- 20 Ekim 2020
- 762
- 1.674
- 63
- Konu Sahibi Cokokuyanbilir
-
Bence siz biraz büyütmüşsünüz fakat rahatsız olduğunuzda güzel bir dille bunu ifade edebilirsiniz.. Mesela elindeki kağıda bakarak "galiba sıkıcı geliyor anlattıklarım" deyip tatlı bir gülümseme ile imada bulunabilirsiniz..Herkese merhaba
Çok hassas ve bunalımda hissettiğim için psikoloğa gittim. Henüz 2 seansı tamamladım. Ama ıçime sinmeyen bazı durumlar oldu.
Öncelikle daha iyi hissediyorum. Bana depresif olduğumu, kaygı bozukluğu olduğunu ima etti ama şuan kronik değil akut bir dönemde dedi. Psikiyatr ile eş zamanlı olarak ilerlemeyi teklif etti fakat maddi ve manevi buna hazır olmadığım için reddettim.
Şimdi gelelim beni rahatsız eden kısımlara.. her iki seansta da telefonuna iki kez göz attı. Bunda ne var diyebilirsiniz ama odasına alacağı bi duvar saati veya masa saati ile bu durumu çözebilirdi. Bundan rahatsız oldum. Ikıncı seansta bi kağıt parçası yırtıp bununla oynadı. Bu da tuhaf geldi
Ve üçüncüsü ilişkimle alakalı bir durumu açıklarken kendi kişisel yorumunu şu şekilde yaptı. Elbette haklısın o sana danışmadan yurt dışına gitme kararı almış sen düşünürsün tabi o orada ne yapacak ne edecek kimle yatıp kalkacak çok haklısın bunu düşünmekte dedi.
Ve konuşma esnasında iki kez danışanlarından birinin de başına buna benzer şeyler geldiğinden örnek verdi. O kişi de böyle davrandı ve böyle bir sonuç elde etti diye. Örnek vereyim. Danışanlarından biri de benim gibi hep taşın altına elini koyan , fedakar biriymiş ve eşinden zorla boşanmış. Diğer eşi ile tanıştığı zaman adam ilk başlarda el bebek gül bebek davranırken kadın taşın altına elini koydukça yine eski eşi ile yaşadığı problemleri yaşamaya başlamış .
Bu da tuhaf geldi açıkçası. Danışanı kim bilmiyorum ama onun hikayesinden bahsetti.
Üçüncü seans için randevu alacağım ama aklıma takıldı danışmak istedim. Ben mi büyütüyorum acaba ? Yoksa bunlar doğal olan şeyler mi
Yanılmamışım. Ben psikolog araştırırken özellikle psikoloji mezunu olup olmamasına dikkat ettim. Gerçek bir psikolog bulun benceSosyoloji lisansı sonrası psikoloji yüksek lisans ve psikoloji masterı yapmış kendisi
Ses tonu anlatış tarzı mimikleri ne olursa olsun profesyonellik çerçevesinde ve mesleğininde vermiş olduğu sorumlulukla düzgün ifadeler kullanmak zorunda.Ses tonu anlatış tarzı mimikler bile çok değiştirebiliyor aradaki muhabbeti konu sahibi ne anlattı onu da bilmiyoruz hemen uzmanları bu şekilde yargılayamayız
Yine de bu şekilde cümleyi yinelemesi çok yanlış bir tutum bence. Misal; ben sizi anlıyorum, siz x kişisinin size sadakatsizlik yapabileğinden şüphe duyduğunuz için kendinizi rahatsız hissediyorsunuz. Ama sizin bu konuda kuşkulu olmanız onun sandığınız gibi şeyler yapacağı anlamına gelmez. Sizi bu şekilde düşünmeye iten aranızda ona karşı güvensizlik hissetmenize sebep olabilecek bir şeyler mi yaşandı?...." tarzında daha yapıcı olan daha nesnel ifadeler kullanılmalı diye düşünüyorum.Yalnız psikolog belki de hanımefendinin kurduğu cümleyi yineledi? Hanımefendi orda kimle yatar kalkar vs diye bi şey demişse psikolog aynısını tekrar edebilir.
