Evet birikim yapmak kolay değil ama iki insan gerçekten ama gerçekten birbirini seviyor ve güveniyorsa bazı fedakarlıklar yapabilir, örnek veriyorum, düğün çok mu elzem birşey, eşyalar illa dört dörtlük mü olmalı, bohça mohça olmazsa olmaz mı, kolların boynun takıyla mı dolması lazım illa?
Evlenecek çift el ele verir çalışırlar, eşya da yaparlar, mal mülk de, aileler maddi olarak ne kadar işin içinde olursa o kadar söz hakkı doğar, bu sitede olsun, çevrenizde olsun örnekleri var, çoğu evlilik de neden kavga sebepleri aileler hiç düşündün mü?
Hepsi için demiyorum, çok saygıdeğer aileler de var evlatları için, evlatlarının eşleri mutlu olsun diye çabalayanlar da var, onlar hariç ama çoğunlukla evlendikten sonra aile yüzünden çıkan kavgalarda temel sorun erkek ailesi oğullarının evlendiği kızı masraf yapıp aldıkları biri olarak görür, masraf yaptık o zaman bir karşılığı olacak, evime gelecek temizlik ev işi yapacak, bayram olunca gelip evimde hizmet edecek, ben ne kadar çağırırsam o kadar gelecek, bana surat asmayacak çünkü neden oturma odasını ben aldım, kolundaki bilezikleri ben aldım, düğünü ben yaptım, onu almak için bankadan kredi çektim, bohçasıydı, gelinliğiydi o'su bu'su masraf yaptım, yetti mi yetmedi, kız evlenir güle oynaya düğününden gelir daha gelinliğini çıkarmaya fırsat bulamadan takıları elden gider, neden çünkü erkek ailesi para harcadı, mobilyaların, düğünün borcunu kapamak için kızın kolundan çeker alırlar altınları, vermezsen kocan başlar baskıya, ailem bize düğün yaptı, eşya aldı, hani evlilik müşterekti, beni sevmiyor musun, ver o altınları demeye, el mahkum verirsin, verirsin ki sussunlar huzurun kaçmasın, bitti sanırsın bitmez, ölene kadar sana yaptıkları düğünden, aldıkları eşyalardan bahsederler, sor buradakilere, etrafında kayınvalide sorunu yaşayanlara sor, kayınvalide sizin evinize gelir "benim oğlumun evi" der, kızımla oğlumun veya sizin eviniz demez, benim oğlumun evi, bir surat as, kavga et bak neler oluyor hele de oğlan annesinin tarafında olursa kurulan cümle aynen şu: burası benim oğlumun evi beğenmiyorsan gidersin babanın evine, iş daha da büyürse kayınvalide babanı arar alın şu kızınızı der, sen eşyasın ya çünkü, senin duygun yok ya, bu cümleler ne kadar yaralayıcı cümlelerdir oysa, ne hayallerle evlenmişsindir, kayınvalidenin bir lafı içindeki tüm güzellikleri öldürür, o yüzden mi aman aman aileler eşya meşya almasın, düğün dernek yapmasın, gençler kendi çabalarıyla evlensin, varsın bir kuru ekmek yesinler ama huzurları olsun, eşya dediğin nedir ki, alem görsün aman kuru kuru evlenmiş vah vah denmesinlik şeyler, evlendiğin adamın yüreğindeki taht'a oturmamışsan, annesinin bir lafıyla seni kırıp incitmişse o eşyalar mı sarıp sarmalıyor kalbindeki acıyı?