Gunduzden biri yazdi zaten bi hali almislar filan ordan acildi bu konular sanirim, yani bizimYok kavga edin dediniz demedim. İpler kopar yazmiştiniz ya onun için dedim hani ip kopartmaya gerek yok.
İlla iki taraf yapmali deniyorsa bile taraflardan biri yapmiyorsa, digeri de kendi ailesinden kabul etmez en fazla.
Burda "benim ailem yapti, kaynanam nasil yapmaz yapmak zorunda" seklinde kavga edenleri de okuyoruz ya hani.
Oglum 5.siniftayken sosyal bilgiler odevini yapiyordu , bana geldi anne bu soru yanlis dedi , bi baksana bos gececegim soruyu dedi
Aldim odevi elime , soru tam net hatirlayamasam da su sekilde
Asagidaki aile bireylerinden hangisinin gorevi yanlis yazilmistir
A - baba ise gider calisir para kazanir
B - anne evde temizlik ve yemek yapar
C- cocuk okula gider ders calisir
D- kardes evde yaramazlik yapar
Oglumun kafasi karismisti ona gore anne disarida calisir , baba yemek yapar , anneyle baba temizlik yapar
Sorunun iki cevabi var o yuzden yanlis dedi , tabi ben aninda ogrermeni arayip gorustum vs buraları atliyorum
Ancak bu ataerkil duzenin devami egitim sisteminden kaynaklaniyor bunu cok net soyleyebilirim
Ben 42 yasindayim , bizim zamanimizda boyle odevler , boyle konular yoktu
Anaerkil bir ailede buyudum , annem ben dogdugumdan beri calissti , parasini kazanan terfi ustune terfi alan kariyerinde yukselen bir hatundu
Bizim evde isler ortakti , ailem hicbir zaman bana evlilik vs gibi konular acmadi tam tersi biri milana da evlendiginde dediğinde babam sustururdu benim kizim ojuyacak meslek sahibi olacak hayatini yasayacak , dunyayi gezecek sonra isterse evlenir isterse evlenmez derdi
Uzulerek goruyorum ki turkiye gecmise gore daha ataerkil ve kadın daha fazla ikinci planda
Mallar dededen kalmış öyle söyleyince ben de hak vermiştim üyeye orası ayrı konu. Bilmiyorum ben geçmiş yasantilarimdan dolayı sanırım bana mal mülk bırakmasınlar minnet eylemeyeyim kimseye diyorum. Maddi konuda zorluk yaşadım desem yalan olur ama cocuklugumdan beri evde mal,mülk,para mevzuları eksik olmadı açık açık denmese de para veriyoruz her dediğimizi yapmak zorundasin gibi bir psikolojik baskı icinde büyüdüğüm içindir. Hele miras meselelerinde kardeslerin davalık olduğuna,birbirleriyle küstüklerine şahit oldum.Ufacik arsa icin 20 yıllık sonuclanmayan dava varmış. Ben gibi düşünmeyenler de bana garip geliyorUyenin kim olduguna dikkat etmemistim ama tek kisi degil 3 4 kisi ayni seyi soylemisti.
Ebeveyn sagken miras derdine dusmek baska bir sey. Hur iradesiyle insan kendi malini degerlendirebilir. 4 kardesiz annemin 1000 euro emekli maasi var hepsini okuyan kardesime ve bana verir mesela. Buna kimse karisamaz cunku kendi parasi, kendi karari. Hasta oldugunda ben bakiyorum, gezmek istediginde ben vakit ayiriyorum. O da bana veriyor.
Ancak baba ölmüs, kizina mal kalmis. Ne yapacagini annesine niye sorsun? Konu sahibi anne sagken annenin malina goz dikmiyor ki. Anne evladin malina goz dikiyor. 6 bin gelirim varken 9 bin olsun diye... zorda oldugundan da degil yani...
Ya mal bölünme rejimini bilmiyorsunuz, ya da asla anlayamayacagim bir kafa yapisindasiniz.
