devir değişmedi aslında...devir o geliri çok çok yüksek olan ailelerde değişti.biz normal değerlerde olan insanlar için hep aynı.geleneklerimizde çeyizimizde.Madem arkadaşların dediği gibi devir değişti, sen de çeyiz olayına cumburlop atlamayacaktın işte.
Devir değişti de sırf erkeklere mi değişti? Kızlar da çeyiz yükümlülüğünden kurtarsınlar kendilerini, ortak olacaksa her şey ortak olsun.
allah yardımcın olsun canım haklısın kesinlikle..işin zor ama durumu olanda olmayanda aynı anlamıyorum insanları kendi itibarlarınıdamı düşünmüyorlar 2 kuruş eksik olunca zenginmi olacaklar acaba çok sinir oluyorum bu tür insanlara benimde çocuklarım var allah ömür verirse bir dediklerini iki etmiycem sırf böyle densizler biraz yol yordam öğrensinler diye baştan böyle yapıp sonra saygı hizmet beklemezlermi bide deliriyorum!
Canım kendimden örnek vererek anlatayım.7 senedir bir ilişkim var .Erkek arkadaşım 26 yaşında ve kendi işini yapıyor.Özel sektörde olduğu için maddi anlamda zorluk çekiyor ben de öğrenciyim seneye mezun olacağım.
Benim babam emekli ama işi var çok şükür hala çalışıyor,bağımız ve bahçemiz de var ayrıca.Durumumuz erkek arkadaşımınkine göre biraz daha iyi ama orta halli yine de.Erkek arkadaşım evin en küçüğü,bütün abileri evli,babası emekli onun da bahçesi var ayrıca.Bir abisi polis artık uzatmayın,bu işin adı koyalım diye sıkıştırıyor bizi.Beyaz eşyalarımızı da kendisi almayı teklif etti.Ne ben ne de erkek arkadaşım bunu istemedik.
Hiçbir yardım almadan ipinden,çöpüne kadar kendimiz yapmayı düşünüyoruz.Hele öyle altınmış,takıymış beklentim bile yok alsınlar diye,umurumda da değil açıkçası.Ben şu anda çeyiz alışverişi yapıyorum.İçimden keşke diyorum çalışsaydım da erkek arkadaşımın yükünü azaltsaydım,bazı beyaz eşyaları ben alsaydım.Ama hala geç değil,ona yardım etme şansım var.Ailemiz bize hiçbir şey yapmak zorunda değil.Eğer evlenmek için kendimize güvenimiz varsa,ev geçindirmeyi borç ödemeyi de göze almalıyız.Biz hala evlenemiyoruz,bu arada evlenince biz de kirada oturacağız.Borçsuz evlenmek bizim de hayalimiz ama bunun için bekliyoruz ya da daha az borçla evlenebilmek için.
O eşyalar senin ve eşin için neticede.Ben dünya kadar çeyiz yaptım mantığı çok yanlış.Bizim çeyimizle onların aldığı eşyalar bir mi Allah aşkına.Taş çatlasın 5 milyar gitsin çeyize.Geriye kalan tüm mobilya,beyaz eşya,halısı,perdesi,düğünü onların üstünde.Bunların lafını yaparsan onlar senden daha haklı çıkar.Üstelik de ailesi mobilyalarını almışlar.Başta yaparız demiş olabilirler ama bu işlerin içine girince olmadık masraflar çıkıyor,beklediğin fiyatın üstünde harcamalar yapılıyor.Demek ki ailesi de daha fazla açılmayı maddi olarak göze alamadı.
Bence kimsenin dolduruşuna gelme canım.Her şeyi emek vererek kendin yapmak öyle güzel ki.Ben şimdi çeyizlerimi alırken bile devletten aldığım öğrenim bursumla alıyorum.Annemlere yük kalmasın evleneceğim zaman diye uğraşıyorum.Ama emin ol benim ailem de onun ailesi de arkamızda.Sadece kendi ayaklarının üzerinde durmak ve evlenecek sorumluluğu kaldırmak kişilere kalıyor.
erkegin ailesinin durumu iyiyse zaten alır ama degilse mecburen ciftler oduyor evlendikten sonra yapacak birsey yok..yeterki nikahda takılan takıları istemesinler oyleleride var bide :26:
allah yardımcınız olsun canım valla o çeyiz dediğin 5 bin tl olmuyor işte.aldığın yemek takımıyla çatal bıçak zaten nerdeyse yarısı.ufak defek şeyler o kadar çok masraflı oluyorki.mutfak eşyasını bi gözden geçir.kız çeyizi herzaman için daha ağırdır.onların aldığı kaba eşya olduğu için göz önünde çokmuş gibi görünüyor.ailelerin muhakkak yardımı olacak yoksa kim olursa olsun inanmıyorum yarım kalır herşey.işte dereyi gören paçayı sıvayacak güzel kardeşim.senin kapını tıklıyorlarsa eğer senin düğün paralarına göz dikmeyecekler.neler görüyoruz aile bu ya aileye yani.bizde elimizden geleni yaptık fazlasıyla hemde daha naapiyimm
bu arada bende gocmenim,bizde de cogu seyi erkek tarafi yapar.
