insan kendi değerini kendi belirler. istikrarlı bir duruş sergilediğinde, kesinlikle değeri yıllar alsada anlaşılıyor.Evet benim en derinde içsel problemim tam da bu. Çocukluğumdan beri...Çocukluğumdan bu zamana bu konuya dair travmalarım var elbette. Ama bunları ayrıntılandırıp kişiselleştirmek istemiyorum. Ama galiba nerdeyse her kadında var bu travmalar.
Erkek çocuğuna daha iltimas göstererek büyütmek.
Kız çocuğunu büyütürken ev sorumluluğuna boğup, erkek çocuğunu sorumluluktan uzak büyütmek.
Geline binbir eziyeti reva görüp, damattan çekinmek.
Kadın erkek arasında adaletsiz sorumluluk dağılımı.
Daha bu liste uzarda gider.
Sonuçta ne oluyor. Kadının değeri oluyor mu, hayır. Evlenirken bile alınan verilen bir meta oluyor. Kız aldık, kız verdik nedir söyler misiniz? E tabi kaynanalar iş, hizmet bekler. Çünkü alınmış birşey ya gelin. Artık onun.
Keşke bu düzen başka bir düzene evrilse. Bireyselleşelim demiyorum. Aile olmak çok güzel, akrabalıkta. Ama herkes karşıdakini bir birey olduğunu unutmasa. Önce kim olursa olsun karşıdakine saygı duysa. Sonra zaten büyükler büyüklüğünü, küçükler küçüklüğünü yapar.
Benim karşı olduğum bir durum daha var. Gelin adaylarının damat ailesinden evlenme sürecinde ki maddi beklentileri. Elbette ki büyükler karınca kararınca evliliğe katkı yaparlar. O ayrı. Ama asıl sorumluluk senin ve eşinin. Siz kuracaksınız o yuvayı. Gücüne göre ev kur, düğün yap. Hep herşeyin en iyisi olmak zorunda mı? O aile senin evini kurduktan, düğününü yaptıktan sonra seni kendisine ait görüyor işte. Bunu görmek çok mu zor. Bir de gelin alınan birşey ya.
Daha çok şey yazasım varda bitmez yazacaklarım. Belki sizlerde birkaç birşey yazarsınız.
Ne dersiniz sizce bu adaletsiz düzen değişir mi?
Bir kere ben şöyle düşünüyorum. Gelinlerin çok şey istemesinin nedeni etrafta ki damat ailesi sanki geline dünyaları vermiş gibi davrandıkları için ger sözlerinde dillendirdikleri için gelinlerde o yüzden aldırıyor. Benim evime bir tane halı aldılar bir takım kanepe aldılar birde yemek masası. Ve bana söyledikleri 7 buçuk milyarlık oturma odası diyorlar. Gerçekten tiksindim. Sanki dünyaları almış gibi konuşuyorlar. Allah razı olsun diyen yok. Ben düğünümde kuaföre bile gitmedim neredeyse. Ama sürekli düğün borcundan eşyaların pahalılığından bahsedildi. Herşey karşılıklı.Evet benim en derinde içsel problemim tam da bu. Çocukluğumdan beri...Çocukluğumdan bu zamana bu konuya dair travmalarım var elbette. Ama bunları ayrıntılandırıp kişiselleştirmek istemiyorum. Ama galiba nerdeyse her kadında var bu travmalar.
Kız çocuğunu büyütürken ev sorumluluğuna boğup, erkek çocuğunu sorumluluktan uzak büyütmek.
Sonuçta ne oluyor. Kadının değeri oluyor mu, hayır. Evlenirken bile alınan verilen bir meta oluyor. Kız aldık, kız verdik nedir söyler misiniz? E tabi kaynanalar iş, hizmet bekler. Çünkü alınmış birşey ya gelin. Artık onun.
Keşke bu düzen başka bir düzene evrilse. Bireyselleşelim demiyorum. Aile olmak çok güzel, akrabalıkta. Ama herkes karşıdakini bir birey olduğunu unutmasa. Önce kim olursa olsun karşıdakine saygı duysa. Sonra zaten büyükler büyüklüğünü, küçükler küçüklüğünü yapar.
Benim karşı olduğum bir durum daha var. Gelin adaylarının damat ailesinden evlenme sürecinde ki maddi beklentileri. Elbette ki büyükler karınca kararınca evliliğe katkı yaparlar. O ayrı. Ama asıl sorumluluk senin ve eşinin. Siz kuracaksınız o yuvayı. Gücüne göre ev kur, düğün yap. Hep herşeyin en iyisi olmak zorunda mı? O aile senin evini kurduktan, düğününü yaptıktan sonra seni kendisine ait görüyor işte. Bunu görmek çok mu zor. Bir de gelin alınan birşey ya.
Daha çok şey yazasım varda bitmez yazacaklarım. Belki sizlerde birkaç birşey yazarsınız.
Katılıyorum
Sadece evlenirken aileden beklenti kısmını çok abartıyor bazıları.
