Mükemmeliyetçilik başa bela olurmu...?

Shaire

BE the change...
Kayıtlı Üye
11 Kasım 2009
1.732
34
118
Hanimlar...

Hayatimin her alaninda bu ozellik yuzunden cok sey basardim, fakat simdi anliyorum ki cok sey de kaybediyorum…

Okulda hep daha fazla vakit harcardim, derslerim standardin ustunde olsun diye..
Basarisiz olmaktan korkuyordum. Kendime guvensem dahi, bi yanim hadi yapamazsam diye kararsiz kaliyordu.. Ben mukemmeliyetci degilim derdim onceden, cunki hayattan zevk almayi da biliyordum.
Derslerden kaytardigim oluyordu hatta.. Ama bu sonuclari hic bi zaman etkilemedi okulda..

Aklimdan ‘hersey mukemmel olmali’ diye gecmiyor, bunu kendiliginden yapiyorum. Bi raporu bi gunde yazmak varken, her ayrintiya onem verecem diye bi hafta harciyordum mesela.. Bunun gibi bi cok sey icin kendi zamanimdan caliyordum her zaman.. Sirtima agrilar giriyordu uzun sure bilgisayar basinda.. Uykusuz gecelerimmi desem.. Hep ben cekiyordum, ama sonuc benim gozumde yeterince iyi olmadiktan sonra, bunlari gormuyordum bile..

Benim sagligimla ilgili sorunlarim var, cok direncim dusuk.. Stressli oldugum zamanlar gozume uyku girmiyor, herseyi kafaya takiyorum. Bu yuzden bagirsaklarimda kanama baslamisti hatta.

Simdi ikinci meslegimin egitiminde sonlara yaklastim. Gazetecilik-Iletisim okuyorum, 4 senelik. Ikinci siniftayken evlendim, ve cogu derslere giremedim.. balayi derken yarim sene gitti.. Ucuncu senede cok rahatsizlandim, ve uzun bi sure okula gidemedim. Ucuncu senemde yarim sene icersinde butun dersleri planlayarak yaptim, ve aldim. Yani bi senelik egitimi, yarim senede yaptim. Zordu ama oldu.

Simdi son senemde de cok rahatsizlandim, esimden ayrilacak duruma geldim, ama ona ragmen stajimi aksatmadim. Hersey duzeldikten sonra sadece ikinci seneden kalma dersleri bu sene telafi ederim ve herkesle birlikte diplomami alirim diyordum.. Bugun ogrendim ki o dersler verilmeyecek bu sene ve ben anca seneye telafi etme sansi bulacagim.. :çok üzgünüm:

Herkes icin egitimin bi sene, hatta iki sene aksamasi nerdeyse normalken, ben bunu cok sorun yapiyorum su anda.. Yaz tatilinden sonra okul defterini kapatmis olacaktim, simdi uzadi. Seneye subattan once kesin diplomami almis olacam ama butun gundur moralim bozuk.. neden uzadi bu durum diye.. Ogretmenim basindan beri taniyor, yasadiklarimi biliyor.. Sen cok direniyorsun, herseye ragmen herseyin ustesinden geldin dedi bana.. Evliligimle ilgili sorunlarimi da paylasmisti ve bana yardimci olmustu kendisi.. Bende biliyorum elimden gelen herseyi yaptigima fakat nedense birakamiyorum bu dusunceyi.. Nedir beni bu kadar kemiren anlayamadim bi turlu… o yuzden sizlerle paylasayim dedim kizlar.. :çok üzgünüm:

Uzun oldu biraz ama :kedi:

insan herşeyi yapıcam diye en zorlarını gözü kapalı yapar hale geliyor..sonrasında dediğin gibi bir sürü hastalık ve eşinle ilgili sorunlarda yaşamışsın...ama şu bir gerçektek ki bir yere kadar sorunların üstesinden gelebiliyoruz..biz olağanüstü güçlere sahip insanlar değiliz,herbirimiz çok farklı ve çok özel olmamıza rağmen..okuduğum kadarıyla gerçekten güç başarılara imza atmışsın ama amaç nedir?? yani sağlığından,evinin huzurundan daha mı önemli o diplomayı diğer aynı dönemde okumuş olan insanlarla birlikte alman? bence bu sorunun cevabını kendi kafanda verdikten sonra artılarını eksilerini bir düşünürsen elinde kalanları görüceksin...ve sende farkındasındır bunun ama ileride zaman geçince aslında kendin için hiç bişiy yapmadığını göreceksin..çoğu zaman yaşamışsındır bile bunu hatta yazında da dile getirmişsin" uykusuz geceler,hastalıklar,sorunlar.."insan sorumluluklarını hiç bırakmadan taşırsa üzerinde o yük zamanla tonlarca kg ya ulaşıyor...başarı kazanmak bana göre alnan diplomalar değil,okul bitirmeler değil,yada başka bir anlamda iyi bir yaşamda değil..eğer bir insan her alan da başarısını eşit ölçülerde dağıtabiliyorsa ve sonucunda mutluyum herşeye rağmen diyorsa gerçekten başarı kazanmış insan o oluyor bana göre..senin yaşadıkların da maalesef ki mükemmeliyetçiliğin en büyük sonucu( baaşk burcu musun diye sormadan edmiycem bu arada...ama dilerim ki şuan yaşadığın hayal kırıklığını üzerinden çabucak atarsın,sevgiyle kal..

