Nasıl hayırlı evlat yetiştirilir?

Erkek çocuk özellikle babasını örnek alıyor, ama yetiştirilme tarzı da önemli bence. Bu arada ben de aynı durumdayım, ikinci çocukta anneler rahat oluyor deniyor ama ben ilkinde yaptığım hataları yapmayayım diye düşünüyorum.
Çok zor bir durum değil mi sizce de? Basima ağrılar giriyor artik.
Ben 2.cocugu sanirim hic yapamam o zaman ruhumu teslim ederim:silah:
Allah uzun ömür versin çocuklarınıza

Siz kendi yaşamınızla, duruşunuzla örnek olmalısınız. Söylemekle olmuyor bazı şeyler. Siz mutluysanız çocuk da mutlu, siz erdemliyseniz çocuk da erdemli olur. Umarım gönlünüze göre olur. Kaygınızı çok iyi anlıyorum, ben de bir bebek bekliyorum ve tabi ki hayırlı bir evlat/insan olması en büyük isteğim.

Valla ben de konuyu okurken rahatsız oldum. Arkadaşa kizmissiniz ama ben de sizin çocuğunuz olmak istemezdim
Hayırlı evlattan kasıt ne ki? Bayramlarda arayan evlat mı? Size maddi yardımda bulunan evlat mı? Amerika'ya yerleşip temelli orada yasayacak fırsat bulmuşken sizi yaşlilikta yalnız bırakma korkusuyla göç etmeyen evlat mı?
Çoğu insanin 'hayirli evlat' diye örnek gösterdiği insanlara bakınca ben açıkçası 'mal herhalde biraz' diye düşünüyorum. Mesela hayırlı olduğu için atanır aranmaz on yıllık kredi çekip ailesine ev alma uğruna üç kuruşa gezen, mesela hayırlı olduğu için ailesinin sırf memleketinden istemediği aşkından ayrılan, mesela hayırlı olduğu için hiç olaylara karışmadan her akşam ezanı saatinde evde olan, mesela hayırlı olduğu için baska şehirde okul-baska ulkede Erasmus gibi fırsatlari tepen, hayırlı olduğu için babasından küfür,annesinden hakaret bile isitse ailesini yüz üstü bırakmamak için evi terk etmeyen, köle hayatı da yaşasa 'olsun,annemdir,babamdir. Evlenip kurtulurum nasolsa' diyen, ebeveynleri kendisine iyi bir anne baba olmadigi halde onların yaşlılığı, sağlığı için kendini heder eden...
cevreme ve kadınlar kulubune bakiyorum da, insanların çoğu kendisine bağımlı çocuk yetiştiriyorlar. Ne kadar ezik, ne kadar pasif çocuk yetiştirirsen, sevgiyle ya da Korkuyla ne kadar kendine bağımlı yaparsan toplum gözünde o kadar hayırlı evlat oluyor,çünkü kendi doğrularına karar vermekten,kendi iyiliği için başkaldirmaktan imtina eden,birey bile olmayı becerememis bir organizma oluyor. Toplumda adı= hayırlı evlat ...
Anne baba olmak bir kumardir. Dogurdugun çocuğun nasil bir şey olacagina sen karar veremezsin. Nasıl göz rengine sen karar veremiyorsun, kişiliğine de sen karar veremezsin.
Bu konuyla ilgili nihan Kaya'nın iyi aile yoktur kitabından su paragrafi seninle paylaşmak istiyorum;Eki Görüntüle 2689117
Bence sorunun cevabı burada sakli

Yani burada övdüğünüz annenin açıkçası ben övulecek tarafını bulamadım. Mutlu anne= mutlu cocuk. Denklem çok basit aslinda. Ne kadar kötü bir şey,çocuğun anneyi çileyle, cefa ile hatırlaması, annesinin mutlu anlarına,birey olarak geçirdiği zamana tanık olamamasi. Gerçekten tek aktivitesi eşinin, çocuğunun peşinden koşup evini çekip çevirmek olan anneniz adına da üzüldüm, annesini bir gün mutlu,kendiyle başbaşa , sen sakrak göremeyen siz iki kardeşe de üzüldüm...
Aslında annelerin doğasında var cefakar ve fedakar olmak ama öğrenilmesi gereken birşey var ki o da evlatlardan önce ilk kendi benliğimiz kendi yaşantımıza saygımız olmalı ki evlatlarımızdan aynı karşılığı görebilelim. Bir anne olarak bunu da başarmak aslında zor fedakarlık evladına fazlasıyla çok verici olmak sanki anneliğin tabiatında var gibi yemeyip yedirmek giymeyip giydirmek bazen kendi mutluluğum için de tek başıma yaptığım aktiviteleri yaparken vicdan azabı duyuyorum sanki yavrumun yanında olmalıyım gereksizce vakit harcıyormuşum hissine kapılıyorum ama mutlu anne olabilmek için kendimize de vakit ayırmalı kendimizi de düşünmeliyiz diyorum.

