Sümüklüböceğin hikayesi

benden kaçmaz
biz de memnun olduk ...şimdi bir de saniye teyzemiz oldu desene

mutlu sabahlar böcekseverler...............

deniz hakkında apeydir yazmadım gibi..mutluluktan uyanmışken biraz yazmalı....
deniz büyüyor...her geçen gün büyüyor..inanılmaz bir şekilde olgunlukla zekasıyla ve elbette içinde tutamadığı kıpır kıpır enerjisiyle.çoğu zaman yetişemiyorum onun gücüne...tuş ediyor beni zilli!
büyüyor dedim ya....önümüzdeki yıl okul öncesi sınıfına başlama yaşı...bu konuda tereddütlerim var.sizlerin de düşüncelerini almak isterim..
denizle fazlasıyla ilgilendiğimi düşünüyorum...yaşamak için gerekli tüm ihtiyaçlarım dışında tüm vaktim onundu.denizden sonra ben çevremde gördüğüm anneler gibi olmadım olamadım.okuduklarım araştırdıklarım kendi kanaatim beni böyle davranmaya itti.kendimce strateji geliştirdim.
deniz benim emeğim...ben büyük bir sorumluluk üstlendim.öyle doğur at kenara kendi büyüsün okul zamanı gider ne kadar anlarsa onu yapar yapamadım...
okudum..okudum .hep okudum.onun için gelişimi için sağlığı ,çin onu hayata kazandırabilmem için neler yapmama konularında...çoğu şeye boş verdim.ev temizliği yakınların çevrenin komşuların eleştirileri....vs vs....kısa keseyim..yazmak istediğim çok şey var.
deniz le hayat başka bişey ...çocuk bakmak çok zor..kabul ediyorum...zorluğu göze alamak istemeyenler ya da sonradan yan çizip kolayına kaçmak isteyenler lütfen kalışmasınlar böyle bir sorumluluğa....çoğu zaman ağlayarak Allahımdan o NUN BÜYÜK SABRINDAN BANA GÖNDERMESİNİ İSTİYORUM.ÖZELLİKLE DENİZLE ÇATIŞTIĞIMIZ ...ÇATIŞTIĞIMIZ OLMADI DİDİŞTİĞİMİZ ZAMALARDA DİYEYİM...BİZİM TUHAU Bİ İLİŞKİMİZ VAR DENİZLE .BELKİ HER ANNENİN BÖYLEDİR.A....BÜYÜK YAZMIŞ.
ELİM DEĞMİŞ ACELEDEN

BU ne yaa.gidiverdi.pc ekranını yaklaştırdım ya yazabilmek için...neyse devam edeyim.her annenin çocuğuyla iletişimi farklı olmalı sanırım..konudan konuya atladığımı hissediyorum...tereddütlerimden bahsedecektim...denizin her zaman çok akıllı olduğunu vurguladım.bunda her zaman yediği çokça kuruyemişin etkisi olduğu kesin. beyin gelişimini olumlu yönde etkilediği...
içimde hep verme arzusu olduğundan uzun yıllardan sonra bir evlada kavuştuktan sonra bildiğim,bileceğim öğreneceğim herşeyi paylaştım onunla .paylaşmaya da devam edeceğim.sevev seve.dedim ya çok fazla ilgendim diye..bunu kendini övme olarak algılamayın lütfen..ben bir çocuğa nasıl davrandığımı ve bu davranış neticesinde sonucu aktarıyorum.bir çocuğa derken o benim yavrum....annesinin bir tanesi.ortaya genel olarak ta konuşuyorum.
denize bir verdiysem birden fazlasını aldım...çocuklar öğrenmeye çyle aç ki...deniz çok meraklı...çok soru soran bir çocuk..neredeyse hiç susmaz artık yeter artık bi sus annem derecesine getirir...kendime kitap okurken sbahları erken uyandığında beni kitap okurken bulduğunda bana da oku der.sesli okurum...eşek!parmağını emem emem dinler beni..haaaala....maalesef..
anlasın analamasın dinler beni.dün ,,,en ne yapıyordum hatırlayamadım şimdi o da kendine okuamya çalıştığı bir kitap sayfaı mı?yırtıp kopardığı bir karton kutu mu?ne ise.be a ba be i bi diye beni taklit ediyor heceleri sökmeye çalışıyor zilli.bu beni hem çok şaşırtıyor hem de müthiş mutlu ediyor...onun büyüdüğünü görmek insan olduğunu okumaya çalıştığını hece çözdüğünü görmek...ne büyük bir gurur.mest oluyorsunu<z.işte o zaman emeklerinizin karşılığını alıyorsunuz.kariılık kelimesi de hiç ama hiç olmadı.çünkü ben isteyerek severek verdim ona ilgimi zamanımı.nasıl desemmm.düşğnüyorum...onun kendi çabalamaları sonucunda birşeyleri başarması.....tamam...bu oldu...başarısı diyelim de ...çok uzun olmasın...yazmam yazmam.böyle geldi mi de nasıl da dolandırıyorum kelimeleri....

