Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

Bu adaletsiz düzen değişir tabi. Ama isyan yetmez, çabalamak gerekir. Kadınlar tek başlarına da var olduklarının farkına vardıkça, hanzo hanzo tipleri koca diye kabul etmeyen akıllı kadınlar çoğaldıkça erir bu düzen. Ha bir de dürüst olmak gerekir; gelenek görenekler cinsiyetçidir, şu gerçeği görelim. Eşitlik isteyen hepsini çöpe atar. Kendi ayakları üstünde duran iki insan zaten en kötü ihtimalle yavaş yavaş da olsa kendi düzenlerini kurar.

Çok ataerkil bir sülalede büyüdüm, kızlar okutulmazdı bile. Şimdi çekirdek ailemde o eril düzenin e'si yok mesela. İki de kız çocuk büyütüyoruz. Babaları iyi bir rol model. Çocuklarımızı cinsiyetçi kalıplardan uzak büyütmeye çalışıyoruz. İçinde doğduğum düzeni en azından kendim için tamamen değiştirdim kısaca. Eee büyük değişimler de başkasına önemsiz gibi görünen bunun gibi bir sürü küçük değişimin bir araya gelmesiyle oluşmuyor mu? O zaman hepimiz dönüp önce bir kendi hayatımıza bakacağız. Onu değiştireceğiz. Bunun için bir çaba göstermiyor, sadece isyan ediyorsak, o da boş iş.

Gunduzden biri yazdi zaten bi hali almislar filan ordan acildi bu konular sanirim, yani bizim
Kulturumuz bi cok guzel birde cok sacma yonleride var. Dugunlerde cok olur kavga mesela sebebi hep ayni altin para mevzusu.. burda sorsan kk nin yuzde 90 i tok gozlu..

yine diyorum ben olsam kabul etmezdim ama herkesin kisisel tercihi canim, siz neden ettiniz demiyorum yani

Sok oldum.
Ben cok yaziyorum burada, ben koyde buyudum, kadin erkek esitliginin cok ideal oldugunu soyleyemem, ama kadinlae hep guclu idi benim cocuklugumda da.

Hatta gunumuz sehirli, okumus, meslek sahibi kadinlarinin burada okudugumuz kabul ettikleri seylere sok oluyorum her seferinde. Ben mi farkli yuzyildayim, ne oluyoruz diyorum.

Benim kucuklugumde bir de hatirladigim kadin ogretmenlerimizin cok havali olduklari idi, hani boyle bir kiz olarak ozenecegin idol yapacagin tarzda.

Bu düzeni kadınlardan başka kimse değiştiremez, ama kültürümüz gereği kadınların çoğu aksi bir durum olmasına karşılar, şaka gibi... kimi büyüklerimizde ben yaptım sen de yapacaksın kafası oluyor ki hele of of...

Mallar dededen kalmış öyle söyleyince ben de hak vermiştim üyeye orası ayrı konu. Bilmiyorum ben geçmiş yasantilarimdan dolayı sanırım bana mal mülk bırakmasınlar minnet eylemeyeyim kimseye diyorum. Maddi konuda zorluk yaşadım desem yalan olur ama cocuklugumdan beri evde mal,mülk,para mevzuları eksik olmadı açık açık denmese de para veriyoruz her dediğimizi yapmak zorundasin gibi bir psikolojik baskı icinde büyüdüğüm içindir. Hele miras meselelerinde kardeslerin davalık olduğuna,birbirleriyle küstüklerine şahit oldum.Ufacik arsa icin 20 yıllık sonuclanmayan dava varmış. Ben gibi düşünmeyenler de bana garip geliyor

Ekonomik siddete cok maruz kaldığınız icin sizi anliyorum. Azicik asim kaygisiz basim diyorsunuz. Verip basina kakmak da tabi ki yanlis.

Bizim evimizde pek konusulmaz bu tarz seyler. Bi amcam var bekar hic evlenmemis. Halam yok. Dedem ölünce amcam bütün mali babama birakti cocuklarina kalir ben mali napicam diye. Cok rahat kafalar bizde. 3 kurusluk mal icin huzurum kacacak olsa ayri mevzu ben de istemiyorum diyebilirdim.

Benim dedem ve erkek kardeşi belki de 50 yıldır küsler. Annem dahi pek tanımıyormuş amcasını sadece sima olarak. Ufacik arsa satsan para etmeyecek bir yer icin bölüşememisler. Annemin akrabalarinda bu durum cok var. O da hic bahsetmez o yüzden bu mevzulardan. Biz ölünce kavga etmeyin der sadece.

Erkek evladımı kız gibi yetiştirmek istiyorum diyip ev işlerini örnek vermeniz aslında toplumsal cinsiyet algısı :)

Farkında olmadan beynimize işlemiş hepsi.

