Sevgilimle nikahlandık ailem bilmiyor!

İstediğinizi yapın bu kimseyi enterese etmez fakat bu resmi nikah sayılmadığına göre imam nikahı kıymanın manası nedir ? Sonuçta yine evli değilsiniz ne değişti hayatınız da merak ettim. Beraber olmak desen zaten bu nikahtan önce de olmuş.. mantık kuramadım :S

Evlenmeye karar veren kişiler, bu iki kişinin aileleri, dostları hep birlikte nikah kıyılacak cemevinde toplanırlar. Eğer cemevi yoksa en yakındaki Alevi inancını yaşatan ve yaşatmayı esas alan bir kurumda bir araya gelinmelidir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bu mümkün değilse, o vakit evlenecek kişilerin uygun göreceği bir evde nikah kıyılır.

Nikahı Alevi inanç önderleri olan dedeler kıyar. Çok az olmakla beraber nikahı analarda kıyıyor. Genel olarak Alevi inanç önderleri olan dedelerin nikahı kıyması en makbul olanıdır. Ancak dedelerle beraber analarda, yine bu yolu edep erkan ile sürdüren ve bu konuda yetki, icazet sahibi taliplerde nikahı kıyabilirler

Nikah kıyılmadan önce dede yukarıda izah etmeye çalıştığımız gibi evlenecek kişilere aile, evlilik hakkında bilgiler, öğütler, nasihatler verir. Bu bilgiler verildikten sonra dede nikaha başlar. Dedeye göre gelin sağ tarafta, damat da sol tarafta edep erkan üzere otururlar.
Dede: “dini nikah akdinizi yerine getirmek üzere burada bulunuyorsunuz. İyi günde, kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta birbirinizi sayacağınıza, ölüm sizi ayırana dek iyi geçinip hiç ayrılmayacağınıza, sizlerden doğan çocuklarınıza iyi bir anne ve baba olacağınıza söz verip aht edeceksiniz.

Anne ve babalarınızda dahil olmak üzere hiç bir kimsenin etkisi altında kalmadan özgür iradenizle karar vereceksiniz.”

Dede önce geline sorar:

“Şimdi kızım sana soruyorum; Allah’ın emri, Peygamber’in kavli, İmam Cafer-i Sadık Hazretlerinin içtihadı üzerine hazır bulunan cemaatin şahadetiyle senin eşin olmak isteyen (örnek olarak Talip oğlu Ali) eş olarak kabul edip aht ediyor musun?
Ömür boyu birlikte yaşayacağınıza, birbirinizi seveceğinize, hastalıkta ve sağlıkta, iyi ve kötü günlerde birbirinize destek olacağınıza söz verip, ikrar ediyor musunuz?”

.

.

Alevi inanç nikahı/dede nikahı nasıl kıyılır?

.

Alevi inanç nikahı/dede nikahı nasıl kıyılır?

Evlenmeye karar veren kişiler, bu iki kişinin aileleri, dostları hep birlikte nikah kıyılacak cemevinde toplanırlar. Eğer cemevi yoksa en yakındaki Alevi inancını yaşatan ve yaşatmayı esas alan bir kurumda bir araya gelinmelidir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bu mümkün değilse, o vakit evlenecek kişilerin uygun göreceği bir evde nikah kıyılır.

Nikahı Alevi inanç önderleri olan dedeler kıyar. Çok az olmakla beraber nikahı analarda kıyıyor. Genel olarak Alevi inanç önderleri olan dedelerin nikahı kıyması en makbul olanıdır. Ancak dedelerle beraber analarda, yine bu yolu edep erkan ile sürdüren ve bu konuda yetki, icazet sahibi taliplerde nikahı kıyabilirler.

Nikah kıyılmadan önce dede yukarıda izah etmeye çalıştığımız gibi evlenecek kişilere aile, evlilik hakkında bilgiler, öğütler, nasihatler verir. Bu bilgiler verildikten sonra dede nikaha başlar. Dedeye göre gelin sağ tarafta, damat da sol tarafta edep erkan üzere otururlar.
Dede: “dini nikah akdinizi yerine getirmek üzere burada bulunuyorsunuz. İyi günde, kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta birbirinizi sayacağınıza, ölüm sizi ayırana dek iyi geçinip hiç ayrılmayacağınıza, sizlerden doğan çocuklarınıza iyi bir anne ve baba olacağınıza söz verip aht edeceksiniz.

Anne ve babalarınızda dahil olmak üzere hiç bir kimsenin etkisi altında kalmadan özgür iradenizle karar vereceksiniz.”

