Önce Hamileydim Şimdi Anneyim

kızlar,
dün bir arkadaş sormuştu. köfte veriyor muyuz diye...
doktorumun verdiği yazıyı okuyun...biraz uzun ama işe yarar bılgıler var...

-9 AY BESLENMESİ:

Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde, ek gıdalara 6. aydan sonra başlanır.
Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdaların anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayınız.

Ek gıdaya geçişte,katı gıdalarda özellikle olmak üzere bebekler dilleri ile besinleri itebilirler,istem dışı olan bu hareket genelde 6. aydan sonra düzelir. Endişelenmeyiniz.
Bebeğinizin yeterli beslenip beslenemediği en iyi kilo alıp almamasıyla değerlendirilir.

Bu dönemde; bebek desteksiz oturmaya başladığından itibaren, çocuğunuzun doğru beslenme davranışı kazanması açısından bebeğinize mama sandalyesi alınız. Mama iskemlesine oturan çocuğun önüne besin maddeleri konarak bunları elle yemesi sağlanır.

EK BESİNLER:

Ek besinleri kaşıkla veya bardakla az miktarda vermek gereklidir,daha sonra öğün haline getirilmelidir. Yeni denenecek yiyecekler; çocuk açken ve sevdiği yiyeceklerden önce verin. Ek besinlerin hepsine aynı anda başlamamak gerekir, en az 3 gün veya birer hafta arayla beslenme programına dahil etmek gerekir.

Çocuğa, reçele veya şekere batırılmış meme verilmemelidir.

Çocuğunuzun hoşlanmadığı önemli yiyecekler 2-3 haftalık aralarla tekrar verilmelidir.
Tüm yiyeceklerin, temiz,taze ve iyi pişmiş olması önemlidir.
BEBEĞİNİZE 18. AYIN SONUNA KADAR KAYNATILMIŞ SU VERMELİSİNİZ.

Meyva suyu veya meyva püresi: Elma, şeftali, mandalina, üzüm kullanılır.

HAZIRLANIŞI: Meyvalar yıkandıktan sonra soyulur ve cam rendede rendelenir. Günde bir veya iki kez olmak üzere öğün aralarına veilir. Yarım muz veya orta büyüklükte bir meyva verilir. Hazırlanan püre veya suya şeker eklenmemelidir. Meyve püreleri, yoğurt ile karıştırılarak günde bir kez verilebilir.

MUHALLEBİ: Genellikle akşam öğünü olarak verilir. Akşam 18:00-20:00 saatleri arsında verilir. Muhallebi, pastörize süt,SMA,Nutrilon veya diğer mamalarla yapılabilinir.

Hazırlanışı: 200 ml( Bir su bardağı) inek sütü, 3 tatlı kaşığı pirinç unu, 2 tatlı kaşığı şeker ile yapılır. Pirinç unu bir kısım soğuk süt ile iyice ezilir, kalan süt eklenir ve karıştırılarak pişirilir. Ocaktan indirmeye yakın,şeker eklenir.

Hazır mama ile hazırlanmasında ise; 1 su bardağı su ve yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak su muhallebisi yapılır. Ateşten indirilir, hafif soğuduktan sonra 6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. İstenirse tel süzgeçten geçirilir.

Yoğurt: Genellikle ikindi öğünü olarak verilir.
HAZIRLANIŞI: Süt kaynatılır ve elin dayanabileceği ısıya kadar soğutulur. Bir litre süte 1-2 çorba kaşığı süt içinde sulandırılmış bir çorba kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşça karıştırılır. Hareket etmeksizin sıcak bir yerde 4 saat bekletilir.

SEBZE ÇORBASI ve PÜRESİ: Genellikle öğle öğününde 1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılarak verilir.

