- 26 Nisan 2018
- 2.804
- 4.508
- 53
- 28
- Konu Sahibi Less-is-More
-
Sorun bu işte. Derse dahil olmak istememeleri. Hep sabit kişilerin el kaldırması. Branşım İngilizce. O kadar eğlenceli konular var ki. Kitaba bağımlı kalmak zorunda değiliz. Ama işte söz konusu konuşmak olunca "anlıyorum ama konuşamıyorum." Ya da " sayisalciyim bana İngilizce lazım değil." bahaneleriyle baş etmek çok yorucu.Yapılandımacı yaklaşım bunun için var, derse onlari da aktif edebilirsiniz. Bransiniz ne bilmiyorum ama gündemden magazinden teknolojiden de konuşup ilişkilendirip bir şekilde derse dahil edebilirsiniz
Haklısınız tabi ki ama sınıfa şöyle bir cümle kursanız nasıl olur "Gençler bize/bana lazım değil diyorsunuz tamam da teknoloji çağındayız en basiti ben sosyal medyada takılırken görüyorum her şey ingilizce yahu. Dünya küreselleşiyor..." vs.Sorun bu işte. Derse dahil olmak istememeleri. Hep sabit kişilerin el kaldırması. Branşım İngilizce. O kadar eğlenceli konular var ki. Kitaba bağımlı kalmak zorunda değiliz. Ama işte söz konusu konuşmak olunca "anlıyorum ama konuşamıyorum." Ya da " sayisalciyim bana İngilizce lazım değil." bahaneleriyle baş etmek çok yorucu.
Belki her hafta bunun önemini anlatiyorumdur. Videolar izletiyorum. Hem de ilgilerini çekecek konularda. Örneğin internetin ortaya çıkışıyla ilgili bir video izlettim. Dikkatli izleyin birkaç soru soracağım videoyla ilgili. Ufak notlar alın dedim. Çok basit şeyler sordum ama hep yine aynı kişilerle ders yaptım. Bilmiyorum başka ne yapabilirimHaklısınız tabi ki ama sınıfa şöyle bir cümle kursanız nasıl olur "Gençler bize/bana lazım değil diyorsunuz tamam da teknoloji çağındayız en basiti ben sosyal medyada takılırken görüyorum her şey ingilizce yahu. Dünya küreselleşiyor..." vs.
Lisedeyken bana da ingilizce lazım değildi, ama hocamız sınıfa radyoya benzer kasetçalar getirmisti. Ingilizce dinleyip dışarıdan aldığımız kitaba ıngilizce notlar alırdık anladığımız cümleleri şeyleri cümeleri yazardık. Kaldı ki taa kaç sene öncesi simdi sinifta akilki tahtalar var daha kolay. Ben de öğretmenim yani sizin branşınızda olsam bunu kesinlikle yapardım
Ben oglumu okula kaydettirirken sinavlar onemli degil , lutfen benim cocugima baski yapmayin dedigimde mudur yardimcisi suratima bon bon bakmistiTurkiye de sistem cokkk agir ve ezbere dayali birinci sinif cocuklarina bile cok ciddi yuklemeler yapiliyor,sacma sapan ptoje odevleri veriliyor,ben kanada da yasiyorum kizim ikinci sinifa gidiyor okumayi henuz yeni ogrendi burdaki sistem boyle matematik islemlerinde sadece ikisini ogrendiler,carpma bolme muhtemelen onumuzdeki sene baslanicak,hergun ince sayfali kitap getirir okunmasi icin onun disinda odev yoktur,haftada bir matematik odevi vardir,yapmasi bes dakikasini almaz,sinav olayida senenin sonunda bir kere yapilir,ezbere dayali degildir,proje odevi olayi hic yoktur ne yapilirsa cocuk okulda ogretmeniyle yapar...kisacasi burda sistem cocuklari zorlamiyorbu yuzden okulu seviyorlar daha birinci siniftan yaris ati gibi yarismaya zorlanan cocuk lise donemine gelene kadar dogal olarak bikar,yipranir enerji falan kalmaz...
Turkiye de sistem cokkk agir ve ezbere dayali birinci sinif cocuklarina bile cok ciddi yuklemeler yapiliyor,sacma sapan ptoje odevleri veriliyor,ben kanada da yasiyorum kizim ikinci sinifa gidiyor okumayi henuz yeni ogrendi burdaki sistem boyle matematik islemlerinde sadece ikisini ogrendiler,carpma bolme muhtemelen onumuzdeki sene baslanicak,hergun ince sayfali kitap getirir okunmasi icin onun disinda odev yoktur,haftada bir matematik odevi vardir,yapmasi bes dakikasini almaz,sinav olayida senenin sonunda bir kere yapilir,ezbere dayali degildir,proje odevi olayi hic yoktur ne yapilirsa cocuk okulda ogretmeniyle yapar...kisacasi burda sistem cocuklari zorlamiyorbu yuzden okulu seviyorlar daha birinci siniftan yaris ati gibi yarismaya zorlanan cocuk lise donemine gelene kadar dogal olarak bikar,yipranir enerji falan kalmaz...
