Sadece kendine zengin olan aile

Vermek zorunda veya istemese vermez diyemiyorum, çok bıçak sırtı bir konu. Ama eşiniz ağzını açıp tek laf etmemeli, sizde ettirmemelisiniz.

Okul zamanı sizi krediye muhtaç etmeleri gerçekten büyük haksızlık. Şimdi ikiside memur, evlerinide aldık daha ne istiyorlar kafasındalar herhalde.

Sizin şu noktada şöyle bir şansınız var, biz çoğunluk gibi birikim derdine düşmek zorunda değilsiniz. Bu işin hastalığı var kenarda çok büyük olmayan bir meblağ olsada yeter size. Yiyin, için, gezin. Hayatın tadını çıkarın. Anne-babanız tabi, Allah gecinden versin onlar vefat ettiğinde çocuğunuzun geleceği için birikim hazır olacak. Şuan size para vermiyorlar ama biriktirdikleri her kuruş sizin çocuklarınızın rızkı olacak, öyle düşünüp boşverin. Anne-babaya kırgın, kızgın olmak çok büyük yara. Samimi söylüyorum boşverin.
Sizce bu anne babaya güvenip yiyip içip gezilir mi? Hiç güven vermiyorlar. Ölmeden önce son golü atıp (bağış vs) o şekilde gidebilirler. Konu sahibi bence birikimden şaşmayın geleceğiniz ve çocuklarınız için

bence sonuna kadar haklısınız beklemekte. Sonuçta onlar sizin anne ve babanız. En basitinden çocuğunun eğitim harcamalarını üstlenmeli ona göre dünyaya getirmeli. Böyle çocuk dünyaya getirmeye ne var. Yorumlarda birisi “biz türkler” demiş ama katılmıyorum. Yurt dışında part time çalışarak hem eğitim masraflarınızı hem de arabanızı bile alabiliyorsunuz. O yüzden ekonomik olarak aynı olmadığımız kişilerle karşılaştırmak anlamsız. Ayrıca size kalacak diyenler var evet size kalacak ama siz en güzel zamanlarınızda ne kadar zorluk çekmişsiniz. Yaşlandığınızda size kalan malı napacaksınız. İlla evler yatlar bağışlamasına gerek yok zor zamanınızda evladı zorluk çekerken belki boğazından dahi kısarken ailenizin sizi düşünmemiş olmasının sizi üzmesinden daha normal hiçbir şey yok. Kafaya takmayın demesi kolay ama önerim dillendirmemeye çalışın. İnsan konuştukça daha çok doluyor bence.
Birde soyle birsey var kimin ne zaman gidecegi belli degil. Hadi farzedelim omrum yetti miras kaldi herkes saglikliyken sagken bir aradayken destek olmak varken illa birinin acisini yasadiktan sonra buruk buruk mu yemek lazim o mali anlamiyorum gercekten.

KYK kredisi konusunda haklısınız. Ailenin çocuklarına karşı görevleri içinde çocuğun eğitimi de vardır. Ailenizin imkanları iyi olduğu için sizi bu krediye gereksinim duyacak duruma düşürmeleri hatalı. Bu hatalarını telafi etmek için krediyi ödemeleri gerekirdi.
Geri kalan şeyler için diyebileceğim tek şey; evlat olarak üzülüp içerleseniz de para onların, istedikleri tasarrufta bulunurlar.

Yorumları hayretle okudum

Ailen varyemez değil MEZARCI

50milyon TLn var ama çocuğuna öğretim kredisi çek diyorsun, çocuk hayata borçla başlıyor. Eşşek olsa al çocuğum para sıkıntı çekme der borca girme der.

Varlıklıysan alırsın çocuğuna güzel araba üniversiteye vınlar, güzel okullarda okutursun. Çoluğuna çocuğuna harcamıyorsan parayı ne yapacaksın popona mı sokacaksın yani?