Dede önce geline sorar:

“Şimdi kızım sana soruyorum; Allah’ın emri, Peygamber’in kavli, İmam Cafer-i Sadık Hazretlerinin içtihadı üzerine hazır bulunan cemaatin şahadetiyle senin eşin olmak isteyen (örnek olarak Talip oğlu Ali) eş olarak kabul edip aht ediyor musun?
Ömür boyu birlikte yaşayacağınıza, birbirinizi seveceğinize, hastalıkta ve sağlıkta, iyi ve kötü günlerde birbirinize destek olacağınıza söz verip, ikrar ediyor musunuz?”

Dede aynı soruyu damada sorar. “Allah’ın emri, Peygamber’in kavli, İmam Cafer-i Sadık Hazretlerinin içtihadı üzerine hazır bulunan cemaatin şahadetiyle senin eşin olmak isteyen (örnek olarak Mehmet kızı Fatma) eş olarak kabul edip aht ediyor musun?

Üç kere aynı soru sorulur ve yanıtlar aldıktan sonra, anne ve babaya sorar.

“Ana ve babalar sizlerde razı mısınız? Bu evliliği onaylıyor musunuz?” Anne ve baba: “Razıyız ve de onaylıyoruz”, dedikten sonra dede cemaate sorar: “burada hazır bulunan canlar, bu evliliğe şahadet eder misiniz?”

Ana, baba ve tanıklar onayladıktan sonra dede; “Allah Muhammed Ali bu nikahı mübarek ve hayırlı eylesin, sizleri birbirinize eş olarak nikahladım, her iki aileye de hayırlı, uğurlu olsun.”
Dede, evlenecek kişileri el ele tutuşturarak dara kaldırır ve duasını verir.

Son düzenleme:
ben de konuyu okuyunca oldukça duygulanmıştım;ancak eski konular ibretlikmiş...
keşke ailenizin karşı çıkmasıyla birlikte, yaşadıklarınızı da göz önüne alsaydınız.
benim öncelikle söylemek istediğim bir şey var ki yorumlardan birinde "bazı kadınlar aldatılmayı da dayağı da hak ediyor" yazılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. yappmayın ne olur.. hangi insan dayağı ve aldatılmayı hak eder? yeryüzünde nefes alan kimse kandırılmayı da şiddeti de hak etmez. bile bile lades diyorsa yazık; ama hemcinsinizin yaptığı hata için sana haktır deyip geçmeyelim.
ikincisi de ailenizi keşke yıkıp geçmeseydiniz. onlar sizin için en iyisini ister. kültür farkları sıkıntılar doğurur ve sevgi yalnzıca bir yere kadar bunların üstesinden gelir. aileniz sizi korumak istiyor. illa evlenmek istiyorsanız gönüllerini almadan hiçbir şey yapmamanız gerekirdi.
üçüncüsü isterseniz resmi nikahtan sonra imam nikahı kıydırırdınız. neden bu kadar acele ettiniz? ailenizi ikna etmeden resmi nikah yapmayın ve resmi nikah yapmadan da kendinizi evli saymayın bence.
birlikte olup olmayışınızla ilgilenmiyorum hiç. kendi bileceğiniz iş; ama 1 yıllık bekleme de bekleme değildir. her şey için acele etmişsiniz bence. nikahlı eşler bile bekliyor birbirini. sizi 26 sene büyüten ana babanın hatrına azcık daha bekleyeydiniz ne olurdu? gerekirse evlenmeyin ve öylece devam edin. ailenizi kırmayın. bu adam size yine sorun çıkartacaktır diye düşünüyorum çünkü ben. yine de allah mesut etsin her şekilde inşallah.

Olay hak edip etmeme olayı değilde böyle bir hayatı , böyle bir kişiyi kendine layık olarak görebilme olayı bence.Gerçekten zor durumda olup da gidecek yeri olmadığı için kocasının aldatmasına katlanan elbette bir sürü kadın var onları tamamen tenzi ediyorum ama ayy çok seviyorum aşkitomu ayy çok aşığım diyip hiç bir mecburiyeti olmadan kendine böyle bir insanı layık gören bir kadını ben anlayamıyorum açıkçası.

bir kız çocuğu annesi olmak sizi daha vicdanlı yapmaz,ben sadece bu kadar önyargılı yaklaşmanıza,yaklaşılmasına şaşırdım,Başlığı açanın nasıl bir niyeti olduğunu bilemem ama belli ki içini dökmüş imam nikahı yatmak için falan çirkin sözler bunlar hele bir anneye bence hiç yakışmaz:)Neyse amacım tartışmak konuyu uzatmak değil,toplumca bazı şeyleri atlatmamız gerek zira daha önemli konualrımız vvar millet olarak,sevgilerle..