Nacizane fikrim şu olabilir öğretmenim. Önceden söylemeyin mesela ben şöyle yapıyorum.Belki her hafta bunun önemini anlatiyorumdur. Videolar izletiyorum. Hem de ilgilerini çekecek konularda. Örneğin internetin ortaya çıkışıyla ilgili bir video izlettim. Dikkatli izleyin birkaç soru soracağım videoyla ilgili. Ufak notlar alın dedim. Çok basit şeyler sordum ama hep yine aynı kişilerle ders yaptım. Bilmiyorum başka ne yapabilirim
Şimdi gençlere emeğin alın terinin değeri öğretilmiyor. Kısa yoldan zengin olmanin yollarını arıyor hepsi. Bugün imkanım olsa ben de dönerim köylere. Bir şey üretmek onun için emek vermek ne kadar tatmin edici birşey oysa ki. Balkonumda büyüttügum çiçek bile mutluluk sebebim.
Evet önceden Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülkeydi. Biz hayat bilgisi dersinde bunu öğrendik. Simdi durum ne kadar vahim
Teşekkür ederim öğretmenim. Bizimkiler lisede artık bu tarz ödüllerle pek ilgilenmiyorlar. Zaten benim onları İngilizce konusturmam için hazırlanmış olmaları lazım. Öyle doğaçlama mümkün değil. Cümleye baslayamiyorlar bile. Temel zayıf, istek yok, kimisinde gerçekten yetenek de yok. Öyle kör topal bitiriyoruz dersi.Nacizane fikrim şu olabilir öğretmenim. Önceden söylemeyin mesela ben şöyle yapıyorum.
Nükleer bir tesise ait tanıtım filmi izliyoruz.Mesele enerji kaynakları ülkemizde nükleer santral olması sizce nasıl sonuçlar doğurur. Olumlu olumsuz bi sürü fikir geliyor. Sonrasında Begüm fikirlerini çok sevdim. Pembe text marker kalemimi sana hediye etmek istiyorum diyorum.
Önceden fikrinizi beğenirsem kalem hediye edeceğim demiyorum. Bazen 4 hafta hediyesiz geçiyor. Bazen haftada 4 hediye veriyorum. Ne zaman geleceğini bilmedikleri için hep tetikteler:)))
Hangi türde bir okuldasiniz? Ben geçen yıllarda kız meslek liselerinde calistim bu yıl iyi bir anadolu lisesine gevtim ve çocuklar çok güzel kitap okuyor, derslere ilgililer, farklı aktivitelerle ilgilenip yeni yeni fikirler sunuyorlar. Ha evet telefon hayatlarında olmazsa olmaz olmuş maalesef ama TV aliskanligi pek duymadım. Eski okulumda tıpkı sizin dediğiniz gibiydi. Orada amacım akademinin anlamda derslere yuklenmekten ziyade iyi, ahlaklı, caliskan, hoşgörülü insan yetiştirmeye çalışmaktı. Orası da çok güzeldi bu okulum daha da bir başka. :) Yani bütün gençleri ayni kefeye koymak lazım...Bir lisede öğretmenim. O kadar ilgisiz ki çocuklar bazen kullandığım hiçbir yöntem ise yaramiyor. Sanki dünya yıkılmış da altında kalmışlar. Enerjileri sıfır. Acaba sadece benim dersimde mı boyleler diye diğer öğretmenlerle de çok konuştum ama genel halleri bu. Zaten cevremdeki diğer gençler de böyle. Çevrelerinde olan biten olaylara kayıtsızlar. Sinav olmasa kitap okumuyorlar. Hayatları telefon ve televizyon ekranından ibaret. Çok endişeliyim ama bunu değiştirecek bir çözüm bulamıyorum
Tabi ki bazı okullarda durum aynı olmayabilir. Ben de Anadolu lisesinde çalışıyorum ancak sadece ismi Anadolu. Bu saydiginiz özellikler bizim öğrencilerimizde yok malesefHangi türde bir okuldasiniz? Ben geçen yıllarda kız meslek liselerinde calistim bu yıl iyi bir anadolu lisesine gevtim ve çocuklar çok güzel kitap okuyor, derslere ilgililer, farklı aktivitelerle ilgilenip yeni yeni fikirler sunuyorlar. Ha evet telefon hayatlarında olmazsa olmaz olmuş maalesef ama TV aliskanligi pek duymadım. Eski okulumda tıpkı sizin dediğiniz gibiydi. Orada amacım akademinin anlamda derslere yuklenmekten ziyade iyi, ahlaklı, caliskan, hoşgörülü insan yetiştirmeye çalışmaktı. Orası da çok güzeldi bu okulum daha da bir başka. :) Yani bütün gençleri ayni kefeye koymak lazım...