bunu mükemmelliyetçilikten çok takıntıya benzettim açıkçası.. yazını başkası yazmış diye varsayıp şöyle bir oku istersen; sence de biraz abartmıyor musun?

dün bi programda bi amca bey konuşuyordu...

bir şeyi cok istersin o senin hayrına olmaz.
bir şeyi istemezsin ama o senin hayrına olur...

birde bu yönden bakmaya calışsan...

takıntılısın galiba... olumunekankayizsmile

... sonucunda mutluyum herşeye rağmen diyorsa gerçekten başarı kazanmış insan o oluyor bana göre...

Bu sozun hosuma gitti, gercekten soylediklerinde haklisin...
Ben her gunumu planlarim, ve gelecegimde aynen 1-2 sene ileride planlidir.
En ufak bi sorunda ertelemeyi sevmem, yani ille napip nedip o hedefe ulasmam gerekiyor.
Ya oyle ya boyle... Kendime karsi cok sertimdir; hep zoru seciyorum; ve basarmam mecburdur.. Bugun telefonda hocada dedi: napiyorsun ya cok yukleniyorsun kendine, sende bu motivasyon varken yaparsin merak etme diye...

Galiba bu kadar zorluk cektikten sonra hedefin biraz daha ertelenmesine bozuluyorum...

Terazi burcuyum, dengesizim bu siralar :kedi:

(bu arada trendeyim eve gidiyorum, telefonumdan girdim nete. Hatali yazmis olabilirim)

canim senin burcunu ogrenebilirmiyim?
ben esimde aynen boyle asiri mukemmelliyetci.
bence burcundan kaynaklaniyor.
detayci titiz duzenli ve mukemmeliyetci. esim basak burcu.en belirgin ozelligi mukemmelliyetcilik.

ben yanlis anlamadiysam sadece okul hayatinizdami mükemmeli ariyorsunuz bunun icin evliliginizi yipratmissiniz sanirim esinize zaman ayiramadiniz detaycisiniz ama birazda rahat olun siz elinizden geleni yapin sonra allaha tevekkül edin kismetten fazlasi olmazmis zaten

walla bende başağım boshayallersmile
bende bu kadar olmuyor
ama tuttu mu da tutuyor o mükemmelliyetçi damarım. :kedi:
o zaman da kendimi dizginlemek biraz zor oluyor, ama beceriyorum onunla başetmeyi
alsanaalsanasmile :lepi:

bunu mükemmelliyetçilikten çok takıntıya benzettim açıkçası.. yazını başkası yazmış diye varsayıp şöyle bir oku istersen; sence de biraz abartmıyor musun?

Zaten bi arkadasim gelip bana boyle derdini anlatsa, kizarim, sacmaliyorsun derim :mymeka:
Bunun farkinda oldugum icin zaten kendimi anlayamiyorum.

Ilk bu meslege basladigimda, bazi hocalar yabanci (Turk) oldugm icin yapamam zannettiler
Ilk senemde yuksek notlar alarak yanilttim onlari, zaten oyle itiraf ettiler
ben hic hirs yapmadim ona ragmen cunki onyargilara alisigim. Yalniz bu sene biter diye planladim simdi istesemde firsat yok. Seneye baslamak istedigim master
da ertelendi boylelikle...

