Sizce ev almak ne kadar mantıklı ?

Daha çok yeni evlisiniz bebek için çok çok erken. Bebek fikrinizi şahsi düşüncem ertelemeniz yönünde. 27 geç bir yaş değil. 30undan sonra doğuran çok fazla insan var. Düzenli jinekolog muayenesine gitmiyor musunuz? Bebek masrafı sandığınızdan çok daha fazla. Hem kredi hem bebek masrafı zorlanırsınız. Daha geçen hafta 40 günlük yeğenime bronşit teşhisi koydular 3 gün hastanede yattı sırf muayene parası 500 TL ödendi. Öyle olmasa bile daha evliliğinizin başında bebek fikri çok erken. Özel sektörde işin garantisi yok artık toplam gelirin yarısı krediye gidicek 3 bin lira ile hem bebek hem geçinmek zor
Eşiniz kpss ile atansa bile en iyi ihtimal 1 senesi var. O bile kesin değil üstelik

Benim de tereddütlerim bu yönde olduğu için kararsız kalıyorum ama sonra geçen bi beş seneme bakıyorum beş sene önce de bu kafadaydım ve o zaman azıcık risk alsaydım mesela evlenmeden önce kendime bi araba çok rahat alabilirdim. Malesef risk almadan bir şeylere sahip olmak çok zor günümüzde.
Risk almadan tabii ki cok zor ama riskin buyuklugune de bagli.
mesela elinize 10 bin lira gecerken 3 bin liralik krediye girmek de risk, biriniz isten ciksa kaldi 5 bin desek 3 bin odersiniz elinize 2 kalir zor gecinirsiniz ama gecinirsiniz. ama 6 bin lira kazanip 3 bin lira borca girmek birinizin de isten cikarildigini dusunursek elinize kaldi 3 bin lira, e kredi de 3 bin lira. Anlatabiliyor muyum, sizin durumunuzda isten cikarilmayi da gec o ay araba fazla masraf cikarsa, acil para gerektircek tek bir masraf ciksa siz o ay iceri gireceksiniz sonra corap sokugu gibi butun aylar iceri girmeye devam edeceksiniz.

Daha çok yeni evlisiniz bebek için çok çok erken. Bebek fikrinizi şahsi düşüncem ertelemeniz yönünde. 27 geç bir yaş değil. 30undan sonra doğuran çok fazla insan var. Düzenli jinekolog muayenesine gitmiyor musunuz? Bebek masrafı sandığınızdan çok daha fazla. Hem kredi hem bebek masrafı zorlanırsınız. Daha geçen hafta 40 günlük yeğenime bronşit teşhisi koydular 3 gün hastanede yattı sırf muayene parası 500 TL ödendi. Öyle olmasa bile daha evliliğinizin başında bebek fikri çok erken. Özel sektörde işin garantisi yok artık toplam gelirin yarısı krediye gidicek 3 bin lira ile hem bebek hem geçinmek zor
Eşiniz kpss ile atansa bile en iyi ihtimal 1 senesi var. O bile kesin değil üstelik

Bebek konusunun erken ya da geç olma konusunun kişiden kişiye göre değiştiğini düşünüyorum ben çünkü her evliliğin ve her çiftin dinamiği ve beklentisi farklı :) Diğer görüşlerinizde haklısınız bebek için bütçe gerekli ve kpss şuan bizim için bir ihtimal sadece ihtimalleri değerlendirerek düşünmek istedim :)

Risk almadan tabii ki cok zor ama riskin buyuklugune de bagli.
mesela elinize 10 bin lira gecerken 3 bin liralik krediye girmek de risk, biriniz isten ciksa kaldi 5 bin desek 3 bin odersiniz elinize 2 kalir zor gecinirsiniz ama gecinirsiniz. ama 6 bin lira kazanip 3 bin lira borca girmek birinizin de isten cikarildigini dusunursek elinize kaldi 3 bin lira, e kredi de 3 bin lira. Anlatabiliyor muyum, sizin durumunuzda isten cikarilmayi da gec o ay araba fazla masraf cikarsa, acil para gerektircek tek bir masraf ciksa siz o ay iceri gireceksiniz sonra corap sokugu gibi butun aylar iceri girmeye devam edeceksiniz.

evet bunların hepsinin gerçekleşme ihtimali var garantimiz yok ne yazık ki ben de bu stresleri yaşamak hiç istemiyorum o yüzden olumsuz ihtimaller beni caydırıyor

Bence gelirinize göre çekmeyi düşündüğünüz miktar çok fazla. Bence bebek olana kadar hatta bebeğin ilk bir kaç yılı bile 1+1 apart daire tarzı bir yerde idare edebilirsiniz. O sırada hem kiradan kurtulmuş olursunuz hem de kredinin bir kısmını ödemiş olursunuz. Sonra duruma göre daha büyüğünü alırsınız veya mirası beklersiniz. Biz saçma sapan kocaman bir ev aldık iki kişi için ve o evin sadece iki odasını kullanarak yaşadık yıllarca. Aidatiymis, demirbasiymis vs bir sürü de ilave para çıktı. Simdiki aklım olsa önce geçiş olarak küçük ucuz bir ev alarak elimdeki peşinatı coğaltirdim.