üstteki yazıyı bilerek gönderdim.klavye bana ayak uydurmamaya başladı.hızlı yazıyorum geç çıkıyor.ne olur ne olmaz deyip gönderdim.
deniz çok akıılı bir çocuk...aşırı meraklı..soru soran...nedenini olurunu olmazını dibini dipçiğini karıştıran bir kız...bazı zamanlar ay nerden sana o kadar çok hikaye okudum oluyoru.....sürekli carcar carcar carcar carcar başınızı didikleyen olduğunda ister istemez kapılabiliyorsunuz böyle düşüncelere.
deniz müthiş oyuncu...tiyatrosveer.
deniz resim konusunda çok yetenekli...öyle ki....olur a hadi artık kızım bugün ev temizleme zamanı dedğim zamanlarda yer silerken ne görüyorum..masanın altına yere bir kız çocuğu çizmş.kızım bu ne?
haticeyi çizdim anne..arkadaşını....
o zaman anlıyorsunuz yeni bir rsim tahtası alma zamanı geldiğini..silmeye de kıyamıyorum....bir üre kalıyor çizildiği yerde...
ve bugünler yeni bir resim tahtası alma zamanı geldiğinin garantili olduğu günler.en büyüğünden,,çift taraflısından..herkesi hayrete düşüren arkamdan konuştukları yüzde binbeşyüz ihtimalle,,,,denizin odasının duvarlarınında neredeyse duvarının renginin göremiyeceğiniz bir odası oldu..gemiler....haritalar...kız çocuğu resimleri..durun bi bakayım...

ev,çiç,çekler.kediler.ağzını kocaman açmışgülen bence sırıan bi güneş,,,deniz,okul..balıklar

heh heh....daha yeni yıl gecesi ne kadar geniş olmuşum eleştirisi aldım...onlar görmüyor ben omuz silkiyorum...belki bir mimar olacak belki ressam olacak gelişimini engellemiyorum diyorum...

sadede geleyim.az önce odasına bakınca nasıl güldü iki kere görmeliydiz...yavrum..

geçenlerde okulöncesi sınıfına giden bir çocuğun defterine baktım.bizim için çocuk oyuncağı...acaba diyorum gönderirsem çocuğunun bir yılını zayi etmiş olurmuyum?kapasitesi daha üstte.
bir tarafımda gitmeli sosyalleşmeli.yaşıtlarıyla birlikte olmalı..törenler etkinlikler şarkı dans üstleneceği tiyatro rolleri karakterleri.....gibi gibi....klavye çok yavaşladı.sanırım anlatabildim.