Tiyatro yaptırabilisiniz bence :))) Beauty and the beast lise için güzel Textleri ezberlerler ama belki yapabildiklerini görünce daha istekli olurlar:) iyi akşamlar.Teşekkür ederim öğretmenim. Bizimkiler lisede artık bu tarz ödüllerle pek ilgilenmiyorlar. Zaten benim onları İngilizce konusturmam için hazırlanmış olmaları lazım. Öyle doğaçlama mümkün değil. Cümleye baslayamiyorlar bile. Temel zayıf, istek yok, kimisinde gerçekten yetenek de yok. Öyle kör topal bitiriyoruz dersi.
herdedigi yapılan ozgur neslin cocukları...hanı annaneler babaanneler ıyı yetıştıremıyor bakamıyor diye uzaklastıırlıp el bebek gul bebek buyutulen bir nesıl....aslında daha ıyı olmaları gerekmıyormu....pamuklara sarılıp buyutuluyor şimdiki nesil...valla ogretmenımız candı canımızdı...saygımız sonsuzdu...bunda katkı annemızındı babamızındı...disiplın sıfır....sevgı ayrı sey disiplın ayrı sey...Bir lisede öğretmenim. O kadar ilgisiz ki çocuklar bazen kullandığım hiçbir yöntem ise yaramiyor. Sanki dünya yıkılmış da altında kalmışlar. Enerjileri sıfır. Acaba sadece benim dersimde mı boyleler diye diğer öğretmenlerle de çok konuştum ama genel halleri bu. Zaten cevremdeki diğer gençler de böyle. Çevrelerinde olan biten olaylara kayıtsızlar. Sinav olmasa kitap okumuyorlar. Hayatları telefon ve televizyon ekranından ibaret. Çok endişeliyim ama bunu değiştirecek bir çözüm bulamıyorum
Evet dokuzuncu sınıflarda deneyebilirim teşekkürler.Tiyatro yaptırabilisiniz bence :))) Beauty and the beast lise için güzel Textleri ezberlerler ama belki yapabildiklerini görünce daha istekli olurlar:) iyi akşamlar.
bunların yanında anneler mesela telefonu bebeklıkten ıtıbaren vermese....ıkı lafın belını kıralım diye cocukları bilgisayara yonlendırmese....anneler cocuklarıyla vakıt gecirse....anne dizide baba telofonda olmasa....daha ortookul ogrencısıne son model telofonlar alınmasa...once su aileler bır uyansa.Malesef eğitim politikasının ülke çapında değişmesi lazım diye düşünüyorum.
Eleştirel düşünme öğretmiyoruz. Mesela medya okuryazarlığı düzgünce verilse bu kadar bilgisayar telefon bağımlısı olmayabiliriz. Finans okuryazarlığı, değerler eğitimi gibi konular öğrencilere verilmeli.
Lise eğitimimiz çok ağır ama ne gerek var? öğrenci eleyebilmek için sınavlarda sorabilmek için bu kadar yükleniyoruz ve ezbercilik var malesef.
Hayata dönük ve özellikle meslek eğitime önem veren bir sistem olmalı diye düşünüyorum.
Bunun sonu okulsuz toplum görüşüne kadar gider de o kadar abartmayayım bizim ülkeye uygun değil şu aşamada
12 senelik zorunlu eğitimi de 9-10 seneye düşürmeliyiz ayrıca.
teknolojide suc yokta biizm mıllet kullanmada sıkıntı yasadı:)))bır beden buyuk geldi.Bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülük telefon ve internetmis ben bunu anladım artık. Ben de lise ogretmeniyim. Geneli hayati ciddiye almayan geleceğe dair hayalden başka birseyleri olmayan çocuklar. Doktor olmak, mühendis olmak istiyorum der kitabın yüzünü açmaz. Sınav yaparsın bin tane şikayet isitirsin. Bazen gerçekten bende mi bir sıkıntı var ben mi sınav hazırlamayı bilmiyorum diyorum. Ama sonunda itiraf ettiriyorum dün akşam 3 saat ders çalıştım nasıl bu notu alırım. Ben anlatmak için 2 ayimi veriyorum o 3 saatte herşeyi sular seller gibi ezberlemis. Allah bu vatanın yardımcısı olsun diyorum. Çok bilinçli gençler de yetişiyor elbette ama ne yazikki onlar azınlıkta.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?