- 9 Ocak 2012
- 15.570
- 30.185
- 798
Hayat ne tuhaf...
Önceki dönemlerde, ev fiyatları artıyor para mı biriktirelim,kredi mi ödeyelim diye konu açıyordum. Başka bir zaman, para biriktiremiyorum çok gereksiz harcama yapıyorum,bir yere ödeme yapmamız lazım diye dert yanıp sonra yine bir çözüme varamıyordum...
Evet bizim bir yerlere ödeme yapmamız lazım,bu hala aklımızda ama hiç koca vinç alıp onun borcunu ödeyeceğimiz aklıma gelmemişti, hatta biri söylese afedersiniz bir tarafımla gülerdim yani. Şaka gibi dimi, bildiğiniz vinç almaktan bahsediyorumEşim inşaat işinde, bir mühendislik firmasında çalışıyor,şantiyelerdeki personellerin evraklarıyla ilgileniyor. Vinç kiraladıkları adam eşime büyük vinç almak istediğini söyleyip ortaklık teklif etmiş.Kendisine ait ufak vinci verip 170 bin tl lik büyük vinç alacak.
Toparlamam gerekirse, ben çalışıyorum,eşim de çalışıyor. Ek olarak bir vincimiz ve onun borcu olacak. Bize düşecek ödeme kısmı 85 bin. 2 yılda aylık 3buçuk-4 bin civarı ödeyeceğiz. Vincin aylık getirisi bu borcu karşılıyormuş,hatta adamın söylediğine göre çoğu zaman üstüne çıkıyormuş.Eşim "daha bir kaç ay önce bize fatura kesti 20 bin lira ödedik adama" dedi. "Patronuna danışsan,sonuçta senden daha eski tanıyorlar" dedim. Geçen gün sormuş,onlar da "bu işte para var bence ortak ol" demişler.Ama benim kafamda acabalar var,sonuçta babana bile güvenme derler.Bir de hadi belgelerle faturalarla iş yapıyoruz adam güvenilir diyelim,her ay iş yapabilecek mi,garantisi yok ki. Bu işleri yapan tanıdıklarınız var mı? Bizi neler bekliyor?
Aylık ödemeyi maaşınızla yapabilecekseniz girin o işe derim. İş yapamadınız,piyasada sıcak para olmadı,alacağınız ötelendi vb durumlarda ödeyebilecek misiniz?Hayat ne tuhaf...
Önceki dönemlerde, ev fiyatları artıyor para mı biriktirelim,kredi mi ödeyelim diye konu açıyordum. Başka bir zaman, para biriktiremiyorum çok gereksiz harcama yapıyorum,bir yere ödeme yapmamız lazım diye dert yanıp sonra yine bir çözüme varamıyordum...
Evet bizim bir yerlere ödeme yapmamız lazım,bu hala aklımızda ama hiç koca vinç alıp onun borcunu ödeyeceğimiz aklıma gelmemişti, hatta biri söylese afedersiniz bir tarafımla gülerdim yani. Şaka gibi dimi, bildiğiniz vinç almaktan bahsediyorumEşim inşaat işinde, bir mühendislik firmasında çalışıyor,şantiyelerdeki personellerin evraklarıyla ilgileniyor. Vinç kiraladıkları adam eşime büyük vinç almak istediğini söyleyip ortaklık teklif etmiş.Kendisine ait ufak vinci verip 170 bin tl lik büyük vinç alacak.
Toparlamam gerekirse, ben çalışıyorum,eşim de çalışıyor. Ek olarak bir vincimiz ve onun borcu olacak. Bize düşecek ödeme kısmı 85 bin. 2 yılda aylık 3buçuk-4 bin civarı ödeyeceğiz. Vincin aylık getirisi bu borcu karşılıyormuş,hatta adamın söylediğine göre çoğu zaman üstüne çıkıyormuş.Eşim "daha bir kaç ay önce bize fatura kesti 20 bin lira ödedik adama" dedi. "Patronuna danışsan,sonuçta senden daha eski tanıyorlar" dedim. Geçen gün sormuş,onlar da "bu işte para var bence ortak ol" demişler.Ama benim kafamda acabalar var,sonuçta babana bile güvenme derler.Bir de hadi belgelerle faturalarla iş yapıyoruz adam güvenilir diyelim,her ay iş yapabilecek mi,garantisi yok ki. Bu işleri yapan tanıdıklarınız var mı? Bizi neler bekliyor?
