tek çocuk bencillikmi

Kardeş tabiki önemli ama tabiki bakabilecekseniz yapın. Benim iki çocuğum var oğlum bir daha kardeş istiyorum bizim bebeğimiz çok güzel çok seviyorum diyor. Kardeş sevgisi de başka. Hicbir arkadaşım kardeşlerimin yerini tutamaz.
İki çocuk çok zor da olsa bambaşka güzel ya biz pikniğe gidiyoruz dort kisi çocuklar daha çok küçük olsa da çok seviyoruz eşimle ailecek bi şeyler yapmayı. Bu en küçük örnek olabilir ama biz de oğlum da kardeşi olduğundan beri çok mutlu. Rabbime şükürler olsun hic kıskançlığı olmadı.

Sinir 38 yastir. Bunu bana bizzat jinekolog soyledi

Kardeşim olmasaydı, eksik olurdum diyerek konuya gireyim.

Bu konuyu ben de çok düşünüyorum; kalabalık aileleri çok severim, imrenirim. Oğlum doğmadan önce, "En az 3 çocuk yaparım, hep beraber kudururuz, evde kızlar-oğlanlar çetesi kurarız ahahaha" derdim.
Nitekim 9 yaşına kadar tek çocuk olarak büyüdüm, annemler ikinciyi düşünmüyorlarmış. Ama kardeş konusunu takıntı gibi "Niye kardeşim yok?" diye ısrarla sorup "Benim de kardeşim olsun." diye mızıldadıkça, annemler ikinci çocuk fikrini sorgulamışlar. Ve kardeşim oldu 9 yaş farkla, iyi ki de oldu. Onsuz bir hayat düşünemiyorum. Oğlumun teyzesi var, benim kız kardeşim, annemin sağ kolu, kızlar çetesi...

İlave edeyim: Eşim tek çocuk.

Lafı nereye getireceğim toparlamaya çalışıyorum kafamda, düzgün anlatmak için;
Oğlum olduktan sonra çok zor bir alışma süreci yaşadım, hatta çoğu kez şunu söylemişimdir "Annelik bana göre değilmiş" ve benim kalabalık aile hayallerim kendiliğinden çöktü. Yani değil 3. çocuk, 2.yi bile düşünemiyorum şu an. Gerçi oğlan henüz küçük, yeni 1 yaşını doldurdu ama hamilelik artı bu bir sene, benden sanki 10 seneyi aldı götürdü. Çocuk, emek isteyen bir şey biliyorsunuz; herkes doğurur, herkes büyütür de nasıl büyütür, burada başlıyor işte mesele. Kimi çocuğu çocuğa emanet eder, karnı ne kadar tok, üşür mü terler mi sallamaz, gece bebek açlıktan ağlar soğuk mamayı dayar geçer, bilmem kaç haftada bir yıkar, çişli bezle gün bitirir, sevgi-ilgi yetersiz, tv 7-24 açık çocuk önünde, okula gönderir öğretmeni çocuğun anasını babasını yılda bir kez anca görür, Allah'a emanet öyle saldım çayıra mevlam kayıra büyütür gider. Öyleleri patır patır doğuruyor işte bir de üzerine "Aaa bi daha yap kız ne zorluğu var?" diyor.

Benim için zor... Sürekli takipte kalmak, sigarayı anıra anıra bıraktığım koca 2 sene, ilgilenmek, uykusu-yemesi düzenli olsun diye kendini paralamak, bir gün kakasını yapamasa onla beraber kabız olmak, bir şey yemek istemediği gün senin de bir şey yemek istememen vs vs... Psikolojik olarak acayip bir süreç. Hele doğum ve sonrası vücudumun o sancılı ve berbat dönemleri ile birleşince... Uykusuzluk, yıkanmaya bile vaktinin olmadığı zamanlar, kahve içmek için bir an oturduğunda tekrar başlayan ağlama sesi... Bir kez daha yapabilir miyim?? Kim için?? Oğlum için, o yalnız kalmasın diye...

