Henüz tek çocukta kaldım tamamdır demedim ama 3 kişilik dünyamızda takılıyoruz tabir-i caizse.
34 yaşındayız oğlum 3 yaşında ; bende tek çocuk büyütmüş annelerden durumun olumlu-olumsuz yönlerini yaşadıkları tecrübeler doğrultusunda dinlemek isterim.
Sanırım oğlumu bu dünyada '' kardeş '' duygusundan mahrum bırakmamaktan yana gönlüm ama herşey gönülden geçen gibi de olmuyor pek tabii.
Bakalım , dikkatle takip edeyim yazılanları
bir oğlum var Allah cümlemizinkiyle beraber bağışlasın.2006 aralık doğumlu.Ben 76 lıyım yani 36 yeni bitti:))yaşımdan ürküyorum.çalışınca bebek bakmak daha zor .oğlumla çok sıkıntı çektik bakıcı ve kreşlerden.aynı şeyleri yaşama fikri kabus gibi geliyor.eşim çok istiyor o konuyu açtıkca tüylerim diken diken oluyor.merhabalar,
ben tek çocukta kalıp, sonrasında bunun pişmanlığını yaşayan varmı merak ediyorum...
keşke kardeşi olsaydı ,keşke çocuğum yanlız kalmasaydı diye düşünen...
hayat,işti güçtü derken bazen çokmu bencil düşünüyoruz diyorum tek çocuk konusunda sanki ona yapılan haksızlık gibi geliyor...
sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda?
sanırım hala düşünüyorsun bebek.inşallah Allah sağlıklı bir bebek nasip eder.Ben 41 yaşındayım. Kızıma 8 aylık evliyken hem de hiç yumurtlama hesaplamaları yapmadan hiç beklemeden hamile kaldım. Eşim askerdeydi ve hamileleiğimi tek başıma geçirdim. 29 yaşında anne oldum Sonra eşim askerden geldi, bu arada özel okulda çalışıyorduk, ordan ayrılıp başka bir yere geçtik. Maddi sıkıntılarımız çok oldu. Hem çalışma hayatı hem de bebeğin masrafları ağır geldi. Hatta bu maddi sıkıntılar bir çok kavgamızın da kaynağı oldu. Herneyse biz de 2. çocuk olayını kafamızda bitirdik bir taneye bile zor bakıyoruz diye bir müddet sonra hayatımız düzene girdi, ama biz de artık rahata alıştık yine çocuğa olumlu bakmadık. Takii ben 39 yaşıma çeyrek kala bebek kokuları duymaya başlayıncaya kadar, eşim de Allahtan istedi o güne kadar kardeşe hayır diyen kızımda istemeye başladı. Ama o da ne hamile kalmak ne mümkün, 6-7 ay denedikten sonra 40 yaşıma 3 ay kala hamile kaldım. Hem de şakır şakır bir adet gördüğüm halde çok sevindik. Önce geç döllenme dediler sonra bebeğin kalbi atmıyor dediler 9 haftalıktı aldılar. İşte o zaman hayatımın en büyük pişmanlığını yaşadım, çünkü bebek sahibi olmak öyle kolay değildi hele taşımak daha da zordu. Hele de 40 yaşındaysan bu hergeçen gün imkansızlaşıyordu. Şimdi 41 yaşındayım hala istiyorum, eşim ve kızımın hiç umudu kalmamasına rağmen belki diyorum 40 yaşından sonra denemem dedim ama şimdi 42 ye kadar kendime şans veriyorum. Öbür yandan kendimi hiç affetmiyorum Bu dünyada kızıma kardeşten daha değerli ne bırakabilirim. Hiç bişi sanki katlar hamamlar kurduk, azıcık yeseydik, kardeşi olsaydı. Ümidim olsa da birazcık bir yanım sen treni kaçırdın diyor lütfen arkadaşlar tren kaçmadan henüz gençken 2.yi hatta 3.cüyü yapın. Başkaları söylerken bana banel gelirdi, modern ailelerin tek çocuğu var derdim. Yok öyle birşey çocuk hayat çocuk gençlik çocuk yaşam sevinci kendi bencilliğim belki de biraz da hani derler ya ikisine de aynı koşulları sağlamak istiyorum şimdi düşünüyorum kızım büyüyünce acaba anne iyi ki kardeşim olmadı bana 2 bot aldınız mı diyecek yoksa anne benim tek botum olsaydı ama kardeşim olsaydı mı diyecek zaten de diyor şu anda 12 yaşında bana bir kardeş yapamadınız artık torunlarınızı büyütürsünüz diyor :) dalgasını geçiyor İşte böyle benden ders çıkarın...:2:
çok katılıyorum canım ben de yukarda buna benzer şeyler kastetmiştim.merhaba,
içtenlikle cevap verdiğin için çok teşekkürler...
işte tamda bu nedenlerle insanın kafası allak bullak oluyorya zaten
imkanları iyi olsun düşüncesi ama neye göre iyi kime göre iyi.
