Cuma Zayıflama Yarışması 14. Takım

Kıymalı makarna sağlıklıdır

Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan “karbonhidrat ve proteini ayırmak gerek” tezi, makarnanın sade yenmesini öneriyor. Ancak bu doğru bir bilgi değil...

1925

Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan “karbonhidrat ve proteini ayırmak gerek” tezi, makarnanın sade yenmesini öneriyor. Oysa diğer tüm karbonhidratlar gibi makarna da kan şekerini yükseltir ve açlık hissine neden olur. Bunu önlemek için makarnayı kıyma, peynir, yoğurt gibi proteinlerle birlikte yiyebilirsiniz.

Yanlış dikilmiş bir elbiseyi düzeltmek veya yanlış boyanmış bir duvarı yeniden boyamak ya da yanlış tedavibeslenmedeki davranış biçimleri hayatı boş yere zorlaştırıyor. Bunun ötesinde daha iyi beslenmek varken, çok daha sınırlı seçimler yapmak zorunda kalabiliyor bireyler.

Bizde tavsiye mekanizması çok hızlı çalışır, Türkiye’nin en güvenilir ismi olarak Seda Sayan Hanım’ın seçilmesi, her gün televizyonlarda yaptığı tavsiyelerin satış rekorlarına koşması bunun en güzel örneği değil mi? Biz uzmanlar yıllardır birçok besinin iyiliğinden bahsederiz, ama bazı besinler birden bire altın çağına girer. Bilin ki bu patlama, tavsiye ve halk tarafından takip edilen birsinin tavsiyesiyle olmuştur.

Karbonhidrat ve proteini ayırma tezi şimdiye kadarki en meşhur efsanelerden birisidir sanırım. Sokaktan geçenlerin ve diyetle ilgisi olanların yüzde 90’ı size bunun doğruluğundan bahseder. Bu konuda aynı kişiye, “Karbonhidratlar nelerdir”, “Proteinlere beş örnek verebilir misiniz” diye sorarsanız, bu kadar hızlı cevap alamayabilirsiniz. Bu efsane ile ilgili genelde bireyler hemen makarna örneğini verirler, seçilen kelimeler genelde aşağıdaki gibidir.

- “Makarna yerim, ama kıymasız.”

-“Makarna yerim, ama yoğurt eklemem.”

-“Makarna yerim, ama peynirsiz.”

-“Makarna yerim, ama proteinle karıştırmam.”

Oysa yukarıdaki cümlelerin sanıldığının aksine ilk üçü yapılması gereken, son cümle ise yapılmaması gerendir. Kafanız karışmasın, tekrar şöyle izah edeyim. “Makarna karbonhidrattır ve protein ile yenebilir”, yani makarnayı haşlayıp üzerine protein olarak kıyma veya peynir veya tavuk veya yoğurt ekleyebilirsiniz. “Ama o zaman hemen yağa dönüşür” diye içinizden geçiriyorsanız, biraz sabredip lütfen bana kulak vermeye çalışın...

Karbonhidrata protein eklemeli

Karbonhidratlar vücudumuzda glikoz olarak parçalanır ve bağırsaktan bu formda emilirler. Kanda dolaşmaları “kan glikozu” yani “kan şekeri” halinde olur. Tüm karbonhidratlar ekmek, pilav, makarna, meyve, bisküvi vs glikoza döner. Karbonhidratı sürekli yemek, kan şekerinizi sürekli beslemek olur. Yükselen kan şekerini düşürmek ve kandaki şekeri hücrelere götürmek için pankreastan “insülin” hormonu salınır. Bu hormonun aşırı salınması yağlanmaya sebep olabilir, bu yüzden sürekli açlık hissetmemek ve kolay kilo vermek için insülini uyarmamanız gerekir.

Bunun en iyi yollarından biri de karbonhidratın yanına protein eklemektir, yani “karbonhidrat ile protein beraber yenmeli”.

YANLIŞLAR

- Sabah sadece poğaça veya simit yerseniz öğlene daha çok acıkırsınız.

- Acıkınca elma yemek daha fazla acıkmanıza sebep olur.

- Öğlen sadece salata ve tavuk yemek akşam üzeri tatlı isteği duymanıza yol açabilir.

- Sebze ve salata uzun süre tokluk sağlamaz.

- Çikolata tüketince canınız daha fazla tatlı ister.

Sizin de benzer deneyimleriniz olabilir. Bunlardan kurtulmak, uzun süre tokluk hissi duymak, midenizi boş yere sürekli doldurmamak ve kolay kilo vermek istiyorsanız insülin hormonuyla iyi geçinmelisiniz. Bunun için de yapacağınız şey çok basit: Yukarıdaki beslenme tipinde karbonhidrat ve proteini buluşturmak...