Ayrica evler yapilirken cocuklarin katkisi olmuyor kismina katılmıyorum. Eve giren para cocuklara harcanmak yerine yatirima ayriliyor. Eminim ki babalari evleri obur tarafa goturmek icin degil çocuklarına kalsin, rahat etsinler diye yapmistir.
Mallar dededen kalmış öyle söyleyince ben de hak vermiştim üyeye orası ayrı konu. Bilmiyorum ben geçmiş yasantilarimdan dolayı sanırım bana mal mülk bırakmasınlar minnet eylemeyeyim kimseye diyorum. Maddi konuda zorluk yaşadım desem yalan olur ama cocuklugumdan beri evde mal,mülk,para mevzuları eksik olmadı açık açık denmese de para veriyoruz her dediğimizi yapmak zorundasin gibi bir psikolojik baskı icinde büyüdüğüm içindir. Hele miras meselelerinde kardeslerin davalık olduğuna,birbirleriyle küstüklerine şahit oldum.Ufacik arsa icin 20 yıllık sonuclanmayan dava varmış. Ben gibi düşünmeyenler de bana garip geliyor
Benim dedem ve erkek kardeşi belki de 50 yıldır küsler. Annem dahi pek tanımıyormuş amcasını sadece sima olarak. Ufacik arsa satsan para etmeyecek bir yer icin bölüşememisler. Annemin akrabalarinda bu durum cok var. O da hic bahsetmez o yüzden bu mevzulardan. Biz ölünce kavga etmeyin der sadece.Ekonomik siddete cok maruz kaldığınız icin sizi anliyorum. Azicik asim kaygisiz basim diyorsunuz. Verip basina kakmak da tabi ki yanlis.
Bizim evimizde pek konusulmaz bu tarz seyler. Bi amcam var bekar hic evlenmemis. Halam yok. Dedem ölünce amcam bütün mali babama birakti cocuklarina kalir ben mali napicam diye. Cok rahat kafalar bizde. 3 kurusluk mal icin huzurum kacacak olsa ayri mevzu ben de istemiyorum diyebilirdim.
Şuan hamileyim.
Allah nasip eder de Bi erkek evladım olursa kız gibi yetiştirmek istiyorum.
Yemek yapsın temizlik yapsın.
Kendi işini kendi görsün.
Çamaşır bulaşık yıkamayı bilsin.
Çünkü peygamber efendimiz böyle yapardı.
Benim örnek olarak aldığım rol model o.
Toplumumuz bu konuda çok eksik malesef
İslamiyeti benimsediğimiz için kültür ve din olarak bazı noktaları alıp bazılarını görmezden gelmişiz Türk milleti olarak.
Bu çok yanlış geliyor bana.
Eşimle bir şeyler öğretene kadar göbeğim çatladı.
Olur da kız evladım olursa tıpkı babamın bana öğrettiği gibi sıvı boya işlerini tamirat tadilat işlerini ayakta tek başına durmayı kendi parasını kazanmayı öğreteceğim.
Çünkü hz. Hatice annemiz böyle yapardı.
Tek başına çok zeki ve ticaret kadınıydı.
Brnim perspektifim bu arkadaşım.
Bu toplum anca gerçek manada İslamı benimserse cinsiyet eşitsizliğinin kalkacağına inanıyorum ben.
Benim de Cevremdeki tum kadinlar gucluydu , annem , aile dostlarimiz , ozellikle babamin ailesi cok anaerkildi , babamin babannesini anlata anlata bitiremezdi aile buyukleri tam bir guc semboluymus hatunSok oldum.
Ben cok yaziyorum burada, ben koyde buyudum, kadin erkek esitliginin cok ideal oldugunu soyleyemem, ama kadinlae hep guclu idi benim cocuklugumda da.
Hatta gunumuz sehirli, okumus, meslek sahibi kadinlarinin burada okudugumuz kabul ettikleri seylere sok oluyorum her seferinde. Ben mi farkli yuzyildayim, ne oluyoruz diyorum.
Benim kucuklugumde bir de hatirladigim kadin ogretmenlerimizin cok havali olduklari idi, hani boyle bir kiz olarak ozenecegin idol yapacagin tarzda.
