- 13 Eylül 2011
- 5.254
- 13.271
- 448
- Konu Sahibi greengirll
-
Evet böyle insanlar olabiliyor.Maalesef çevreye asla yansıtmayanlar da var, asla söylemeyenler de. Eski eş ailesi böyleydi, bırak tek bir kişiden bile duymayı kendilerinden bile duyamadım.
Öncelikle bu konuyu açmandaki niyetinin birilerini yaftalamak ayrıştırmak olduğunu hiç sanmıyorum. Böyle bi konuyu da yaşadıkların yüzünden gayette açabilirsin kimsenin bunu sorgulamaya hakkı yok.
Eski konularına bakmak istedim sanırım sınırlamışsın okuyamadım. Sadece boşanma sürecinde olduğum için boşanma konuna denk gelmiştim her sayfasını tek tek okumuştum.
Orda eski kocanın devamlı iş hayatında olduğunu yazmıştın. Mesela bu psikolojik bir rahatsızlık değil. Bir de annesiyle çok samimi olmanı istiyordu. Bu da rahatsızlık değil türk erkeklerinin tamamı böyle malesef. Psikologa gitmişsiniz ve kullandığı ilaçlar varmış. Mesela nasıl davranıyorlardı size. Hani rahatsızlıkları size hem eşinizin hem kayınvalidenizin nasıl yansıyordu. Tedavi oluyolarmış mesela tedavi bişeylerin önüne geçmiyor muydu? Tedavi işe mi yaramıyordu?
Evet böyle insanlar olabiliyor.
Çünkü fizyolojik bir hastalık toplumda normal kabul edilirken psikolojik hastalık normal kabul edilmiyor.
Eski eşiniz gibi bazı insanlar da saklıyor.
Dediğim gibi çok çeşitli semptom gösteren hastalık var.Bunları anlamak için bir sürü test yapılıyor.Terapiye, gözleme alınıyor.Hatta hastahanede yatış yapılan hastalar var.
Size nacizane sadece şunu söyleyebilirim.
Duygu durumunu uçlarda yaşayan insanları iyi gözlemleyin.Mutlaka altından bir şey çıkar.Karakterini az çok çözmeye çalışın.Mesela öfke kontrolü olmayan biri, depresif ruh halinde olan biri kendini belli edebilir.
Daha çok size ruh halini anlatıyorsa anlattığı öyküleri dinleyin.
Ama çok ciddi şizofreni, bipolar bozukluk hemen anlaşılmaz.Uzman lazım.
Temkinli olun.Bende bekarım.Ve açıkçası 30 yaş üstü erkeklere hep şüphe ile bakıyorum.Geçen sene bir eczacı ile tanışmıştım.39 yaşındaydı.Adam ilaç bağımlısı cıktı.Sonra kronik depresyonu varmış.Ama adam saklamadı.Bende zaten konunun uzmanı olduğum için anlamıştım.
Bu diyeceğime katılmayan çıkabilir ama ben 30 yaş üstü evlenmemiş kadınlara hiç şüpheyle bakmam.Nasip kısmet olmamıştır.Ama 30 yaş özellikle 35 yaş üstü evlenmemiş erkeklere şüpheyle bakarım. Acaba neden evlenmedi diye gözlemlerim.Özellikle hiç evlenmemiş olanların bir kısmında mükemmelliyetçilik vardır.Hepsinde değil tabi ama şu ana kadar 35 yaş üstü tanıştığım 3 erkekte farklı seviyelerde mükemmelliyetçilik vardı.Ve bundan övgüyle bahsediyorlardı.Halbuki mükemmelliyetçilik bir takıntıdır.
Iç gözlem yapın.Iyice her konuda fikirlerini öğrenmeye çalışın.Bir sıkıntı var ise zaten dengesizliği size uyarı verir.
Allah sizi iyi biriyle karşılaştırsın.
Esime ben anlattim okb hastasiyim gecmiste cok buyuk bir depresyon gecirdim diye herseyi anlattim o da benden vazgecmedi benim hastaligim suan hayatimi etkileyecek sekilde degil bazen kotulessemde ona belli etmiyorum huzursuz etmemek icin.karsiniza cikan birisi size durustce anlatir insallahkızlar merhaba kaç gündür aklıma takılıyor malum eski eşimin ve annesi psikolojik sorunları vardi ve ben seneler sonra anlayabilmiştim şimdi tanistigim insanlarda -bunu genel olarak soruyorum yani arkadaş vs için de- psikolojik sorunları olduğunu nasil anlayabilirim nelere dikkat etmek gerekir
Çünkü benden yaşadığı sorunları saklayan, ilacını bile eve getirmeyen, doktora gittiğimizde beni suçlayan, hep üste çıkmaya çalışan, benim psikolojimi bozan bir adamla evliydim, keza annesi de aynı sorunlara sahipti ve benden tüm aile gizliyorlardı.
Psikolojik sorunlar asla ayıp değil ama insanın evlendiği kişiden saklaması haksızlık.
Psikolojik sorunlu bir insanla birlikteydim..Sana bari yardımım olsun...Yani genel olarak en baştan söyle anlayabilirsin bence:
Mesela kızınca nasıl davranıyor bunu test edebilirsin, kızılacak olaya kızıp sonra normale dönüyor sürdürmüyor mu yoksa bütün gün surat asıp zehir mi ediyor?
Sen hata yaptığında ne kadar toleranslı? Hata yaptın diye sürekli başına mı kakıyor her fırsatta mesela?
Aşırı kinci mi?
Trafikte, alışverişte orda burda hoşuna gitmeyen insanlara karşı tavri nasıl? Uygarca ve kibarca uyarıyor mu yoksa direkt kavga moduna mı geçiyor?
