeplerin en sık görülen düşük nedeni olduğunu ifade eden Kadanalı, ilk üç ayda düşükle sonuçlanan gebeliklerde, yüzde 50-80 oranında bebekte genetik anormallikler saptandığını, son yıllarda daha detaylı incelemeye imkan veren CGH (comparative genetik hibridizasyon) yöntemiyle yapılan araştırmalarda ise erken düşüklerde genetik anomali oranının yüzde 90'lara kadar çıktığına dikkati çekti.

''BAZI DÜŞÜKLERE ÜZÜLMEK YERİNE SEVİNMEK GEREK''
Bazı düşüklere üzülmek yerine sevinmek gerektiğini ifade eden Kadanalı, ''Her hamile kalan kadın, doğal olarak sağlıklı bir bebek hayal eder ve sakat bebek doğurmak istemez. Anne vücudu da aynı istekle çalışır ve sağlıksız gebeliği ya rahme kabul etmez ya da erken dönemde düşükle sonuçlanır. Bunu doğal bir seçim mekanizması olarak kabul edebiliriz'' değerlendirmesinde bulundu.
Genel olarak bakıldığında tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 15'inin düşükle sonlandığını belirten Kanadalı, ''Birkaç gün geçmesiyle ortaya çıkan, farkına varılmayan erken düşükler de hesaba katılırsa düşük oranı tüm gebeliklerde yüzde 20-25'lere kadar çıkmaktadır. Ardı ardına iki veya üç kez düşük yapan kadınlarda ise tekrarlayan gebelik kayıplarının görülme ihtimali tüm toplumda yüzde 1-2 civarındadır. Bir kadının, 'ben hep böyle düşük mü yapacağım' kaygısını büyütmemesi gerekir'' ifadelerini kullandı.

HASSAS SEVGİ GÖSTERİMİ UYGULANAN HAMİLELERİN YÜZDE 86'SI DÜŞÜK YAPMADI
Kanadalı, tekrarlayan düşük yapan kadınlara sonraki gebeliklerinde verilen psikolojik desteğin, gebelik kayıplarını azalttığını vurguladı. Tekrarlayan düşük hikayesi olan hamilelere, ''hassas sevgi gösterimi'' (tender lovering care) adı verilen bir yöntemle haftada bir ultrasonografiyle bebeklerinin gösterildiğini anlatan Kanadalı, şunları kaydetti:
''Anne ve bebek arası sevgi bağını kuvvetlendiren bu yöntem, tekrarlayan düşükleri azaltıyor. Bunu bilimsel çalışmalar da göstermiştir. Tekrarlayan düşük yapmış kadınlar iki gruba ayrılarak, birinci gruba erken gebelik döneminde ultrasonografiyle bebekleri gösterilerek psikolojik destek verilmiş, diğer gruba ise normal gebelik takibi yapılmış. Bu bilimsel çalışmada 'hassas sevgi gösterimi' yöntemi uygulanan kadınların yüzde 86'sı düşük yapmadan sorunsuz doğum yapmışken, normal takip olanların ancak yüzde 33'ü düşük yapmamıştır. Başka bir araştırmada ise tekrarlayan düşük yapmış kadınlara ilk aylarda psikolojik ve tıbbi destek verilen grupta sağlıklı gebelik oranı yüzde 51, destek verilmeyen grupta yüzde 26 olmuş.''
Bazı hamilelerin, gebeliğin kadın bedeninde oluşturduğu normal değişimleri düşük belirtisi olarak yorumlayıp endişelendiklerine dikkati çeken Prof. Dr Kadanalı, gebelik esnasında kanamanın olması ve bu kanamaya gelip geçen sancıların eşlik etmesinin düşük veya düşük tehdidini düşündürecek belirtilerin başında geldiğini vurguladı.
Bir gebeliğin düşükle sonuçlanacağını önceden gösteren bir yöntem olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kadanalı, ancak düşük riskinin, normal ultrason bulgularında bebeğin kalp atışları görüldüğünde yüzde 65, gebeliğin ilk 3 ayı dolduğunda da yüzde 90 oranında azaldığını kaydetti.