DOĞRULAR

- Sabah sadece poğaça (karbonhidrat tek başına yanlış) yanına peynir (Yani PROTEİN) lazım.

- Acıkınca elma (karbonhidrat tek başına yanlış) yanına fındık veya biraz sit veya yoğurt (yani PROTEİN) lazım.

- Öğlen sadece tavuk ve salata (tek başına protein yanlış) yanına 1 dilim ekmek (yani KARBONHİDRAT) lazım.

- Sebze ve salata (tek başına karbonhidrat yanlış) yanına yoğurt veya kıyma (yani PROTEİN) lazım.

- Çikolata (tek başına karbonhidrat yanlış) yanına süt (yani PROTEİN) lazım.

Tabii bu beslenme tipinde hızlı kilo verdiren (kas ve su verdiren desek daha doğru) Atkins diyetini de yıkmış oluyoruz, ama beslenme bilimi yıllardır hep aynı şeyi söylüyor. Değişmeyen kural hep aynı: “dengeli beslenin, hareket edin.” Lütfen kilo kaybederken sağlığınızı kaybetmemek için beslenme hurafeleri ile beslenme biliminin doğrularını ayırt etmeye çalışın.

Diyet ve beslenme uzmanı Dilara Koçak

Düşük kalorili yaz yemekleri

Dilara Koçak’tan, düşük kalorili bazı tariflerle diyet yapanlara serinletici ve lezzetli yemek tarifleri…

3376

Bu hafta oldukça sıcak başladı, diyetlerimde sıklıkla kullandığım sıcak çorbalar artık yerini soğuk çorbaya bıraktı, yaz meyveleri manavlarda renk şöleni yapmaya başladı. Kısa tatilleri fırsat bilenler karpuz kabuğunu denize düşürdü bile. Ama kış kilolarıyla başı dertte olanlar hâlâ diyet yapma programındalar.

Ben, “Önemli olan her mevsim her gün, her saat dengeli beslenmek” diye yeniden hatırlatmak, ama bu dönem için düşük kalorili ve yaza uygun bazı tariflerle de kış kilolarınızı vermenize de yardımcı olmak istiyorum.

Yaz aylarında yeterli sıvı ve elektrolit dengesini korumak çok önemlidir. Bunun için başta su olmak üzere, maden suyu, ayran ve çaylar kullanılabilir. Yaz meyvelerinin su içeriğinin yüksek olması bize doğanın armağanıdır. Özellikle el ve ayaklarda şişme yani ödeme karşı potasyum içeren meyveler doğanın bize sunduğu birer ilaç adeta...

—Kayısı ve kavun çok iyi potasyum kaynağıdır.
— Karpuz su içeriği yüksek bir susuzluk gidericidir.
— Kiraz ödemi çözme özelliği taşır.
— Şeftali potasyum içerir, hem de susuzluğu giderir.
— Üzüm ve incir yaz aylarının tatlısı olarak düşünülebilir miktara dikkat etmek önemlidir.
— Yeşil erik yazın geldiğin habercisidir su ve lif içeriği önemlidir hem de düşük kalorilidir.

Yaz meyvelerine beslenmenize her gün 3 – 4 porsiyon yer verebilirsiniz.

YAZ ÇORBASI
200 gram light yoğurt
1 yemek kaşığı nohut veya bulgur
1 yemek kaşığı kuru fasulye veya mısır
3 adet salatalık
3 – 4 parça buz
1 bardak su
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1–2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
Dereotu

HAZIRLANIŞI
Salatalıklar küp küp doğranır, sarımsaklar dövülür ve tüm malzemeler 1 – 2 su bardağı soğuk su ile karıştırılır.

CEVİZLİ PATLICAN SALATASI
1 küçük boy patlıcan
1 adet yeşilbiber
3 tam ceviz
2 demet maydanoz
2 yemek kaşığı light yoğurt
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
HAZIRLANIŞI
Patlıcan ve biber közlenir, temizlenip, küçük parçalara kesilir. Üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirilir. Yoğurda dövülmüş sarımsak, tuz, karabiber eklenir ve diğer malzemelerin üzerine dökülür. Son olarak süsleme için ince kıyılmış maydanoz ve ceviz salataya eklenip, servis edilir.

LİGHT LİMONATA
5 adet limon
10 – 15 adet yapay tatlandırıcı
1 orta boy zencefil
9 su bardağı su
1 su bardağı sıcak su
5 dal taze nane
1 çorba kaşığı kuru nane

HAZIRLANIŞI
Rendelenmiş limonların kabukları, toz şeker, kuru ve taze nane ve rendelenmiş zencefillerle birlikte ovulur. Kabukları alınan limonların suyu sıkılıp karışımın üzerine dökülür. 10 - 15 dakika bekletilip 1 bardak sıcak suyu ilave edilir. Şeker ya da tatlandırıcı tamamen eridikten sonra kalan su eklenir. Temiz bir tülbent ya da süzgeçten geçirilip soğutulur. Bu tariften 10 bardak limonata elde edilir.

