- 11 Temmuz 2016
- 2.052
- 3.512
- 133
- 33
O zaman açık açık söyleyin. Ne olacak..zaten faydaları yokmuş. En fazla kuserler...Diğer çocuklarıma kızardım o zaman neden beni yok saydılar diye. Ne halam ne amcamın karısı çalıştı hepsi ev hanımı. İnsan hiç mi destek olmaz. Ben bunu kabullenemiyorum.
Tamam bizi büyüttü emeği çok çok fazla. ama insan arada annesi yanında olsun , misafiri olsun ister. Çok tuhaf
Bir ana 10 evlada bakmışYanlış anlama lütfen ama bazen kendimi düşünüyorum. 80-90 yaşıma geldiğimde ya yatalak olursam ve su an gece gündüz baktığım, bir şey olur diye gözümü kırpmadan baktığım çocuğum öleyim artık diye gözümün içine bakarsa diye düşünüyorum... Evet ağır bir sorumluluk ama ne bileyim üzücü... Bizler de yaslanacagiz. Bazen o açıdan bakmak gerek.. Allah'ın takdiri uzun ömür vermiş. Bu aşamada çözüm üretmekten başka şey düşünmemek gerekir diye düşünüyorum... Ama madem babaannenizin diğer çocukları ile aranizda bağ yok açık acik yardım isteyin. İş birliği teklifi edin. Nasılsa kaybedecek bir şey yok
Öyle görünüyor da... Gerçekten kalp kırıcı. Tabi bana baksın diye büyütüyorum ama bir yaştan sonra ölmemi bekleyecek olmaları üzücü yavBir ana 10 evlada bakmış
10 evlat bir anaya bakamamış
Malesef bizim ilgili olduğuz kadar evlatlar olmayacak
İki bakıcı tutun. Parasını diğer kardeşlerle paylaştırın, ödemeleri için de ağzını açın gözünüzü kapayın. Bakıcılar dönüşümlü gelir ve en azından sürekli yanında biri olur. Aynı zamanda ev işine de yardımcı olacak birileri olsun. Bakıcı ayarlamak, düzene sokmak ve kontrol etmek de zor gerçekten. Çevrede daha önce onunla çalışmış birini bulun yoksa çok saçma sapan insanlarla karşılaşabilirsiniz. Bu arada babaanne hala akli dengesi yerindeyken mal mülk paylaşımını yapın. Yoksa inanılmaz sıkıntı yaşarsınız gereksiz yere.
O bahçe bile yeri gelir söz konusu olur.“ Kayısı bahçesi yapacağdık “derler. Yaşadıklarınızı birebir yaşadım. Allah yardımcınız olsun. Biz de erkek kardeşler hiç bakmadı, kız kardeşler de en fazla annem ilgilendi. Sonrasında dedemin ölüm döşeğinde bile son nefesinde gelip miras konuşmaya çalışanlar oldu. Kınamak istemiyorum ama cidden çok üzücü bir durumdu.Bir bahçeden başka hiçbir şeyi yok.
Babaannenin de annenin de ellerinden öpüyorum. İkisine de çok çok zor. Hala ile amcaya da şaşırdım. Babanın annesi kadar Halanla amcana da anne. Gün geçtikçe zorlaşacak annenin yükü artacak. Hepsi de üstüne düşeni yapmalı ya yardımcı bulunmalı onun masrafını ortak paylaşmalılar ya da yatılı bir yere yerleştirilmeli yine masrafını paylaşmalılar.
Bak bakıma muhtaç çocuğu olan anne çocuğuna gücünün yettiği kadar bakarÖyle görünüyor da... Gerçekten kalp kırıcı. Tabi bana baksın diye büyütüyorum ama bir yaştan sonra ölmemi bekleyecek olmaları üzücü yav
Bak bakıma muhtaç çocuğu olan anne çocuğuna gücünün yettiği kadar bakar
Bunu yük olarak görmez
Ölümü ona çok büyük acı verir
Bu ihtimali düşünmek bile istemez
Yaşlandığımızda evlatlar için yük oluruz
Bu doğanın kanunumu
İlkel kişilik mi bilemiyorum ama gerçek bu
Mutlaka birini tutmalısınız.
Anneannem kayınvalidesine 100 küsür yaşlarına kadar baktı. Kadın vefat ettiğinde anneannem de bakılacak yaşa gelmişti. Şimdi de dedem kötü durumda ona bakıyor. Biz memlekete gittikçe yardım ediyoruz ama hemen yanıbaşındaki 4 oğlunun umurunda değil. Yıllarca kayınvalidesine bakan gelinlerin suçu nedir yani. Ayrıca evet çok yıpratıcı. En çokta sinirsel olarak sağlıklı kalamıyorsun.
Bu inanılmaz zor bir süreç sizi o kadar iyi anlıyorum ki... bunun adaletli tek bir yolu var kendi evinde bakıcısıyla yanınada düzenli ve dönüşümlü kardeşler arasında kontrolle bakılması. İnanın o zaman insan daha çok bakası yemeğini yapası oturup iki çift sohbet edesi geliyor diğer türlü tüm sorumluluk birine kalınca, evdekiler diğer sorumluluk almayan kişilere bilenmekten yaşlısındanda soğuyabiliyor yük gibi gelebiliyor ne yazık ki... hele bir de diğerlerinden bu sizin görevinizmiş gibi tavır takınılıyorsa! annenizin sosyal hayatı biter siz annenizi gördükçe bitersiniz.. bir gün vefat ettiğinde de zaten tüm sinir sistemi harap olmuş neredeyse kendi bakıma muhtaç yaşa gelmiş ama hep hayattan geri kalmış bir anneniz kalır geriye.. bu konuda yazacak çok şey var ancak yaşayanlar bilir çok zordur... bu yüzden herkes elini taşın altına sokmalı güzellikle hoş sohbetle DAHA FAZLA SABIRLA birlikte bakılmalı yaşlılara.. zaten tek bakacak kişi sizseniz bir şekil yol bulunuyor bakıcı vs. Ama bakacak kişiler varken tek size oynanıyorsa nefse ağır gelmeye başlıyor.