BİRİNCİ HAFTA: 4 su bardağı su; 2 orta boy havuç, 1 orta boy patetes, 1 tatlı kaşığı pirinç konarak 45-50 dakka ağzı kapalı kapta pişirilir. Eğer düdüklü tencere kullanılacaksa 1 su bardağı su ve 15 dk pişirmek yeterlidir. Tel süzgeç veya blenderdan geçirilir. Bu sulu çorba önce yarım çay bardağı ile başlanır çocuğun istemesine bağlı olarak yavaş yavaş arttırılır. Doyacak miktara gelene kadar öğünler anne sütüyle tamamlanır.

İKİNCİ HAFTA: Daha az su ile ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı konarak pişirilir. Havuçlar, patatesler ezilerek püre haline getirilir.

ÜÇÜNCÜ HAFTA: Mevsim sebzeleri eklenerek içerik zenginleştirilir. Küçük kaplarda 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Ancak yeşil yapraklı sebzeler( ıspanak,maydonoz,pazı) günlük eklenip hemen tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler birkereden fazla ısıtılıp tüketilmemelidir. Bu dönmdeki sebze püresine tepeleme bir çorba kaşığı kıyma eklenebilir.

KAHVALTI:

HAZIRLANIŞI: Hazır mama veya pastörize inek sütü ile hazırlanır. Tuzu çıkarılmış peynir ve reçel süt içinde ezilir ve karışıma ekmek içi katılır.Ekmek yrine 2-3 tane bisküvi de eklenebilir. Önce 1-2 tatlı kaşığı başlanır daha sonra giderek arttırılır. Kahvaltıya 1 çay kaşığı tereyağı da eklenebilir. BAL 1 YAŞINA KADAR YASAK

YUMURTA: Katı pişmiş yumurta sarısı çocuk kahvaltıya alıştıktan sonra 1 çay kaşığı olarak başlanır yavaş yavaş miktarı arttırılır. Bir hafta sonunda bebek tam bir yumurta sarısı yiyebilir. Önce katı sonrasında kayısı kıvamında verilebilir. Alerjisi olmayan çocuklara yumurtanın beyazı da verilebilir.

ET: Bir tepeleme çorba kaşığı kıyma veya orta boy biftek,veya derisiz tavuk eti sebze püresi hazırlanırken içine eklenir.

TAHILLI ÇORBALAR: 8. aydan itibaren mercimek,yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbaları verilebilir. Hazır çorba verme..

KÖFTE: Baharatsız hazırlanan köfte 8. aydan itibaren verilebilir.

PİLAV-MAKARNA-DOLMALAR: 8. aydan itibaren verilebilir. Yoğurtla karıştırın.

SU: 8. aydan sonra bebeklerinizin hareketleri artacağından öğün aralarında susayabilirler.

BALIK (KILÇIKSIZ): 8.aydan sonra öğle öğünlerinde etle değiştirilerek verilebilir.

KARACİĞER: 8. ayda öğle öğünlerinde dönüşümlü olarak verilebilir. Kuzu,koyun,dana ciğeri kullanılır. Karaciğer az tuzlu suda haşlanır ve zarı çıkartılır; püre şeklinde sebze püresine eklenir.

ÖRNEK MENÜLER:

6 AYLIK BEBEK İÇİN:

Sabah uyandığında anne sütü

Sabah: Meyve püresi ve anne sütü

Öğle: Anne sütü

İkindi: Sebze püresi ve anne sütü

Akşam: Anne sütü ve/veya muhallebi

Gece: Anne sütü

9 AYLIK BEBEK İÇİN:

Saat 06-06:30 ANNE SÜTÜ

Saat 08-09:00 KAHVALTI: Evde yapılmış 1 çay bardağı meyve suyu, bir yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı peynir,1 çay kaşığı yağ, 1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez, 3-4 adet bisküvi

Saat 12-12:30 ÖĞLE: 2 yemek kaşığı kıymalı veya tavuklu sebze püresi ve anne sütü