Yumurtlama Gününüz…
16 Eylül 2008

Yumurlama Günü:
Gebelik istemek veya gebelik istememek… Her iki durumda da bilinçli kadınların yumurtlama günlerini bilmeleri gerekmektedir. Bazı kadınlar vücutlarındaki çeşitli belirtileri izleyerek, yumurtlama günlerinin tahmin edebilirler.

Yumurtlama, kadınların ergenlikle birlikte hayatına giren bir döngüdür. Genelde düzenli olarak her ay, yumurtlama döngüsünün işareti olan aybaşı kanamasıyla birlikte yaşamayı öğreniriz. Ancak gebelik isteği ya da gebelik istememe söz konusu olduğunda, düşünülmesi ve bilinmesi gereken olay yumurtlama tarihidir. Kadınlar yumurtlama gününü dikkate alarak gebelik şansını arttırabilirler, ya da hamile kalmaktan korunabilirler. Genel olarak yumurtlama gününün takibi, bilimsel olarak doğum kontrol yöntemi sayılmakla birlikte, çoğu bilinçli kadının uyguladığı takvim yöntemi olarak bilinir. Kadınlar yumurtlama günlerini doğru tahmin ederek riskli günlerde ilişkiye girmezler. Ancak bu yöntem yüzde yüz korunma yöntemi olamaz. Çünkü yumurtlama döngüsü farklı bireylerde farklı biçimdedir. Daha da önemlisi ayda birden fazla yumurta üretilmesi de mümkündür.gebelik, doğum, ovulasyon, kadın doğum, hafta hafta gebelik, sezeryan, yumurtlama günü, kanama, hamilelik

Ayda Birden Fazla Yumurtlama
İnsanlar arasında sık yapılan espirilerden biridir. “Üstüme şapka atılsa hamile kalırım!” Önemli olan u şakanın bilimsel temelidir. Çünkü uzman araştırmacılara göre, bazı kadınlar ayda bir defa değil, değişik zamanlarda da birden fazla yumurta üretebiliyorlar. Bu nedenle de farklı zamanlarda oluşan yumurtalama döneminin takibi zorlaşıyor.

Yumurtlama Gününüzü Hesaplayın
Farklılıklar olmakla birlikte genel olarak döllenme olasılığının daha yüksek olduğu günler adet döneminin ortasındaki günlerdir. Yani genellikle kadınlarda yumurtlama, beklenen adet gününden ondört gün önce oluşur. Ancak bu durum kişiler arasında farklılıklar gösterebilir. Aynı kadının farklı adet dönemlerinde bile yumurtlama tarihi farklılık gösterebilir. Bu sebeple takvim yöntemi ile korunma çabası içinde olan kadınlar, hayal kırıklılığına uğrayabileceklerinden, modern doğum kontrol yöntemleri kullanılması kesinlikle önerilir. http://www.hamilemiyim.net/Yumurtlama ihtimalinin yüksek olduğu günleri belirlemek amacıyla kullanılan bir çok yöntem vardır. Bu yöntemlerden yaygın olarak kullanılanları; vücut ısısı takibi, rahim ağzı salgısı uzama testi, rahim ağzı yumuşama testi, luteinize edici hormon (LH) yükselmesini tespit eden testler (tükürük, kan vb), ultrasonografi ile yumurtlamanın takibidir.

