canım akşam çaya gelicekler
hımmm ozaman patetsli rulo börek yap yumurta ve geleta ununa bula kızart .sigara böreğinin büyüğü oluyor ve iki kat yufkadan sarılıyor içine istersen patatesin yanına kaşar ve sucukta koyarsan daha süper olur..
yada pofuduk poğaça
Malzemeler
120 ml zeytinyagi (yarim bardaktan biraz fazla)
2 yemek kasigi tereyagi (yumusak)
600 gr un (aldigi kadar ama buna yakin oluyor)
1.5 yemek kasigi seker
2 tatli kasigi kuru maya
1.5 su bardagi sut
1 kah.fincan su
1 cay kasigi tuz
1 yumurta
1 yumurtanin sarisi
susam + corekotu
Yapilisi
Once su ve sut ilitilir. Icine maya ve seker eklenir, kabarmasi icin bir muddet beklenir. Un elenir, icine tuz eklenir. Karistirilir, ortasi havuz seklinde acilir. Yag, 1 yumurta ve yaglar (zeytinyagi ve tereyagi) bu havuza bosaltilir. Ustune de su sut karisimi dokulur. Yumusak bir hamur elde edilir. Mayalanmasi icin oda sicakliginda 45-60 dakika bekletilir. Kabaran hamurdan cevizden az buyuk parcalar kopartilir, icine istedigimiz ic malzemesi konulur ve kapatilir. Tepsiye araliklarla dizilir. Ustune yumurtanin sarisi surulur, corekotu, susam ya da benzeri tohumlar serpilir. 180 derecede 30-45 dakika ustu kizarana kadar pisirilir
mantar kurabiye
Malzemeler:
400 gr. nişasta mısır nişastası olacak
250 gr. margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
2 adet yumurta
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı pudra şekeri
Üzeri için: Kakao
Yapılışı:
Bir kapta tereyağı, yumurta ve şekeri karıştırılır. Nişasta, un ve kabartma tozu eklenerek, ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Ele yapışıyorsa biraz daha un eklenebilir. Yuvarlanıp tepsiye dizilir. Temiz ve kuru bir soda şişesinin ağzı önce kakaoya daha sonra kurabiyelerin ortasına batırılır. Önceden ısıtılmış 160 derecede beyaz kalacak şekilde pişirilir.
BROWNı
SOS MALZEMELERı
* 2 su bardağı süt
* 2 dolu kaşık pudra şekeri
* 2 dolu kaşık kakao
* 6-7 tane çikolata (Ben kutularda satılan ülker napoliten çikolata atıyorum ama siz herhangi bir çikolatada atabilirsiniz mesela kare bir çikolatanın yarısı olabilir)
KEK MALZEMELERı
* 3 tane yumurta (4 tanede olabilir ama ben 3 tane koyuyorum hatta yumurta olmadığı zaman evde 2 yumurta ile yaptığımda oldu)
* 2 su bardağı şeker
* 2 su bardağı un
* 3 kaşık kakao
* 1 su bardağı sıvı yağ
* 1 su bardağı süt
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* Yarım çay kaşığı karbonat(olmasada olur diye düşündüm ve koymadım bir kere ama eksikliği hissedildi. Benim tabirimle daha pof pof oluyor kek.)
YAPILIŞI
* Önce sos malzemeleri karıştırılıp pişirilir ve soğuması için bekletilir. O yüzden ya kek yapma işleminden epey önce hazırlamalısınız yada hemen derin dondurucuya koyup keki hazırlarken soğumasını çabuklaştırmalısınız
* Kekide önce yumurta ve şekeri çırpıp diğer malzemeleri eklemek koşuluyla hazırladıktan sonra büyük bir borcamı yağlayıp biraz un serperek kek malzememizi bu borcama aktaralım.
* 175 derecelik fırını pişirmeye ayarlayalım içinin pişip pişmediğini kontrol edip fırından çıkaralım
* Kare kare dilimledikten sonra üzerine soğuttuğumuz sosu eşit miktarda heryerine dökelim
NOT:
-Kek dilimlenerek sos dökülmesi her yerine daha güzel yayılmasını sağlıyor
-kek sıcak sos soğuk olacak
-işlem bitince kekinizin üzerini folyoyla yada streç filmle örterseniz sosu kurumaz ve dolapta koku almaz.
salata patates-havuç-kırmızı lahana
Malzemeler:
• 1 kilo patates,
• 1 kase robottan çekilmiş havuç (3,4 tane),
• 1 kase çekilmiş mor lahana,
• yarım demet maydanoz,
• 2 sap taze soğan,
• tuz, karabiber,
• zeytin yağı ve limon,
Hazırlanışı:
Öncelikle patatesleri haşlayıp henüz sıcakken püre yapın. ıçine tuzunu ve karabiberini atıp pürenin 3 te 1ini sterçfılm serilmiş kalıba bastırarak yerleştirin. Diğer taraftan robottan çekilmiş yada rendelenmiş havuçları 2 kaşık zeytin yağında soteleyin. Mor lahanayı robota koyup içine tuz, limon suyu ve 1 kaşık zeytin yağı koyup çekin. Maydanozları ve taze soğanı minik minik doğrayın. Kalan patates püresini 3 parçaya ayırıp birine mor lahanayı katıp iyice karıştırın. Bu karışımı sade patates püresinin üzerine döşeyin. Aynı işlemi havuç ve maydanoz soğan karışımı ile tekrarlayıp kalıba karışımları dikkatlice yerleştirin. Dolapta 1-2 saat beklettikten sonra servis tabağına ters çevirip limon sıkarak servis edin...Üzerini dekoratif havuçlarla ve halka soğanlarla süsleyin. Ayrıca salatanın katlarını yaparken, her birinin tuz miktarını kendi zevkinize göre ayarlayın. Salatanızı özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında ve 5 çaylarında sunabilirsiniz...