Saat 16-16:30 İKİNDİ: ¾ Kase yoğurt ve yarım meyvenin püresi

Saat 19:30-20:30 AKŞAM: 1 Kase muhallebi ve anne sütü

arkadaşlar, gece ayşeciği emzirdim.
çok açtı sanırım, yoğun ve kuvvetli emiyordu,
biraz emdi, uyuyakaldı.
ben de alıp yerine koydum.
sonra göğsümde bi ağrı başladı.. uyku sersemi pek anlamadım.
sabah kalktığımda emzirdiğim göğsümde ufak bi beze dokununca nasıl ağrıyor..
heralde süt birikti, boşalmadığı için de ağrı yaptı diye düşündüm.
uyandı ayşecik tekrar aynı göğüsten verdim, epey gitti ağrısı. ama o beze yine elime geliyor sanki..
nedir bu?:44:

kızlarrr hepinize günaydınn...
cena,busmai,karakız,libyana,cincon,pediastrum,aryam,barbarino,zeynep,tuğçe,feyza...daha aklıma gelmeyen güzel temmuz anneleri.inşallah hepiniz iyisinizdir.ben sizler kadar aktif olamadığım için çatlıyorum sohbet almıs basını gitmiş.yaklaşık 10 gündür oğlumun hastalığı ile uğrasıyoruz.basit dediğimiz grip bizi mahvetti.koca insan gibi öksürük,balgam,burun akıntısı,kulaklarda iltihap,ateş... nereye bastığımı bilmiyorum 10 gündür.Rabbim evlatlarımıza hastalık vermesin beterinden saklasın.aman kızlar dikkat edin gözünüzü seveyim hastalık bi yandan ilaçlar bi yandan.boğlula boğula içti oğlum o surupları.o ağladı ben ağladım.cok sükür atlattık bugün doktor kontrolümüz var inşallah gecmiştir kulaklarıda.aklınızda bulunsun kulaklardaki iltihap banyoda su kaçmasıyla falan alakası yokmus ya yatarak beslenme ve gripten dolayı olusuyormus bende diş cıkaracakda ondan kulaklarını tutuyor diyordum,ihmalkarlığımamı yanayım bilmiyorumki?
kiloda almamıs yavrum bu ay,iyice sündü kuzum.tek sağlıklı olsun iyi olsunda,toparlanır yavru aslanım.diş cıkarmadık ne gelen var ne giden...benden durumlar böyle.kızlar bide bişey sorayım gün içinde ne yediriyorsunuz bebeğinize tam olarak.

canım benimkininde yediği farklı birşey olmadı halde bu aralar bir ishal bir kabız analmıyorum kiii :44:

canım o oluyor süt birikiyor maaşallah sütün var . benimde çokken öyleydi bu arlar çoğaldı yine öyle emzirmen devam etttiği sürece korktuğun şey olmazmış ama emzirmen bittinde kestiğinde ayşeyi dr a gidebilirsin

ayyyyyyyyyyy geçmiş olsun hayatımmmmmmmm rabbim şifa versi tez zamanda bizimkide kulaklarını çok tutuyor bu ara banyodan sonra biraz kulaklarının içine bebek çubuğuyyla temizledim nasıl rahatladı kendi kulağını getirdi

Hayırlı sabahlar, herkeze günaydın, hepimiz için güzel bir gün olur inşallah.

dtk, geçmiş olsun canım, bilmiyordum oğlunun hasta olduğunu
inş tamemen geçmiş, atlatmıştır. iyi haberlerini bize de yaz..
grip koca sağlam adamı yere seriyor, bu ufacık bebelere neler yapmaz
şu kış bi geçeydii

ayşecik de bi şey yemiyor, rutin yediği sabah pekmez tahin.
bi de meyve..
haricen yoğurt zorla haftada bir iki gün yiyor.
gün aşırı da muhallebi veriyorum. onu hergün versem yer ama tatlı olduğu için vermek istemiyorum.

senin kuzu şimdi hasta olduğu için yüklenme, canını da sıkma..
biz nane molla olsak, canımız bi şey istiyor mu? ağzımızın tadı bile olmuyor,
ki yavru o kadar hastaysa.. :100:
inş bi iyileşsin, iştahı da açılır, sabret canım..