Benim de Cevremdeki tum kadinlar gucluydu , annem , aile dostlarimiz , ozellikle babamin ailesi cok anaerkildi , babamin babannesini anlata anlata bitiremezdi aile buyukleri tam bir guc semboluymus hatun
Açıkçası Türkiye gerceklerini bu forumda ogrendim bende , benim icin sehir efsanesiydi hep kadinlarin bu kadar ezildigi , kaynana mevzusu benim icin sadece fıkralarda olurdu burada ogrendim gercekten var olduklarini
Gerçekten Türkiye'de iki farkli toplum var , birbirinin tamamiyla zitti ama son senelerde egitim sistemindeki gerilemeyle bir tarafta kadin iyice gucsuzlestiriliyor bu bir gercek

Polemik amaçlı değilama meraktan soruyorum
Kız gibi kız ile erkek gibi erkeğin özelliklerini açabilir misiniz?

Polemik amaçlı değilama meraktan soruyorum
Kız gibi kız ile erkek gibi erkeğin özelliklerini açabilir misiniz?
Her iki cinsinde fitrat itibariyle farklidir.Yaratilisimiz,beynimizin isleyis sistemi,biyolojik duzenimiz.Kadini kadin yapan,erkegi erkek yapan ozelliklerdir bunlar...Insan turu olarak ortak olsakta,cinsiyet olarak birbirimizden ayri ozelliklerimiz var.Cocuk yetistirirken de anne/baba olarak bunlari goz onunde bulundurmaliyiz.Kiz cocuguna dinazoru,arabayi,erkek cocuklari gibi sevdiremeyiz,erkek.cocuklari da evcilik oynamayi pek sevmezler (genel konusuyorum) hem kizim hem oglum var iki tarafta birbirlerinden olabildigince farklilar.iki cinsi de kendi cinsel kimliklerinde "kiz gibi/erkek gibi" diger cinsi adeta otekilestiren dusunce sisteminden soyutlayarak yetistirmeye calisiyorum,kadinlari otekilestiren,kucumseyen sistem gibi,erkekleri dusmanmis gibi algilatan sistemden de uzak tutuyorum.

Ben hiç bir şekilde anlamıyorum, hiç eşitsizliği bizzat yaşamadım. Ailemde yoktu arkadaş çevremde zaten almadım. Yani bir insan kafama uymuyorda çevreme almam biter gider kendisi bilir kaldı ki pek öyle hadsiz birini de görmedim.

Ben feminist biri olmama rağmen çevremdekiler benden daha eşitlikçi ve hassas hatta. Hatta bir kere hatırlıyorum şakasını yapmıştım. İki arkadaşımızın(erkek) evinde kalırken bir gün yemek yapmak istedim kız arkadaşa hadi kalk bugün biz hazırlayalım dedim. Neden dedi? Çünkü kızız ait olduğumuz yer olan mutfağa gitmeliyiz falan diye şaka yapmıştım. İnsanlar da bi gülmüştü, bi tane yabancı olan erkek arkadaşımız benim ülkemde böyle konuşulmaz ha falan demişti şaşırmıştı.

Çok afedersiniz yanlış bir şey diyorsam özür dilerim ama yani toplumun yarısı da kadın değil mi? İstediğiniz kişilerle ilişki kurarsanız sorun çözülmez mi? Hiç olmazsa ekonomik özgürlüğü olanlar için

Zaten gundelik hayatimizda cevremiz kendimiz gibi olan insanlarda oluşuyor ama olay sadece ozel hayatla bitmiyor ki , benim konuha ilk yorumum oglumun ders kitabinda karsisina cikan soruydu mesela
Mutlaka bi yerden bulasiyor bu esitsizlik mevzusu , burda bile hergun cikiyor insanin karsisina buna benzer bir konu , yoksa ozel hayatimizda elbette yok boyle kadinlar ve erkekler

Toplumsal cinsiyet rolleri doğuştan getirilmez. Biyolojik cinsiyet rolleri doğuştandır. Çocuklar içgüdüsel olarak arabalarla; kızlar bebeklerle, çay kahve takımları ile oynamaz. Bu ayrımı toplumsal normlar ve ebeveynler farketmeden çocuklarına sunar. Toplumsal cinsiyet rolleri toplum kurallarının dizaynı için gereklidir. Kaldı ki ben ben neden toplumsal cinsiyet rolleri var demiyorum. Sadece kadının toplumda ki yerini aşağı çeken bu düzeni sorguluyorum.