Deniz gibi bir çocuğu ben yollamazdım. Daha farklı nedenlerden dolayı (kötü davranışları da benimseyecek). Sosyalleşmek bir sene sonra da olur, Deniz zaten sosyal bir çocuk, kolay alışır. Yine düşün, en doğru kararı siz vereceksiniz. Gelişimi önde giden çocuklar arkadan gelenlerin içine düşünce çok sıkılıyorlar.

ben de bunu düşnüyorum sümeyyem....deniz sıkılmaktan öte sivrilir de üzerler onu diye endişeleniyorum...ayrıca.....evet...kötü davranışlar....kötü niyetler...farkında olunmayan kötü davranışlar,sözler...ben denize hep iyiyi öğretmeye çalıltım.onu korumaya çalıştım..ama ona hayatta kötü niyetlilerin de olabileceğini anlattım hep. nihayetinde o daha çocuk.temiz.tertemiz yürekli bir çocuk.tv de üzüntülü bir haber duyduğumda gördüğümde ağladığım zamanlarda daha çok küçükken kalkar kapardı tv yi...bakmayın öyle şeylere derdi.şimdilerde de anne bakma bu kanala bakma üzücü onlar diyor....
kızım hayatta kötü şeyler de var..kötü niyetliler de var...olmasını istemediğimiz....bunlara gözümüzü kulağımızı kapayamayız.(yangın,,hastalık görüntüleri,,,üzücüc olaylar,görüntüleri)
biz de kötülerle ya da kötü niyetlilerle karşılaştığımızda kendimizi nasıl koruyacağımızı öğrenmeliyiz böyle durumlarda.diyorum...

evet...kötü davranışları benimseyecek...ama kötüyü de öğrenecek...belki saçı çekilecek ,itilecekidüşürülecek.belki manevi acıtılacak...ama kendini koyumayı da öğrenecek...öğrenmeli...öğrenmek zorunda...kötülük hapishanesi yok Sümeyye...tık tüm kötülükleri orada kalsın..kötü niyetliler için var.maalesef çözüm de olamıyor bu sistem...
ben her türlü hazırlamaya çalışıyorum onu hayata....her türlü...yine de ...o çocuk....çok saf..çok temiz.
biliyorsun...kötülüğü bir sene sonra da öğrenecek belk,i birkaç sene sonra ..ya da hayatı boyunca mutlaka görecek...kaçış yok.kendini korusun...çok güçlü olsun...
dediğin gibi ....canım yaaa....sanki görmüşsün gibi tanımışsın....benimsemişsin denizi...dediğin gibi deniz sosyal bir çocuk..fakat her geçen gün artık ona yetemediğmin farkına varıyorum ...az az..artık evde neredeyse hiç iş yapmamamı istiyor hep onunla oynamamı istiyor.ben sorumluluklarım olduğunu ancak işlerimin bittiğinde onunla ilgelenebileceğimi söylüyorum.(ev toplama.yemek.temizlikiherşey hrşey...yapmak zorunda olduğuuz herşey....yaptıkları ona yetmemeye başlıyor...hemen bu devrede yeni birşeyler alıyorum ya da farklı şeylere yöneltiyorum.of sümeyyem....ne iyi geldin....burada yoksun ama buradasın...yorumun için sağolasın...üç can halinle....artık pek giremiyorsun sanırım...bebişler iyi mi?martta değil mi doğum şnşallah...doğum yapacağın hastanede ben de bir zamanlar yumurta takibi yaptırmıştımkimbilir????özelden yazarsın...ziyarete gelebilirim...sevgi ile....

Benim dediğim de çok farklı değil. Kötülükten koruyamayız, ancak korunma yollarını öğrete biliriz. Ancak insan karakteri çocukken oluşur ve sonrasında zor değişir. Demek istediğim bir sene de olsa göz önünde karakterinin gelişmesi azımsanacak bir şey değil. İhtiyaç varsa o başka. Bilmiyorum, kenardan ahkam kesmekle, işin içinde olmak başka şeyler. Gelecekte ben nasıl davranırım onu da tam bilmiyorum. Bazı şeyler yaşanmadan belli olmaz. Ancak şimdiki düşüncem böyle.