Son düzenleme:

bende de olmuştu ama ilk ayda simdi olurmu bilmem dedigin gibi süt birikmisti bende beze oluşmuştu sıcak havlu masajla atlattım devam ederse bi dr görün bence.. geçmiş olsun ağrısı çok zor

Son düzenleme:

günaydın

cena korkutmak istemem ama mastit olmasın.benim kızımda olmuştu.

geçmezse sakın geciktirme.bu arada ayaklarından sonra dişlerinide gördük ayşe sultanın.

kareleri birleştirelim bakalım ne çıkacak

inş öyledir..
benim de aklıma başka bi şey gelmedi,, ya bu ya başka kötü bi ihtimal.
daha önce de hiç olmamıştı o yüzden soruyorum..

telde şifresiz bi baktımda googleye önce anneydim şimdi hamileyim yazınca alyaaa38 çıkıyor

gooogleyi feth etmişin kızzzzzzzzzzzzz

akşam banyo yaptı 10,30 da yattı sonra 12 de uyand ohhh evlere şenlik sallıyorum beşikte uyuyor ben varmıyım gözünü açıp kapatıyor yatınca hemen uyanyor

neyse 1,30 a kadar oynadık..... sonra uyuttum 4 de 5de 6da 9 da sürekli ağladı uyandı offff emmek istiyor emerkende oyun oynuor doymak bilmöiyor çıldırcam

bende de olmuştu ama ilk ayda simdi olurmu bilmem dedigin gibi süt birikmisti bende beze oluşmuştu sıcak havlu masajla atlattım devam ederse bi dr görün bence.. geçmiş olsun ağrısı çok zor

sağolun kızlar..
sabahki ağrının % 10-15i kaldı diyebilirim, şimdi sadece dokununca ağrıyor.
inş tamamen geçer.

ayşecik sabah turunda..

sütünü sağ iyice boşalsın canım süt kalmıştır bi yerde

canım doktor bana domates ve mantar çorbası yedirmemem gerektşiğini söylemişti. aklımda olsun....

ben yedirdim domates çorbası, dokunmadı

özlettin kendini, çok geçmiş olsun canım benimki de 1-2 gündür kulaklarını tutuyor ama ağlaması falan yok doktora götürmeli miyim sence?

canım bana doktor kulaklarını çubukla temizleme demişti
kirleri derine itmiş oluyormuşuz

benimki de birkaç gün sürekli kaka yaptı her bezini açışımda görüyordum sonra normalde döndü. yediklerindendir

benim annem,ananem dedem de 20 sene erzurumda yaşadılar çok gittik geldik aşinayım bu şivelere ben de:) kadayıf dolması çok yaparım

aşırı emme isteği açlıktan değil, doymamazlığından değil..
kendini avutmaya çalışıyor ecoş..

sağol canım.rabbim kimsenin evladına hastalık vermesin onun o küçücük bedeni yerinden cıkacak gibi öksürmesi içimi parcaladı kaç gündür gecti cok sükür.yeme konusunda zorlamıyorum cünkü hali yok haklısın bizi bile mahvediyo .ama akıllandım doğduğundan beri aralıksız doktor kontrolüne götürüyordum.2 aydır götürmedik.arabamızı sattık esimde biraz cins otobüs,tramvay özürlü olduğu için bide nasıl olsa bi hastalığı yok bosu bosuna hastaneye gidip mikrop kapmayalım dedik ama bu bana ders oldu.ihmal etmicem doktor kontrolünü ne olursa olsun.kendimi suclu hissediyorum geceleri huysuzdu ağlıyodu hep dişe yordum ne bilim kulağının ağrıdığını...neyse acmyım konuyu ilknurcum iyi dileklerin için sanada tesekkürler.dikkat edin bebişlerinize

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…