"Kiz gibi" yetistirmek islamla bagdastirilamaz bir tanimdir.Islamda insanin cinsiyetinin fitrati bozulmaz. Aksi durumlarda neler olabilir tahmin ediyorsunuz.Kiz gibi yazdiginiz nokta daayni boyle baktim yaziniza.Oz fitratini bozmadan,cinsel kimligini zedelemeden,kizi kiz erkegi erkek gibi yetistirmemiz kafidir.Sevgili,saygili,saglikli ruh hali olan her birey zaten cins,tur aramaksizin sever,sayar,incitmekten cekinir.
Her iki cinsinde fitrat itibariyle farklidir.Yaratilisimiz,beynimizin isleyis sistemi,biyolojik duzenimiz.Kadini kadin yapan,erkegi erkek yapan ozelliklerdir bunlar...Insan turu olarak ortak olsakta,cinsiyet olarak birbirimizden ayri ozelliklerimiz var.Cocuk yetistirirken de anne/baba olarak bunlari goz onunde bulundurmaliyiz.Kiz cocuguna dinazoru,arabayi,erkek cocuklari gibi sevdiremeyiz,erkek.cocuklari da evcilik oynamayi pek sevmezler (genel konusuyorum) hem kizim hem oglum var iki tarafta birbirlerinden olabildigince farklilar.iki cinsi de kendi cinsel kimliklerinde "kiz gibi/erkek gibi" diger cinsi adeta otekilestiren dusunce sisteminden soyutlayarak yetistirmeye calisiyorum,kadinlari otekilestiren,kucumseyen sistem gibi,erkekleri dusmanmis gibi algilatan sistemden de uzak tutuyorum.Polemik amaçlı değilama meraktan soruyorum
Kız gibi kız ile erkek gibi erkeğin özelliklerini açabilir misiniz?
Ben hiç bir şekilde anlamıyorum, hiç eşitsizliği bizzat yaşamadım. Ailemde yoktu arkadaş çevremde zaten almadım. Yani bir insan kafama uymuyorda çevreme almam biter gider kendisi bilir kaldı ki pek öyle hadsiz birini de görmedim.
Ben feminist biri olmama rağmen çevremdekiler benden daha eşitlikçi ve hassas hatta. Hatta bir kere hatırlıyorum şakasını yapmıştım. İki arkadaşımızın(erkek) evinde kalırken bir gün yemek yapmak istedim kız arkadaşa hadi kalk bugün biz hazırlayalım dedim. Neden dedi? Çünkü kızız ait olduğumuz yer olan mutfağa gitmeliyiz falan diye şaka yapmıştım. İnsanlar da bi gülmüştü, bi tane yabancı olan erkek arkadaşımız benim ülkemde böyle konuşulmaz ha falan demişti şaşırmıştı.
Çok afedersiniz yanlış bir şey diyorsam özür dilerim ama yani toplumun yarısı da kadın değil mi? İstediğiniz kişilerle ilişki kurarsanız sorun çözülmez mi? Hiç olmazsa ekonomik özgürlüğü olanlar için
Her iki cinsinde fitrat itibariyle farklidir.Yaratilisimiz,beynimizin isleyis sistemi,biyolojik duzenimiz.Kadini kadin yapan,erkegi erkek yapan ozelliklerdir bunlar...Insan turu olarak ortak olsakta,cinsiyet olarak birbirimizden ayri ozelliklerimiz var.Cocuk yetistirirken de anne/baba olarak bunlari goz onunde bulundurmaliyiz.Kiz cocuguna dinazoru,arabayi,erkek cocuklari gibi sevdiremeyiz,erkek.cocuklari da evcilik oynamayi pek sevmezler (genel konusuyorum) hem kizim hem oglum var iki tarafta birbirlerinden olabildigince farklilar.iki cinsi de kendi cinsel kimliklerinde "kiz gibi/erkek gibi" diger cinsi adeta otekilestiren dusunce sisteminden soyutlayarak yetistirmeye calisiyorum,kadinlari otekilestiren,kucumseyen sistem gibi,erkekleri dusmanmis gibi algilatan sistemden de uzak tutuyorum.