Vermek zorunda mı kafasını ben bir tek bu sitede gördüm 🤷‍♀️
Evlat ya evlat.. En azından anne olmak için konusucam bambaska birşey. Herseyin en guzelini o yesin, o giysin, o mutlu olsun diye cabaladıgım yavrum evlenince benim yavrum olmayacak mı🤷‍♀️ ne demek ben varlık içinde yüzerken evlatlarımın zorluk cekmesi 😲 olmaz olsun o zaman o para.. Bahsedilende kuru bir emekli maası, orta halli bir daire degil ayrıca😲 ne yapacaklar mezara mı götürecekler.. Biz ölünce onların olsun dıye dusunmek ayrı sacmalık kimin ne zaman ölecegını kim bilir 🤦‍♀️ bilmiyorum ya bırak evi barkı ben köfte yerken kızlarım yiyemese o gece uyuyamam ben 🤷‍♀️
Damada gitmesin geline gitmezsin mevzusuyda al daireni nerede isterse kızın oturt ben yaşarken tapu üstüme olacak de madem. Ben varlık içindeyken cocuklarım, torunlarım neden zorluk ceksın..
Ya gercekten bu vermek zorunda degil lafini bi ben mi sadece burada gordum diye dusunuyodum.Ben muslumanim ve dinimizde anne baba cocuguna bakmak zorunda hatta bu sebepten fitre zekat bile veremezler.Ayrica bi soz var ya hani "anne baba evladini 1 goz odada buyutmuste evlat bi odaya sigdiramamis" falan filan.Sen evladini yokluga it.Kaynananla yasa de.Hatta eminimki bosansa kabul etme.Sonra bana bakmiyolar.Gercekten beyin tutulmasi.

Ben bir karı-kocanın çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde o çocuğun geleceğini de garantiye alması gerektiğine inanıyorum. Çocuklara dünyaya gelmeden önce kimse sormuyor doğmak istiyor musun istemiyor musun diye. O halde biz onu başkasına muhtaç ettirmemeliyiz.
Bu kadar mal varlığına bu kadar varyemez olmaları akıllara zarar! Toprak doyursun gözlerini.

Normalde aile okutmak zorundadır, ev almak zorunda değildir fikrinin savunucusuyum. Ama sizin iş çok farklı boyuta ulaşmış. Tamam ben evladıma ev almak zorunda hissetmiyorum kendimi ancak aylık 60 binim varsa, kenarda 50 milyonum varsa git kayınvalidenle otur demeye utanırım. Tamam ailen seni okutmuş, büyütmüş, görevini yapmış şimdi rahat etsinler zihniyetindeyim ancak ben aylık 60 binimle hem kendim rahat edip hem evladımı rahat ettirebiliyorsam neden sadece kendim rahat edeyim.

Aynı şey çocuk bakımı konusunda da var. Büyükanneler çocuk bakmak zorunda değil diyorlar çok haklılar. Ama kadın normalde çocuklarına bakıyor, sağlık problemi çıkmış, çok zor durumda hastaneye gidecek, ona da annen gelmek bakmak zorunda değil diyorlar. Hiç esneme yok mu yani bu görüşlerde, orasını anlayamıyorum.

Ben sizi sonuna kadar haklı buldum. Çünkü ailenizi anlamak elde değil. Siz normal standartta bir aileden bahsetmiyorsunuz. 50 milyon TL mal varlığı ve aylık 60 bin TL kira geliri olan bir ailenin kızlarının öğrenim kredisi ile okuması ayıp. Çok açık ve net size yaşattıkları durum Ayıp. Şuan herkes sağlıklı ve bir aradayken sıkıntı çekmenin ne anlamı var çözebilmiş değilim. Ben böyle bir kira gelirim varken çocuklarıma aylık belli bir miktarda ödeme yaparım kesin. Gençlik bir daha gelmicek şuan keyif alıyorsunuz yaşamdan. İleride gelen paranın belki size hiçbir yararı olmayacak.
Ben sizi asla paragöz bulmadım bunu belirtiyim. Yaşadığınız durumun anormal olduğunu bilin ve onlara kırılmakta haklı olduğunuza emin olun.

Ben bir karı-kocanın çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde o çocuğun geleceğini de garantiye alması gerektiğine inanıyorum. Çocuklara dünyaya gelmeden önce kimse sormuyor doğmak istiyor musun istemiyor musun diye. O halde biz onu başkasına muhtaç ettirmemeliyiz.
Bu kadar mal varlığına bu kadar varyemez olmaları akıllara zarar! Toprak doyursun gözlerini.
Allah korusun son cumleniz cok agir. Ne olursa olsun onlar annem babam onlara karsi dusmanlik beslemiyorum kIrginligima ragmen icimde sevgi ve merhamet var onlara karsi. Sadece bu konudaki tutumlarina anlam veremiyorum bu yuzden icimi dokmek istedim. Boyle agir cumleler kurmamanizi rica ediyorum.