Belkide mukemmeliyetcilik degilde takintidir gercekten ..
Etrafimdan cok duyarim, fazla mukemmeliyetcisin diye

ben anlıyorum aslında seni,burcunu sordum çünkü astrolojide esas mükemmeliyetçi insanlar başaklardan çıkar...neyse bu işin zodyaktaki kısmı ama gerçekten bi çok yönüm senel eşdeğer ondan sanırım biraz olsun anlayabiliyorum seni..plan yapıyorsun ve bu büyük hayyallere dayanıyorsa,sonuçta senin dışında çıkan bir aksilik sonucunda olmuyorsa delirme noktasına geliyorsun..ama şu aşamada yapabileceğin bişiy yok...biraz dinlen,ruhunu dinlendirmeye çalış,evine daha çok vakit ayır mesela..inan çok kıymetli şeyler bunlar,sahip oldukların..yani bakma böyle yazıyorum ama bunları sana şuan çok diplerde olan birisi yazıyor,hemde sen gibi düşünen biriyim ben( yok yok gayet güzel yazıyorsun bu arada:) tek kelimeyle mükemmel olmuşşkaydirigubbakcemile3

Esime zaman ayiramadigim icin degil de.. Ondan da ayni seyleri bekledigimden yiprandik..
Bazi sozlerini tutmadi, nisanliliktan beri.. Boga burcu, ve bazi konularda nerdeyse benim tersim.. o da universiteyi nerdeyse 10 yildir erteliyor. Fakat calistigi icin oldu bu..
Benim kendimden istedigimi, bekledigimi, ondan da istiyorum, ve bu yanlis.. Neyse ki anladim. Baristigimizdan beri beklentiler uzerinde degil de, daha cok sorunlarimiz ve huzurumuz uzerine yogunlastik.. Iyi gidiyor simdilik

tektane .!.:
walla bende başağım
bende bu kadar olmuyor
ama tuttu mu da tutuyor o mükemmelliyetçi damarım.
o zaman da kendimi dizginlemek biraz zor oluyor, ama beceriyorum onunla başetmeyi

FERHATINSIRINIYIMBEN .!.:
canim senin burcunu ogrenebilirmiyim?
ben esimde aynen boyle asiri mukemmelliyetci.
bence burcundan kaynaklaniyor.
detayci titiz duzenli ve mukemmeliyetci. esim basak burcu.en belirgin ozelligi mukemmelliyetcilik.

Teraziyim.. Yukselenimde boga burcu..
Icime basak kacmis galiba kaydirigubbakcemile3

LaRisA .!.:
dün bi programda bi amca bey konuşuyordu...

bir şeyi cok istersin o senin hayrına olmaz.
bir şeyi istemezsin ama o senin hayrına olur...

birde bu yönden bakmaya calışsan...

takıntılısın galiba...

Belki de seneye devam etmem daha hayirlidir gercekten
Bunu dusunmuyor degilim.. Iste takinti dedigin gibi, ille plana gore olacak alsanaalsanasmile

navb .!.:
olmamış mı yeterince?

Sacmaladigimi biliyorum... Zaten bu yuzden kiziyorum kendime.
Paylasmamin sebebi de bu. Biraz silkeleneyim, rahatlayayim diye.. :kedi:

Arkadaslar yaptiginiz yorumlar icin cok tesekkur ederim opuyorumnanaktan

Son düzenleme:

Ilaahiii kaydirigubbakcemile3

Ruhumu ve bedenimi dinlendirmekte cok zorlaniyorum gercekten.
Mukemmeliyetci degil, takintili olabilirim, ama her ne olursa olsun..
Her zaman tasiyabilecegimden cok yuk alirim omuzuma :mymeka:
Jakuziye girsem de, kendime vakit ayirsam da.. hala o yuku hissediyorum..
Bi turlu hafifleyemiyorum..

Sahip olduklarim kiymetli biliyorum.. Doyumsuz olmak istemiyorum
Aza kanaat etmeyen cogu bulamaz sonucta.. Sukrediyorum..
Firsatlari degerlendirememek. Iste bundan hep korkmusumdur.
Onume sunulan firsat varsa, olsemde dirilsemde, ille kullanmam lazim.

Sagligimi dusunmem lazim ama :mymeka:

Sen niye diplerde oluyormussun bakalim? Anlat seni de dinleyelim canim.
Oyle hissetme kendini :teselli:

Son düzenleme:
sanki kendini biraz daha iyi hissediyormuşsun gibi geldiii:)) inşallahh düzelir herşey...
ben miii:kedi: işsiz kaldım yakın zamanda hem de güzel bir hedefim vardı tam ortasında...şimdilerde eve kapattım kendimi bişiy yapasım da gelmiyor,birde bunun dışında bişiyler paylaşacağım biri yok özelde ben de kendime herşeyi dert ederim bunlar yetiyor da artıyor da bile mafoldumben

bencede takmamaya çalış canım
hayatımızda herşey istediğimiz gibi
gitmiyor.
yapacak birşey yoksa elinde
buğünlerin keyfini çıkarmaya çalış canım.

Evet, biraz yukumu yerde dinlendirdim paylasmakla...

Iyi geldi...

Canim senin icinde yeni kapilar acilacak..
Yapmak istediklerini yine yapabileceksin, sende cok takma lutfen :teselli:
Kendini eve kapatman kotu bisey degil.. Dinlen biraz..
Cok takmadan iyice dusun.. Iyi geliyor boyle aralar bazen..

