psikolojik rahatsizligi olan insanlari nasil anlarim

Keşke anlaşılabilsede şizofrenler sapıklar pedofili fln kim anlasak ama dengesiz hareketler ve tavırlar varsa anlarsınız galiba
Sapığı pedofiliyi anlarım da şizofreni bu iki kelime ile yanyana konamaz. Tamamen istem dışı irade dışı olan ve yaşayana cevresine çok acılar çektiren bir hastalık... inanın bu insanların yakınları da kendileri de bu tür yaklasimlarda daha da paramparça oluyor.

Psikolojik tahlil yapamayacağım uzmanlık alanım değil ama karakter açısından bir insanı tanımak için olaya ben ciddi düşünüyorum, nişan olmadan görüşemem vs demeden insanları tanımak gerekiyor.
Bizim ülkemizde önce evlilik kararı veriliyor sonra insanlar birbirini tanımaya çalışıyor. o da bir ton düğün hazırlığının arasında, çıkan her soruna evlenince geçer, düğün arefesi şeytan işi bozar diyerek. Evlenince düzelir kafasında olmadan, hatta romantik iliskiye başlamadan flört etmek ve tanımak taraftariyim.
Ailevi olarak da işte ilişkilerini az çok anlarsınız. Kendi kararlarını kendi alıyor mu, kadınlara bakış açısı nasıl, saygılı biri mi vs vs..

Hangi tür psikolojik sorun bu ? Çünkü insan psikolojisi tek yönlü çalışmıyor,her karakter farklıdır.İki şizofrenin aynı durumlara verdiği tepkiler farklı olabilir mesela.
Herkes psikiyatr ya da psikolog değil demişsiniz,madem değilsiniz neden öyleymiş gibi ''kesin'' yorumlar yapıyorsunuz ? Bilmiyorum ama belki böyledir demek çok mu zor ? Sanki hepsiyle oturup konuşmuş da böyle bir rapor hazırlamış gibi bir paragraf yazmışsınız,umarım şaka yapmışsınızdır.

Her neyse...

Bence en iyi yöntem karşıdakini her şeyiyle tanımaya çalışmak.Ama tanımaktan kastım 2 saat sohbet değil birlikte geçirilebilecek ( mümkünse aynı evde uzun süre ) bir zaman.

Bahsettiğiniz iki patoloji farklı kökende.
Şizofreni genetik geçişli bir psikolojik patolojidir.
Yani travma ile ortaya çıkmaz.
Eğer anne veya babada var ise çocukta da çıkma olasılığı yüksektir.
Anksiyete, travma nedeni ile ortaya çıkabilir.
Yani bir kişinin ileride şizofreni olup olmayacağı belli bir yüzdede öngörülebilir.

Şizofreniye konu sahibi takılabilir çünkü eğer eş adayında şizofreni var ise ileride büyük ihtimal çocuğunda da olabilir.
Ama anksiyete şimdiden öngörülemez. Hayatın ne getireceğini bilemeyiz.

Psikolojik rahatsızlığı olanları tanıma-anlama rehberi diye bir yayın okumadım.
Neden derseniz psikolojik sorunlar,her insanda farklı gelişip,farklı tepkilerle seyreden durumlar.
Birbiriyle ilgili,bağlantılı sorunlar olduğu gibi tek başına sendrom kabul edilen durumlar da var.

İnsanoğlu o kadar karmaşık bir mekanizma ki fiziksel hastalıklarda olduğu gibi psikolojik sorunlarda;
'şu varsa,sorun budur' diyemiyoruz her zaman.
Patoloji dediğimiz bölüm çok daha ayrı bir dünya.

Bana narsiszm belirtileri nedir?Diye daha spesifik bir soru sorsanız iyi-kötü bu işin eğitimini almış biri olarak size cevap verebilirim.
Bununla birlikte psikolojik sorunları olan insanları nasıl tanırım?Sorusuna net ve sizi tatmin edecek bir cevap vermem mümkün değil.
Hangi psikolojik sorun?Sorusu önemli burda.
Bir çok insana göre eşcinsellik tedavi edilmesi gereken bir psikolojik sorunken,psikoloji biliminin anayasası kabul edilen DSM'de artık bir rahatsızlık olarak yer almıyor.

Sorun olduğu düşünülen davranışın; sıklığı,dozu,görüldüğü ortam, tetikleyicileri,kişinin yaşı vb sayamayacağım pek çok etken de etkili bu değerlendirmede.
Umarım yeterince açıklayıcı olabilmişimdir.

Not:Hiç bir insanı yüzde yüz tanıyabilmenin mümkün olmadığını düşünüyorum.
Yine de,hayatınıza dahil etmek istediğiniz kişilerde,sizin için öncelikli olan davranış,
tavır ve değerler açısından bir değerlendirme yapabilirsiniz.

Psikolojik yada değil bir insanı tanımak için uç davranışlarına bakacaksın örneğin trafikte nasıl araç kullanıyor sinirlimi kalabalık bir toplumda düğünde örneğin aklı sizde değilken kendini en serbest hissettiği anda halay çekerken mesela nasıl davranıyor aşırı haraketleri varmı yahut başkalarına davranışı nasıl garsona çocuğa hayvana ? insan bu davranışlarını kontrol edemez belli bir yerden sonra aksi sizinleyken istediği rolü oynar siz farketmezsiniz bile

Erkeklerde sormuştum, yoksa arkadaşlıkta her türlü desteği veririm.