Kolaylıklar diliyorum sizee
Bence kuruma yatırın parayı çocuklar ortak bölüşsün. Anneniz niye bakıyor ki? Onun annesi değil.
Sizin yaşadığınız durumu benim annemde yaşadı ölene kadar annesine, babasına,kaynanasina baktı çok zor donemlerdi hepsi öldü gitti ama kendide bitti Allah kolaylık versin sizede inşallah, ne kadar yardımcı olursanız anneniz biraz nefes alır.Merhaba,
Babaannem 90 yaşında, yaklaşık 20 yıldır dedem vefat ettiğinden beri bizimle yaşıyor. Annem çalıştığı için beni ve kardeşimi o büyüttü.
Kaynana gibi değildir, çok bir şeye karışmaz namazında kuranında bir kadındır. Ama zordur kaynana ile yaşamak. Misafiri bitmez bir de.
Diğer yandan halam ve amcam olmasına rağmen bunca sene misafir olarak bile evine asla çağırmamaları, annemin hiç nefes almasına yardımcı olmamaları, bakmak zorundaymışız gibi bir izlenim vermeleri hepimizi çileden çıkarıyor. Mesela şehir dışına çıkacağımız zaman yine çağırmıyorlar, gelip bizde bakıyorlar. Sonra amcamın kızı bizi arayıp trip atıyor, böyle de saçma insanlar. Zaten bu olaylardan dolayı hem amcam hem de halamdan nefret ediyorum. Babaaanem vefat ettikten sonra hiçbirini görmek istemiyorum. Arayıp sormam bile.
Yaklaşık 5 yıldır falan sadece yürüteçle tuvalete gidecek, abdest alacak kadar hali var. Diğer tüm hizmetleri (yeme içme, bazen altına kaçırır, geleni gideni misafiri olur ) hepsi annemde. Son birkaç haftadır artık tuvalete dahi gidemeyecek duruma geldi. İltihaplı romatizma var, bacakları inanılmaz ağrıyor ve adım atarken sanki kırılıp düşecek gibi titreyerek yürüteçle gitmeye çalışıyor ama o ona bile hali yok artık.
Ben normalde ailemle yaşamıyorum bu covid-19 nedeniyle buradayım. Evimiz iki katlı ben babaannemle aşağıdayım. Tuvalette düşüyor bizimkileri uyandırıyorum kaldırıyoruz veya odasına gitmeye çalışırken bacağı kilitleniyor bana bağırıyor. 1 haftadır sabah ismimle bana bağırıyor ve öyle uyanıyorum , zaten sahura kadar uyumuyorum tam birkaç saat dalıyorum sabah 7-8 gibi bağırtıyla uyanıyorum. Haftaya işe döneceğim. Annem sabırlı ve inanılmaz merhametlidir ama ne düşen babaannemi kaldırabilir, ne de günde 10 kere tuvalete giden bir insanın başında bekleyebilir, ne de alt temizleyebilir. Bir yardımcı bakalım diyoruz çünkü böyle giderse kısa bir süre sonra tamamen yatacak ama saatleri nasıl ayarlanır, hsonu ne olur? Hep başında beklemesi gerekemez yardımcının, annem de tamam diyor ama diğer yandan ben evde bir kadınla ne yapıcam nasıl rahat edicem üstelik onun yemesi, içmesi ayrı bir hizmet diyor. Ama çok iyi biliyorumki annem yatalak yaşlı bakımına girerse depresyonu bozulur. Üstelik annneannem var bir de. Yakınımızda yalnız yaşıyor. Onun da en büyük destekçisi annem. Hergün oraya gidiyor.
Belki insafsız olmakla suçlarsınız beni ama yıllarca yatalak olmasından, yanında annemin de daha fazla yıpranmasından çok korkuyorum.
Çok uzun yıllar çalıştı annem artık rahat etmesi gerekirken başka sorunlar çıkıyor. Hoş biliyorum insana rahatlık yok, hepsi birer sınav. Bu da bizim sınavımız Allah bizlere başka dert vermesin diyorum. Diğer yandan insan eti çok ağır biliyorum. Çok uzun ömür inanın bana sinir bozucu boyuta geliyor.. 100 yaşına kadar böyle yaşarsa mesela diyorum, korku sarıyor. Diğer yandan tabiki acıyorum, yaşamaya hali yok, canı yanıyor o da yaşamak istemiyor, sıkıldım artık diyor. İşimiz çok zor. Benzer durumları gözlemlemiş olanlar anlayabilir belki sadece.
Bilmiyorum.
*Bacak dışında kalp, şeker vs gibi bir hastalığı yok, ilaç kullanmıyor hiç. Bu yüzden yatalak kalacak gibi gözüküyor
Kısacası hem konuyla ilgili yorumunuza hem de bakıcı konusunda fikrinize ihtiyacım var.
Şimdiden teşekkürler.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?