Yumurtlama günü tespitinde kullanılan yöntemler
*Vücut Isısı Takibi *Rahim Ağzı Salgısı Uzama Testi *Rahim Ağzı Yumuşama Testi *Ultrasonografi ile yumurtlamanın takibi *Luteinize Edici Hormon (LH) yükselmesini tespit eden testler

Vücut Isısı Takibi Yöntemi
Genel olarak kadınlarda bir adet dönemi ortalama 28 gündür. Yumurtlama ortalama olarak beklenen adetten 14 gün önce görülür. Eğer adet dönemi daha uzun veya kısa ise yumurtlama gününün hesabı değişecektir. Örnek olarak; adet dönemi 35 gün ise (33-14=19) 19. gün, adet dönemi 25 gün ise (25-14=11) 11. gün yumurtlama olması beklenir. Kadınlarda vücut ısısının takip edilmesiyle de, yumurtlamanın olup olmadığı ve yumurtlama günü tahmin edilebilir ve gebelik isteği ile yada tersi ile ilgili fikir edinilebilir. Adeti ve yumurtlaması düzenli olan bir kadında 28 günlük bir adet döneminin ilk 14 gününde vücut ısısı, 36-37 derecedir. Yumurtlama zamanından kısa bir süre sonra bu ısı 37 derecenin üstüne çıkar. Vücut ısısı yükseldiği anda, gebelik için genellikle zaman geçmiştir. İlişkiyi vücut ısısı yükselmeden önceki gün içinde gerçekleştirilmelidir.

Örnek olarak; vücut ısısı takibiyle adet döneminin 15. günü yumurtlama olduğu tespit edilmişse ve hamilelik isteniyorsa bir sonraki adet döneminde adetin 14. günü en ideal ilişki zamanıdır. Bu zaman gebelik isteyenlerce yoğun olarak değerlendirilmeli yada gebelik istemeyenler için ilişkiden uzak durulmalıdır. Yumurtlamanın ardından, luteal faz denilen adet döneminin ikinci yarısı başlar. http://www.hamilemiyim.net/Bu dönemde hormonların etkisiyle vücut ısısı 37 derecenin üstünde kalır. Beklenen adetin ilk gününden itibaren vücut ısısı düşer. Eğer gebelik olursa, ısı düşmez ve doğuma kadar 37 derecenin üstünde kalmaya devam eder.

Rahim ağzı pozisyonu ve rahim ağzı yumuşama testi
Rahim ağzı dediğimiz bölge, rahminin vajina içerisindeki giriş bölümüdür. Her kadında adet dönemi boyunca rahim ağzı farklı kıvamda olur. Rahim ağzının sert veya yumuşak olmasına göre de yumurtlamanın olup olmadığı anlaşılabilir. Yumurtlama sırasında rahim ağzına dokunulduğunda, daha yumuşak olarak ele gelir. Ancak yumurtlama gününün belirlenmesi açısından güvenilir bir yöntem değildir.

Rahim ağzı salgısı uzama testi
Rahim ağzındaki sümüksü maddeye rahim ağzı salgısı denilir. Yumurtlamayı izlemenin en iyi yollarından biri de bu salgıdaki değişiklikleri gözlemlemektir. Vajinaya parmak sokularak rahim ağzından bir parça salgı alınarak, iki parmak arasında yoğunluğu ve uzama miktarı kontrol edilir. Adet döneminin başında bu salgı kalın, mat ve uzaması az haldedir. Yumurtlama gününden 1-2 gün önce berrak, kaygan ve elastik durumdadır. Salgıyı parmaklar arasına aldığında kayganlığı hissedilir. İşaret ve baş parmakları arasında bu salgı, parmaklar açıldığında 5-10 cm kadar uzayacaktır. Yumurtlama sonrasında ise rahim ağzı salgısı kaba ve hamur gibi yapışkan hale gelir. Adetten hemen önce çok az salgı vardır ve rahim ağzı neredeyse kuru durumdadır.

Yumurtlamayı gösteren testler
Yumurtlamayı gösteren testler eczanelerde hazır kitler halinde satılır. Her kitin içinde 5-7 adet çubuk bulunur. Bu çubuklara damlatılan kan ya da sürülen tükürük sayesinde Luteinize Edici Hormonun yumurtlamadan hemen önce yüksek olduğu dönem belirlenebilir. Hızlı yükselmeden 24-36 saat sonra yumurta çatlamaktadır. Testte pozitif sonuç alındığında yumurtlama bir sonraki gün olacak demektir. Gebelik isteyenler ertesi gün cinsel birleşme planlanlayabilirler.