Bencillik olarak yorumlamıyorum bunu, aslında bu ikinci çocuğu düşünmeyen vicdanlı ve ilgili bir anne için büyük fedakarlık, cesaret ve psikolojik kumar. İkinci çocuk için doğru ailede bir hayat-varlık şansı, ilk çocuk için ömürlük yoldaş, gelecek nesil için dayı,teyze,amca, hala... Aile demek...

Oğlumun bizden ve ömürde yarıyı geçmiş dede ve ninelerinden başka, sadece bir tane teyzesi var şu hayatta.
Dayısı yok, ikinci bir teyzesi yok, amcası yok, halası yok...
Ailem tek çocukta ısrar etseydi, teyzesi de olmayacaktı.
Onu tek çocuk bırakmalı mıyım şimdi?
Ben kardeşimsiz eksik olurmuşum derken hem de?

Ancak ben bu psikolojik kumardan layığıyla çıkabilir miyim ikinci kez, işte bu kısmı netleştirmek mesele.

Yahu 4 yaşındaki kızn bebek sevgisine ne bakıyorsunuz? Şu kk da son birkaç günde açılan konulara bir bakın; ''kızım, bebeğimin üzerine atladı kalçası çatladı, kızım kardeşini kıskanıyor akıl sağlığımı yitirmek üzereyim'' 2 çocuklu tanıdığım tüm anneler evlatlarının bebekliklerini binbir zorluk ve kıskançlık lakırdılarıyla geçiriyorlar.

Akşama kadar evde bakıcı ya da sizle oturacaksa ve enerjisini atmak için tek alternqtifiniz parklarsa ikinci çocuk ızdırap bence. Bahçeli eviniz vardır, düşe kalka büyürler çimenlerde falan o ayrı. Dört duvar arasında bakıcıyla, kreşte va annesiz babasız bırakıp bebeklere erkenden büyüme sorumluluğu vermek hem onun için ızdırap hem de anne için.

Son düzenleme:
Bence evladinizin bir kardesi olmali. Iyi ama kotu bunu biz bilemeyiz sonucta. Hic degilse tek bir gun bile olsa ona destek olacak bir omuz olur. kendiniz birkac yil zorluk cekeceksiniz diye onu bundan mahrum etmeyin derim. tabi takdir sizin ve esinizin

Bencillik degil bence sonucta kolay degil bu zamanda cocuk yetistirmek. Yani hayat sartlari diyelim. Ama sahsen ben tek cocuk degilim ve iyiki kardeslerim var diyorum .. oyle bi bagliyimki onlara kucuk anneleri gibiyim. Onlar olmasaydi mutsuz olabilirdim sanirim ... hatta dahada fazla kardesim olsun isterdim .. yani sizin boyle dusunmeniz bencillik oldugunu dusunmuyorum ama kiziniz kendini yanliz hissedebilir ilerde

İyi ki kardeşim var. Biz anlaşıyoruz birbirimize her konuda destek oluruz. Herkes gitse o var yanımda. Eşiminde kardeşi var ama ailesini hem maddi hem manevi olarak bitirdi. Böyle vicdansız birisini görmedim hayatımda. Ama evlat ne yaparsa yapsın elden bir şey gelmiyor. Tercih sizin her şey beklediğiniz gibi olmayabilir.

3 kardeşiz. Çok zor zamanlar geçirdik. Ve hep birbirimize destek olduk. Güç verdik. Onlar iyiki var. Annem, tek başına büyüttü bizi. Varlık içinde büyümedik. Yokluk gördüğümüz zamanlar da çok oldu. Ama biz birbirimize tutunduk. Şimdi düşünüyorum da, en büyük çocuk benim. Kardeşlerim olmasaydı da benim hayat şartlarım daha iyi olsaydı gibi bi düşüncem hiç bir zaman olmadı. birbirimizin en yakın arkadaşı olduk. Aynı şeyleri yaşadığımız için birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Rabbim yokluklarını göstermesin. Benim de iki evladım var. Rabbim nasib ederse, bir tane daha kardeşleri olsun istiyorum..