O detaylar da var evet :) Adam vinç operatörü olduğu için maaşını eksiltip kalan parayı bölüşecekler.Vinç bakım giderleri,iş makinası parklarının kirası falan hiç bilmiyorum ki, bugün buluşup konuşacaklardı. Bu kısımları da hatırlatayım eşim sorsun.Sağol canım :)
Ceyzz sana yorum yapmaya korkuyorum yanlışlikla kiblemıstim seni tekrar özür diliyorumm :))Hayat ne tuhaf...
Evle araba varsa peki? Oturduğumuz semti değiştirmek istediğimiz için ev almak istiordum ama 85 bine ev alınmaz, en az 190 bin lazım.Arabayı satsak 165 bin kredi çekmemiz lazım. E kredi çıktı diyelim, alacağımız paraya yakın faiz binecek üstüne,faiz oranları ebesinin nikahında halay başı çekiyor çok afedersin :) Böyle böyle seneler geçti,para da birikmiyor. Kozmetiğe,gezmeye bilmem neye harcaya harcaya kenara para koymaıyoruz gelen gidiyor. Demem o ki, çok büyük ihtimalle bu riski alacağız sanırım.Artık hayırlısı.Bence durduk yere bu borca girmeye değmez
Eviniz yoksa ev alın, araba alın, yatırımlarınızı böyle yapın
Azıcık aşım ağrısız başım demişler
Peki vinç operatörlüğünü kim yapıyordu? Yanında biri mi çalışıyordu? Ortak olmadan eşim yapamaz,sürücü bulmak lazım kiralayacak firmaları kovalamak lazım.Ben de inşaat sektöründe çalıştım.
Patronumun iş makineleri vardı.
Aylık 8-10000 lira getirdiği oluyordu.
İlk duyduğumda ne kadar saçma demiştim.
Sonra patron dedi ki bak saati şu kadara geliyor bize diye göstermişti.
Saati düşünün yani.
Kendim alırım hem inşaatlarımda kullanırım kullanmadığım zamanda kiralarım demişti.
Mühendisti bunu söyleyen düşünün yani.
Ama ortaklık konusuna ben olsam girmezdim.
Peki vinç operatörlüğünü kim yapıyordu? Yanında biri mi çalışıyordu? Ortak olmadan eşim yapamaz,sürücü bulmak lazım kiralayacak firmaları kovalamak lazım.
Sizi biraz tutmuş gibi olacağım amaBizim kendi işçilerimiz vardı.
Formenlerimiz, vinç operatörlerimiz, ustalarımız hep şirketindi.
Biz ortak değildik yani.
Sizinki çok riskli.....
Sizi biraz tutmuş gibi olacağım amaRiskler nedir mesela?
Bizim aklımıza gelenler;
*Vinç kiralanmaması durumunda ucu ucuna borç ödeyeceğiz ama kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez diye düşündük.
*2 yıl sonra borç biteceği için eksiye inme durumu ortadan kalkacak.Hep artıya geçen taraf olacağız.
*Anlaşmazlık oldu,iş yapamadı vb.olursa satıp yine paramızı alırız.
*2 yıl boyunca hiç iş yapmama riskinin nerdeyse sıfır olduğunu söylüyor adam.Böyle birşey olursa yine üstteki madde geçerli
*Adam üç kağıt yaptı. 20bine iş yaptı 10 bine yaptığını söyledi diyelim ya da 5bine yaptığını söyledi.(Gerçi fatura kesecekler hep) Yine biz kardayız,o adamın öbür dünyaya verdiği değerle,kendi evine soktuğu haramla ilgili.
Bunlar dışında sence başka risk var mı? Aklıma gelen kötü olasılıklar ve çözümleri bunlar,yani daha kötü ne olabilir aklıma gelmiyor.Ama olumlu yönlerini sıralarsak çok fazla.Araba kendi borcunu ödeyip bize kazandırabilir, adam bu şekilde işinin sahibi olmuş.Şimdi de büyütmek istiyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?