Ultrason ile takip
Ultrasonagrafi yardımı ile yumurtalıklardaki yumurtanın büyümesini takip ederek yumurtlama gününü saptamak en başarılı sonucu verir. Genelde gebelikten korunmak isteyenlerin değil daha çok gebelik planlayanların tercih edebileceği bir yöntemdir. Yumurtlama takibine başlangıç günü değişmekle birlikte (genellikle 7. gün) 1-2 gün aralıklarla, foliküllerin büyüklüğü ve yumurtlama olayı takip edilir. Foliküller genellikle 18-20 mm olduklarında çatlarlar.

Tüm kadınlar, yumurtlamadan hemen önce güzelleşir
Kadınlar, yumurtlamadan hemen önce güzelleşiyor! Bu s araştırma, Newcastle Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir tespit. 48 kadının yumurtlamadan hemen önce ve yumurtlamadan yaklaşık 1 hafta sonra vesikalık fotoğrafları çekildi. Bu fotoğraflar, 260 kadın ve erkeğe gösterildi. Deneklere kadınların hangi fotoğraflarının daha çekici olduğu soruldu. http://www.hamilemiyim.net/Denekler, yumurtlamadan hemen önce çekilen fotoğraflardaki kadınları daha güzel buldular. Güzel bulmalarına neden olan etkenleri ise dudakların kalınlığı ve rengi, göz bebeğinin büyüklüğü ve cilt rengi olarak belirttiler.

kızlar idrarla gebelik testi yaptım şimdi silik bile çıkmadı normalde bugün regl tarihim tabi kürtaj sonrası herşey sapıtmış durumda o da ayrı mevzuda.tahmini gün bugündü ama idrarla genelde geçtikten sonra çıkıyo ama kiminin o gün ya da 2 gün öncesi çıkıyomuş.bende bir umut yaptım bugün ama fısssss suratım hemen asıldı bi yanımda du bakalım hayırlısı diyor.şimdi kanla baktırmaya hevesimde kalmadı ki ne yapsam bilmiyorum uufffff

Hayırlısı ne ise o olsun. Herkesin farklı farklı olabilir. Benim adet günüm silik çıkmıştı ama bazı kişilerin adet günü geçince olabiliyor. Hemen ümitsiz olmamak lazım. Bu ay olmasa bile önümüzdeki aylar var. Üzülme. Tabi insan üzülmüyor değil ama yeterki sen ve eşin sağlıklı olsun.

Gebelik testinde gebeliğin saptanabilmesi için embryonun rahim içine yerleşmiş olması gerekir. Bu nedenle test en erken yumurtlamadan sonraki 8-9. günde saptanabilir. Ancak yumurtlamanın geç olması, embryonun beklenenden daha geç yerleşmesi gibi nedenler ile bu dönemde yapılan idrar testi genelde negatif çıkar. Bu dönemde yapılan gebelik testinin negatif çıkması hatalı negatif anlamına gelmez ve hamile olmadığınızı göstermez. En akılcı ve ekonomik yaklaşım adet kanamasını beklemek eğer gecikme olursa test yapmaktır.

DR. Alper Mumcu'dan alıntı

öyle canım vaktini biz bilemeyiz.hayırlı zaman ne zamansa o zaman olsun. kan testi yaptırsam mı acep

öyle canım vaktini biz bilemeyiz.hayırlı zaman ne zamansa o zaman olsun. kan testi yaptırsam mı acep

Bu birkaç gün azap içinde geçeceğine yaptır istersen de için rahat etsin... Yoksa dakikalar geçmek bilmez birkaç gün...