Yani tamamen herseyi erkek ya da kadının ailesi yapmaz belki ama mesela ev alacaklar durumları varsa destek olmaları kötü birşey değil.
Olmaz zorunda değil gibi yaklaşımlar bana şey gibi geliyor param var ama çocuğumu en iyi okullara göndermek zorunda değilim.
Çoçuğum evleniyorsa neden yardımcı olmayayım ki
Dikkat ederseniz ömür boyu finansal köle olmak zorunda yazmadımOkula gondermek başka evlenirken ev almak başka.
Tabi ki cocuk dogurduysan o cocuk ayaklarinin uzerinde durana kadar en iyi sekilde bakmak, beslemek zorunda, egitimini yine elinden gelen en iyi şekilde karsilamak zorunda bir aile.
Ancak yetişkin bir adam/kadin artik evlenecek , aile kiracak yaşa gelmişse aile hicbisey yapmak zorunda değil. Ömür boyu size calismak zorunda degil o insanlar, onlarin da bir hayati var. Ama bizimkilerin işine geliyor aileye yaslanmak.
Hicbirşeye karismasinlar ama mobilya, ev alsinlar, yapmak zorundalar evlatlari.
Cocuguma baksinlar ama benim istedigim gibi baksinlar bakmak zorundalar torunlari!?!
Oldu yahuu...
Bu insanlar cocuk mu dogurdu kendilerine efendi mi dogurdu?
Aile gönlünden geçer güzellik olsun, hediye olsun diye yaparsa tamam ama "yapmak zorunda" kafalari çok yanliş. Anne baba demek omur boyu finansal köle demek degil.
Bence bi taraf yapip diger taraf yapmayinca ipler kopuyo, cunku adalet olmuyoDikkat ederseniz ömür boyu finansal köle olmak zorunda yazmadım
İmkanlar doğrultusunda yapmalı dedim.
Tabi ki zorunda değilTabi ki ailenin destek olması kötü birşey değil. Ama her ailenin böyle bir gücü olmayabilir. Bu bir zorunluluk olmamalı.
Dikkat ederseniz ömür boyu finansal köle olmak zorunda yazmadım
İmkanlar doğrultusunda yapmalı dedim.
Bence bi taraf yapip diger taraf yapmayinca ipler kopuyo, cunku adalet olmuyo
Benim ne yazdığım yıkarsa açık.Zorunda diyorsunuz. Zorunda veya yapmali diye birsey yok diyorum imkani olsa da olmasa da.
Evlenip aile kuracak insan anne babasinin imkanlarina guvenmemeli. Guveniyorsa karistilar, ettiler diyede aglamaya haklari yok.
Benim ailem de benim icin yatirim yaptilar sagolsunlar tesekkur ediyorum ama yapmak zorunda asla degillerdi boyle birsey talep etmedim ben. Belli bir yaştan sonra ailenin yaptigi şeyler gönül meselesi, zorundalik değil.
Değişti, değişiyor, değişecek. Her kadin kendi imkanlariyla mücadele etmeye devam ettikçe çok şeyler değişecek kuşkunuz olmasin.Evet benim en derinde içsel problemim tam da bu. Çocukluğumdan beri...Çocukluğumdan bu zamana bu konuya dair travmalarım var elbette. Ama bunları ayrıntılandırıp kişiselleştirmek istemiyorum. Ama galiba nerdeyse her kadında var bu travmalar.
Sen istisnasin demek.. ama bence adaletsizlik heleki karsidakk bu durumu kullaniyosaYoo benim ailem bana ev dahi aldi, ihtiyacimiz olmamasina rağmen. Annemin içinde kalirmiş kendisine sözü varmiş
Eşimin ailesi zerre birsey yapmadi ve ip filan kopmadi bizde. Herkes kendi evladina yapar yaparsa.
Sen istisnasin demek.. ama bence adaletsizlik heleki karsidakk bu durumu kullaniyosa
Esinin ailesi bisey yapmadiysa eger, ki aranizda bile konusmadiniz mi esinle? Ortalama bir Turk erkegi bu durumu gurur bile yapabilir.Bilmiyorum belki eşimden kaynaklidir. Eşim oyle hesapci paraci bir insan değil, baskasi versin de yiyeyim tarzinda biri hiç değil.
Zaten ailemin aldigi evde oturmuyoruz bile, ordan gelecek para da eşimin hiç umurunda degil sormaz bile. İhtiyacimiz olsa oturuyorda olabilirdik tabi ki ama eşimi taniyorum öyle hazir seven bir insan degildir.
O yuzden esim ailemden faydalaniyor ama esimin ailesi birsey yapmiyor seklinde dusunmedim, dusunmezdim.
Esinin ailesi bisey yapmadiysa eger, ki aranizda bile konusmadiniz mi esinle? Ortalama bir Turk erkegi bu durumu gurur bile yapabilir.
Bizde olmadı öyle gurur falan.Esinin ailesi bisey yapmadiysa eger, ki aranizda bile konusmadiniz mi esinle? Ortalama bir Turk erkegi bu durumu gurur bile yapabilir.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?