Bir de su acidan dusunmek lazim. Ileride torunlariniz oldugunda eminim onlar da bir teyzeleri ya da dayilari olsun, kuzenleriyle bag kursun ister

İnsan rahata alışınca çok zor geliyor değil mi? Sil baştan her şey Eskiler nasıl peşpeşe yapıp bir de büyütmüşler anlayamıyorum.

O yüzden oğlum 2 yaşına gelince hamile kalmayı düşünüyorum. Şu an hem çocuk hem iş ne kadar zorlandığımı bir ben bilirim. Ama oğlumu tek başına bırakmak da istemiyorum. O nedenle fazla rahata alışmadan dalacağım kardeş mevzusuna. O da büyüyüp çıksın aradan..

Bence siz hiç istemiyorsunuz. Eğer maddi olarak zor durumdaysanız çalışmanız gerekiyorsa ve yapmazsanız daha mutlu olacaksanız yapmayın.. Çocuğunuz isteyebilir ama sizin ne istediğiniz de önemli. Sağlam psikolojiye sahip bir anne istediği çok açık..

Ben 8 yaşında tek çocuk annesi olarak kendi fikrimi söyleyeyim. Bence kesinlikle ikinci kardeş olmalı ve yaşları yakın olmalı. Çocuğunuz 4 yaşındaysa tam zamanı, daha da fazla geciktirmemelisiniz.

Oğlum 4 yaşlarındayken bana devamlı söylüyordueşimin akrabaları, hatalı buluyordum. Eşim çok istiyordu karşı çıkıyordum. Oğlumu büyüttüm, İngilizce öğretmeniyim, biraz mesleğimi yaptım, formasyon filan aldım. Ben mutlu olmalıyım ki, çocuğumu mutlu edeyim diye inanıyordum. Maddi sıkıntımız vardı, bir ev ve iki araba aldık bu süreçte çok şükür. Oğlum 6 yaşına gelince çocuk istedim ve olmadı.Oğlum evliliğinin 3. Ayında hamile kaldığım için şaşırdım tabi. Şimdi işi bıraktım, 2,5 yıldır çocuk için uğraşıyorum.

Ev ve araba iki çocuktan sonra da olabilirdi. Ne ev, ne de araba bir çocuk etmiyor ne yazık ki.

Çok önemli biriktirelim dediğim parayı tüp bebek merkezlerinde harcıyorum çatırÇünkü çok yüklü meblağlar ve hep peşin isteniyor.

En büyük sebebim de oğlumun bir kardeşi olması.

Çocuk 4-5 yaşlarındayken pek anlaşılmıyor ama 7 yaşına geldiğinde bakıyorsun ki yalnız büyüyen bir çocuk. Çocukluğundan çok şey eksik kalıyor. Oyunu eksik kalıyor, gülüşmeleri eksik kalıyor, kardeş kıskançlığı, rekabeti, bağlılığı gibi ona çok şey katacak duygulardan eksik kalıyor.

Bazı çocuk yaramaz kardeşi, benimkiisi çok arıyor. Yanında hiç bahsetmediğim halde. Tüp bebek tedaVilerimi hiç bilmiyor. Olmaldığında üzülmesini istemiyorum. Ama etrafımız hala, dayı, amca çocuklarıyla çevrili. Onlarda gördüğü için kendinde olmayan eğlencenin onlarda olduğunu görüyor. Ve bir kardeş çok istiyor.

Devamlı onlara gitmeyi planlıyor, her kapı çaldığında onların gelmesini istiyor. Sırf çocuk gelsin diye hep misafir ağırlamam gerekiyor, gelenlere kalın diye ısrar ediyor. Komşu çocuğu çağırıyoruz.

Bir oda Dolusu oyuncak koy, kendi başına maksimum iki saatten fazla oynayamaz ama iki araba, iki yastık ve bir çocuk koy, akşama kadar oynar, kavga eder, yine oynar. Ve oyun çocuk için en önemli iş. Bundan mahrum etmemeli çocuğu.