bizde kendi halimizde özel sektörde çalışan neticede maaşlı insanlarız.
zaten verebileceğmiz şeyler malesef sınırlı olmakta.
bende isterim çocuğum senelik 20-30 milyarlık özel okullarda okusun ama insanın gücü bi yere kadar yetiyor.
ben madem çocuğuma ultra luks bir hayat sunamayacaksam onu neden yanlızlığa mahkum etmek istiyeyim diyorum.
en güzel şekilde yetiştirdikten sonta devlettede başarılı olur,5 ayakkabı yerine 2 ayakkabıylada mutlu olur,biz ailesi olarak ona elindekilerle yetinmeyi öğretebildikten sonra...yeterki bu bilinçle yetişsin.
benim aklımda bu aralar ikinci çocukla meşgul
o yüzden bu pişmanlığı yaşayan varmı varsa durumu nedir bilmek istedim.
teşekkürlerler arkadaşım...umarım rabbim size en kısa zamanda sağlıklı ve hayırlı bir evlat,kızınada bir kardeş nasip eder.
bir oğlum var Allah cümlemizinkiyle beraber bağışlasın.2006 aralık doğumlu.Ben 76 lıyım yani 36 yeni bitti:))yaşımdan ürküyorum.çalışınca bebek bakmak daha zor .oğlumla çok sıkıntı çektik bakıcı ve kreşlerden.aynı şeyleri yaşama fikri kabus gibi geliyor.eşim çok istiyor o konuyu açtıkca tüylerim diken diken oluyor.
ancak ben de kendi içimde düşünüp tartınca oğlumun kardeşi olması gerektiğini düşünüyorum.bu duyguyu tatsın istiyorum.oğlum bu sene ilkokul 1 e başladı.kreşteyken de şimdi de kardeşlerinden bahseden arkadaşlarından etkileniyor.benim niye kardeşim yok diyor hesap soruyor:))
içimdeki en büyük yara da kızkardeşimin bebeğinin olmaması ve eşinden dolayı olmayacak olması(çok derin bir üzüntü duyuyorum.onun hissedeceklerini düşündükçe de içim daha da daralıyor.yanlış bir düşünce belki ama işte kardeş bu.üstelik annemiz yok.2 sene olacak kaybedeli.
bir de kilo problemim var tabi.bu kilo ile hamilelikten çok korkuyorum.ilk hamileliğimi 89 kiloda başlayıp 103 kiloda bitirdim.bir sıkıntı yaşamadım ama yediklerime dikkat ede ede bu kadar başarılı olabildim kilo almama konusunda.şimdi daha yaşlıyım olur da haimle kalırsam çok kilo alıp çeşitli riskler yaşamaktan korkuyorum.
ben de bahane üstüne bahane yazıyorum gibi oldu.
ama ben de bu konuda dertleşmek istiyorum sizinle.
bu topik çok iyi olmuş canım eline sağlık:))
sanırım hala düşünüyorsun bebek.inşallah Allah sağlıklı bir bebek nasip eder.
maddi olarak ben de sıkıntı yaşamaktan korkuyorum biraz.ama illa çocuklarıma mükemmel maddi imkanlarla dolu bir hayat sağlamalıyım diye düşünmüyorum.bizler de azla büyüdük okuduk.belirli bir gelir seviyesinde isek orta halli bir yaşam sürülüyor.
gençlere ben de tavsiye ederim zaman geçirmeden kardeş yapsınlar:))
yaş ilerledikçe çok zor
çok katılıyorum canım ben de yukarda buna benzer şeyler kastetmiştim.
sen 78 lisin anladığım kadarıyla.öyleyse yaş açısından biraz daha avantajlısın.
kardeşimin durumu son bir yıldır gündemimizde ve yoğun bir üzüntü yaşayıp çok ağladığı için çok etkileniyorum ben de.hamile haberlerine falan çok duyarlımerhaba umut hoş geldin canım aramıza
tabiki dertleşelim konuşalım,rahatlayalım:)
aslında senin yaşında çok geç değilki artık gerçekten kadınlar 33 den sonra ilk hamileliklerini yaşar oldu
helede bizim gibi çalışan kadınların durumu ortada
iyi bir iş bulayım, aman işim garanti olsun, 2-3 sene doğum izni kullandırmazlar deyip beklemeler falan derken yaş elbet biraz ilerliyor tabiki
işin maddiyatına gelince bizde klasik memur ailesiydik ama annem ve babam
çok şükür Allah'ıma bizi hiç mağdur etmeden pırıl pırıl yetiştirdiler.
imkanlarımız sınırsız olsa ne olacakki...iş ailede ve yetiştirme tarzında bitiyor.