Herkes ister anne ve babasinin rahat yasamasini. Bende istemem annem ve babamin maddi kosullari kotu olsun rahat bir yasanti surmesinler. Ama varlik icinde evlatlarina karsi bencil bir tutum sergilemekte bana gore dogru degil. Bu el acmak veya muhtac olmak mevzusu degil oyle olsa bile herkes bir gun zora dusebilir insanin en yakini anne babasi olduguna gore onlardan beklemek cokmu abes?
Çok haklısınız duygularınızda ama en azından tüm çocuklarına adil davranıyorlar, benimkiler de benzer durumda oldukça varlıklı ve tüm malvarliklarinı erkek kardeşimin üzerine yaptılar geçen sene. Üstelik maddi desteği geçtim ne zaman manevi desteğine ihtiyaç duysam dirsek gördüğüm buna rağmen beni 40 yıl maddi manevi sömürmus bir anne baba yaptı bunu.İnan bana böylesi daha acı. Her anne baba kutsal değil maalesef

Onların paraları miras yoluyla mi yoksa iş falan mi kurmuşlar? Eğer emek emek bir para varsa ortada çocukları buna guvenmesin,onlar da kazansın diye böyle davranmayı seçmiş olabilirler. Tabii üniversite okuyan çocuğuna kyk kredisi cektirmek abartı bir olay. Ailen ağır cimri. Ama genel olarak şuna inanıyorum, ailesinin durumu iyi olan ve buna güvenen insanlar büyüyemiyor. Benim bir yakınım var. Ellisine girecek, devamlı bir köşeyi dönme hayali var,bu yüzden de beş senede bir yeni iş kuruyor. Ama köşeyi dönemiyor, hüsran... Sonra yine başka bir şeye heves ediyor . Sebep? Babasının her saniye dağ gibi yanında olması
Evlendi mi? Babası evini barkini satın alıp içini dayatti dosetti. Arabasız zorluk mu yaşıyor? Babası araba aldı, çocuklarin kursu pahali mi? Babası karşılıyor, iş mi kuracak? Heves mi etti? Babası hibe destek çıkıyor. Battı mi? Babası ona bakıyor... kişinin sorumluluk duygusu sıfır . En son olmuyor böyle diye babasinin köyüne taşındı,baba ev aldı bir tane. Hala daha köşeyi dönecek,yeni batacak planlar yapiyor...
Dayım da aynı şekilde. Dedem oğlu arabasizken üzülen, çocuklarına ev alan birisi. Oğlu evlenmiş, dedem her markette her aldığını bir tane de oğluna verirmiş. Biraz yukarıdaki hikaye...sonuc olarak dayım keyfinde aleminde, evine barkina bakmayan, arasıra icralık olan,ama eve haciz kağıdı gelince babasının ne yapip edip bir caresine baktığı sorumsuz bir insan oldu . Ne evine baktı,ne bir işte tutundu. Hiç cekincesi yok ki,nasılsa dibe çökmeden babası destek çıkar... Sonra dedem öldü, inanmazsin dayım bambaşka biri oldu. Adam resmen 60 yaşından sonra büyüdü, olgunlaştı. Eskiden ceket değiştirir gibi iş degistiren adam simdi emekli olduğu halde ek işe gidiyor, evinin market alışverişini yapıyor, akşamları pavyon gezmek yerine ailesiyle TV izliyor,torun bakıyor,okula götürüyor... Yani bunları asla yapmazdı. İşte ailenin durumun iyi olması ve çocuğun bunu bilmesi genelde böyle yapıyor. O yüzden ben de zengin olsam da çocuğuma para yagdirmayi tercih etmezdim.
Ayrıca belli bir yaştan sonra aileler ve çocukların cebinin ayrılması lazim. Ne çocuk ailesinin paraisni kendi parasi gibi görsün ne aile çocuğun parasını kendi parası gibi görsün. Herkes gençken kendi birikimini yapsın...ben aileme de aynısını diyorum. Keşke Yaşlılıklarinda satsalar elindekileri, koysalar bankaya, gönüllerince - bir şeyden geri kalmadan yaşasalar. Ben daha çok mutlu olurum bana bir şey bırakmalarından. Kendim de bu genç yaşımda ve bekar halimle bile yatırımlık ev alma hayaliyle para biriktiriyorum. Yaşlılık hedefim birkaç düşük bütçeli ev alıp kira geliriyle yaşamak - emeklilik çağında da birini satıp çıkan paranın bir kismiyla kocamla cruise gemisiyle bir seyehate çıkmak . Böylelikle çocuklarım da ben ölünce miras yuzunden birbirlerine uyuz olmaktan kurtulurlar;)

