İFTAR VAKTİ GELDİ..
Diyetisyen Bahar Demirkıran Beslenme Danışmanlığı ve Eğitim Merkezi (Notlar) - 8 Temmuz 2013 Pazartesi, 22:22...
Ramazanın , yazaylarının en sıcak günlerine denk gelmesi sebebiyle bu sene oruç tutan kişilerin çok daha dikkatli olması gerekiyor.Hatırlatmakta fayda var; başta tansiyon , şeker , kalp hastaları olmak üzerebir takım sağlık sorunu olan kişilerin ve düzenli ilaç kullananların oruçtutması sakıncalı olabilir. Özellikle de aşırı sıcaklarda! Bu kişilerin mutlaka önce hekimleri ile irtibatageçmesini öneririm.
Bu sene iftar saatioldukça geç bir saat. Yaz ayında bu kadar uzun süre açlık ve susuzluktan sonraorucunuzu açarken dikkat etmeniz gerekenbir takım hususlar var;
İlk olarak sigaratiryakilerini uyarmakta fayda görüyorum. Oruç kesinlikle sigara ile açılmamalıdır. Uzun süreaçlık ve susuzluk sebebi ile kişilerin kan şekeri ve tansiyonları düşebilir. Tiryakiler genelde orucunu sigara ile açar. Bu çok yanlış birdavranıştır. Sigara bozulmuş kan şekeri değerlerinin daha da bozulmasına sebep olurken tansiyonda ciddidalgalanmalara yol açar. Susuzluktan dolayı dehidrate kalmış bir vücutta sigara ani kalp krizi , beyin kanaması gibi riskleri arttırabilir.
İftar saatindevücudun susuzluğunu gidermek birincil öncelik olmalıdır. Oruç mutlaka 2-3 bardak ılık su ile açılmalı, daha sonra geleneksel , hafif ve sağlıklıiftariyelikler ile devam edilmelidir. Hurma , birkaç tane zeytin , 1 -2 dilimyarım yağlı peynir ,1-2 tatlıkaşığı bal , söğüş mevsim sebzeleri vetabiki küçük bir dilim leziz ramazanpidesi. Salam , sucuk gibi kanserojen etkili şarküteri ürünlerini tüketmenizi önermem. Yemekleri yavaş ve çokçiğneyerek yemek ramazanda çok daha önemli. Ana yemeğe geçmeden önce küçük bir ara vermek de iyi olur. 10-15 dakikalık küçük arada namazkılabilir , biraz hareket edebilirsiniz.Böylece hem uzun bir açlıktan sonra mideye birden yüklenmemiş hem de aşırı besin tüketiminin önüne geçmişolursunuz.
İftarda ana yemeğesıcacık , lezzetli bir çorba ile başlamanız hem sıvı ihtiyacınızı giderir hemde mideyi çok rahatlatır. Kanserojen mono sodyum glutamat içeren hazırçorbalardan uzak durmakta fayda var. Ana yemekte mutlaka protein içeren biryemek tüketilmelidir. Bu ızgara beyaz et , etli sebze yemekleri yada etli baklagil yemekleri olabilir. Probiyotiközellikteki kaymaksız yoğurt sofranızın vazgeçilmezi olmalıdır. Ana yemeğinyanında küçük bir dilim pide yada bunun yerine tüketebileceğiniz az yağlıbulgur , pilav, makarna karbonhidrat, Bvitaminleri ve lif ihtiyacınızı karşılar.Ramazandaki en büyük sorunlardan biri ise kabızlık sorunudur. Bunu engellemek için iftar sofranızda mutlaka az yağlı salataya ve az şekerli kayısı& erik kompostosuna yerverebilirsiniz.
Sağlıklı ve dengelibeslenme kurallarından olan az ve sık yemeğe ramazanda da dikkat edilmelidir.Ara öğün için 1,5- 2 saat sonra beklemek en sağlıklısıdır. Ara öğünlerde tatlıihtiyacınızı karşılamak için mevsimmeyveleri yada küçük porsiyon sütlü tatlılardan yardımalabilirsiniz.
Ramazan ayında metabolizmanızın çok yavaşlamaması içinmutlaka hergün iftardan sonra 30-45 dakika yürüyüş yapılması faydalı olur.
Sağlıklı ve huzurlubir ramazan ayı geçirmemiz dileğiyle....
Dyt.Bahar DEMİRKIRAN
[ ALINTIDIR.]