- 28 Aralık 2017
- 264
- 318
- 103
- 45
- Konu Sahibi Mrs Globetrotter
-
Cok teşekkürler, çok mutluyuz Allah'a şükür. Ama 3'un 5 in hesabini simdi yapmakla çok yanlış yapıyorlar, benden çok ama çok fayda gorebilirlerdi ilerde, ama madem onlar boyle kucuk hesaplara girdiler benden de onlara zırnık calismaz. Malimi mülkümü kediye köpeğe bagisliyacam oldukten sonra :)) ( Kendi cocugum yok)Böyle durumlarda bence takı sonradan da olsa verilmeli.
Benim nikahım yurtdışında, kınam Türkiye'de oldu. Takı töreni olmadı, ancak gelenler genelde takı verdiler o gece. Evlendikten sonra ailemle de gönderen oldu. Ben de yurtdışındayken katılamadığım yakın düğün sahiplerine gördüğüm zaman takı verdim. Ama elbette fırsata çeviren var böyle durumları, siz de bundan sonra kimseye vermezsiniz olur biter.
Allah evliliğinize mutluluk versin, gerisi boş.
nikahtan sonra türkiyeye gelip görüştünüz mü akrabalarla hiç?
Aslında yazmistim yukarıda , görmemişsiniz, tekrar yazayım. Ilk evliliğimden sonra dayımla ve yengemle görüştük, esimle beraber gitmiştim Turkiye'ye. Onlar da annemlere tatil yapmak icin ve bizi görmek icin geldiler kendi sehirlerinden. Bize gelirken evlilik hediyesi 2 banyo havlusu getirmişlerdi, Bursa'nin havlusu meşhur diyerek verdiler. Ingiltere'de havlu yok cunku :))
Bu durumda şöyle düşünüyorum, şimdiki esimle gitsem evlerine, el öpmeye diyelim, ne degisecek? Yani ilk evlilikte havlu veren adam ikinci evlilikte takılan bileziklere ve diger altınlara karsilik bir kucuk uydurmadan çeyrek takar mi? Gercekten sanmiyorum ama merak etmiyor da degilim.
Hepsinin durumları gayet iyi bu arada belirmiştim, ikişer araba ikişer ev , ikişer maas durumları vs...
Anneniz babanız kuzenlerinize birşey yaptı mi peki? Bizimkilerin hepsi bileziklerini çeyreklerini aldılar.Valla ben de nikahına düğününe gitmediğim nikah düğün yapmayan ya da çağırmayan kimseye birşey takmıyorum. Ben de yurtdışında evlendim kimse birşey takmadı göndermedi beklemiyordum zaten gönderseler aşırı şaşırırdım
Onu da yazmistim:) Esim Arap, gelenekler görenekler çok yakin. Boyle avrupai bir yabancılık durumu yok yani . Durumum iyi olsa da, hatta milyoner de olsam en azından anneme verdikleri degeri göstermek icin onların da bana hiç ama hiç birşey yapmaması gercekten normal mi sizce?sizin de durumunuz iyiyse takmaya gerek görmemişlerdir. eşin yabancı diye beklemediğinizi düşünmüşlerdir.
Onu da yazmistim:) Esim Arap, gelenekler görenekler çok yakin. Boyle avrupai bir yabancılık durumu yok yani . Durumum iyi olsa da, hatta milyoner de olsam en azından anneme verdikleri degeri göstermek icin onların da bana hiç ama hiç birşey yapmaması gercekten normal mi sizce?
Yani evlenenin durumu iyiyse altin takmaya gerek yok, durumu kötüyse takalım birşeyler, bu mudur?
ilk evliliginizde taktılarsa sorun yok ya da yolladılarsa..Merhaba arkadaslar, bu actigim ilk konu olacak. Anneme çok mu çok dert olan bir konu var, sizlerin fikirlerini almak istiyorum.
Ozet olarak, bundan 5 yıl kadar once Ingiltere'de bir yabancıyla evlendim-esim musluman, yani bizim kültüre yakin onunki de. Bu arada bu ikinci evliliğim, ilk evliliğim 2003te bir Ingiliz'le oldu, 2 yıl sonra boşandık.