Burda bi suru kisiyiz, paylasacagin cok kisi var olumunekankayizsmile
Kafana takma kendine gore mutlaka birini bulursun, ya da o seni bulur kaydirigubbakcemile
Hayirlisi olsun, gec olsun guc olmasin canim :Saruboceq:

bencede takmamaya çalış canım
hayatımızda herşey istediğimiz gibi
gitmiyor.
yapacak birşey yoksa elinde
buğünlerin keyfini çıkarmaya çalış canım.

Stajim bittikten sonra daha da rahat olacam galiba..
Bu kis gunleride iyice negatiflestirdi beni.. :çok üzgünüm:
Ah su keyif cikarma isini bi bilsem, cikaracam..
Esim, Allah razi olsun, cok iyi destek oluyor.. Yuzumu gulduruyor Şeniz
Ins. gecer dedigin gibi..

Sagol canim destegin icin opuyorumnanaktan

çok teşekkür ederim canımm..evet burda paylaşmak iyi geliyor..çünkü yeri geliyor çok yakın dostlarımı da bulamıyorum yanımda,herkes iş güç eşle uğraştığı için:hulya: o yüzden ben de vaktimi çoğunlukla burda sizlerle geçiriyorum,naçizane fikirlerimi paylaşıyorum..istiyorum ki herkes mutlu olsun,mutlu olanalrı göriyim..
sen şimdi y.dışındasın öyle mii...belki bundan da biraz sıkıntın..sende burayla Türkiye ye daha yakın oluyorsundurkaydirigubbakcemile3....

sevgili Shaire,

mükemmelliyetçisin ve eşin on yıldır ünv. yi bitirememiş biri. sense bi sene ertelenecek diye kaygılanıyorsun. bence şimdiye dek eşine okulunu bitiremediği için bi şekilde yüklendin, ve şimdi onun karşısında mahcubiyet yaşıyorsun. çünkü bu durum mükememl bi insana yakışmaz. :))

eşin çok mu vurdumduymaz? özellikleriniz ters ise işler zorlaşır ve kaygı düzeyin artar. ya da senin özelliklerini yüzüne sürekli vuruyorsa bu kaygıyı abartman doğal olur. eşinin değişmesi gerektiği veya ilişkiniz üzerine değil demek istediğim, abartının nedenlerinden biri bu olabilir.

insanlar ayrıntılarla çok ilgili değiller maalsef toplumumuzda, biraz düzenliysen titiz diyolar mesela. halbuki kendileri pasaklı. :)) olumlu özellikler çok desteklenmiyor maalesef. senin bahsettiğin durumun, bu özelliklerinin değerini gerçekten anlayacak birilerine rastlamamış olmandan kaynaklandığını düşündüm. onlar seni anlamadıkça sanki daha da mükemmeli arıyorsun, yalnızlığının ifadesi gibi geldi bu davranışların bana.

bilmiyorum ne düşünürsün ama sana önerim şu, çok zorlayıcı yazarlardan zor kitaplar oku. kendine çok baskı yapacak kadar hatta. örneğin 10-15 eser okuduktan sonra, zihnini bambaşka hissedeceksin.

yani balonu her seferinde daha da genişlet ki bir dahaki üflemende zorlanma.

Ölümü hatırlayın. Mükemmel olsanız da mezarınız mükemmel mi olacak? Etrafın ne dediğini mi çok önemsiyorsunuz acaba? Ya da siz insanları çok eleştirdiğiniz için kendinize o eleştirilenleri yakıştıramadığınız için mi kendinze kıyıyorusnuz? Ya da ciddi ciddi kompleksleriniz var. Çünkü kendini hatasız görmek için hayatını harap edenler aslında sürekli korkularla yaşıyorlardır. Kaybetme korkusu, ayıp etme,ayıplanma korkusu, o korkusu bu korkusu. Bakın ben size şunu diyim. Ben de mükemmeliyetçinin alasıydım.Halen var etkileri üzerimde. Ama noluyor biliyor musunuz? İşe girip de biraz çalışınca, gamsızları ve paçozları görünce aslında onların daha az mükemmel olarak sizden ne kadar daha şanslı ve potansiyel mutlu olduğunu , ve buna rağmen işlerin yürüdüğünü, dünyanın döndüğünü farkediyorsunuz. Siz de mükemmeliğinizle ve mutsuzluğunuzla ve kurtaramadığınız dünyayla başbaşa yaşamaya devam ediyorsunuz.
İlk cümlemi tekrarlamak istiyorum. Ölümü aklınızdan çıkarmayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…