Eğer erkek arkadaşıyla görüşmesine ket vurursanız, size onunla yaşadıklarını anlatamayacak durumda olursanız kaçar yahu o kız.
Kaçmasın ne yapsın.
Erkek arkadaşıyla görüşecek de gezecek de ve siz bunların normal olduğunu ona söyleyeceksiniz ki, o adam kim bileceksiniz.
Çuvaldızı biraz kendimize batırmak gerekiyor.
Yok hayır biliyoruz biz zaten hatta o kişiyi de seviyoruz karşı da değiliz ama ona da saçma sapan yanlışlar yapıyor

Valla ben de konuyu okurken rahatsız oldum. Arkadaşa kizmissiniz ama ben de sizin çocuğunuz olmak istemezdim
Hayırlı evlattan kasıt ne ki? Bayramlarda arayan evlat mı? Size maddi yardımda bulunan evlat mı? Amerika'ya yerleşip temelli orada yasayacak fırsat bulmuşken sizi yaşlilikta yalnız bırakma korkusuyla göç etmeyen evlat mı?
Çoğu insanin 'hayirli evlat' diye örnek gösterdiği insanlara bakınca ben açıkçası 'mal herhalde biraz' diye düşünüyorum. Mesela hayırlı olduğu için atanır aranmaz on yıllık kredi çekip ailesine ev alma uğruna üç kuruşa gezen, mesela hayırlı olduğu için ailesinin sırf memleketinden istemediği aşkından ayrılan, mesela hayırlı olduğu için hiç olaylara karışmadan her akşam ezanı saatinde evde olan, mesela hayırlı olduğu için baska şehirde okul-baska ulkede Erasmus gibi fırsatlari tepen, hayırlı olduğu için babasından küfür,annesinden hakaret bile isitse ailesini yüz üstü bırakmamak için evi terk etmeyen, köle hayatı da yaşasa 'olsun,annemdir,babamdir. Evlenip kurtulurum nasolsa' diyen, ebeveynleri kendisine iyi bir anne baba olmadigi halde onların yaşlılığı, sağlığı için kendini heder eden...
cevreme ve kadınlar kulubune bakiyorum da, insanların çoğu kendisine bağımlı çocuk yetiştiriyorlar. Ne kadar ezik, ne kadar pasif çocuk yetiştirirsen, sevgiyle ya da Korkuyla ne kadar kendine bağımlı yaparsan toplum gözünde o kadar hayırlı evlat oluyor,çünkü kendi doğrularına karar vermekten,kendi iyiliği için başkaldirmaktan imtina eden,birey bile olmayı becerememis bir organizma oluyor. Toplumda adı= hayırlı evlat ...
Anne baba olmak bir kumardir. Dogurdugun çocuğun nasil bir şey olacagina sen karar veremezsin. Nasıl göz rengine sen karar veremiyorsun, kişiliğine de sen karar veremezsin.
Bu konuyla ilgili nihan Kaya'nın iyi aile yoktur kitabından su paragrafi seninle paylaşmak istiyorum;Eki Görüntüle 2689117
Bence sorunun cevabı burada sakli

Yani burada övdüğünüz annenin açıkçası ben övulecek tarafını bulamadım. Mutlu anne= mutlu cocuk. Denklem çok basit aslinda. Ne kadar kötü bir şey,çocuğun anneyi çileyle, cefa ile hatırlaması, annesinin mutlu anlarına,birey olarak geçirdiği zamana tanık olamamasi. Gerçekten tek aktivitesi eşinin, çocuğunun peşinden koşup evini çekip çevirmek olan anneniz adına da üzüldüm, annesini bir gün mutlu,kendiyle başbaşa , sen sakrak göremeyen siz iki kardeşe de üzüldüm...
Aslında hayırlı evlat diye ironi yaptığınız şeyleri ben de yapmadım benim demek istediğim çok başka, öyle olsa kendimi de hayırsız evlat olarak görürdüm.
Kitabı okumuştum ama sanırım bit kez daha okumam gerekiyor.
Annem konusunda haklısınız, zaten farklı fikirler duymak için konu açtım. Kadının başka şansı yoktu, çocuklar, misafir, eve geç gelen eş, yani yapması gereken sürekli bir işi olurdu. Gerçi kendine de iş çıkarırdı orası ayrı. Ama bizi mutlu etmek içindi. İşte kadın eşini çocuklarını mutlu etmek için didindi durdu, hata mı etti şimdi? Neden ben anneme üzülürken kadın rahat etsin diye uğraşırken, kardeşim dediğini yaptırmak için kadına bağırıyor, yani bunu haketmiş mi oluyor? Nasıl bir dünyada yaşıyoruz.