1 porsiyon meyvenin karşılığı nedir?
Çilek 8 adet
Dut 8 adet
Karpuz veya kavun ince bir dilim
Kayısı (kuru/taze) 3 adet
Kırmızı erik 5 adet
Kiraz 12 adet
Mürdüm eriği 3 adet
Şeftali 1 orta boy
İncir (kuru/taze) 1 adet
Üzüm 15 iri tane veya 23 çekirdeksiz ufak
Vişne 14 adet
Yenidünya (malta eriği) 6 adet
Yeşil erik 12 adet

Yasaksız diyet yapanlar tekrar kilo almıyor!

Dilara Koçak, yeni kitabı "Afiyetle Diyet"te yasaksız ve aç kalmadan kalıcı kilo vermenin formülünü veriyor…

4139

İster 5, ister 50 kilo verilmek istensin, tekrar kilo almamak ve sağlıklı bir ömür için yeme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekebiliyor. Bu değişiklikler diyet programının birinci haftasında zor gelmeyebilir. Çünkü başlangıçtaki doğal heyecan, diyet yapan kişiyi motive etmeye yeterli. Ancak, genelde 2 – 3 hafta sonra, "yeni" yeme alışkanlığı her zamanki yaşam tarzıyla çatışmaya başlıyor, eğer kişi bu konuda hazırlıklı değilse, diyete devam etme arzusu giderek solmaya başlıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, yeni kitabı "Afiyetle Diyet"te bize bu zor anlarımızda vazgeçmemeyi öğretiyor: "Uzun yıllardır çalışıyorum. Birçok insanın kilo vermesine yardımcı oldum. Bazılarının vazgeçmesine engel olamadım. Bazılarını ise hiç başlatamadım. Bu kitabı yazarken kilo vermekten vazgeçenleri düşündüm. Vazgeçmeye engel olmak için bireyi neyle karşılaşacağına çok iyi hazırlamak gerekir. Diğer nokta ise, kilo vermek isteyenlerin gerçek amaçlarını bulmadan programa başlamaları. Herkes ince olmak zorunda değil, sağlık için uygun kiloda olmak yeterli."

Kitap kapağında makarna yerken fotoğrafınız var. Bu, bir mesaj mı?
Kitabın içinde benim hikayelerim var. Ben kebapçıya veya mantıcıya gittiğimde ne yapıyorum? Suşi seviyorum, çikolata yiyorum ama o gün veya ertesi gün nasıl davranıyorum? Kitabın ansiklopedik bir başucu kitabı olmayıp, roman gibi okunabilecek akışta ve hayatın içinden hikayelerle olmasına dikkat ettim.

Son yıllarda diyet yapanların sayısı giderek artıyor, neden?
Aslında yapılan bir çalışmaya göre gerçekten diyet yapanların sayısı son 16 yıldır en düşük seviyede. Oysa şimdi diyet yapma fikri çok yaygın ama bu çaba sadece dile getirmekle kalıyor. Diyet yapmayı ciddiye alıp başarılı olanların sayısı çok az. Diyet kelimesi ve diyet listeleri artık insanlara sıkıcı geliyor. Restoranlar, gıda firmaları, yeni diyet çeşitleri ve yeni uygulamalar üzerinde sürekli çalışıyor. Bu yüzden kitabın adını aslında "diyet yaparsan sıkılırsın" olarak düşünmüştüm, sonra yanlış anlaşılabilir düşüncesiyle vazgeçtim. Oysa her şeyi yiyerek kilo vermek, Ömür boyu yapabileceğiniz beslenme tipini yakalamak en doğrusu olacaktır.

Dilara Koçak’tan 1 ayda 6 kilo verdiren diyet

1.GÜN
SABAH: 1 dilim çok tahıllı ekmek, 1 dilim az yağlı dil peyniri, domates, salatalık, maydanoz, yeşil ve kırmızıbiber, 4–5 zeytin, şekersiz çay
ARA: 1 yeşil elma
ÖĞLE: 6 yemek kaşığı zeytinyağlı fasulye, yeşil salata (1 tatlı kasığı zeytinyağı ve limon ile), 3 yemek kaşığı light yoğurt, 1 dilim kepek veya çavdar ekmek
ARA: Yarım simit. 1–2 yemek kasığı light labne, domates, salatalık söğüş
AKŞAM: Izgara biftek (100 gr yağsız) + haşlanmış/buharda sebze, bol salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon ile),1 dilim ekmek veya 1 kase sebze çorba
ARA: 8 çilek, 10 erik