Sizin şartlarınız da çok zor bence 3 bin kredi ödemek. Bı de çocuk işin içine girince imkansız. Siz calisabilecek mısınız çocuktan sonra? Ya da hayat neler çıkaracak karşınıza bilemezsiniz. Her ay mutlaka hiç hesapta olmayan bir gider çıkıyor. Bu ay mesela bizim bebeğimizde küçük kırmızı döküntüler çıktı apar topar doktora gittik 600 lira verdik doktora tahlile vs. Döküntüler önemsiz çıktı bı kaç saat içinde geçti çok şükür. Yani çocuk oldugunda bütçenizin biraz esnek olması lazım. Kıta kit yapılan hesapla olmaz.

evet bunların hepsinin gerçekleşme ihtimali var garantimiz yok ne yazık ki ben de bu stresleri yaşamak hiç istemiyorum o yüzden olumsuz ihtimaller beni caydırıyor
Bu dunyada gorebileceginiz en mantikla hareket eden insanim
Biri beni kesse boyle risk alamam :p
tabii ki kotu sonuclanir diye bir sey yok ama en ufak bi sey yaparken bile en kotu ihtimali dusunmek en iyisi
Ben hep oyle yaparim ve hic zararinu gormedim aksine cok faydasini gordum
Kpss sonucunu bekleyin bakalim bi atansin bi o paranin tadini cikarin onunuzu bir gorun
Boyle cok zor

Biz de ev alsak mı diyorduk eşim sizin eşiniz gibi ben de sizin gibi düşünüyordum.ben devletteyim eşim özelde işten çıksa nasıl olur filan diyordum.o arada tüp bebek yapmamız gerektiğini öğrendik maalesef ve tabiki ev iptal oldu.ben iyi ki dedim almamışız hoş mecbur kalsak satardık tabi de hayat insanın karşısına farklı şeyler çıkarabiliyor.tüp bebek olmaz da allah korusun başka sorun olur vs önemli olan böyle bir durumda destekleyecek aile desteği var mı eğer varsa alın bence bizim ailelelerin durumları standart üç beş birikimleri var ama kendi gelecekleri için ufak paralar o yüzden hiç istemek istemedim mecbur kalırsam bir gün isteyebilirim inşallah gerek kalmasın🙏🏼

Kızlar Temmuz ayında evlendim 5 aylık evliyiz şuan için kirada oturuyoruz. Eşim de ben de çalışıyoruz o sağlık çalışanı bense özel sektörde muhasebe sorumlusuyum. Eşim hep ev alma taraftarı bense biraz korkuyorum o kadar borcun altına girmeye çünkü hayatımda hiç o kadar yüklü bir borcun altına girmedim. Bir de dedemin bir tarlası var mütahite verilince de torunlarına en az 2 şer ev düşecek fakat ne zaman mütahite verileceği belli değil. Ben orayı bekleyelim diyorum eşim belirsiz olduğu için bi an önce kendi evimize geçelim kira ödeyeceğimize kredi ödeyelim diyor. Kenarda bir miktar paramız var en az 200 bin tl kredi çekmemiz gerekiyor eşim yaza doğru alma taraftarı bir de bebek düşüncemiz var allah nasip ederse 2020 nin ilk aylarında hamile kalmak istiyorum. Bu tarz süreçlerden geçen var mı sizce nasıl bir yol izlemek gerekli tecrübeli kişilerden fikir almak isterim. Hoppa
Toki 81 ilde 100 bin konut için başvuruları almaya başladı. Ziraat bankasına gidip bilgi alın. Belki size uyar.