Yok hayır biliyoruz biz zaten hatta o kişiyi de seviyoruz karşı da değiliz ama ona da saçma sapan yanlışlar yapıyor
Yapar:)
İnsan hata yapa yapa öğrenir.
Hepimiz olduğumuz şekile doğrularımızdan değil, emin olun hatalarımızdan geldik.
Deneyimleden nasıl bilebiliriz ki?

Bazı şeyler haricinde (illegal durumlar, başkalarını etkileyen durumlar) kimseye müdahale edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
Hakkında konuşabilir, fikir verebilirsiniz ama seçim yine ona ait.
Yapacak bir şey yok, hepimizin hayatı kendimize özel.

Çok zor bir durum değil mi sizce de? Basima ağrılar giriyor artik.
Ben 2.cocugu sanirim hic yapamam o zaman ruhumu teslim ederim:silah:
Allah uzun ömür versin çocuklarınıza
Allah korusun. İşte bu dönemleri çok kolay en fazla yemek yemedi diye üzülüyoruz, asıl iş ergenlikte ne yapacağız?

Ben yetiştirilme tarzına falan pek inanan biri değilim.
Yani kimi serbest yetiştirir kimisi sıkarak boğarak yetiştirir kimi rahattır kimi kuralcı kimi titiz
Ama bence bunların hepsi bir cocuk için çokta önemli değil .
Onlar dünyaya zaten bir ruhla bir karakterle geliyor
Benim 1 tane çocuğum var ve bebek daha, benim ondan hic beklentim yok neredeyse
Ama ne yazık ki benim durumum cok berbat ben hayatımı cocuk üstüne kurdum şimdiden. Yemin ederim sabahtan akşama baska düşündüğüm ilgilendiğim bisey yok.
Bu arada öyle zor,gazlı nazlı ağlayan bir bebek değil.
Ve ben çocuğumu bu kadar çok sevmek istemiyorum. Cocugunu cok seven anneler yüzünden konular açılıyormuş bdv de burada bir arkadaş söyledi yorumumu okursa tebessüm edecektir :)

Yani cocuga ne verirseniz onu alır ama bu hem ayni ortamda olmaktan kaynaklı hemde taklit eder çocuklar ve bir süre sonra çocuklar annelerine ya da babalarına benzer. Aynı şekilde kârı kocada birbirine benzer mesela. Ben söyle düşünüyorum şımarık olsun isterse saygısız olmasin. Hayvan sevsin insan sevmesin çokta önemli değil ama kimsenin hakkına saldırmasın kimseyi incitmesin. Saka yapsın ama yalan söylemesin oyun oynasın ama dolap cevirmesin başarısız olsun ama tembel olmasin. Yani tabi kendisi nasil olacak bilemem ki.
Anneliğin doğasında var sanırım bu hep evladını düşünmek hep onu ön planda tutmak aslında anne de olsak önceliğimiz kendimiz olmalı

Yapar:)
İnsan hata yapa yapa öğrenir.
Hepimiz olduğumuz şekile doğrularımızdan değil, emin olun hatalarımızdan geldik.
Deneyimleden nasıl bilebiliriz ki?

Bazı şeyler haricinde (illegal durumlar, başkalarını etkileyen durumlar) kimseye müdahale edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
Hakkında konuşabilir, fikir verebilirsiniz ama seçim yine ona ait.
Yapacak bir şey yok, hepimizin hayatı kendimize özel.
Aynen öyle anlatıyorum ama tercih ona kalmış bişey hata yaparsa diye de üzülüyorum. Kardeş nihayetinde bazen çok da takma kadir kıymet bilmiyorlar sonra diyorum.