Madem kendi başınıza iş yapacaktınız resmi nikah kıysaydınız arkadaş :44:
Eşim falan diyorsun da, toplum gözünde de kanunen de siz karı koca değilsiniz
İzin vermiyor olabilir ailen,az sabretseydin keşke herşeyin bi yolu yordamı var
Birbirinizden vazgeçmediğinizi görünce kabul ederlerdi
Valla yaptığınız iş değil ya,yazık sizin bi aileniz var
Elin oğlu yarın seni bıraksa suçu var mı
Bi de o nikaha güvenip ilişkiye de girdiysen, bravo !

nikahın amacı sadece cinsel birliktelik olunca zina olmasın dıye değil

nikahı herkese duyurmak gerek amaç bu zaten herkes duysun ve bılsın bu kişiler karı kocadır ilişkiyi meşrulaştırmak için yanı sizinkini sadece siz bılıyorsanız nikah manasını tam olarak yerıne getirmiyor

bu ne be
eski konularına baktım, olay sadece alevi olması değil
ailen haklıymış istememekte. yaptığı 1 değil 2 değil
cinsellik için seni bırakmış
seven bi erkek sevdiğine dokunmaya kıyamaz bi kere.. bekler onu gelinliğiyle en masum haliyle yaşatır onu sevdiğine
çünkü sevdiği bunu hak eder ve bunun için kıyamaz sevdiğine
öper koklar en derininden.. ister onu, çok ister.. ama zarar vermez ona, olcaksa 2 kişinin ortak kararıyla olur bu. zorlamayla tecavüzden ne farkı var
seven erkek aldatmaz.. defalarca aldatmış seni ki seven erkek 1 kere bile aldatmaz.

Son düzenleme:
bu nıkah nıkah değil.nikah dediğin herkesin bilmesiyle gecerlidir senın bu yaptıgın dini kullanarak zinadır.günah olmasın diye düşünülmekle olmuyo öyle dini kafanızca kullanmak .herseyin bi kuralı var hayatta.ayıp kacıcak ama yazmazsamda içimde kalıcak sen wcye gitmeyıp ortalıga yaparsan orayı batırmıs rezil olmus olursun.suan yaptıgında böyle bi durum bana göre. kınamıyorum yanlıs anlama yaptıgının ne kadar yanlıs oldugunu anlatmaya calısıyorum.şimdi ne olucak biliyomusun
1-cocuk nikah için gün almaya calıscak uygun günü bulamıycak yanı bulmamak bahanesi ertelemeler baslıycak bununla birlikte artık karı kocayız nıkahımız var dıcek kendince senle birlikte olmaya devam edicek bu süredede senden sıkıldıgında nikahın olmaması için belki seni aldatıcak yada başka bi şekilde seni terkedicek.
2- diyelimki bi mucize oldu evlendiniz resmen.nolcak sana güvenmicek aileni terkettin sen ilerde benide terkedip başkasına gidersin diye agzına laf vermiş olucaksın .güvenmemeye baslayıp kkıskanclıklar yapıp piskopata baglayabılır.
3-anne babanın ahını almıs olucaksın onlar senın iyiligini ister bu dunyada hıckımse annen baban kadar ıyılıgını ısteyemez en yakın arkadasın bile seni yeri geldimi kıskanabilir.annenin ve babanın ahını alıp mutlu olamıcaksın.
4-anne babanın belkide en büyük hayali kızının düğün hazırlıklarıyla bizzat ilgilenmektii.hevesle ceyız hazırlayıp kızlarını telli duvaklı gelin vermekti ve sen en yakınlarından bu durumu gizlediğin için ilerde cok pişman olucaksın.onların hayallerini yıktın.
5-sen o adamla evlenmeden ilişkiye bile girmişsin banane bundan tabiki ama allahın emrine yasak bişey oldugundan zinaya girdiginden bu yaptıgının cezasını cekiceksindir.ki çekmeye basladın belkide.
6-hadi ben yanılayım hersey mükemmel oldu ailen onayladı mutlusun diyelim.evlilikte her ınsan mutlaka tartısır tuz biber derler.en ufak tartısmanızda o adam sana ne dicek beni biliyodun ben böyleydim benle evlenebilmek için ailenden bile durumu gizledin böyle kabullendin söz söylemeye hakkın yok dicek.belki aldatcak belki şiddet yapcak.hiçbirini yapmasa laflarıyla üzücek.
7-birde cocugun olursa senın ailene yasattıklarını o sana yasatırsa o zaman ben nasıl bir hata yapmısım diye anlayıp kızınında düştügü duruma üzülüp ben yaptıgım hata sayesınde hersey böyle oldu deyip vicdanen hiçbirşey için kahrolmasan bile kızın için kahrolabilirsin.
8-mutlulukla düğün yapmak varken bi nikkahla karsındaki sana ne derse onu yapmak mecburıyetıyle evlenmiş olucaksın ailen ögrendiğinde belkde.hazırlıksızız masrafa gırmeyelım ucuzu olsun dıe dşünen biriyse karsındaki bide istedıgın gelınlıgı bile giyemiceksin belki nikahında ve bu emin ol içinde kalır bir insanın.
9-hala bazı seyler için gec değilken tövbe et bolca allah tövbe edeni hatasını anlayanı affeder umuduyla.aileni üzme zaten nikahın gecerli değil hiç söyleyip üzme. bırak o cocugu ayrıl.zamanla unutursun. bi ilişkiye girmişsin bi hata yapmıssın cahilliğine denk gelmiş olabilir herkes hata yapabilir keşke olmasaymıs ama olmus.daha fazlasnı yapma bari.askın gözü kördür derler sen belliki sevdiginden yaptın ama bu kadar ınsan sana ısrarla bişeyi söylüyosa ve ailende bi bildigi varki istemiyosa bundan sonra mantıgını kullan derim tabiki karar senin.