Birde soyle birsey var kimin ne zaman gidecegi belli degil. Hadi farzedelim omrum yetti miras kaldi herkes saglikliyken sagken bir aradayken destek olmak varken illa birinin acisini yasadiktan sonra buruk buruk mu yemek lazim o mali anlamiyorum gercekten.
evet kesinlikle. bence siz “zorunda değiller” cilerin dediklerine bakmayın insan daha çok sinir oluyor. Zorunda olmadığını biz de biliyoruz zaten düşünülmemek, ebeveyn olmaya yüklediğimiz anlamlar üzüyor insanı.

Haklisiniz esimin kendi acisindan soz soylemeye hakki yok onu ilgilendirmez. Ama bana karsi olan tutumlari konusunda her ne kadar ona laf dusmesede ne yazikki hakli. Ev konusunda yardimci oldular evet ama insan isterki anne babasi gonlunden gelerek destek olsun. O duyguyu hissettiremediler yani hatta annem ilk etapta yuzunu asti laf soktu. Benim onlardan yardim istemem bile yeteri kadar zorken annemin bu tavirlari daha cok incitti beni.
Sizin takıldığınız nokta varken yardim etmemeleri. Cok haklısınız zorunuza gitmesi konusunda bende olsam zoruma giderdi. Bizler anne olarak o şekilde düşünmediğimiz ve o şekilde davranmayacagimiz icin bize cok ters geliyor.

Ama suda bir gerçek. Yapmak zorunda değiller. Size tek kuruş vermeseler bile haksiz olmazlar. Onlar yapmasi gerekeni yapmış, okutmuş meslek sahibi yapmışlar. Bu tamamen insanların karakteriyle alakalı, eşinizin bu konuda yorum yapması doğru değil. Birincisi asla beklenti içine giremez,olumsuz yorum asla yapamaz, oyle bir hakki yok. Ikincisi sizin üzülmenizi sağlıyor bu konuda hassas olduğunuzu bilerek davranmalı.

Herkes sizin gibi davranamaz ve düşünemez. Mal varlığı var vermiyor. Sizde yokmus gibi farzdır ki üzülmeyin cunku değişmezler.

Beklenti icerisinde degilim zaten artik yani o konuda umidimi coktan kestim. Ama konusu acilinca icerleniyorum buda benim elimde olan birsey degil. Yerimde kim olsa icerlenirdi diye dusunuyorum ayrica :) yorum yapmakta serbestsiniz ona bir lafim yok ama siz neredeyse her yorumunuzda kafanizda tahmin yaratip duruyorsunuz. Yok ne kadar biktirdiysaniz artik yok babasi git kayinbabanla yasa diyorsa vardir bir sebebi beni daha tanimadan onlari somurmeye calisan biri olarak gostermeye calisiyorsunuz sirf kendinizi hakli cikarmak icin. Bu kadar kasmayin.
Valla içerlenmekte bence gayet de haklısınız. Zaten o bi duygu yani haklılık veya haksızlık aranacak bi durum da yok bence. Ben de aileme (özellikle anneme) bazen benim için yapmadığı şeylerde falan içerlenirim (maddi değil manevi bizim konular). Yani insan ne biliyim, ailense, seni bu dünyaya getirmişse, elinden gelecek bişeyse yapmayınca içerleniyor. Ben son zamanlarda annem yüzünden çok üzülüyorum çok ağlıyorum mesela bizim konumuz da çocuk bakımı. Burada herkes diyor ki bu tür konularda işte senin çocuğun bakmak zorunda değil vs. ama işte başa gelince ve ona ihtiyacın olup da kendini geri çekince öyle olmuyor mevzu. Aslında biliyorsun zorunda değil.. ama genç dinç, sağlığı yerinde, başka bi işi gücü de yok, başka mecburiyetleri de yok ama yanımda olmuyor diye düşünüyorsun..yine de üzülüyorsun.. benim ona ihtiyacım varken o yok falan.. ne biliim işte yaa.. Bak yine üzüldüm :KK43: Sizin de durum maddi işte iman varken sizi zorda bırakmaları çok can sıkıcı.. Ama yapılabilecek bişey de yok oturup üzülmekten başka :(