çok arkadaşım oldu aynı imkanlarla yetişip sonradan yurt dışında kendi imkanıyla okuyan çalışan...
ben artık işin maddiyat boyutunu düşünmemeye çalışıyorum,herşey bizde bitiyor çünkü.
kız kardeşinin durumuna da gelince Allah'tan ümit kesilmez tabiki bu işlerde çok ilerledi tıp inşallah rabbim onlarada bir evlat nasip eder.
ama seni anlayacaktır kardeşsiniz siz...sen o üzülmesin diyemi bebek fikrini erteliyosun?
en zor dönemler zaten bu yaşları.büyüyünce de sorunları büyüyor deniliyo elbette doğru ancak.çalışan bi bayanın hem bebeğe hem eve hem eşe hem işe yetmeye çalışması çok yıpratıcı.ben 35 yaşındyaım,2 yaşında oğlum var,çalışıyorum,neredeyse her çalışan anne gibi ben de bakıcısıydı,uyku sorunuydu derken çok zor büyüttüm oğlumu.üstelik kolikti ve devamlı ağlardı,çok şükür geçti,rahatladık uykular düzene girdi,iyi bir bakıcımız var,seneye de yarım gün kreşe vereceğim.
oğlumun kardeşi olsun istesem de maddi manevi cesaret edemiyorum.gerçi 1-2 seneye düşünürüm ancak ,karar versem de,şimdiden düşünceler aklımı meşgul ediyor. yaşım ilerliyor aynı zamanda..
evet şu hayatta biz varken de bizden sonra da tutunacak dalı olsuın istiyorum oğlumun,(sadece 2 kuzeni var),kadeş duysunu tatsın istiyorum ama gel gör ki aynı şeyleri yaşamaya korkuyorum.eşimle bile ilişkilerimiiz yeni düzene koyduk,alışmamız uzun zaman aldı bizim çocuk olayına,tabii uyku sorununun eetkisi çok büyük..
şimdi bile eve geliyorum,oğlumla oynuyorum,yemek hazırlıyorum,yedik kalktık,oyun oynadık vs derken oğlumu bi yatırıyorum,ben de onunla uyuyakalıyorum saat 10 da..
yanii ne yapmalı ne etmeli sıkıntı çekmeden,kardeşi olmalı
tekrardan merhabalar,
çok uzuuuuuun süren öylemi olsun , böylemi kalsın , napsak , netsek derken ve sonunda
ben hamileyim arkadaşlar...
sanırım tek çocukta kalsaydım daha çok düşünecektim hatta belki yıllarca aynı şeye takılacaktım acaba?acaba? olsaydı dahamı iyi olurdu demektense evel Allah'ımın izniyle hamilelik sürecine başlamış bulunmaktayım...
inşallah Allah'ım isteyen herkese nasip etsin
kızım kardeşiyle büyüsün,birbirlerine can yoldaş arkadaş dost olsunlar,kendisini hayatının hiçbir döneminde yanlız hissetmesin inşallah...
hep derlerdi de bana biraz bencillik gibi gelirdi ama doğruymuş.
ikinciler birazda ilk çocuk için yapılıyor.tabiki imkanları zorlamamak şartıyla.illa olsun diye bir kuralda yok ama Allah sağlık sıhhat iş güç verdiği sürece bakılır büyütülür yaaaaa
hadi bakalım bu sürede karar verme aşamasında olan arkadaşlardan da bekliyorum taze haberler
hamile arkadasim allah hayirli etsin ins. saglikla kucagina alirsin umaraim
tam benim aradigim konu bu..oglum iki yasinda yasim 30..ama gel gorki bu iki sne bana 22 sne gibi geldi
o kdar huysuz yaramaz agresif bi coocugum var..kendi oz annem bile kac kere allah yard etsin isin cok zor dedi oglumdan icin..
bende bi kac ay oncesine kadar ikinci cocouk mu asla tovbe dedim.ki hala diyorum ara ara..
ama kendimi ikinci cocouk fikrini dusunurken buluyorum..bilmem belki yas geciyo ondan..
bide diyorum bize bisey olsa su yalan dunyada oglumun bi kardesi olmasin mi
ha bu arada calismiyorum..yurt dsindayim..isi diplomayi attim geldim denilebilir.burada calismak istiyorum ama okumam laizm tekrardan
ev hayati ev hanimligi beni cok yipratti. isin bide bu boyutu var insan icine karismak eski hayatima donmek istiyorum.ayni zamanda da ikinci cocugu dusunuyorum.. yoksa deliriyormuyum ben.
bilmiyorum kafam cok kariksik.ikincide olursa bu benim kafadan 5 yil daha eve kapanmam,dunyayla iletisimimi kesmem demek. bu kadar risk almaya degermi bilmiyorum.ama ev hanimligindan da biktim artik..neyse hayirlisi bakalim
tek çocuk gayet iyidir ama özel şekilde yetiştirmeniz gerekir bunu dikkate aldığınız sürece tek olmasından zarar gelmez. bakamayacağınız kadar çocuk yapıp topluma zararlı bireyler olmasından daha iyidir özellikle.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?