Anneliğin doğasında var sanırım bu hep evladını düşünmek hep onu ön planda tutmak aslında anne de olsak önceliğimiz kendimiz olmalı
Sana yemin ederim ki doğru diyorsun biz iyi olsak herkes iyi olur cocuk ta mutlu iyi olur ama nerdeee. Maşallah cocuk uslu hani biseyler yapabilirim ama yok yok yok. Bir de bugün aşı oldu 15 dakikada bir ateşini ölçüyorum uyumuyorum. Bu ne yaaa... ama bazı anneler boyle degil yaaa. Her anne boyle midir😥

Allah korusun. İşte bu dönemleri çok kolay en fazla yemek yemedi diye üzülüyoruz, asıl iş ergenlikte ne yapacağız?
Valla öyle demeyin.
İçinizi sıkmak istemem ama 3 buçuk yaşındaki bir çocuğun 7 yaşındaki bir çocuk tarafından uzun zamandır tacize uğradığını öğrendim 1 hafta önce.

7 yaşındaki çocuk da muhtemelen bunları bilemeyeceği için, ona uygulanan şekilde gerçekleştiriyor eylemi.
Ve büyük olasılıkla bu aileler olayı hiç sorgulamayacak, göz ardı edecek.
Hatta en küçüğün ailesi durum bu diye diğer çocuğun ailesine bile gitmeyecek!

O kadar korkunç bir halde ki vaziyet, gözünüzle gördüğünüze inanmamanız gereken bir dünyada yaşıyoruz.

Ay onu düşünmek bile istemiyorum.☹ o cok önemli bir dönem ve hata yapmayı çoğu insan gibi ben de sevmiyorum. Ya kitaplar ise yarıyor evet güzel ama içgüdüler ve duygular daha baska oluyor..

Aslında hayırlı evlat diye ironi yaptığınız şeyleri ben de yapmadım benim demek istediğim çok başka, öyle olsa kendimi de hayırsız evlat olarak görürdüm.
Kitabı okumuştum ama sanırım bit kez daha okumam gerekiyor.
Annem konusunda haklısınız, zaten farklı fikirler duymak için konu açtım. Kadının başka şansı yoktu, çocuklar, misafir, eve geç gelen eş, yani yapması gereken sürekli bir işi olurdu. Gerçi kendine de iş çıkarırdı orası ayrı. Ama bizi mutlu etmek içindi. İşte kadın eşini çocuklarını mutlu etmek için didindi durdu, hata mı etti şimdi? Neden ben anneme üzülürken kadın rahat etsin diye uğraşırken, kardeşim dediğini yaptırmak için kadına bağırıyor, yani bunu haketmiş mi oluyor? Nasıl bir dünyada yaşıyoruz.
Benim kardeşim de annemi üzüyor geçen aldım karşıma bu kadar üzmeye hakkın yok dedim hani kulak çekmek deriz ya o misal

Valla öyle demeyin.
İçinizi sıkmak istemem ama 3 buçuk yaşındaki bir çocuğun 7 yaşındaki bir çocuk tarafından uzun zamandır tacize uğradığını öğrendim 1 hafta önce.

7 yaşındaki çocuk da muhtemelen bunları bilemeyeceği için, ona uygulanan şekilde gerçekleştiriyor eylemi.

O kadar korkunç bir halde ki vaziyet, gözünüzle gördüğünüze inanmamanız gereken bir dünyada yaşıyoruz.
Yaaaa ne diyorsun.. :( :( kim bunlar cook üzüldüm

Sana yemin ederim ki doğru diyorsun biz iyi olsak herkes iyi olur cocuk ta mutlu iyi olur ama nerdeee. Maşallah cocuk uslu hani biseyler yapabilirim ama yok yok yok. Bir de bugün aşı oldu 15 dakikada bir ateşini ölçüyorum uyumuyorum. Bu ne yaaa... ama bazı anneler boyle degil yaaa. Her anne boyle midir😥
Yok aşıdan sonraki davranışınız yanlış değil aman diyim dikkat edin ateş önemli Allah korusun bizim de 6 aylık aşımızda ateşi yükselmişti gece eşimle nöbet tutmuştuk aşırı temkinli olması gereken yerler var serbest olmamız gereken yerler de var ama bu değil 😁

Valla öyle demeyin.

İnanmıyorum ya 7 yaş çok küçük değil mi? Allah’ım bütün annelerin çocuklarını korusun. Nasıl bir dünyada yaşıyoruz.

Benim kardeşim de annemi üzüyor geçen aldım karşıma bu kadar üzmeye hakkın yok dedim hani kulak çekmek deriz ya o misal
Bizimkisi laftan anlamıyor, dediğini yaptırmak için bir iyi oluyor düzeldi diyoruz sonra yine bir şey çıkartıyor. Ben de anneme yüz verme, net ol diyorum.

Back
X