Buradaki yorumlara inanamıyorum. Sanırsın konu sahibinin ailesi konu sahibini sokağa atmış, bakmamış gibi adama demedik laf bırakılmamış. Konu sahbinin babasına da babasından birşey kalmamış adam çalışmış, didinmiş hem evlatlarını büyütmüş, okutmuş, ailesine bakmış hem de mal mülk sahibi olmuş. Herkes bir öğrenim kredisine takmışta, bir kredi parası ile bütün eğitim hayatını karşılıyor mu? Kaldı ki hem konu sahibi hemde eşi memur anladığım kadarı ile yani Türkiye'nin çoğundan fazla bir gelire sahipler. Babaları belki evlatlarınında kendisi gibi hayatta başarılı olmalarını kendilerinin birşeyleri başarmalarını istiyor. Kaldı ki bir evladı dünyaya getiren ailenin sorumluluğu onu okutup iş güç sahibi yapınca biter ondan sonrası evladın kendi sorumluluğudur. Bir ailenin çocuğu olmak, anne babayı sanki hayatının her alanında sponsor olarak görmek değildir. Kaldı ki aileniz öyle ya da böyle size ev alırken bile yardımcı olmuşken eşinizin anne babanıza laf söyleyecek haddi bulması çok iğrenç.( kendi anne babası sizin zorunluluk olarak gördüğünüz gibi kendi kazançları ile evlatları için birikim yapmamaış hiç yardımcı olmamışken bunu yapması ayrıca komik.) Kocanızın bu söylemleri bende sizinle evlenme isteğinin altında ailenizin maddi gücünün olması ve bu karşılanmadığı için hayıflandığı hissi uyandırdı. Bence burada gönül koyup kızmanız gereken kişi aileniz değil eşiniz olmalı. Ailenizin size kayınvalidenizle oturun söyleminin altında da bu beklentinin olduğunu düşünüyorum. Zira babanız gibi hayatın çemberinden geçmiş birinin damadının kişiliğini ve karakterini anlamama şansı yok bana göre. Kaldı ki yalnız değilsiniz genelde babanız gibi bütün birikimini kendi kazanan bütün zenginler evlatlarınında kendi ayakları üzerinde durmasını ve kendi parasına güvenmemesini bekliyorlar. Dünyada bunun en bariz örneği Bill Gates mesela. Benim çok yakın bir okul arkadaşımın babasıda ve üniversitede burs aldığım Türkiyenin sayılı zenginlerininden birinde de aynı şeyi gördüm. İkiside evlatlarını bütün tatillerde kendi iş yerlerinde alt kademede çalıştırmışlar. Öyle patron oğlu gibi falanda değil daha ortaokul lisedeyken kimse gerçek kimliklerini bilmeden ofisboy olarak çalışmışlar ve kazançlarını harcamışlar. . Baba burs veren kişi ile hemşeri olmam nedeni ile bir seminerde tanışma ve konuşma şansım olduğunda çok mütevazı bir insan olduğunu görmüştüm. Evlatlarına böyle davranmasının nedenini evladına hayatın gerçeklerini görmelerini ve kendisinden sonra kendi ayakları üzerinde duran bireyler olmalarını istemesi olmarak göstermişti. Gerçektende çok mütevazı ve işinde başarılı bir kızı ve oğlu vardı. Babalarının işinde çalışıyorlardı ve maaşları ile hayatlarını idame ettiriyorlardı. Bu adam benim gibi 300 öğrenciye her ay günümüz parası ile en az 500 TL burs veriyordu yani cimri falan değildi yani. Ama bizim memlekette herşey olduğu gibi aile ilişkileride çarpık olduğu için bazı anne babalar evlatlarını maddi manevi yönden sömürme peşine düşerken iş güç sahibi evli barklı yetişkin evlatlarda anne babalarının kendilerinin beş kuruşluk katkısı olmayan servetleri üzerinden ahkam kesip, adamın kendi emeğinin ölmeden peşine düşüyorlar. Ama bu kadar beklentiye girdikleri anne baba onların hayatlarına en ufak bir müdahilede bulunsa benim gibi yetişkin bir bireye nasıl karışırlar diye feryat ediyorlar. Bende hem bir anneyim hemde bir evladım. Kızımı yetiştirirken her şeyine dikkat ediyorum ancak daha şimdiden onun bir birey olduğunu ve hayatında sorumlulukları olduğunu öğretiyorum. Allaha şükür maddi gücüm var ama ne şimdi ne ilerde öyle herşeyi önüne sermeyi düşünmüyorum. İstediği şeyleri alırken bile şimdiden ona sorumluluklar veriyorumki malının kıymetini bilsin ve hayatta kendi başına ayakta durabilsin. İyi anne baba olmak varını yoğunu evladına akıtmak değil bana göre. Bence boşuna anne babanıza kızmayın. Hatta ben babamın böyle güçlü başarılı biri olmasından gurur duyardım. Ben ailemden maddi manevi birçom darbe aldım ancak en azından eğitim konusunda en azından bir yere kadar yardımcı oldukları için ( Türkiyede bunu elde edemeyen bir sürü kız var malesef) genede haklı olduğum konularda tavrımı belli etsemde evlat sorumluluklarımı yapmaya çalışıyorum. Eşimse ailemin bana bir çok hatasını görsede genede ağzını açıp tek laf etmez çünkü onlar benim ailem ve bizim ilişkimiz ucu ona değmediği sürece onun söz söyleyebileceği bir alan değil. Aynı şekilde bende eşimin ailesi ile ilişkisinde taraf olmam çünkü o onun anne babası ve onun hayatı. Bence siz evlat ilişkinizi boşverinde eşiniz ile ilişkinize ve onun ailenizden beklentisinin çarpıklığına odaklanın.

