yabancı anneler nasıldır? (yurdışında yaşayanları yorumları lazım)

Ozellikle kadinlar kulubunde de okudugum konulardan ,cevreden ve tabiki kendi hayatima da baktigimda enaz 20-25yasina gelen cocuklarina evlendikleri halde bile kucuk cocuk gibi davranip hayatlarina mudehale eden hatta torun oluncada herr kafadan bir ses cikaran anne babalar teyzeler halalar oldugu surece bizim toplum boyle gelmis bir sure de boyle devam.eder..:)herkes cocuguna daha kucukken bile birey gozuyle bakip kendi ayaklari ustunde dursun duserse kendi kalksin kafasindalar.bizimkilerde 30yasindaki adama karin iyi yemek yapamiyormu zayifladi yavrucak desin:)

Bdv bölümünde bile çok belli oluyor Türk anne nasil oluyor diye. Yani birçok insan resmen bebegine bakmak için isini birakmak istiyor. Birçok kisi hatta hamile oldugunda isi birakiyor, riski hamilelk olmamasina ragmen. Neymis, bir bebegin ilk 2 yilinda sadece annesine ihtiyaci var.

Iyide, bu demek degilki annenin sosyal hayati olmasin, anne çalismasin. Ben avrupada yasiyorum, burda çogu bebekler 4 aylik yada 6 aylik derhal krese götürülüyor, ve 2,5 yasinda ana okuluna birakiliyor. Bir çoçun anneye ihtiyaci var ise, etrafa, baksa çoçuklara, aktivitelerede ihtiyaci vardir diye düsünüyorum.
Ha sadece söyle birsey var, Türkiyede kres sistemi tam oturmamis. Burda mesela kresler devlete bagli ve çok siki yöntem altinda. Birsürü kurallar uygulamak zorundalar, her yil konrol var, raporlar var. Simdi "eh durum öyleyse, tabiki o anneler çoçuklarini yolluyorlar" duyar oldum sizden fakat burdaki Türklerin çogu yine krese yollamiyorlar çoçuklarini, mecbur olan ana okuluna bile zor ile yolluyorlar. Yani gerçekten egitim ve bakis açisi farki.

Gözüme baska çarpan birsey ise, avrupalilar gerçekten çoçuklara birsey katmaya çalisiyorlar. Cocuklara yönelik aktivitelere katiliyorlar, parklara gidiyorlar, aksamlari hikaye okumak felan,.. yani kendileri çoçugun dünyasini giriyor. Bunu Türklerde pek göremiyorum. Türkler için çoçuk büyütmek yedirmek, kiyafet giydirmek, hasta olmamasina dikkat etmekten ibaret. Burdaki insanlar çoçuklari ile aktivite yaparken, çoçuk filmlere giderken, bizimkiler 4 yasindaki çoçuklarini Beyaz melek filmini götürüyor. Allasen, insan bebek arabasi ile/anne kucagi ile sinemaya gidermi? Yani neticide avrupalilar çoçugun dünyasina giriyor. Türkler ise çoçugu kendi dünyalarina sokuyor, her yere sürekledigi bir kuyruk gibi görüyorlar.

Iki egitim biçimi farkli ve sanirim her iki egitim biçiminden iyi taraflarini almak gerekiyor diye düsünüyorum. Hani ne fazla baska insanlara,kültürlere özeneceksin, nede fazla "benim kültürüm elden gidiyor" düsüncesi ile sig ve dar kafali kalmayacaksin.

bugün bir yabancı makale okudum
massura mı masura mı neyse işte bir hastalık varmış ;bebeklerin sebepsiz ölümleri...Ve öğrenilmiş ki aslında en önemli sebep dokunmamak bebeğe
yaw bence bebek yetiştirmede hiç yabancılara güvenmeyin dokunmamaktan bebek mi ölür bizde hiç alacaksın mıncıklayacaksın koklayacaksın
Yazık çocuklar o dokunma etkileşimi eksik diye ölüyormuş bir de...çok ilgin geldi paylaşayım dedim

Son düzenleme:

Kesinlikle katılıyorum.

Ben pişiyorum, eriyorum İzmir sıcağında, derimi söküp atasım geliyor o derece. Millet giydir diyor çocuğu. Yahu bebek bu bebek insan yavrusu, sen pişersen pişer, sen üşürsen üşür.