Bu birkaç gün azap içinde geçeceğine yaptır istersen de için rahat etsin... Yoksa dakikalar geçmek bilmez birkaç gün...

haklısın ya yaptırmalııyım ya da oyalanacak bişeyler yapmalıyım başka geçmiyo zaman.

bence etkilememesi lazım canım yaa eğer etkileseydi tarlada akşama kadar çalışan çiftçi kesimin veya inşaatlarda işçilik yapan inşaatçıların çok zor çocuğu olurdu:26:

slm eğer rahim duwarına ii tutunmuşsa düşme riski yüzde 1 dir

bence etkilememesi lazım canım yaa eğer etkileseydi tarlada akşama kadar çalışan çiftçi kesimin veya inşaatlarda işçilik yapan inşaatçıların çok zor çocuğu olurdu:26:

slm eğer rahim duwarına ii tutunmuşsa düşme riski yüzde 1 dir

Canlarım ilişki sonrası çok az sperm geldi belli belirsiz. Kaygım ondan. Geçen ayki düşüğümde öyle bir ilişki olmuştu yumurtlama günüm olduğum bir süreçte. Bundan korkuyorum işte. İnşallah dediğiniz gibi olur tabi ilk aydan tutar mı bilmiyorum. Taf sen bu konularda bilgilisin ben 5 haziranda adet oldum. Önceden 28 günde bir olurdum adet. Bu sefer 26 günde oldum. Kürtajım da 10 Mayıs. Sence yumurtlama günüm ne zamandır?

benim de son adetim 4 haziran canım yakınmışız yani 28 günde bir oluyorsan yarın yumurtlayabilrisin ama yine de sen pazar pazartesi de ilişki yap ne olur ne olmaz gün aşırı devam et yani kürtajdan sonra düzen bozuluyor ileri geri kayabilir ben henüz yumurtamı çatlatamadım ateş ölçme yöntemi ile takip ediyorum yumurtamın çatlayıp çatlamadığını

Canım sağ ol. Nerede bizde her güne ilişki. Eşimi 2 günde bire zor ikna ediyorum. Bizim normalde haftada taş çatlasa 2 kez olur. Bu yüzden 2 günde bir bizde işkence adeta. Bugün az kahverengi akıntım geldi acaba yumurtam çatlamış olabilir mi? Bir de yumurtlama gerçekleşmeden önceki gün olursa kız, yumurtlama günü olursa erkek olurmuş. Doğru mu sence? Yumurta 24 saat durabiliyormuş. O sürede sperm gitti gitti yoksa ümitler sonraki aya... Bir de benim kaybettiğim bebeğim kızmış. Yine kızım olsa keşke... Bir oğlum var. Geçen sene 22 haziranda da6 aylık erken doğumla bir oğlumu daha kaybetmiştim. Kızlar daha dayanıklı diye duymuştum. Doktor 10 mayıs kürtajımdaki bebeğimin genetik sonuçlarına göre kız dedi. Mahfoldum. Oğlumda dayanamadı, kızım da. Ne yapacağım şimdi...

Canım sağ ol. Nerede bizde her güne ilişki. Eşimi 2 günde bire zor ikna ediyorum. Bizim normalde haftada taş çatlasa 2 kez olur. Bu yüzden 2 günde bir bizde işkence adeta. Bugün az kahverengi akıntım geldi acaba yumurtam çatlamış olabilir mi? Bir de yumurtlama gerçekleşmeden önceki gün olursa kız, yumurtlama günü olursa erkek olurmuş. Doğru mu sence? Yumurta 24 saat durabiliyormuş. O sürede sperm gitti gitti yoksa ümitler sonraki aya... Bir de benim kaybettiğim bebeğim kızmış. Yine kızım olsa keşke... Bir oğlum var. Geçen sene 22 haziranda da6 aylık erken doğumla bir oğlumu daha kaybetmiştim. Kızlar daha dayanıklı diye duymuştum. Doktor 10 mayıs kürtajımdaki bebeğimin genetik sonuçlarına göre kız dedi. Mahfoldum. Oğlumda dayanamadı, kızım da. Ne yapacağım şimdi...

Tafçığım :

Adeti ve yumurtlaması düzenli olan bir kadında 28 günlük bir adet döneminin ilk 14 gününde vücut ısısı, 36-37 derecedir. Yumurtlama zamanından kısa bir süre sonra bu ısı 37 derecenin üstüne çıkar. Vücut ısısı yükseldiği anda, gebelik için genellikle zaman geçmiştir. İlişkiyi vücut ısısı yükselmeden önceki gün içinde gerçekleştirilmelidir.