Simdi gel gelelim bizim probleme. Cok kalabalık bir aile degiliz Turkiye'de. Bir teyzem ve iki dayım var. Anneannem ilk evliliğimden , dedemse ikinci evliliğimden sonra vefat etti. Baba tarafım sadece babamin kuzenlerinden ibaret.
Iki evliliğim de sadece belediyede (Ingiltere'de) nikah seklinde oldu, annem babam dahi gelemedi ikisine de (vize problemlerinden dolayı). Turkiye'de düğün falan da yapmadık.
Annem ve babam-ikisi de emekli memur. Teyzem ve dayım evlendikleri zaman bilezik taktılar, babamin akrabalarına da öyle, artı beyaz ev eşyalarından bir hediye aldilar,buna da ek olarak her bebek doğurana bir çeyrek taktılar.
Bunlarin hepsi adetten olduğu icin ve isteyerek yapıldı, kredi kartından dahi para çekip bilezik aldiklarini biliyorum durumları olmadiginda. Gel gelelim bize geldiginde bana tek bir çeyrek altın takan, gönderen, hatta sozunu eden olmadı. Buna kendi oz dayılarım ve teyzem de dahil. Annemler su an beni ziyaretteler Ingiltere'de ve hiç kimsenin anneme deger verip bana birşey yollamamasi annemin çok ağrına gidiyor. Ben Turkiye'de düğünü yapmadık, normal boyle olması dedim ici rahatlasın diye ama aslında ben de anneme çok ayıp ettiklerini düşünüyorum. Allaha şükür kimsenin göndereceği çeyreğe, bileziğe muhtaç degilim ama annem kendini enayi gibi hissediyor. Sizin fikirleriniz neler? Acaba düğünü dernek yapmadigimiz icin mi gercekten, çok adet tore falan bilen biri degilim gercekten.
Simdiden yazanlara teşekkürler.
Not: Ilk evliliğimde Ingiliz esim Turkiye'de dayımla tanisti. Baska kimseyle tanismadi, birlikte annemlerin kaldigi tatil beldesine gitmiştik yaz tatili icin.
Not 2: Bunu konu açtıktan sonra öğrendim, gecen yaz dayımın esinin erkek kardeşi evlenmiş, düğüne davet etmişler annemleri, onlara da gidip altın takmislar!! Sebep babamin annemi ayıp olur takmazsak diye zorlaması , bol bol dağıtacak altınları olması degil.
ilkinde de almamislarsa cok cok haklisin nerde yasadigin cok veya az kazandigin onemli degil..Annen babanin hatri yokmus biraz fazla iyi niyetliler..herkes hediyesini yollasaymis ..Annenin yerinde.olsam lafı mutlaka sayarim susmam yani ..Zaman ayırıp da ayrintili yazdiginiz icin teşekkürler, elimden geldiğince bu olasılıklara şöyle cevap vereyim.
-Türkiye'de düğün,tören vb. yapmadığınız için,bu kız bize önem verip düğün bile yapmadı,biz niye takı alalım demiş olabilirler ....: Turkiye'de düğünü yapmamamın nedeninin esimin vize probleminden oldugunu biliyorlar. Kendisi Filistin'li, heryere vize alması problemli. Teyzemle dayımla aramız çok iyi, kusluk falan yok.
-Bu kız orada pound'la kazanıyor,çok parası var,biz de para mı vereceğiz üstüne demiş olabilirler......: Ilk evlendiğimde 1 pound 2-2,5 liraydı, son zamanlardaki döviz deliliği yoktu, dolayisiyla çok iyi para kazanmadigimi net olarak biliyorlar.
-Boşanma oranları çok arttı.Herkes ikinciye evleniyor,biz bu kızın tüm evliliklerine takı mı alacağız demiş olabilirler....: Bosanma oranlarının arttigi çok doğru, ilk evliliğimde almış olsalar da ikinciye almamış olsalar zaten hiç diyecek sozum olmaz, amma velakin ilk evliliğimde de hiç ama hiçbir şey gelmedi .
:)
düğün yapılmadı ve şehir dışındasınız. yani hadi dayınlara gittiniz vermediler diyeim. başka kim nasıl verebilir? kargo mu yapacaklar altın vermek için?
siz de haklısınız biraz onlar da haklı.
aileniz de herkese altın takmak zorunda değil.