Sabah
1 dilim ekmek
domates
salatalık
peynir
ögle
2 y.k. Tavuk gögsü haşlama
1 y.k. Pirinç pilavı
1 bardak ayran
ara
2 salatalık
akşam
2 y.k.tavuk gögsü haşalama
1 y.k. Pilav
ayran
2 saat sonra 190 kalorilik dondurma(bu olmadı ama yedim işte)

keşke dondormayı ara ögün yapsaydın akşama yemeseydin.. bende dayanamıyorumdondurmaya hele max ın kakakolusuna kaydirigubbakcemile3 kaydirigubbakcemile3

AMAN DİKKAT ET CANIM GEÇMİŞ OLSUNopuyorumnanaktanYA HAYATIM BAŞKA Bİ İLAÇ FELAN KULLANIYON MU....ÇARPINTIYLA GENEL CERRAHİNİ ALAKASI NE Kİ DAHİLİYE OLMASIN..YADA SİNİRSEL FELAN :uhm:

ÇOK GEÇMİŞ OLSUN YA KANAMANIN KESİLMESİNE SEVİNDİM SEBEBİNİ BULDULAR MI

YA ATIŞTIR ABUR CUBUR SONRA TABİ İSHAL OLURSUN..:mymeka:
DİKKAT ETSENE KIZ YEDİKLERİNE:mymeka:
SONRA BÖYLE SIRADAN HERKESE GEÇMİŞ OLSUN DİYE YAZMAK ZORUNDA KALIYOZ İŞTE...
SAYIN KAPTANLAR Bİ ÖNERİM VAR KİLO OLARAK SINIR KOYALIM EN FAZLA HAFTA DA 1.5 KİLO OLSUN ANAM ..(BEN KESİNLİKLE UYARIM.HATTA BEN BUÇUK KISMIN DA KALIYIM GARANTİ OLSUN DİYE)kaydirigubbakcemile3

keşke dondormayı ara ögün yapsaydın akşama yemeseydin.. bende dayanamıyorumdondurmaya hele max ın kakakolusuna kaydirigubbakcemile3 kaydirigubbakcemile3

HAKLISIN DONDURMA OLMADI:1no2: ZATEN DE NÖBETTEYİM İŞTE CAN SIKINTISI...GERÇİ EVDE OLSAYDIM DA YEMEKLERDEN KAÇIRIRDIM YA NEYSE..
SEN NASIL OLDUNopuyorumnanaktan

kız aslında en ideali haftada 500 gr..bunu geçmemek gerekiyor şeker
ama sen hiç vermesende olur be şekerzemuszemus

geçmiş olsun canım kendine dikkat et. dualarımız seninle

hay maşşalah canım ya.işte buu.oo temmuza kadar 7li rakmalrda oplrsun bee.böyle gidersen yeni sezonda fıstık gibi olcan hocammmm.
helal olsun sana helaal.

teşekkür ederim canım inşallah. hepimiz hedeflerimize ulaşırız.

geçmiş olsun canım. biran önce iyileşip aramıza katılmanı bekliyoruz.

tekrar geçmiş olsun. dinlen biraz güzelim. ya ne oldu bu kk nin çıtırlarına. kendinize gelin biraz, toparlanın bakalım.

şu spor işi olmuyo ya yapamıyorum bi türlü...evde bisiklet,steper var ama sabah kalkamıyorum 7 de kalkıp kahvaltı hazırlan çık anca yetişiyom...akşam üstüönceden aletlere gidiyodum şimdi orda halı saha maçları var eşim yasak koydu...zaten zayıflamamı istemiyo...evde de fırsat olmuyo....off temmuz sonuna kadar daha dogrusu 4 temmuza kadar 90 olsaydım....agustos ortasına kadar da 85 olurdum....ramazan da mola verirdim..ama 4 temmuza kadar 90 olurmuyum ya.:uhm:......7 kilo nasıl gitcek.....:uhm:

haydin hepinize mutlu ama özellikle saglıklı geceleropuyorumnanaktan opuyorumnanaktan opuyorumnanaktan opuyorumnanaktan opuyorumnanaktan opuyorumnanaktan opuyorumnanaktan

hayırlı geceleee emoşuumm.bakıyom kız dakikada msj atıyon.nisbetmi .anladın sen onu
geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür edrim. aminecim genel cerraha başka bi rahatsızlığım için gitcez.yanık varda bende.anlıtmıyayım nasıl olduğunu .aama karın kısmımda yanık var.oda geçmedi.ciddiymiş.gerçi şuan ilk zamnlara göre daha iyi çok şğükür.ama yinede tam geçmedi.onun için gitcez yani.

tühh gitme emineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.ben geldiydim yaaaa.ooff neyse bende çok duramıycam zatn.mutfağı toplayıp hooooooooopppppppp yatcamm.herkese hayırlı geceleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…