İnternette böyle bir bilgi var. Benim 35.5 di iki gündür. Dün 35.8 di. Bugün 36.3 olmuş. LEKEM DE OLDU SENCE ŞİMDİ YUMURTLAMA DÖNEMİNDE MİYİM? Ne dersin bu işe? Yoksa erken olup geçti mi bak 37. nin üstüne çıkarsa geçmiştir diyor şu ana çıkmadı...

bence ben bu ay yumurtlamadım.çünkü normalde en azından ayın ortasında akıntım olurdu bu ay hep kupkuruydum.hala reglde olmadım testte çizgide çıkmadı. yumurtalamama diye bişe var mı acep?offf yaaa

Gebe Kalma Günleri

Gebe Kalma Günleri 1. HESAPLAMANIN KOLAY YOLU

Dr. Ogino'nun bütün dünyaca kabul edilen yöntemine göre, ovulasyon ( yumurtlama ), beklenen bir sonraki adet kanamasından önce 12. ve 16. günler arasında, beş günlük süre içinde olur.
Kitabın sonundaki takvimde görüldüğü gibi, otuz günlük adet periyodu olan bir kadında yumurtlama bazen son adet kanamasının ilk gününden başlamak üzere hesaplanan 15. ve 19. günler arasında olur. Fakat spermlerin üç gün süreyle canlı kalabildikleri düşünülmelidir. Eğer cinsel ilişki son adet kanamasının ilk gününden başlamak üzere 12., 13., veya 14. günde yapılmışsa, ya da tahmin edilen "emin günlerde" cinsel birleşimde bulunulmuşsa, gene de gebe kalmak olasılığı vardır. Zira spermler yumurtlama periyoduna kadar canlı kalabilir.

Öte yandan, cinsel ilişki 20. günde veya yumurtlama periyodunun olduğu günün ertesi günü yapılmışsa, gene de gebe kalmak olasılığı vardır. Çünkü yumurta hemen hemen bir gün kadar canlı kalır.

Onun için, "emin günleri" hesaplamak amacıyla, spermlerin canlı kaldıkları süreyi yumurtlama periyodunun ilk kısmına, yumurtanın canlı kalacağı günü ise yumurtlama periyodunun son kısmına eklemek gerekir. Kitabın sonunda takvimde gösterildiği gibi, 30 günlük periyotta emin devre ilk yarıda 11. güne kadar devam eder. İkinci yarıda ise emin devre 21. gün başlar.

Bu sayıların akılda kalması kolaydır. Çünkü her iki günde de bir sayısı vardır. Bu kural her türlü adet periyotlarına uygulanır. Örneğin 32 günlük periyotta emin günler birinci devrede 13. güne kadar devam eder ve ikinci yarının 23. gününde yeniden başlar. 28 günlük periyotta bu sayılar 9. ve 19. günlerdir. Böylece kadının kendi döllenme tehlikesi olmayan günlerini hesaplaması çok kolaylaşır.

İlk gebe kalma tehlikesi olmayan devrenin son gününü saptamak için, adet periyodu süresinden 19 gün çıkarılır. İkinci devrenin ilk gününü hesaplamak için de 9 gün çıkarılır.

2. PERİYODUN İLK YARISINDAKİ OLDUKÇA EMİN GÜNLER NASIL HESAPLANIR?

Yukarda ele alman emin devre, gebe kalınamayacağına dair %100 garanti değildir. Bazı kadınlar, emin devrede ilişkide bulunmaya çok dikkat etmelerine karşın gebe kaldıklarını söylemiştir. Bunun nedeni, adet periyodunda bazı düzensizlikler olabileceği içindir. Kadınlar adet periyotlarını bir yıl süreyle kaydederlerse, ilk günün bir gün önceye ya da bir gün sonraya kayabildiğini ayırdedeceklerdir. Bu tek günlük fark gebeliği önleme çabasını boşa çıkarabilecektir.

