- 24 Ekim 2018
- 89
- 23
- 38
- 42
- Konu Sahibi TaylanveBen35
-
Herkes kendini belli ediyor işte. Haklısın. Burada kaynana kocadan dil işitip stresini atan çokBurda yapılan en güzel en naif yorum insanlarımız ne kadar kalp,kırarak yorum yazıyor
Çay ı hiç anlamadım eğer kendisi istedi ise sizden abiniz istemişti benden diyip kardeşine verin ..
Bilmiyordum biz de hala yemek götürülür çunku. Çay şeker tuz yeni eve götürülür taşındı ise yada yeni ev kuruyorsa bereket olsun diye.çay şeker bazı yörelerde cenazeye giderken götürülür
vefat eden istediğinden değil adet
işte eve misafir gelir destek olalım gibisinden
hatta bence önceleri yemek götürülürmüş belirli yakınlar
ama yemek çok gelince yenmiyor, kalıyor, bozuluyor, israf oluyor
çay şeker her zaman lazım olur, paketli de diye düşünülüp adet biraz değiştirilmiş
yine her giden yemek yapamaz, taşımak vs de zor ama paketli çay şeker oldu bitti
lohusaya süt bisküvi de benzer amaçlarla götürülüyor
Babam 4 ay önce vefaat etti. Bize de yemek getirdiler gerçekten Allah bin kere razı olsun, biz yemedik o halde değildik. Ama yiyenler oldu, ihtiyaç oldu. Fakat burada değişik bir durum var. Lohusaya da bez götürürüm mesela çocuk bezi. Ama arkadaşımsa , akrabam ise ne bileyim iş arkadaşımsa farklı olur patronun eşiyse farklı olur. Bana gelenler çiçek getirdi mesela herkesin yapısı kültürü farklı. Kendi kültürünü dayatıp havalara girmiş muamelesi yapmak ne demek . Bize yemek getirenler Komşularımız 20 yıllık aile dostlarımız. Patronum , memurum da velev ki patronum olsa ararım, güzel dileklerimi üzüntülerimi belirtirim. Karşıdan gelen elektriğe göre konuşmayı uzatır veya kısaltırım. Çay göndermem , kültürümüz bu diyerek garip işlere girmem. Cenaze sahibi patronluk mu yapıyormuş ağırlamak zorundaymış çayı illa ki verecekmiş , bunlar göze girmek sıyrılmak için hareketler. Ölene kıymetiniz var ise okuyun yasini ruhuna. Yol yordam bilmiyorum diyorsanız birilerine sorun taziye ziyareti nasıl olur olmalı diye. Bilmemek ayıp değil ki .. Çay vericem çay vericem, kaçak çay mı nedir bu çay, başkasıyla göndereyim falan.çay şeker bazı yörelerde cenazeye giderken götürülür
çay şeker her zaman lazım olur, paketli de diye düşünülüp adet biraz değiştirilmiş
yine her giden yemek yapamaz, taşımak vs de zor ama paketli çay şeker oldu bitti
Aynen bizde de çay, şeker hatta yağ pirinç filan da götürülür.çay şeker bazı yörelerde cenazeye giderken götürülür
ben de konu sahibini de 20li yaşlarda hatta daha genç diye düşünmüştüm
yani abiyi severdim o da beni severdi diye yeni patrona bunu iletmek, belki de bir görev olarak gitmek istediğini düşünmüştüm
hatta gitmekten öte ben de geleyim diye patrona sorup yakınlık mesajı vermek
ama konu sahibinin yaşı büyükmüş
o zaman iş ve özel hayatı ayırmayı da bilir diye düşündük
evet yeri gelir eve de gidilir
iş arkadaşımın babası aniden vefat ettiğinde annesinin evine onunla gittim
daha önce hiç gitmediğim bir evdi ve arkadaşımı yatırıncaya kadar kaldım
zira o kitle içerisinde akraba olmayan, yani acıyı taaaa içinde hissetmeyen, yine evin kızını tanıyan, eşini tanıyan, sosyal yaşamına hakim bir kişiydim, bu desteğim uygundu
sonraki zamanlarda da herkes düzgün bir davranış olarak andı
ama aynı hareketleri patronum vefat ettiğinde yapsaydım garip karşılanırdı, zira onun akranı, onun ortamına hakim bir kişi değil nihayetinde çalışanıydım