Ama eşim taraf karadenizli...
Hic orali olmadilar.
2 ogullarina da kurus yok ne dugunlerinde ne evlerinde ne bisey...
Taki sirasi geldimi ogullarinin kendi cabasi ile aldigi takiyi takiyorlar...misal 5 bilezik se
2 sini kaynana k peder 1ni varsa kayin
Diger ikisini eş takiyor geline
Butun karadeniz boyle diyemem,benimkiler boyleydi yalniz.
Dugune bizim taraf butun konu komsu geldi.
Doldurdular salonu,ama sonra ne mi oldu.
Salon parasini takilan paralardan odedigimiz gibi,kalanini da sayamadan el koydu gorumcem ve kaynim.neymis gelinlik ve damatlik almisiz...
Haram olsun...
Canım 10 milyar olsun bir çeyiz hadi,yine mobilya paraları,halısı,beyaz eşyası kadar edemez imkan yok.Ben mutfak eşyalarımı aldım büyük parçalar hariç,yatak odası için aldım filan yine 5 milyarı bile bulmadı.Geriye kalanlar da bir iki şey ve onları ekleyince de yine 10 milyara dayanmaz.Ama bir mobilya,beyaz eşya öyle mi.Bir halı artık iyi bir şey istiyorsan en düşüğü 400-600 civarı.Bizimkinin ıvırı zıvırı çok ama fiyat olarak evin geriye kalan eşyalarıyla kıyaslanamaz bile.Ailelerin yardımı olacak diyorsun,ama zaten olmuş ki.Yani hiçbir şey almasalar,ellerini ceplerine atmasalar neyse de.Üstelik ailesini hiç işin içine karıştırmadan evlenenler de var.Eşyanın eksik olması çok önemli değil.Zaten ne kadar tamamladım dersen de,yeni eksikler eve girince fark ediliyor.Bunu evlenen kuzenlerimden biliyorum.Eğer senin kapına geliyorlarsa ve sen de o kapıdan içeri alıyorsan sen de bir şeyleri göze almışsın demektir neticede.Maddi anlamda güveniniz yoksa neden evlenmeyi kabul ettiniz ki,ailelere güvenerek mi?O zaman yarın çocuk olunca,araba almak isteyince,ev almak isteyince sizin arabanızı evinizi,çocuğunuzun masraflarını da aileler karşılasın.
canım yani açık açık burada böyle şeyler söylenmez ama konu oldu diye yazacam bende.yaklaşık 20 bin tl çeyiz götürüyorum.bunun içinde fırın çamaşır mak.hariç.yatak odası aldık 3 bine.e banyo mutfak yatak odası zaten bize ait canım benim.geriye ne kalıyo salon grubu vede beyaz eşya.gelinlik düğün salonu zaten nişanlım halletti onun ailesinede bu söylediklerim kaldı sence çok aman aman bişeymi.önce allaha sonra aileme tabiki güvenecem.bu güvenide onlarda vermişti zaten.
O zaman şöyle düşün canım onlar da biz bu kadar masraf yaptık,sen şunu aldın ben bunu aldım olayına girseler ortada ne huzur kalır ne mutluluk.Hem senin ailenin imkanı varmış yapmış,onlar da kendi imkanları doğrultusunda yapmış.Zengin değiller ki geride olan çocuklarını da düşünüyorlar.Maddi anlamda iyi olsa durumları zaten beyaz eşyayı takmazlar
O zaman şöyle düşün canım onlar da biz bu kadar masraf yaptık,sen şunu aldın ben bunu aldım olayına girseler ortada ne huzur kalır ne mutluluk.Hem senin ailenin imkanı varmış yapmış,onlar da kendi imkanları doğrultusunda yapmış.Zengin değiller ki geride olan çocuklarını da düşünüyorlar.Maddi anlamda iyi olsa durumları zaten beyaz eşyayı takmazlar
haklısın ne diim
Canım sen mutluluğuna bak,beyaz eşya altın takı vs yeri doldurulur ama huzur ve mutluluk gitti mi alınan eşyanın da değeri olmaz.Allah ağzınızın tadını bozmasın
sizin gibi düşünen evlatların önünde saygıyla eğilip, sizi yetiştiren ailenin ellerinden yine saygıyla öpüyorum
durumları hiç yok değil fazla para harcamak istemiyolar.çünkü bizden sonra bi bekar daha var.eşyaları aldık onları ödeyecekler.ama beyaz eşyayı bize yıkacaklarını ima ediolar.kaç kerede söyledim borç kalmasın bize diye.ama bugün gene aynı imaa deli olacam
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?