Genelde kişisel yorumlar gizlenir, profesyonel bir süreç çünkü bu ve terapistin yorumundan ziyade süreç önemli. Ayrıca başka danışanının yaşadığı örneği vermesi de profesyonellikten uzak, bunu mahallede komşu teyzede söyler.Ilk kez yardım alıyorum ve doğru yönlendirilme benim için çok önemli çünkü gerçekten hassas biriyim. Her psikolog mu böyle bilemediğim için danışmak istedim
Söylediğiniz çoğu şeye katılıyorum, bu yüzden de genel olarak diyorum ki gittiğimiz ruh sağlığı uzmanlarının diploması - alan uzmanı olması önemli. Günümüzde 5 kişisel gelişim kitabı okuyan psikolog oldum diye geziyor.Yine de bu şekilde cümleyi yinelemesi çok yanlış bir tutum bence. Misal; ben sizi anlıyorum, siz x kişisinin size sadakatsizlik yapabileğinden şüphe duyduğunuz için kendinizi rahatsız hissediyorsunuz. Ama sizin bu konuda kuşkulu olmanız onun sandığınız gibi şeyler yapacağı anlamına gelmez. Sizi bu şekilde düşünmeye iten aranızda ona karşı güvensizlik hissetmenize sebep olabilecek bir şeyler mi yaşandı?...." tarzında daha yapıcı olan daha nesnel ifadeler kullanılmalı diye düşünüyorum.
Mesela rol play yapalım:
Danışman: Ben eşimin benden ayrı kalmasından rahatsızlık duyuyorum. Neticede orda kimle yatıp kalkacağını bilemem.
Psikolog: evet çok haklısın. Sonucta orda kimle yatacak kalkacak bilemezsin tabi, haklısın seni anlıyorum. Benim bir tanıdığımın başına da buna benzer bir sey gelmisti. Dur anlatayım hatta o kadın da tıpkı senin gibi çok fedakar biriydi...
Ee yani... bu konuşmadan bir danışman olarak şimdi nasıl bir çıkarımda bulunulması bekleniyor. "Ohh be bir tek benim başıma gelmiyormuş demek ki fedakar kadınlar böyle şeyler gelebiliyormuş. Bundan sonra daha az fedakar olmalıyım. Bir de psikologun örnek olarak anlattığı hikayenin nasıl bittiğini de bilmiyoruz. Hani hikayenin sonunda aslında kocası kadını aldatmıyordu, o öyle sanıyordu yani bu tarz korkuları tüm kadınlar yaşayabilir tarzı bir muhabbete bağladıysa yine okey. Ama birde anlattığı hikayedeki kadın ummuğunu bulduysa ve psikolog şuursuz gibi konus sahibine bunu anlattıysa vay ki ne vay.
Bir de zaten hepsini geçtim eline kağıt alıp oynamak nedir yani?
- Konuşani dinlemek
- onunla göz kontağı kurmak
- onun dikkatini dağıtacak hareketlerden kaçınmak
- konu dikkatini çekmiyorsa bile saygı ve sukunetle kisinin konusmasini bitirmesini beklemek...
Bunların hepsi zaten iletisim egitiminin temel yapı taşlarıdır. Ilk okulda bile hocalarımız bunları söylerdi bize. Ki kaldı ki bir psikologdan bahsediyoruz. Bu kuralları bilmemesi için eğitimini mağarada fln görmüş olması lazım.
Ne bileyim yani kadının devamlı saate bakması fln büyük saygısızlık. Benim de karşımda birisi iki de bir saate baksa, sıkılmış gibi başka şeylerle ilgilense kendimi çok kötü hissederim yani. Kadın sıkıldı muhabbetimden "bitse de gitsek" modunda takılıyor diye düşünürüm haklı olarak. Ne anlatasım gelir ne de o ortamda durasım gelir. Allah aşkına misafirliğe gittiğimizde bile ev sahibi saate baktığında ya da kazara esnediginde fln kendimizi kötü hissetmiyor muyuz?