Biz iyiyiz çok şükür. Genelde telefondan girdiğim için yazmak zor geliyor, aksaklıklar oluyor. O yüzden çok yazamıyorum, ama hep takipteyim. Dilerim bebişler marta kadar dayanır. Sizinle tanışmayı çok isterdim. Sağlık olsun, mutlaka yazarım. İmkan bulursanız tanışmayı çok isterim. Düşüncesi bile güzel. Denizi öp yerime.

deniz büyüyor....deniz ölümü sorguluyor....yaklaşık bir yıl önce ölen koca teyzemiz hakkında sorular soruyor...
_anne? hatice teyze çişini oraya mı yapıyor?
_

mezarlıktan bahsediyor....anneler gününde ve bayramlarda kabir ziyaretlerimiz olur...deniz ezberlediği duasını da okumuştur teyzemize...

çeşit çeşit sorular.....çoğu zaman anne sen ölme diyor bana.....yemek soframızda bir babasının bir benim elimi tutar öper ellerimizi.....sizi çok seviyorum....iyi ki varsınızı der.teyzesi defalarca şahittir böyle anlara...
_e beeeen .peki ben? diye nazlı nazlı çıkışınca denize
_seni de çok seviyom teyzecim der...
duygulandırır ağlatır bizi...

bu gün de durup dururken ben ölünce ayağa kalkıcam görürsün(.mezarden bahsediyor)ayakta durucam...kendince ölüme baş kaldırıyor.hani ben güçlüyüm ayağa kalkarım edasıyla......

deniz ara ara söyler....anne sen ölme ...sen ölme annecim der...ben de ona....kızım....hayatta bazı şeyler bizim elimizde değildir...herkes bir gün ölecek...ama ne zaman bilmiyoruz...sürpriz!....
ben seninle uzuuun zaman geçirmek istiyorum...senin büyüdüğünü büyük büyüüüük okullara gittiğini diplomanı aldığını görmek istiyorum..kimbilir belki evlendiğini senin de bir çocuğun olduğunu görürüm...ha ne dersin?kıkırdıyor.
bak ,eğer sağlığımıza dikkat edersek,faydalı şeyler yersek hasta olmazsak Allah ta bize izin verirse seninle uzuuuun yılar birlikte olabiliriz....haydi kahvaltıya devam,derim.

deniz şimdiki aklıyla çocuğunun olması için önce evlenilmesi gerektiğini biliyor.ancak çocukların bir bahçeden bahçeli bir evden alınacağını zannediyor.ona gerçeği hikayelerle tatlı tatlı söylemeye başladığımızda onun kafasında onun anlayabileceği şekliyle......şöyle anladım...bir gün markete gidiyoruz.genç bir çift..ebeveynlerin birinin kucağında yaklaşık bir yaşlarında çocukları...1 yaştan daha küçük olmalı...kucaklarında taşıdıklarına göre...bu anlattığım bir kaç ay öncesi...deniz onları gösterip bana
_anne bak bahçeden almışlar dedi....önce anlamadım...bahçeli evden deyince........

deniz büyüyor....deniz sorguluyor...ölümü biliyor...anne neden insanlar ölüyor dedi geçenlerde....e kızım yenilerine yer açmak için dedim....insanlar doğuyorlar büyüyorlar çok yaşlanınca da diğerlerine yer bırakıyorlar...yoksa herkes nereye sığacaktı?doğru ,dedi.çocuk aklıyla ...onayladı beni...

deniz büyüyor...deniz sorguluyor..deniz bir gün doğumu da sorgulayacak...nasıl doğdum???
sıra ona da gelecek....

yıllarca beklediğim ilk soru başka şekilde geldi daha 2 buçuk 3 yaşlarında.....direkt sorduğu soru şuydu bana.
_anne beni nereden aldınız???