patronun abisi vefat ettiğinde ben gidemedim evde lohusaydım ama çalışıyor olsaydım iş yerindekilerle birlikte cenazeye gider uzaktan başınız sağ olsun der çıkardım
yine patronun eşi rahatsızlandığında da kendisine geçmiş olsun dedik ki eşini de tanır birlikte çalışırdık, hadi eve gidelim demedik
aradan bir süreç geçti, doğum gününde elimize bir pasta aldık gittik ama içeri dahi girmedik, bahçede kestik ve döndük
bu anlattığım pandemi öncesi hikayeler
bir de cenaze evine size geleceğiz diye haber verilir mi, yani gitseydiniz çıkışta
evet belki neden gelmiş diye bakarlardı ama sen gelme sözlerine de muhatap olmazdınız
Babam 4 ay önce vefaat etti. Bize de yemek getirdiler gerçekten Allah bin kere razı olsun, biz yemedik o halde değildik. Ama yiyenler oldu, ihtiyaç oldu. Fakat burada değişik bir durum var. Lohusaya da bez götürürüm mesela çocuk bezi. Ama bunlar denk olduğum kimseler. Komşularımız 20 yıllık aile dostlarımız. Patronum , memurum da velev ki patronum olsa ararım, güzel dileklerimi üzüntülerimi belirtirim. Karşıdan gelen elektriğe göre konuşmayı uzatır veya kısaltırım. Çay göndermem , kültürümüz bu diyerek garip işlere girmem. Cenaze sahibi patronluk mu yapıyormuş ağırlamak zorundaymış çayı illa ki verecekmiş , bunlar göze girmek sıyrılmak için hareketler. Ölene kıymetiniz var ise okuyun yasini ruhuna. Yol yordam bilmiyorum diyorsanız birilerine sorun taziye ziyareti nasıl olur olmalı diye. Bilmemek ayıp değil ki .. Çay vericem çay vericem, kaçak çay mı nedir bu çay, başkasıyla göndereyim falan.
Orkide’ nin sorusu da değişikhaklısınız
ben onu orkideye açıklama olsun diye yazdım
konu sahibine yorumum çayı gönderme idi
orkidenin kafası karışıp "çayı vefat eden kişi mi istemişti" deyince yazdım
evet yemek zaten getirilir de işte bir tık uzak olanlar ya da evden değil de işten vs gelenler getiriyor bazı yörelerde
Orkide’ nin sorusu da değişikÖlen çay istese ne istemese ne , nedir bu çay inadı. Adam çok güzel cevap vermiş size iş yerinde ihtiyacımız var demiş bozmuş atmış, genç falan ama helal olsun.
Tabiki haklısınız. Dediğim gibi burada çok türk yok o yüzden üstüme vazife bildim belki. Zaten duyar duymaz iki gün sonra kendisini aradım ve görünce de başsağlığı verdim. 13 gün sonra cenaze toprağa verilecek gidicem.
Ben de buna takıldım ama konu sahibi bir cevap vermemiş. Adamı Türk olsaydı da garipsemezdim ama Türk değilse hiç hiç garipsemem. Onların yas süreci bizler gibi yakınları memnun etmekle geçmiyor en güzelini yapıyorlar.Neden 13 gün sonra? Türk değiller mi?
Canım adanada bizlerde cenazede bir paket çay alır gideriz aslında gelen gidene çay demleyip, dağıtıyorlar bir nevi yardımcı, olmak için eşim her cenazeye çay ve şeker götürür14 yıl aynı patronlarla çalıştım eşlerini çocuklarını tanırım yakınlıkta oldu ellerinde büyüdüm gibi bir şey. Ama hiç bir zaman birinin evine gitmedim yani o kadr cenaze oldu vs işe geldiğinde başsağlığı dilenir cenaze namazı kılınacak camiye çiçek gönderilir bu kadar eve gitmezdim şahsen gerek yok . Çay ı hiç anlamadım eğer kendisi istedi ise sizden abiniz istemişti benden diyip kardeşine verin ..
Aynen canım eşimde götürür eskiden cenazeler daha kalabalıktı cenaze çadırını yanına semaverde çay demlenir gelen bütğk herkeze çay dağıtılır ve cenaze sahibine yardımcı, olmak için alınır biz adanadayızçay şeker bazı yörelerde cenazeye giderken götürülür
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?