Yabancıların eğitim tarzına gelince ben bir nebze katılıyorum. Süper anne olacağım diye kendilerinden ödün vermiyorlar, anneliği bir meziyet olarak değil hayatın sıradan bir gerçeği olarak görüyorlar. Şımartmıyorlar çocuğu. Kendi yaşamlarını çocuğa uydurmak yerine çocuğu kendi yaşamlarına göre yetiştiriyorlar. Sonuçta hayatımıza sonradan giren bireyler onlar, sürekli onun istediği olursa bunu normal kabul eder ve kaç yaşına gelirse gelsin dediğini yaptırmak ister.

Bir nebze dedim çünkü şu bırakıp ağlatma konusundan hiç hoşlanmıyorum. Bir iki mık mık eder ellemezsin tamam ama öyle canı yanar gibi ağlıyorsa ben dayanamam alırım kucağıma bebeğimi. Kucağa alışırmış falan hikaye, onlar bizim kucağımızdan çıkıyorlar zaten, bilmedikleri bir şey değil ki kucak alışsın. Zaten yürümeye başladı mı tutamayacağım onu biliyorum. Şimdi bile durmuyor kucağımda (4 aylık) kıpır kıpır kerata.

Arkadaşım sen kafana şimdiden takma bu kadar. Evet ilk günler zor oluyor fakat bunları düşünüp hamileliğini zehir etme kendine, doya doya dinlen, gez, imkanın varsa bol bol denize gir koca göbişinle.

geçenler de bi video izlemiştim, yabacı çocuklara yüzme egitimi türk çocuklara yüzme eğitimi diye
yabancı çocukları direk suya bırakıyolar, türk çocuklarına kolluk, can simidi takıyolar öyle yüzme öğretiyolar güya
anlatılmak istenen tam da buydu.. maalsef sakınan göze çöp batar
bu demek değildir ki sal gitsin çocugu ne hali varsa görsün, sadece herşey yerinde zamanın da ve dozunda olmalı..

Ben azeriyim 2 cocugum var onlarin yuzerinde cok esiyorum hep hastalar hep oyle oluyor

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Bir de ne zaman yurtdışı seyahatine çıksam görüyorum
3-4 küçük çocuğu olan aileler geziyor çatır çatır
Biz çocuk oldu mu eve kapanıyoruz
Çocuk = Hayatın bitmesi demek bizim için
Sonra da diyoruz eee çocuğu misafire götürüyoruz durmuyor geri dönüyoruz/misafirliğe bile gidemiyoruz
Eee bebekliğinden alıştırmazsan sonradan alıştıramazsın diye düşünüorum :44:

Çocuğum oldu sosyal hayatım bitti mantığını bi kafamızdan atsak da
Çocuklarımızla gezsek dolaşsak parkalara gitsek :44:

Bizim tepkimiz genelde
Aaaaa çocukla gezilir mi
Aaaa küçük bebekle tatile mi gidilir
Aaaaa bebeyle yolculuk mu yapılır vs

Evet, Tr'deki insanlar çoçuk bakimini çok fazla büyütüyorlar. Burda okudugum kadar birçok ailede dogumdan sonra, aile büyüklerin yeni dogum etmis kiz'in yaninda kalmasi normal görünüyor. Yani kiz'in annesi ve ya kv'desi orda 1,2 ay kalmasi normal görünüyor, sanki çift tek basina bebege bakamiyormus gibi. Ve bu çiftte daha çok stress yasatiyor

Buralarda öyle birsey yok. Sadece ilk zamanlar haftada bir sefer bir hemsire gibi biri geliyor bebege bakmak için, annenin sorularina cevap vermek için, ve geriye kalan zaman çift kendisi bebege bakiyor. Ve özelikle çift demek istiyorum. Türkiyede hersey anneye yüklüyorlar, hos zaten çogu anneler baba'ya güvenmeyip hiç bir is yaptirmiyorlar bile. Oysa buralarda erkekte gece gece kalkar, mama verir, bez degistirir,.. Burda bunlar gayet normal seyler.

Bizdeki bu yabanci hayranligi da cok komik geliyo bana ya..:) Yok cok guzel yetistiriyolarmis da, cok disiplinli oluyolarmis da... Cocuklar ergenlige geldikten sonra hemen hepsi kafayi siyiriyo.. Hamile kalan mi dersin, uyusturucu kullanan mi, anasini babaisini doven mi... Ben de yurtdisinda yasiyorum..Gercekten bakiyosun kucukken analarinin sozunden cikmiyolar. Amaaaa demek ki bi yerde yanlis var ki pek uzun surmuyo o guzel gunler... Tamam Turkiye'dekiler cok simartiyo onu kabul ediyorum ama yabancilardan daha iyi oldugunu dusunuyorum...Yurtsdisindaki ergenleri gorseniz bizim ergenleri opup basiniza koyarsiniz
Birkac ornek gormek istiyosaniz internetten izleyebileceginiz programlar var.. Worlds strictest parents ve super nanny tavsiye olunur....