Sizce bu anne babaya güvenip yiyip içip gezilir mi? Hiç güven vermiyorlar. Ölmeden önce son golü atıp (bağış vs) o şekilde gidebilirler. Konu sahibi bence birikimden şaşmayın geleceğiniz ve çocuklarınız için
bu cimrilikle bağış yapabilecek potansiyel görmüyorum ben. anne-baba çocuklarına düşman değiller ki, ay sürünsünler demiyorlar. sadece para çok kıymetli onlar için. cimriler çok bariz bir biçimde. bizim ülkemizde o bağış işleride sarpa sarıyor. değil evlatlar, uzaktan yeğenler bile dava falan açıp alıyorlar.

Anneminn bakıs acısı bu:)
Ama kimin önce gideceği belli olmaz bu var,bide biseyler gencken tad veriyor.
50-60 yasından sonra gelen parayla napsın en fazla alır yazlık oturur.
Ama simdi gezip tozacak yastayken tek maasla cocuk büyütülüyır:KK43:
Keske herkes 50-60 yaşında yazlik alip oturabilse. O yaslarda hala calismak zorunda olan insanlar var. Bizim Ailede de o yaşlarda cok insan var ama belki anca 1 kişinin yazlığı vardır. Konu sahibide o yaşta yazlıginda rahat otururken anne babamızdan kalan parayla aldik diyip evlatlarına yük olmamış olurlar. Bilemiyorum paranin suyu nerden geliyor ama o anne baba da gencliklerini heba edip calismis kazanmislardir belki ve simdi sefasini surmek istiyorlar. O yuzden çocuklarının da belki zorluklar çekip emek verilerek alınan şeylerin değerini öğretmek istiyorlardır bilemiyorum 🤣

Yardımcı olsalar iyi olur tabi ama her anne baba bir olmuyor işte. Bu durum sizi baya üzüyor belli mesafeli olun daha az üzülürsünüz. Ama şunu söyleyim ailenizin varlığının sefasını siz süremeseniz de çocuklarınız sürecek.

Back
X