Çünkü benden yaşadığı sorunları saklayan, ilacını bile eve getirmeyen, doktora gittiğimizde beni suçlayan, hep üste çıkmaya çalışan, benim psikolojimi bozan bir adamla evliydim, keza annesi de aynı sorunlara sahipti ve benden tüm aile gizliyorlardı.

Psikolojik sorunlar asla ayıp değil ama insanın evlendiği kişiden saklaması haksızlık.

Eski eşim ve annesinin benden sır gibi sakladıkları bipolar, kişilik bozukluğu vs gibi sorunları vardı, ve ben bu insanların inkarı, bana yaşattıkları, psikolojik şiddetleri sebebiyle intiharın eşiğine geldim yıllar önce. Anlamak çok zor ben de bu yüzden akıl danışıyorum aslında tekrar aynı tipte kişilerle karşılaşırsam dikkatli olayım diye.

Reactions: 000

Evet insan bazı şeyleri hissediyor ama konduramıyor aslında.

Benim eski konularımı bilseydiniz asla kimseyi yaftalamadığımı, aksine böyle bir adamla 6 sene evli kaldığımı ve nasıl ayrıldığımı, onun ve annesinin psikolojik şiddetine maruz kaldığımı bilirdiniz. Kimsenin kimseyi yaftalamak gibi hakkı olmadığı gibi, kimsenin kimseyi de kandırmaya hakkı yok. Ben kandırıldım, psikolojik şiddet gördüm senelerce ve tekrar aynı şeyleri yaşamamak adına açtım bu konuyu.

Maalesef çevreye asla yansıtmayanlar da var, asla söylemeyenler de. Eski eş ailesi böyleydi, bırak tek bir kişiden bile duymayı kendilerinden bile duyamadım.

Reactions: 000

Tam da böyle tavırlar içerisindeydiler...Ben bu aileyle tanışmadan önce bu tarz konularda hiç bilgili değildim ve çok saftım, keza ailem de öyle. Muhteşem bir aşık, kendinden emin benim ayağıma dünyaları seren bir adam olarak , yaşımın da küçüklüğüyle beni ele geçirdi, 6 ay içinde evlendim. İlk zamanlar ufak tefek sıkıntılar dışında hiç bir şey anlamadım. Ki o sıkıntılar da yaşadığı olaylar sonrasında gayet normal gelmişti bana ve kısa zamanda eski haline dönmüştü.

Eş ve annesi tam da anlattığınız gibiydi, ve daha fazlası. Dediklerinizi düşünüyorum, gördüklerimi gerçek sandım ve çok çok saftım maalesef. Şimdi bolca okuyorum gözlemliyorum ama yine de bir soru işareti var kafamda hep...

Nerden biliyorsun paikolojik aorunları olduğunu? Teşhis falan mı vardı, yoksa senin tahminin mi?

Kayınvalidem ve eşimin gittiği psikiyatra gittik beraber. Hem beraber hem tek konuştum doktorla. Orda emin oldum, ayrıntı yazmayacağım. Zaten kayınvalidemin hep kullandığı ilaçlar vardı ve mani ve depresyon dönemlerini çok belirgin şekilde geçiriyordu. Ben hastayım kafadan diyordu mesela. Evde ilaç yakaladım bir kaç kez. 6 sene sonunda emin oldum, her zaman kafamda acabalar vardı.

Açıkçası en çok cevabını merak ettiğim üyelerden biriydiniz :) Yaklaşımınız ve mantığınıza bayılıyorum.

Aslında bahsettiğim ; bipolar, şizofreni, narsizm gibi hastalıklar. Kimseyi kınama, eleştirme, yargılama bir durumda değilim asla, yanlış anlaşılmasın. Ama benden bunları sır gibi saklayan bir aile ile 6 senemi geçirdiğim için çok temkinliyim, çünkü gerçekten çok zor anlaşılıyor.

Mesela eski eşim ve annesi insanlara aşırı derecede kibardı, dışardan sorduğum herkes çok iyi çok kibar insanlar diyorlardı. Benim yanımda da hiçbir belirti göstermiyorlardı. Anlamak çok çok zor.

Öncelikle bu konuyu açmandaki niyetinin birilerini yaftalamak ayrıştırmak olduğunu hiç sanmıyorum. Böyle bi konuyu da yaşadıkların yüzünden gayette açabilirsin kimsenin bunu sorgulamaya hakkı yok.
Eski konularına bakmak istedim sanırım sınırlamışsın okuyamadım. Sadece boşanma sürecinde olduğum için boşanma konuna denk gelmiştim her sayfasını tek tek okumuştum.
Orda eski kocanın devamlı iş hayatında olduğunu yazmıştın. Mesela bu psikolojik bir rahatsızlık değil. Bir de annesiyle çok samimi olmanı istiyordu. Bu da rahatsızlık değil türk erkeklerinin tamamı böyle malesef. Psikologa gitmişsiniz ve kullandığı ilaçlar varmış. Mesela nasıl davranıyorlardı size. Hani rahatsızlıkları size hem eşinizin hem kayınvalidenizin nasıl yansıyordu. Tedavi oluyolarmış mesela tedavi bişeylerin önüne geçmiyor muydu? Tedavi işe mi yaramıyordu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…