şok ediciydi...sanki yazdım hissediyorum....belki buraya değil de evlat edineneler topiğine olabilir....ya da yazdım zannediyorum.

İSMİHAN.....sormuştun.... gerçeği anlatma konusunu sormuştun.....yazacağım demiştim....inşallah bir kaç satırla tekrar edeyim kısaca....

bir gün pc başında deniz.....
anne...beni nereden aldınız?

kızım nereden çıktı bu şimdi??
_(ellerini iki yana açmış bilmiş bilmiş )anlat bana da bi öğreniyiiim....

pc başındaydı ya...geldiği günden beridir çekilen videolarını izliyordu.bebekliğim yok ta ondan. dedi.dedim ya hep deniz çok zekiii bir çocuk diye..
gayet olduğum gibi,,,,seni bahçesi olan güzel bir evden aldık anneciiim dedim...güzel kızların bulundğu bir evden....
sana kırmızı bir elbise giydirmişlerdi....başında şapkası....takım....bacakların çıplaktı...yaz günü....öptüm bacaklarını ilk....bize gülümsedin...babana açtın ellerini ilk...gülerek...bense karşı koltuktan sizi izledim...babana al beni der gibi kollarını uzattın annecim...

nasıllll hoşuna gitti....babası dedndi mi akan sular durur...babacı dır çok...daha dili yeni yeni sökmeye başladığında....babası onu babacım diye severdi ya....yine öyle...o da babacımmmm demek isterdi de.babimmmmmmmmm derdi babasına....ne mutlu olurduk..hala evde sesleniriz onun deyimiyle.babimmmmmmmmm...
huyum kurusun...atlyorum yine daldan dala..ne diyordum.

ilk şoku böyle atlattık....sorular geldi yine ara ara... kısa kısa...yapboz gibi tamamlıyordu sanırım kafasında....sonra unuttu derken...büyük insan gibi ...anlat bakıyiiim bana diye herşeyi anlatmamaı istedi...
artık bu defa daha detaylı bilgilendirici şekilde anlattım...(İSMİHAN....yazarken anımsıyorum...yazdım ben bunları daha önce)

annecim....hani sana hep derim ya...hayatta her istediğimiz şey olmayabilir...olmasını istediğimiz şeylerin bazısı olur bazısı olmaz....olduğu zaman seviniriz mutlu oluruz.mutlu mutlu yaşarız. istediğimiz şey olmadığı zamanlarda da elimizden geleni yaparız.ama sonrasında çok üzülmemeliyiz.

biz babanla birbirimizi sevdik.evlendik.birbirimize değer verdik.okullarımı bitirip(okul kısmında bizlerin eksikleri olabilir...ona okumanın fikrine yerlemesi açısından böyle söyledim.)birbirimizi tanıdık.baban baban bana artık biz seninle aynı evde yaşayalım dedi.biz de evlendik...sonra...bir kızımız olsun istedik....çok istedik...ama bir türlü olmadı...biz çok üzülüyorduk...
sonra,birisi bize dedi ki niye bu kadar üzülüyorsunuz...çook güzel bir kız sizi bekliyor dedi.meğer sen bizi o bahçeli evde bekliyormuşsun....biz sana anne baba olmaya geldik.sen de babanı görünce hemen ona gülümsedin al ben der gibi kollarını açtın.artık o andan sonra sen bizim kızımız oldun.biz de senin annen baban....o günden sonra seninle aile olduk.anne babab çocuk...çekirdek aile..
nasıl bir olgunlukla dinliyor....hoşuna da gidiyor.gururu okşanıyor...hiç üzülme yok...sonraları biraz biraz detay istedi...ama ara sıra..aklına geldikçe...şimdi hiçbirşey olmaış gibi....diğer aileler gibiyiz ilişkimizde...

yine yazarım..............sevgi ile.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…