Belki de psikolog kadınla bağ kuramamıştır gitmesi için uğraşıyordur. Bilemiyorum.Yine de bu şekilde cümleyi yinelemesi çok yanlış bir tutum bence. Misal; ben sizi anlıyorum, siz x kişisinin size sadakatsizlik yapabileğinden şüphe duyduğunuz için kendinizi rahatsız hissediyorsunuz. Ama sizin bu konuda kuşkulu olmanız onun sandığınız gibi şeyler yapacağı anlamına gelmez. Sizi bu şekilde düşünmeye iten aranızda ona karşı güvensizlik hissetmenize sebep olabilecek bir şeyler mi yaşandı?...." tarzında daha yapıcı olan daha nesnel ifadeler kullanılmalı diye düşünüyorum.
Mesela rol play yapalım:
Danışman: Ben eşimin benden ayrı kalmasından rahatsızlık duyuyorum. Neticede orda kimle yatıp kalkacağını bilemem.
Psikolog: evet çok haklısın. Sonucta orda kimle yatacak kalkacak bilemezsin tabi, haklısın seni anlıyorum. Benim bir tanıdığımın başına da buna benzer bir sey gelmisti. Dur anlatayım hatta o kadın da tıpkı senin gibi çok fedakar biriydi...
Ee yani... bu konuşmadan bir danışman olarak şimdi nasıl bir çıkarımda bulunulması bekleniyor. "Ohh be bir tek benim başıma gelmiyormuş demek ki fedakar kadınlar böyle şeyler gelebiliyormuş. Bundan sonra daha az fedakar olmalıyım. Bir de psikologun örnek olarak anlattığı hikayenin nasıl bittiğini de bilmiyoruz. Hani hikayenin sonunda aslında kocası kadını aldatmıyordu, o öyle sanıyordu yani bu tarz korkuları tüm kadınlar yaşayabilir tarzı bir muhabbete bağladıysa yine okey. Ama birde anlattığı hikayedeki kadın ummuğunu bulduysa ve psikolog şuursuz gibi konus sahibine bunu anlattıysa vay ki ne vay.
Bir de zaten hepsini geçtim eline kağıt alıp oynamak nedir yani?
- Konuşani dinlemek
- onunla göz kontağı kurmak
- onun dikkatini dağıtacak hareketlerden kaçınmak
- konu dikkatini çekmiyorsa bile saygı ve sukunetle kisinin konusmasini bitirmesini beklemek...
Bunların hepsi zaten iletisim egitiminin temel yapı taşlarıdır. Ilk okulda bile hocalarımız bunları söylerdi bize. Ki kaldı ki bir psikologdan bahsediyoruz. Bu kuralları bilmemesi için eğitimini mağarada fln görmüş olması lazım.
Ne bileyim yani kadının devamlı saate bakması fln büyük saygısızlık. Benim de karşımda birisi iki de bir saate baksa, sıkılmış gibi başka şeylerle ilgilense kendimi çok kötü hissederim yani. Kadın sıkıldı muhabbetimden "bitse de gitsek" modunda takılıyor diye düşünürüm haklı olarak. Ne anlatasım gelir ne de o ortamda durasım gelir. Allah aşkına misafirliğe gittiğimizde bile ev sahibi saate baktığında ya da kazara esnediginde fln kendimizi kötü hissetmiyor muyuz? Tamam hepimiz insanız okey ama eğer sen bir psikologsan, zaten hali hazırda kendini kötü hisseden bir kişiye kendisini daha kötü hissetirebilecek davranışlarda bulunamazsın. Kusura bakmasında öyle bir lüxü yok. Bedavaya güzin ablalık yapmıyorsan tabi.
yüksek lisans=masterSosyoloji lisansı sonrası psikoloji yüksek lisans ve psikoloji masterı yapmış kendisi
İŞte tam da söylemek istediğim bu. O kadar psikoloji, psikolojik danışmanlık eğitimi almış insan varken neden ana eğitimi sosyoloji olan birine gidersiniz ki? Bakın üzerinizde sosyal psikolojiyi uygulamış, tek değilsiniz sizin gibi başka danışanlarımda var diyerek.Sosyoloji lisansı sonrası psikoloji yüksek lisans ve psikoloji masterı yapmış kendisi
Açıkçası ben konusahibinin anlattıklarında kendimce ters bir şey görmedim. Benim terapistim de aynı fakat biz uyum içinde ilerliyoruz. Eğitimi yetersiz insandan terapi alınmaz, sorun bu bence.İŞte tam da söylemek istediğim bu. O kadar psikoloji, psikolojik danışmanlık eğitimi almış insan varken neden ana eğitimi sosyoloji olan birine gidersiniz ki? Bakın üzerinizde sosyal psikolojiyi uygulamış, tek değilsiniz sizin gibi başka danışanlarımda var diyerek.