Ex eşi varsa neler yaşatmış?
Her insanın sinirli depresif dönemleri olabilir ama rahatsız eden davranışlar geçici değil de karakter halinde mi?
Özür dilemesini gönül almasını biliyor mu yoksa hep ben haklıyım mı diyor?
Kadın dediğin evde oturur, kadın dediğin şöyle olur gibi söylemleri var mı?
Evet dediklerinizin çoğu vardı eski eşimde ama bunları başta hiç yansıtmadı bana. O kadar anlayışlı, iyiydi ki evlenene kadar. İnsanları tanımak ne kadar zor yahu
Esime ben anlattim okb hastasiyim gecmiste cok buyuk bir depresyon gecirdim diye herseyi anlattim o da benden vazgecmedi benim hastaligim suan hayatimi etkileyecek sekilde degil bazen kotulessemde ona belli etmiyorum huzursuz etmemek icin.karsiniza cikan birisi size durustce anlatir insallah
Onun durumu farklidir mutlaka.onunda elinde degildir yasattiklari Rabbim yardimcisi olsun psikiyatrik rahatsizliklarin hepsi cok zor mesela benim hastaligim dusunce kanseri gibi yani bazn olsemde dusunmesem dedigim zamanlar oluyor ama simdi duzenli tedavi terapi goruyorum iyiyim cok sukur.bu arada flort doneminde surekli supheci sizi suclayan birisi olursa uzak durun mutlaka kendini belli eder diye dusunuyorum.Çok geçmiş olsun öncelikle. Siz çok aklıbaşında birisiniz yazdıklarınızdan belli. Eski eşim yaşadıklarının acısını benden çıkarır, beni suçlardı. Siz eşinize bile belli etmemeye çalışıyormuşsunuz, arada dağlar kadar fark var.
Ayrıldığın kişinin ve annesinin akraba, komşu vs ilişkileri nasıldı ?
Evlenmeden çok vakit geçirip aynı evde zaman falan geçirince belli oluyor az çok
Ben de yardımcı olmEvet dediklerinizin çoğu vardı eski eşimde ama bunları başta hiç yansıtmadı bana. O kadar anlayışlı, iyiydi ki evlenene kadar. İnsanları tanımak ne kadar zor yahu
Tüm bu yazdıklarınız aslında sorunuza bir cevap ama...Öncelikle beni anladığınız için çok teşekkür ederim...O konuda yazmadım evet, daha önce birkaç kez bahsettim ama tepki aldığım için girmek istemedim...Ve o konudaki süreçte yaşadıklarımı özelden bazı arkadaşlara yazmıştım; dengesiz davranışlar bir gün sevgi bir gün nefret, suçlama, aşağılama, beni kendimden şüpheye düşürecek şekilde olayları çarpıtma, benim düşüncelerimi öğrenip ona göre cevaplarını tavrını değiştirme, blöf manipülasyon...Bencillik...
6 senede benden tüm aile köşe bucak sakladılar. Evde bulduğum ilaçlar, kayınvalidemin bariz mani-depresyon dönemleri, psikiyartra beni "hasta" olarak tanımlayıp götürmeleri ve orda yaşadıklarımız (bunları anlatmıyorum hasta doktor ilişkisi), intiharın eşiğine gelecek şekilde psikolojik baskılara maruz kalmam, görmezden gelinmem, onların istediği gibi olmadığım, istediklerini yapmadığım zaman arkamdan kötüleme karalama çalışmaları, hatta neredeyse iftiraya varılması, ailem ve benim hakkımda sürekli açık aranmaya çalışılması...
Siz ayrıldınız mı? Eşiniz tekrar evlenip mutlu olabildi mi
Aynı eve girmeden anlayamazsın, hele gizlemeye odaklı biri ise hiç çaktırmaz aynı eve girene kadar, kendi şartlarında zeki ve ikna kabiliyeti kuvvetli, manipülatif insanlar oluyorlar genelde.
İyi insan olsun da, psikolojik sorunu olsa da söyler, yapabilir misin vb. anlatır, bilgilendirir, doktoruna kadar götürür tanıştırır öyle devam eder. Hastalıktan ziyade yine karakter, empati yapabilmesi ve iyi niyetin devreye girdiği bir konu.
Evlenmeden önce araştırmıştık çok iyi herkesin yardımına koşar demişlerdi. Hatta biz boşandıktan sonra bile yaptıklarına inanmayanlar oldu. İnsanlar söylemedi tek bir kelime bile.
Ben zamanla gözlemleyerek anladım. Kayınvalidem akrabalarıyla hep küs, bir dargın bir barışık kimsesi yok. Komşularına çevresine karşı hep gardını almış, asla belli etmemeye çalışıyordu. Adeta mükemmel insanı oynuyordu, takıntılıydı bu konuda, beni ve eski eşimi de hep zorlardı. Her düğüne gider, herkese çok güleryüzlü davranır yapmacık ve abartılı tavırlarda bulunurdu, ama benim halam da tıpkı böyle bir insan, kendi 60 yıllık kuzeni bile çok samimi olmadan asla anlamadığını, bizim anlattıklarımıza da kendi yaşamadan inanmadığını söyledi, yani anlamak çok zor kendilerini dışarıya çok iyi olarak yansıtabiliyorlar. Halam da çok merhametli, hayvansever, kibar bir insan asla anlayamazsınız ama birden öyle bir değişiyor ki hani derler ya içine şeytan kaçmış...Size çok iyi davranıyor, maddi manevi sonuna kadar destek veriyor, sonra istediklerini yapmayınca düşmanınız kesiliyor...Eski kv de aynısıydı.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?