konuya el atayım bende =)
anladığım kadarıyla belli başlı sorunlarınız;
-çalışmamanız. hem siz hem de eşinizin çalışmaması, kafanızı yoracak bir meşgalenin olmaması, ilişkideki sorunları gözünüzde büyütmeye sebep olur.
-eşinizin eleştirel yapısı. bu konuyu kendisi ile konuşun. bir ara benim eşim de bunu yapmıştı bana. kendisi zaten yapı olarak eleştirel bir insan. sevdiklerini çok eleştirir (evet bence de tuhaf bir durum

) fakat dozu artırmıştı. ne yapsam kusur buluyordu. normalde iyi yaptığım şeyleri de onun bu yapısı yüzünden kötü yapmaya ve daha dikkatli yapmaya dolayısıyla daha fazla hata yapmaya başladım... sonra baktım olmuyor bir ara sinirlerim bir gerildi, çok fena patladım

baya korktu ama anlaması için bunu yapmam şiddetli bir tepki vermem gerekiyordu. çünkü güzellikle söylüyordum anlamıyordu. velhasıl o patlamadan sonra anladı. eleştiri dozunu azalttı. bende kendimi psikolojik olarak güçlendirdim. o eleştirdiğinde savundum ve ağzının payını verdim

zamanla daha da azaldı bu durum. ha tamamen bitmedi. zaten onun karakterinde var bitmez ama en azından azaldı daha dikkatli. sizde benim yaptığım gibi yapın. bu konunun ne kadar insanı gerdiğini biliyorum. çünkü bende bu durumdan dolayı soğmuştum bir ara. insan kendisini hep yargılanıyor hissedince mutlu olamıyor. zamanla durumu kişisel almayıp eşinizin yapısının bu olduğunu fark ettiğinizde hem kabul edip büyütmezsiniz durumu hem de eşinizin tepkileri de değişir...
-ailenizle ilgili içerlediğiniz şeyleri paylaşın eşinizle. suçlamadan yaptıklarının sizde ne düşündürdüğünü ve ne hissettiğini anlattın. ben senin ailen için şöyle yaptım...vs tarzı konuşmalara girmeyin asla. bunun yerine onun dikkatini asıl anlatmak istediğiniz konuya çekin. ailenize daha saygılı olması bunun sizi üzdüğü ..vs gibi...
-eşinizle ilgili kendinize olumsuz telkinler vermeyi bırakın. ''onu sevmiyorum, öpmekten hoşlanmıyorum'' diye diye iyice böyle düşünür hale gelirsiniz. şu an bir süreçtesiniz. ilişkilerde iniş çıkışlar normaldir. bu süreçler gelip geçicidir, böyle düşünün. süreç değişir eşinizi yeniden tutkulu halde de seversiniz. ama kendinize hep olumluyu telkin edin. aklınıza eşinizle ilgili olumsuz şeyleri getirip bunları defalarca kendinize hatırlatmayın. bunun sonucu eşinizin tamamen olumsuz yanlarına odaklanmanızdır. oysa tüm insanlar iyi kötü nötr davranışlardan oluşur. sizde mükemmel değilsiniz ve eşinize sorsak onun da sizin açınızdan şikayetçi olduğu şeyler vardır. ama genel anlamıyla siz hepsinin toplamısınız. bu anlamda eşinizi sırf olumsuz davranışlara sahip birey olarak görüp karşı tarafa itmeyin... bunun yerine olumluya ve iyiye odaklanın ki zamanla daha da iyi olsun..
-birşeylerin eksik olması yada istediğiniz gibi olmaması ilişkinin tümünü yargılatmasın size. evet eşinizde eksik yönler var ama herkeste her ilişkide olan şeyler. bu bocalamaları aşmaya çalışın. ilişkinin tümünü yargılayıp bitirmeye değil... bu kadar emek verdiğiniz ilişkide zorluklar sizi yıldırmasın. daha iyisi için çabalayın ve düzeleceğine inanıp bunun için adım atın...
gece gece yatmadan çenem düştü baya yazdım

umarım konu sahibine biraz faydam dokunur. Allah huzurlu mutlu evlilik nasip etsin =)