Bebek konusunun erken ya da geç olma konusunun kişiden kişiye göre değiştiğini düşünüyorum ben çünkü her evliliğin ve her çiftin dinamiği ve beklentisi farklı :) Diğer görüşlerinizde haklısınız bebek için bütçe gerekli ve kpss şuan bizim için bir ihtimal sadece ihtimalleri değerlendirerek düşünmek istedim :)

Elbette ki farklı ama benim şahsi fikrim en iyi evlilik, en iyi maddiyat dahi olsa bebek için minimum 2 sene beklenmesi yönünde. Yazmayı unuttuğum bir ayrıntı daha hatırladım bebek doğduğunda bir süre tek maaş geçineceksiniz. Tek maaş ile hem bebek masrafı, hem kredi, hem fatura, hem mutfak masrafı ödeyebilecek misiniz? Bütün ihtimalleri değerlendirmek istemeniz çok güzel, hayatınız için neyin en doğrusu olduğu kararını siz daha iyi bilirsiniz, umarım en doğru kararı alırsınız :))

Allah en kısa sürede bebişinizi kucağınıza almaya nasip etsin inşallah Hoppa Evet haklısınız, kira ölü parayolun başındayken daha atılımcı olmak gerekiyor seneler geçtikçe insanın gözü almıyor bazı şeyleri :110:

Amin isteyen herkese sağlıklı bebişler nasip etsin 🤲
Gözünüzü karartın biran önce başkasının evine para ödemek cidden insana çok koyuyor. 33 yaşındayım ve artık çalışmıyorum bu halimle gözümü kararttım inşallah sizde hayırlısıyla ve ödeme kolaylığıyla evinize ve yavrunuza sahip olursunuz ❤

Kızlar Temmuz ayında evlendim 5 aylık evliyiz şuan için kirada oturuyoruz. Eşim de ben de çalışıyoruz o sağlık çalışanı bense özel sektörde muhasebe sorumlusuyum. Eşim hep ev alma taraftarı bense biraz korkuyorum o kadar borcun altına girmeye çünkü hayatımda hiç o kadar yüklü bir borcun altına girmedim. Bir de dedemin bir tarlası var mütahite verilince de torunlarına en az 2 şer ev düşecek fakat ne zaman mütahite verileceği belli değil. Ben orayı bekleyelim diyorum eşim belirsiz olduğu için bi an önce kendi evimize geçelim kira ödeyeceğimize kredi ödeyelim diyor. Kenarda bir miktar paramız var en az 200 bin tl kredi çekmemiz gerekiyor eşim yaza doğru alma taraftarı bir de bebek düşüncemiz var allah nasip ederse 2020 nin ilk aylarında hamile kalmak istiyorum. Bu tarz süreçlerden geçen var mı sizce nasıl bir yol izlemek gerekli tecrübeli kişilerden fikir almak isterim. Hoppa
eşinizin söylediği mantıklı, kira ödeyene kadar kendi evinize ödeyin,
mirasa da güvenmeyin, elden gelen öğün olmaz, olsa da vaktinde gelmez demiş atalarımız

Esim mantikli demissiniz surekli ama bence pek mantikli degil. Hamilelik dusunmeseniz evet olabilirdi yine ama hamile kalacaksiniz ve ozelde calisiyorsunuz. Diyelim ki riskli hamilelik ve yatmaniz gerekiyor. Dogumdan sonra da 1 sene siz bakacaksiniz desek. Bu surecleri tek maasla atlatacak kadar geliri yok esinizin. Yani bence hem gebelik hem ev almak suan sizin butceniz icin uygun degil. Birinden vazgecmek gerek,bunun onceligi de size kalmis tabii ki.

Biz ev aldığımızda çocuk yoktu. İki maaşlıydık ona rağmen her ay eksideydi hesabımız.
İlla ki aksilikler çıkıyor çünkü. Biraz aile desteğiyle toparladık. Önce küçük bir ev aldık (85 m2) Borç yarılanınca onu satıp 140 m2 aldık. Sonra çocuklar doğdu. Eğer kirada olsaydık geçinemezdik.

Bence bir kaç ay daha bekleyip bir ev alabilirsiniz. Biraz daha para biriktirip ve evleri iyi arastirin.

Bebegi ise erteleyin. Sadece evden dolayi degil. Daha çok yeni evlisiniz, bir bebek evliligi sarsar. En iyi giden evlilik bile sarsar, kaldi ki daha yeni baslamis evliligi. 27 yas geç degil ki. "Ya bebek geç olursa" diyede bebege baslanilmaz. Yada anne baba baze seyler öder diye baslanilmaz. Evdeki hesap, çarsiya uyumaz. Her defasinda anne babadan para almakta insanin zoruna gider artik.

Kaldi ki bebek dogduktan sonra özel sektor oldugu için, bir maas kesilir eger evde kalmak istersen. Manevi konu daha zor. Hormonlar, uykusuzluklar, emzirme, mama verme,.. Cok zor süreçler.

Önce evliligin ve birbirinin tadini çikarin. Ilk evinizi alin. Istediginiz gibi gezin tozun. Bir iki seneye sonraya ancak bebek düsünün. O bebek bi geldimi, hersey degisecek. Ve ömür boyu sizin ile olacak. Ancak simdiki bebeksiz haliniz ömür boyu sürmeyecek. Bu kisa zamanin tadina varin bence.