Ben de, eşim de oturup oynuyorum çocukla. Benim genelde her işim zaten oyuna çevirmekle, eğlenceli banyo, film zamanı filanla geçiyor. Çocukla çocuk olurum ama bir yerden sonra çocuğa yetmiyprsunuz.

Onlar kendi dünyalarında çizgi film karakterlerinin oturup ciddi ciddi analizini yapabildikleri için çocuk. Bir yetişkin olarak aynı gündemi paylaşmıyorsunuz.

Geçen komşunun kızı geldi, 4 yaşında çok eğlenerek oynadım ben de kızla. Fark ettim ki oğlum o yaşlardayken, onunla da çok rahat oynuyorduk. Akşam 10 da okuldan geldiğim halde, sabah 6 da kalkıp, oğlumla faaliyet yapıyordum. Daha basitler o zaman. Çok daha kolay eğleniyorlar. Her sene size olan bağlılıkları azalıyor ve bir yandan da sosyalleşme ihtiyaçları artıyor.

Hafta sonu gezmesine gitsek, devamlı çocuk arıyor, ben arkadaşlarıma gitsem, devamlı çocuk arıyor. Sıkılıyor.bir haftalığına tatil köyüne gitsek hemen kim gelecek bizimle diye soruyor. Halbuki iki çocuklu bir aile kendi iç dinamiğini kurar, devamlı başka çocuklu aile ihtiyacını hissetmez. Görğmcemin çocukları filan birbirlerini yerler ama kardeşine bir şey olsa hemen teselli ederler.

Geçen hafta oğlum sünnet oldu. Biz hastanedeyken onlar gelince havalara uçtu. Onlarla sohbet ede ede sünnet oldu. Sonra da her gün ziyaretine gelsinler diye bekledi. Sünnet masasında yaptıkları ben-10 uzaylılarını oynatmaktı.

Kaç yıldır çocuğunu devamlı inceleyen, iyi bir aile ortamı kurmaya önem veren ve çocuk psikolojisiyle ilgilen biri olarak ben Kardeşin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Büyüyünce isterlerse görüşmesinler ama küçükken oynasınlar doya doya.

Ayrıca yetişkinlikte yaşanan kardeş kavgalarının çoğunun anne babanın süreci iyi yönetememesine bağlıyorum ben. Kendi ailemde bile ben sorunları büyütsem, yaşanacak bir sürü sorun ve derin bir kız erkek ayrımı var. Anne baba, kardeş olsunlar da varsın destekleri olmasın diyorum, çok sorun etmiyorum. Ki 3 kardeşiz, annem hasta. Annenin hiç istemediği, aldırmaya çalıştığı Bekar kardeşim yıllardır onunla yaşıyor, sağlık sorunlarıyla devamlı üçümüz de ilgileniyoruz, bir iş olduğunda birbirimize destek olmaya çalışıyoruz. Kendi anne babamızı çekiştiriyoruz, birinin sorunu olduğunda aracılık yapıyoruz. Bunlar çok önemli şeyler bence.

Ve tüp bebekte de art arda iki tane yapmayı düşünüyorum Allah nasip ederse. Doktorum zaten bir çocuğum olduğu için bu süreçleri neden tekrar tekrar yaşamak istediğimi sordu.

Ben bir tek çocuk büyüttüm, ikinci bir tek çocuk istemiyorum dedim.

Kardeşi olmadığında, çocukla annenin hayatı birbirine girişik oluyor. oyun da onunla, iş de, ihtiyaç da. Halbuki biz küçükken roynar oynar, acıkınca gelirdik annemin yanına. Annemin işi gücü, misafiriyle alakamız olmazdı. Yetişkin de olması gerektiği yerde, çocuk da.

Maddi olarak birini büyüten imkan ikinci çocuğu da büyütür. Daha fazlası için daha fazla imkan ve sabır gerekir anca.