Çocuklar oyuncaklarını cinsiyete göre seçmiyorlar, yetişkinler dünyası seçiyor. O dünyanın beyinlerini zehirlemesine izin vermediğinizde, çocuklarda kız oyuncağı, erkek oyuncağı ya da oyunu gibi bir ayrım olmuyor. Kızım arabayla da oynar, tamir setleriyle de, prensesçilik de oynar, bebeklerle de... Ama düşünün oğlu bebeklerle, barbielerle oynamaya kalkan insanların kaçı buna tepkisiz kalır? Kısaca fıtrat değil; baskı kurma ve yönlendirme demeliyiz ona.Her iki cinsinde fitrat itibariyle farklidir.Yaratilisimiz,beynimizin isleyis sistemi,biyolojik duzenimiz.Kadini kadin yapan,erkegi erkek yapan ozelliklerdir bunlar...Insan turu olarak ortak olsakta,cinsiyet olarak birbirimizden ayri ozelliklerimiz var.Cocuk yetistirirken de anne/baba olarak bunlari goz onunde bulundurmaliyiz.Kiz cocuguna dinazoru,arabayi,erkek cocuklari gibi sevdiremeyiz,erkek.cocuklari da evcilik oynamayi pek sevmezler (genel konusuyorum) hem kizim hem oglum var iki tarafta birbirlerinden olabildigince farklilar.iki cinsi de kendi cinsel kimliklerinde "kiz gibi/erkek gibi" diger cinsi adeta otekilestiren dusunce sisteminden soyutlayarak yetistirmeye calisiyorum,kadinlari otekilestiren,kucumseyen sistem gibi,erkekleri dusmanmis gibi algilatan sistemden de uzak tutuyorum.
Yazdiklarimi tekrardan gozden gecirmenizi tavsiye ederim,oyuncaklarin cocuklarin cinsiyet kimligine degistirdigini soylemiyorum,kiz cocugu arabayla,erkek cocugu fincan takimiyla oynadigi icin degismesi elbette mumkun degildir.Cinsel durtulerinden gelen egilim soz konusudur,disaridan da anne baba cevre faktoruyle bunu iyice pekistirirler,bu kadar.Bir okul öncesi akademisyeni olarak söylüyorum ki oyuncakların cinsiyeti yoktur. Erkek çocuklarının bebekleri sevmemesinin nedeni fıtrat değil, toplumun çocuklara olan yaklaşımı sonucu edindikleri sosyal öğrenmedir. Kısacası kız çocuklarına araba almanın onları erkek gibi yetiştirmekle veya fıtratlarını bozmakla zerre alakası yoktur. Bilim dünyasında bunu gösteren veya kanıtlayan yani oyuncakların çocukların cinsel kimliğini değiştirdiğini gösteren bir bulgu bulunmamakta. Hiçbir kız arabalarla oynadı diye erkek, hiçbir erkek de bebeklerle oynadığı için kız olmak istemez.
Her iki cinsinde fitrat itibariyle farklidir.Yaratilisimiz,beynimizin isleyis sistemi,biyolojik duzenimiz.Kadini kadin yapan,erkegi erkek yapan ozelliklerdir bunlar...Insan turu olarak ortak olsakta,cinsiyet olarak birbirimizden ayri ozelliklerimiz var.Cocuk yetistirirken de anne/baba olarak bunlari goz onunde bulundurmaliyiz.Kiz cocuguna dinazoru,arabayi,erkek cocuklari gibi sevdiremeyiz,erkek.cocuklari da evcilik oynamayi pek sevmezler (genel konusuyorum) hem kizim hem oglum var iki tarafta birbirlerinden olabildigince farklilar.iki cinsi de kendi cinsel kimliklerinde "kiz gibi/erkek gibi" diger cinsi adeta otekilestiren dusunce sisteminden soyutlayarak yetistirmeye calisiyorum,kadinlari otekilestiren,kucumseyen sistem gibi,erkekleri dusmanmis gibi algilatan sistemden de uzak tutuyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?