Bende psikolağa gittim bir dönem, tam tersi beni can kulağı ile dinlerdi. Konuşma uzadıysa 5-10 dk sorun olmazdı. İnanın saati nasıl kontrol ettiğini bana farkettirmedi bile. Kağıt parçası ile oynaması size can kulağı ile dinlemediğimi izlenimi vermesi çok normal abarttığınızı düşünmüyorum. Bu farklı dalda ki bir doktor ve fiziksel bir rahatsızlık olsaydı elinde ki raporlara göre size yardımcı olurdu. Ama ruhsal problemlerde sizi hem dikkatli dinlemesi hemde sorduğu sorularla mimiklerinize, tepkilerinize dikkat ederek yardımcı olabilir. Zaten yaranızı tepkilerinizden anlayacaktır, verdiğiniz cevaplar kaçamak yada yüzeyse lde olabilir.Herkese merhaba
Çok hassas ve bunalımda hissettiğim için psikoloğa gittim. Henüz 2 seansı tamamladım. Ama ıçime sinmeyen bazı durumlar oldu.
Öncelikle daha iyi hissediyorum. Bana depresif olduğumu, kaygı bozukluğu olduğunu ima etti ama şuan kronik değil akut bir dönemde dedi. Psikiyatr ile eş zamanlı olarak ilerlemeyi teklif etti fakat maddi ve manevi buna hazır olmadığım için reddettim.
Şimdi gelelim beni rahatsız eden kısımlara.. her iki seansta da telefonuna iki kez göz attı. Bunda ne var diyebilirsiniz ama odasına alacağı bi duvar saati veya masa saati ile bu durumu çözebilirdi. Bundan rahatsız oldum. Ikıncı seansta bi kağıt parçası yırtıp bununla oynadı. Bu da tuhaf geldi
Ve üçüncüsü ilişkimle alakalı bir durumu açıklarken kendi kişisel yorumunu şu şekilde yaptı. Elbette haklısın o sana danışmadan yurt dışına gitme kararı almış sen düşünürsün tabi o orada ne yapacak ne edecek kimle yatıp kalkacak çok haklısın bunu düşünmekte dedi.
Ve konuşma esnasında iki kez danışanlarından birinin de başına buna benzer şeyler geldiğinden örnek verdi. O kişi de böyle davrandı ve böyle bir sonuç elde etti diye. Örnek vereyim. Danışanlarından biri de benim gibi hep taşın altına elini koyan , fedakar biriymiş ve eşinden zorla boşanmış. Diğer eşi ile tanıştığı zaman adam ilk başlarda el bebek gül bebek davranırken kadın taşın altına elini koydukça yine eski eşi ile yaşadığı problemleri yaşamaya başlamış .
Bu da tuhaf geldi açıkçası. Danışanı kim bilmiyorum ama onun hikayesinden bahsetti.
Üçüncü seans için randevu alacağım ama aklıma takıldı danışmak istedim. Ben mi büyütüyorum acaba ? Yoksa bunlar doğal olan şeyler mi
Valla ben de emin olamadım şuan. Konu sahibi iyiki gitmişim, çok tatlı kadın, çok iyi geldi, kendimi eskisine nazaran daha iyi hissediyorum tarzı seyler yazmış. Ben de şimdi gördüm. Konu sahibi madem menunsunuz ve size daha iyi geldiğini düşünüyorsunuz, kurcalamayın madem. Önemli olan size faydasının dokunup dokunmadığı.Belki de psikolog kadınla bağ kuramamıştır gitmesi için uğraşıyordur. Bilemiyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?