Bence hiçkimse sadece onlar gibi büyütelim demedi fakat Türklerin çoçuk egitiminden gerçekten birçok sikinti var. Ve baskalardan dogru örnek almak niye kötü olsunki?

Ve evet, baze ergenler siyiriyo olabilir fakat bu her ergen için geçerli degil. Mesela onlarda ergenlerin iliskisi olmasi normal, 17, 18 yaslarda cinsellikte normal, ilerde evlenmeden beraber yasamak felan gibi normal geliyor birçok ailelere. Bunun için baze Türkler diyor ki "ahlaksizlara bak hele, bizim gençler en azindan öyle degil".

Ki yalnis bir tespit. Türklerde herseyi gizli yapiyorlar ve bu çok ters durumlara yol açiyor. Bak burda bile her gün bekaret konulari açilyor. Birçok kiz herseyi anne babalarindan gizlemek zorunda kaliyor ve bana sorarsan, bunlar "kiz ile erkekli beraber yasamaktan" sa çook daha kötü seyler. O ergenler kendilerini tamamen yalniz hisedip kisilik sorunlari yasayabilir. O kizlar ilerde vajinusmus yasayabilir, yada esleri ile tam tanisamadigi için evlilik problemleri,.. yani nerden bakarsan daha birçok asilmasi gereken sorunlar var.

Madem konusu acilmis. Katilmadan edemedim. Insanlarin evlilik disi birlikte yasamasi, evlenmeden cocuk yapmasi Amerika'da normal degil. Hatta evlilik oncesi cinsellik bile "normal" olan degil. Sadece onlarda bu kadar toplum baskisi yok. Dislanma, hakaret, siddet gorme yok, ya da bu raddede yok en azindan. O yuzden rahatlar, istediklerini yapiyorlar. Bizdekiler de ne halt yerse gizliden yiyor, yoksa cok baski yaptiginiz icin cocuklariniz masum kalmiyor. Burda ne konular goruyoruz her gun.

Turkler cocuk yetistirme isini beceremiyor benim gozumde, net olarak fikrim bu. Cocuk yetistirmek her istedigini almak, yedirmek, icirmekten ibaret degil. Cocuklar, nasil olsa anlamaz denerek hic bir sey ogretilmeden, ici bos buyutuluyor. Aktivitelere yonlendirilmiyor. Turk usulu cocuk buyutmek, "evlat sevgisi" olmaktan ibaret, "cocugumu seveyim, her istedigini alayim, aman sakin aglamasin, aman gozu kalmasin"... Kaliteli bir insan olsun, vatanina milletine hayirli olsun diye bir amac yok. Bunlar bir insan yetistirmekten uzak bana gore.

Konu acilmis bende fikrimi belirtmek istedim. Öncelikle Allah"im saglikla bebegine kavusmak nasip etsin. Bulundugun dönemden kaynaklanan asiri duygusal olman normal, ama bunu atlatmaya calis. Mesela kitaplar okuyarak dogru bilgilere ulasabilir, bircok konuda aydinlanabilirsin. Ziraa bizde her kafadan bir ses cikar
Yurt disinda yasiyorum. Sevgi, baglilik ve saygi konusunda Turkler bence cok daha iyi. Ama cocuk yetistirmede bircok konuda maalesef coook gerideyiz, cok yanlis bakim hatalarimiz var. Öncelikle bebegi vitrine koyacakmis gibi yetistiren annelere sinir oluyorum. Burada cocuklari dogdugu andan itibaren hava kosullarina alistiriliyor, abartmadan giydiriliyor, yagmur, kar, sicak havaya gore giyindiriliyor ve hava sartlari engel degil. Ve uzun kisi olan bu ulkede Turkiyeye gore cok daha az antibiyotik kullaniliyor. Kucuk yasta hatta degil okumayi, konusmayi bile bilmezken cocuk, anne baba cocugu kutuphaneye goturuyor, evde kitap okuyor. Sinemaya, tiyatroya goturuluyor. Cocuk soru sordugunda o anlik uydurma degil uzun uzun cevaplaniyor. Kurallar kucuk yasta ogretiliyor, cocuktur bisey olmaz denmiyor yani. Spor cocukluktan asilaniyor cocuga. Sokakta elinde bebek arabasisiyla bile spor yapan anne babalar görebilirsiniz.
Yemek konusunda hicbir kisitlama yapilmiyor anneye, sutune gecer diye bisey yok yani. Buarada benimde 7 yasinda bir kizim var. Elimden geldigince iyi yetistirmeye calisiyorum. Rabbim herkese saglikli evlatlar ve saglikla, hayirli evlat yetistirmeyi nasip etsin.