Benim kendi ailem görünüşte kültürlü, entelektüel bir yapı çizse de temelinde bu eşitsiz geleneksel yapıdan beslenen bir yapıdaydı. Eşimin ailesi ise daha ataerkil bir yapıya sahip. Eşim ailesinden daha farklı bir yapıda görünse de o da yetiştiği ortamın izlerini maalesef ki taşıyor. Ki kendisi çok kültürlü, kendini okumaya, öğrenmeye geliştirmeye adamış bir kişilik. Hal böyle olunca çocukluğumdan bu yaşıma kadar bu ağır çarkın dişleri arasında kendimce hep sesimi duyurmaya çalıştım. Bazen ezilerek, bazen galip gelerek. Çocukluğumda ailemin papuç dillisi, kendi kurduğum evimin dırdırcısı, eşimin ailesinin hayırsız gelini oldum sanırım.

Bir okul öncesi akademisyeni olarak söylüyorum ki oyuncakların cinsiyeti yoktur. Erkek çocuklarının bebekleri sevmemesinin nedeni fıtrat değil, toplumun çocuklara olan yaklaşımı sonucu edindikleri sosyal öğrenmedir. Kısacası kız çocuklarına araba almanın onları erkek gibi yetiştirmekle veya fıtratlarını bozmakla zerre alakası yoktur. Bilim dünyasında bunu gösteren veya kanıtlayan yani oyuncakların çocukların cinsel kimliğini değiştirdiğini gösteren bir bulgu bulunmamakta. Hiçbir kız arabalarla oynadı diye erkek, hiçbir erkek de bebeklerle oynadığı için kız olmak istemez.

Çocuklar oyuncaklarını cinsiyete göre seçmiyorlar, yetişkinler dünyası seçiyor. O dünyanın beyinlerini zehirlemesine izin vermediğinizde, çocuklarda kız oyuncağı, erkek oyuncağı ya da oyunu gibi bir ayrım olmuyor. Kızım arabayla da oynar, tamir setleriyle de, prensesçilik de oynar, bebeklerle de... Ama düşünün oğlu bebeklerle, barbielerle oynamaya kalkan insanların kaçı buna tepkisiz kalır? Kısaca fıtrat değil; baskı kurma ve yönlendirme demeliyiz ona.

Ayrıca her insanın fıtratı farklıdır zaten, hepimiz eşsiziz. Bunun cinsiyetimizle alakası yok. Birbirinin eşi iki insan zaten bulamazsınız. Ama bunu cinsiyetlere dayandırmak eşitsizliğe zemin hazırlayan şeylerden biri bana göre. Kadının fıtratı bu diye bir genelleme olamaz, bir kadın diğerine benziyor mu ki? Kadının kadın yapan özellikler demişsiniz, nedir onlar mesela?

Yazdiklarimi tekrardan gozden gecirmenizi tavsiye ederim,oyuncaklarin cocuklarin cinsiyet kimligine degistirdigini soylemiyorum,kiz cocugu arabayla,erkek cocugu fincan takimiyla oynadigi icin degismesi elbette mumkun degildir.Cinsel durtulerinden gelen egilim soz konusudur,disaridan da anne baba cevre faktoruyle bunu iyice pekistirirler,bu kadar.

Bir oğlum var. Dayısı hep top oynama hayali kurdu. 3,5 yaşında oynamıyor. Asla sevmiyor. Size göre erkek oyunlarından sadece kepçe kamyon, lego, tamir işleriyle ilgili. Ama mutfakla oynamaya da bayılır. Legolarından ev yaparsak hayal gücüyle oynatır lego çocuklarını ve bundan keyif de alır. Bir ara elektrik süpürgesine takmıştı mesela. Oyun alanında da asla arabalara gitmez kendinde olmayan oyuncaklara giderdi bunlar da genelde kız oyuncağı olurdu.
Çocuğun cinsiyetle derdi yoktur. Kız yada oğlan diye ayırmaz. Çocuk çocuktur. Her oyuncağı sever. Hayal gücünü siz tıkamazsanız evcilik de oynar doktorculuk da.
Bizim oğlumuz bir ara ojeye takmıştı. Kalemle habire tırnaklarını boyar oje sürdüm derdi, asla oğlanlar sürmez demedik. Hevesi de öyle böyle bitti.
Cinsiyeti el kadar bebelerin henüz ilgisi yokken bu işlere tanıştıran bazı zihniyetler var. Elinde bebekle gezerken aa erkek adamsın sen diyenler, mutfakla oynamasına sinirlenen komşu teyzeler var. Bırak onu bakayım sen erkeksin derler. Sonra çocukları erkekler ev işi yapmaz, ağlamaz, duygularını belli etmez yetiştirip öküz erkeklerden şikayet ederler. E sen kendin homofobikliğinden yaptın çocuğunu öyle.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…