Ben yıllarca çocuk istememeyi, sonra çocuk için tedavi süreçlerini yaşadım ve 8 yıldır özenle büyütmeye çalışıyorum oğlumu. Zaman içinde evrildi düşüncelerim. Oğlum sizinkinin yaşındayken, Bundan çok daha farklı bir yorum yapardım. şu anda çok daha farklı düşünüyorum.

O zamanlar aynı sizin gibi bu konuyu araştırırken, geçmişte açılmış konularda okumuştum:" Şimdi 30 yaşındayım ve pişmanım, 8 yaşında çocuğum siz babamla berabersiniz ama ben yalnızım diye şikayet ediyor kızım" diyordu. 25 yaşındaydım ve çok uzak bulmuştum tabi ki bu yorumu kendime ama aynısını yaşıyorum şimdi :)

Benim de tek çocuk için açtığım bir konu vardı daha önce. İş Ek çok arkadaş orada da fikirlerini yazmıştı. Onu da inceleyebilirsin.

Kendiniz hazir degilseniz, istemiyorsaniz tabi ki yapmayin. Bencillik olmasin diye bir bebegi istemeye istemeye dunyaya getirmeyin.

Sizi eski konulardan taniyorum. Kiziniz oynamak istiyor oynamiyorsunuz. Zor bir cocuk degil demistiniz. Ama buna ragmen ilgilenmek istemediginizi belirtmistiniz.

Bir krese verin dedik.
Durumum yok dediniz.
Nerde yasiyorsunuz belediyenin imkani yok mu dusuk ucretli havuzlar vs dedik. Ona da durumum yok dediniz.
(Konuyu ramazanda acmistiniz)
Simdi su 3 5 ayda piyango falan cikmadiysa zaten bence bir sey dememize gerek yok. Ne maddi ne manevi yetemediginiz bir cocuk varken ikincisi bence sadece iki cocugun da hakkina girmek.

Cocuk ilgisiz sevgisiz olmaz.
Bencillik olmasin diye cocuk yapacaksiniz kizinizin kardesi olacak. Peki o ikinci cocuga yazik olmayacak mi?

Reactions: 000
bencillik değil ama şu da var bir kardeş dünyada insanı yanlız bırakmaz hele kız kardeşi olursa doğal arkadası olur. maddi manevi olarak durumunuz elveriyorsa neden olmasın

offffffffffff bende bu ikilemdeyim 2. çocuğu istiyorum ama 1. yi bile çok titizlikle büyütüyorum yanlış bir şey yedirseler kriz geçirecek gibi sinirleniyorum tv izlese üzülüyorum. biraz rahat olup rahat yetiştirmek lazım. sosyal hayat zaten pek yoktu şimdi o da bitti sayılır..

Benim de bir kardesim var aramızda 6 yas var. Ve 6 yas bile cok sorun yaratiyor. Aramizda daglar kadar düşünce farki var. Anlasamamiza ragmen iyi ki kardesim var diyorum cunku ilerde bu yas farkinin kapanacagini biliyorum. Konu yok tek cocuk sosyal asosyal bilmem ne degil bence. Insanin en buyuk dostu ailesidir. Bazen buyuk çatışmalara girersin bazen nefret edersin ama eninde sonunda asla arkani donmeyecegin insandir kardes. Ilerki hayatinda yalniz kalmamasi icin bi cocuk daha yapabilirsiniz. Ama yapmasaniz bile bencillik degil bu. Benim tanidigim butun tek cocuklar cok mutlular iyiki kardesim yok diyorlar mesela.. artik maddi imkanlar hayat sartlari 2 cocuk icin bile cok az ne yazik ki..

Bence sırf ilk çocuk kardeş istiyor yapalım demek anneye çok büyük haksızlık olur

Gerçekten kendin istemiyorsan yapma ,4 yaşında bir düzen kurmussun iyi kötü sonra sil baştan yaşayacaksın herşeyi bu konuda sadece kendini dinle derim

O kadar guzel anlatmissinki..yasin gec degil kesinlikle.. oglunla arasi belki birsz olacak sma zamanla kapanacak insaAllah.. ben ilk 30 yasinda anne oldum buarada :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…