Yok hayır, ilk evliliğimden sonra da kimse birşey yapmadi, yollamadı, beni ve esimi görünce de birşey vermedi(iki banyo havlusu dayımdan gelen tek hediye), teyzemden o bile yok. :)) Ilkinde bir kucuk çeyrek takmış olsalar inaninki zaten ikincisinde hiçbir şey beklemedik. Ben yine beklemiyorum, bu esas annemin problemi, ona çok dert olan bir konu, basta yazmistim...ilk evliliginizde taktılarsa sorun yok ya da yolladılarsa..
biz mesela esimin arkadasi 2.evliligini yapti bu kez takmadik 1.de takmistik zaten yarin bir gun cocugu da olacak
ya ben bu konuda gercekten hassasımdır
bence altın borctur sen ne takıyorsan sana o takılmalıdır dusuncesındeyım ben
benım aılem de herkese bılezık taktı halamın cocuklarına teyzemın cocuklarına dayımın cocuklarına hep bılezık takıldı
dogum yaptıklarında bebek gormeye yarım takıldı
ben evlendım kımse bırsey takmadı bır kac tane ceyrek takan oldu
bebek gormeye hıc takan olmadı
gercekden annemde cok kırılmıstı ...
bu bence ahlak meselesı. ınsanın nasıl ıcıne sıner de takmaz anlamam
mesela kaynımın cocugu oldu bana altın takmamalarına ragmen ne dugunde ne cocuk gormede ben gıttım yarım altın aldım taktım
yegenım cunku o benım. olması gereken bu . benım gordugum bu boyle olması gerek dıye dusunuyorum
aman kımsenın hakkı sıze gecmesın de sızın hakkınız gecmıs olsun bosverın takmayın kafaya ama annenız de sızde dusuncenızde haklısınız konu sahıbı
malesef kımı ınsanlar boyle ...
Aileniz annenize ayip etmiş.
İcinden gelen takilir diyerek yola cikarsak demekki akrabalarınızın size verdiği bir değer yok. Annezin birdaha kimseye takmasın. Ayip yani. Kadinin iki cocugunuda bir ceyrek bile takmamak resmen ayip
Cok güzel özetledin Tulumbacigim, kadın hepsine bileziğinden beyaz ev esyasina , cocuklarinin altınına hiç birini atlamadan yaptı. Kadının iki çocuğu evlendi artı bir torunu oldu(erkek kardeşimin bebeği), bir çeyrek göndermediler.
Yukarida biri yazmış, esas sizin onlara yaptiginiz ayıp diye. Guler misin, ağlar misin? Guleyim bari :))
Cevaplar icin teşekkürler. Buna benzer bir yorum kargo mu yapsınlar seklinde daha geldi. Kargo tabiki saçma. Annemler dayimlari ve teyzemleri yılda ortalam 2 ya da 3 kez goruyorlar. Ve bu ay annem Ingiltere'ye geldi, herkesi de kısa bir sure once gordu, buraya gelecegini biliyorlardi. Demek isteyeceğim su ki, ulaştırmada bir problem yoktu.
aileniz kimseye altın takmak zorunda degil demissiniz, biraz adet gelenek görenek bilen biri bilir ki abla kardeşleri evlendiğinde elinden geldiğince birşey yapar. Sadece çeyrek alabiliyorsa onu alır ama eli boş gitmez. Annemin ben birşey takmak zorunda degilim deyip eli boş gitmesi asil çok ama çok tuhaf olur du, haksiz miyim?
Bence de en iyisini yaparsın, ben de düğünü ya da yemek falan birşey yapsam gelen gelir ama eminim kimseden birşey yine gelmez. En iyisi euro ve poundları biriktirmeye devamBen gülüyorum. Annemde yillarca takdi. Bilezikler... altinlar vs. Annem vefaat etdi genc yaşta. Benim nişana gelen altin: sifir.
Var böyle aileler.
Bu sebepten düğün yapmicam. Yani sadece altin gelmiyor diye değil. Bu insanlari dugunumde istemediğimden ve zaten nişanlıma ( yabanci ama türk kültürünü bıliyor) olacağım kadar rezil olduğumdan. Ailem denilen insalari düğünüme çağırıp bide kişi başı 150 euro masrafa giremem.
takmak zorunda değil ama içinden gelmiş takmış. karşı tarafın takmak içinden gelmiyor demek ki.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?