Türkiyede erkekler bebegi sadece sevmelik olarak goruyor sıra cocuk bakmaya gelince erkek cocuk bakamaz algısı var. Yeni yeni görüyorum biraz yeni nesil ve eğitimli erkekler bebeklerine yemek yediriyor bebeğini uyutuyor vs

Ben de yurt dışında yaşayan biri olarak cevap vereyim. Türkiye'de kadınlar bebeklerini çok sıkı giydiriyorlar, benim yaşadığım yerde öyle değil. Diğer geri kalan tüm konularda Türkiye ile aynı.

Türkiyede erkekler bebegi sadece sevmelik olarak goruyor sıra cocuk bakmaya gelince erkek cocuk bakamaz algısı var. Yeni yeni görüyorum biraz yeni nesil ve eğitimli erkekler bebeklerine yemek yediriyor bebeğini uyutuyor vs

Hayir, bdv'de çok okuyorum. Birçok kadin hem eve, hem ise hem çoçuga yetismeye çalisiyor. Hatta baze konularda bu kadinlar birbirine güya yardim ederek "hafta içi su isleri yap, hafta sonu su isleri" gibi laflar söylüyorlar. Hiçbiri demez ki, erkek nerede? Birçok kadin yani aslinda "single mom" yani bekar anne hayati yasiyorlar, evli oldugu halde.

Bu bile çoçuk egitiminde büyük bir eksi oluyor. Birçok evlerde hali ile anne daha disiplinli oldugu için "kötü" olarak görülüyor çoçuk tarafindan, ve baba "iyi" olarak görülüyor çünkü baba sadece oyun zamanda çoçuk ile ilgileniyor. Yani egitim bazen bastan bile çok kötü basliyabiliyor maalesef.

evet malesef çocuklar anneyle çatışıyor küçük yaşta genellikle çünkü baba bir şeye karışmıyor ki her zaman topu anneye atıyor. çalışan annelerin işi gerçekten çok zor

evet malesef çocuklar anneyle çatışıyor küçük yaşta genellikle çünkü baba bir şeye karışmıyor ki her zaman topu anneye atıyor. çalışan annelerin işi gerçekten çok zor

Aslinda degil, biliyormusun? Kadinlar artik süperanne, süper es, kisacasi süper kadin olmaktan vazgeçmeliler. Nasil alistirirsan öyle gider. Bügün mesela esim yemek ve bulasiklari yapti ve evi temizledigimizde o hep beni yardim eder. Ben simdi hiç eline is vermesem, herseyi kendi yapmaya çalissam, rahatliga alisip, çoçuk olduktan sonra bile birsey yapmaz çünkü alismis.

Yani demek istedigim, aslinda kadinlar kendine bos yerde zorluk açiyorlar.

bizde aile faktörü ve çevre faktörü de var ama
sen öyle alıştırmak istesen bile Türkiye'nin büyük bir kesiminde erkeğin aklına girerler mutlaka ya

Yabancı hayranlığı değil bu, kararsız ın dediği gibi örnek alma. Onlar da çocuk yetiştirme konusunda bazı noktaları bizden örnek alıyor olabilir.

Burada yok mu uyuşturucu kullanan, küçük yaşta cinsellik yaşayan? Her yerde bonsai belası dolaşıyor, küçücük çocukların elinde sigara.

Cinsellik zaten yasaklansa da yasaklanmasa da yaşanacak bir şey, tabu olunca gizli yaşıyor çocuklar, tabu değilse en azından o konuda eğitim verebiliyorsun çocuğa, doğruyu yanlışı ayırt edebiliyor.

En güzeli ortasını bulmak.

Yanlış bir düşünce belki ama bazen iyi ki de böyleyim diyorum. Öyle olmasaydım nolacaktı sanki sadece baba figürüyle yetişecekti çocuğum, ee şimdi de öyle.

Biz bas bas bağırıyoruz ezdirmeyin kendinizi diye ama yok toplum bir kere kodluyor çocukken kadınların aklına bunu. Onlar da değişmeye çalışmıyorlar, daha doğrusu göze alamıyorlar. Keşke kadınlar mevcut evlilik kurumunu bir gözden geçirse, çok yanlış, adil olmayan şeyler var. Bunların farkına varabilseler...

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…