Zinayı temize çekmenin yeni adı imam nikahı mı olmuş artık?

Allah katında evli olmayı ne kadar hafife alıyorsunuz böyle. Eskiden mut'a nikâhı varmış, bir takım ihtiyaçları karşılayıp günaha girmemek adına bu nikahı kıyarlarmış ama İslam'ın ilk yıllarında mübahken daha sonra Peygamber Efendimiz(a.s.m.) tarafından yasaklanmış. Sizin yaptığınız nikah da aynen bu mut'a nikahı olmuş işte.

"Zaten beraber olduk, daha fazla günaha girmeyelim dedik". İki tarafın aileleri bilmeden, ilan edilmeden bu nikahın dinde hiç bir hükmü ve yeri yoktur. Kusura bakma canım benim ama günaha girmeyelim derken, daha beter bir günahın içine saplanmış durumdasın. Hem de bir taraftan ana baba hakkına girmek var ki.. Hayır anlamıyorum ne düşünüp, ne yiyip içip böyle kararlar alabiliyorsunuz..

Eş mi ne eşi?
Kendinizi kandırmayın.
Medeni kanuna göre evli değilsiniz.
Sadece kendinizi evli zannediyorsunuz.Ve Müslüman bir toplum olduğumuz için dini nikahın artık hükmü olduğunu sanıyorsunuz.
Ama unutmayın cumhuriyet dönemine kadar medeni hukuk denen bir şey yoktu ülkemizde.Ve böyle bir şey olmadığı için nikahı mecburen hocalar imamlar kıymak zorundaydı çünkü kıyıcak başka kimse yoktu.
Ama medeni hukuk kabul edilince imamların yerine belediye kıymaya başladı.
Düşünün imam nikahı denen olayda şahitler var ve aile herkese evlendiğini duyuruyor.
Resmi nikaha bakın yine şahitler var şahit olmadan evlenilmiyor.
Yaşlarınız müsait neden hükmü olmayan bir nikahı tercih ettiniz? O kadar cesursunuz neden resmi nikah kıymadınız?

Belgeselini izlemiştim.
O nikah hala İran da var. Adamlar hoca diye geçinen kimselere kıydırıyorlar. Üstelik kadınla anlaşıyorlar kimi zaman aylık kimi zaman bir kaç günlük. Süre dolunca bye bye .
Oh ne ala memleket. Herkes memnun da kimi kandırdıklarını sanıyorlar onu anlamıyorum.

Ülkemizde de kapalı kapılar ardında olma ihtimali var bence. Malum bizde de garsoniyer diye bir kavram var.

Konu sahibi arkadaşım , niyetiniz evlenmekse çünkü evli değilsiniz öyle zannediyorsunuz , ya aileleri ikna edeceksiniz ya da herşeyi göze alıp aleni şekilde nikahınızı kıyacak ve yine aileleri ikna edeceksiniz.
Tabi en iyisi birincisi.

Tabi mutlaka kapalı kapılar ardında yapılıyordur, bizde dini sömürmek, yanlış aksettirmek, kullanmal oldukça fazla olduğundan; bunu da hala yapıyorlardır. İslamdan önce birde para verilirmiş kadına hani resmen bir nevi çok afedersiniz ama kendini pazarlamaya kadar düşmüş bu olay.

siz nasıl kıydınız nikahı anlatır mısınız özel değilse

Önemli olan bu nikahın gerçekleştirilmesi değil mi? Bu konuda bile alevi sünni ayrımı yapılıyor.Sonuçta herkesin inancı kendine ve herkes inancı doğrultusunda hareket edebilir.Yani nikah alevilerin bildiği gibi değil de hani bizde farklı demişsiniz ya tutun ki sizin kıydığınız gibi kıyılmış durum değişir mi?

bende resmi nikah sandım..
hem yaptığın çok yanlış hemde süslemişsin konunu trajik muhabbetlerle...
istersen en dramatik hikayeyeyi yaz şuraya sonuca bakılır...

Nikah duyrulmadigi icin kabul olmaz
Ayrica neden imam nikahi neden resmi nikah degil ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…