Onun için, bir ya da iki gün, yumurtlama`nın erken olabileceğini hesaplamak yararlıdır. Gerçekten emin günleri saptamak için, uzun bir süre adet periyotlarının tarihini kaydetmek ve buradaki en aşırı düzensizlikleri hesaba katmak gerekir.

Eldeki kayıtlardan en kısa adet periyodu 26 gün, en uzunu ise 30 gün görünmüyorsa, ilk yarıda emin devrenin 7. güne kadar devam edeceği anlaşılır. Yani, adet kanaması beş gün sürerse, ancak bunu izleyen iki günde gebe kalmak korkusu olmadan birleşmede bulunulabilir; bu gerçek, adet kanamasından sonraki üç günün emin devre olduğu hakkındaki genel görüşü çürütmektedir.

3. İKİNCİ YARININ EN EMİN GÜNLERİ NASIL SAPTANIR?

Birinci yarıda en emin günleri saptamak için yukardaki yöntem en başarılı olanıdır; aynı yöntem ikinci yarıya da uygulanırsa, bundan bazı hatalar doğar. Örneğin, adet periyodu en az 25, en çok 31 gün, ortalama ise 28 gün süren bir kadın, gebe kalmak tehlikesi olmadan birinci devrede 6. güne kadar ilişkide bulunabilir. İkinci yarıda ise birleşme 22. günden sonra başlayabilir. Bu da döllenme olasılığının çok uzun olduğu bir süredir.

Bu yöntemin düzeltilmiş şekli bazal ısı adı verilen vücut sıcaklığının ölçülmesidir. Her sabah, yataktan kalkmadan belirli bir zamanda ağızdan dereceyle vücut ısısı ölçülürse (en iyisi 6,30 ile 7,30 arası), adet periyodu içinde vücut ısısının farklılık gösterdiği anlaşılır.

Yumurtlama günü esas olmak suretiyle ısı bir süre azdır, bir süre fazlalaşır. Isı, yumurtlama gününe kadar 36,7 derecenin altındadır ve yumutlama`nın olduğu günün ertesi sabahı 36,7 santigradın üzerine çıkar. (Bu konuda kitabın sonundaki grafiğe bakın.)

Böylece kadın her sabah döllenme tehlikesi olan devreye kadar vücut ısısını ölçer. Bir sabah ısının 36,7 santigradın üstüne çıktığını görecektir. O zaman yumurtlama olayının oluştuğunu anlamalıdır.

İşi güvenceye almak için, kadın ertesi sabah vücut ısısını bir kez daha ölçebilir, ısı 36,7 santigradın üzerinde kalırsa, gelecek yumurtlamaya kadar gebe kalmak korkusu olmadan ilişkide bulunabilir. Bu şekilde ikinci yarının emin günleri artırılmış olur. Oysa ki basit hesapla bu süre daha az olacaktır. Ayrıca böylelikle kadın gelecek kanama gününü de kesinlikle hesaplayabilir.

NOTLAR

a. Bazı kadınların vücut ısıları yumurtlama sırasında yukarıdaki özellikleri göstermez. Böyle kadınlar ancak hesap yöntemine güvenmelidir.

b. Bir doğum yaptıktan sonra, gelecek adet kanamasına kadar yumurtlama gününü kesin olarak söyleyebilmek olanağı yoktur. Bu, gelecek aylarda önlemlere uymak gerektiğini gösterir.

Genellikle yumurtlama iki veya üç ay olmaz. Fakat bazı kadınlarda ikinci ayda da yumurtlama başlayabilir. Annenin çocuğunu emzirdiği sıralarda çoğu kez yumurtlama olmaz, fakat bu kural yüzde yüz kesin değildir. Dört veya beş ay geçtikten sonra annenin gene gebe olduğunu ayırdetmesi, ender durumlardan değildir.

Piola belki farklı bir belirti vermiştir. Belki her ay aynı belirti olmayabilir... En iyisi test yaptırmak...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…