Daha yeni evlisiniz. Bir sürü şeye hevesiniz olacak bir süre daha. Eğer cocuk işini daha sonra düşünüyorsanız bence para biriktirin derim. 100bin kredi çekseniz 170bin ödeyeceksiniz. Onun yerine takılarınızı falan takmıyorsanız altın yükseldiğinde bozdurup kenara koyun ve artı olarak her ay üzerine ekleyin. Olabildiğince az kredi çekmeye çalışın bence. Benim eşim de hemen ev alalım moduna girdi evlendikten hemen sonra, ben engelledim. Hayatınızı yaşayın biraz yoksa yıpranırsınız.

Ne güzel iyi ki ısrar etmişsiniz güle güle oturun :) çocuğunuz var mıydı bu süreçte ? Benim de eşim ısrarcı ben nötr olan tarafım istemediğimden değil, altından kalkabilir miyiz korkusundan düşünüyorum :110:

Ne güzel eşiniz ısrar ediyor, her erkek böyle gözü kara olmuyor, hazır karşınızda böyle bir eş var.
Çocuğum yok ama 2 kere tüp bebek tedavisi geçirdim, olmadı. Eh, haliyle biz ciddi anlamda borç ödemekten geliyoruz. Canınızı sıkmayın, bebek olacaksa zaten olacak, olmayacaksa da olmayacak. Bunları dert etmeye değmez.

Bence gelirinize göre çekmeyi düşündüğünüz miktar çok fazla. Bence bebek olana kadar hatta bebeğin ilk bir kaç yılı bile 1+1 apart daire tarzı bir yerde idare edebilirsiniz. O sırada hem kiradan kurtulmuş olursunuz hem de kredinin bir kısmını ödemiş olursunuz. Sonra duruma göre daha büyüğünü alırsınız veya mirası beklersiniz. Biz saçma sapan kocaman bir ev aldık iki kişi için ve o evin sadece iki odasını kullanarak yaşadık yıllarca. Aidatiymis, demirbasiymis vs bir sürü de ilave para çıktı. Simdiki aklım olsa önce geçiş olarak küçük ucuz bir ev alarak elimdeki peşinatı coğaltirdim.

Sizin şartlarınız da çok zor bence 3 bin kredi ödemek. Bı de çocuk işin içine girince imkansız. Siz calisabilecek mısınız çocuktan sonra? Ya da hayat neler çıkaracak karşınıza bilemezsiniz. Her ay mutlaka hiç hesapta olmayan bir gider çıkıyor. Bu ay mesela bizim bebeğimizde küçük kırmızı döküntüler çıktı apar topar doktora gittik 600 lira verdik doktora tahlile vs. Döküntüler önemsiz çıktı bı kaç saat içinde geçti çok şükür. Yani çocuk oldugunda bütçenizin biraz esnek olması lazım. Kıta kit yapılan hesapla olmaz.
Evet ben de o kadar yüksek ödemek istemiyorum o yüzden biraz daha birikim yaparak kredi miktarını düşürmek en mantıklısı

Biz de ev alsak mı diyorduk eşim sizin eşiniz gibi ben de sizin gibi düşünüyordum.ben devletteyim eşim özelde işten çıksa nasıl olur filan diyordum.o arada tüp bebek yapmamız gerektiğini öğrendik maalesef ve tabiki ev iptal oldu.ben iyi ki dedim almamışız hoş mecbur kalsak satardık tabi de hayat insanın karşısına farklı şeyler çıkarabiliyor.tüp bebek olmaz da allah korusun başka sorun olur vs önemli olan böyle bir durumda destekleyecek aile desteği var mı eğer varsa alın bence bizim ailelelerin durumları standart üç beş birikimleri var ama kendi gelecekleri için ufak paralar o yüzden hiç istemek istemedim mecbur kalırsam bir gün isteyebilirim inşallah gerek kalmasın🙏🏼
Evet cidden hayatın karşımıza ne çıkaracağı belli değil, bizim düşüncelerimiz aslında hemen gerçekleşecek planlar değil bakalım önümüzdeki süreçte bizi neler bekliyor olacak :)

Ne güzel eşiniz ısrar ediyor, her erkek böyle gözü kara olmuyor, hazır karşınızda böyle bir eş var.
Çocuğum yok ama 2 kere tüp bebek tedavisi geçirdim, olmadı. Eh, haliyle biz ciddi anlamda borç ödemekten geliyoruz. Canınızı sıkmayın, bebek olacaksa zaten olacak, olmayacaksa da olmayacak. Bunları dert etmeye değmez.
Umarım en hayırlı vakitte bebeğinize kavuşursunuz, dünya malı gelip geçici allah hepimizin gönlüne göre versin :)

Back
X