2 yaşı doldurmuş bebeklerin annelerinin paylaşım alanı

ben 3 yaşını oğlumda rahat atlatmıştım umarım kızımdada öyle olur tabi 4. yaş beni korkutuyor ozamanda tam bir feklaketti Allahtan kreşe başlamıştıda biraz nefes alıyordum tabiii o saatlerdede kreş öğretmenleri buhran geçiriyorlardıkafamçokkarıştı

İki yaş gelişim psikolojisinde bir ön ergenlik olarak da adlandırılır. Bu yaştaki çocuk, artık bazı beceriler edinmiştir ve kendisinin ona bakanlardan ayrı bir birey olduğunun farkındadır. Kendi başına yürüyebilmekte, bazı yerlere ulaşabilmekte, isteklerini anlatmak için kelimeleri kullanabilmekte, eline bir şeyler alıp yiyebilmekte, hatta tuvaletini bile söyleyebilmektedir. Bütün bunları yapabildiğine göre kendi başına giyinebileceğini, kıyafetlerini seçebileceğini, yemeklerini seçebileceğini, gezmeye nereye gidileceğini de kararlaştırabileceğini düşünür ve kendi isteklerinin yerine gelmesi için diretmeye başlar. Çocuğun “negativist dönem” olarak da adlandırılan bu döneme girmesi son derece doğal ve sağlıklıdır. Ancak önemli olan bu dönemden nasıl çıkacağıdır. Burada belirleyici olan anne-babanın tutumudur. Eğer anne-baba her şeye çok tolerans gösterip çocuğun her istediğini yerine getirirse çocuk bağırarak, mızıldanarak her istediğini yaptırabileceğini öğrenir. Eğer çocuğun her isteği engellenirse de çocuk fikrini ortaya koymanın, bir şey istemenin çok kötü bir şet olduğunu düşünür. Bu nedenle, çocuğun isteklerini ortaya koyması ve zaman zaman öfke nöbetleri geçirmesi durumunda ona sakin ve anlayışlı bir şekilde yaklaşmak önemlidir. Ancak bu yaklaşım “hayır”ın daha sonra “evet” anlamına gelmesi demek değildir. İzin verilebilecek bir şeye baştan “hayır” dememek, ancak izin verilemeyecek bir şeye de daha sonrasında izin vermemek dikkat edilmesi gereken konulardır...

Bebeğinizin istediği sadece siz olduğunda ne yapmanız lazım? Bütün bebeklerin herkesi hariçte bıraktığı çeşitli safhalar vardır. bu normal gelişme safhası genel olarak 9 aylıkken başlar ve genellikle ikinci yılın ilk aylarına kadar sürer. Bu durum bazı çocukları hiç etkilemez ve bazıları da bunu ikinci yaşlarına yakın bir dönemde yaşarlar ve üçüncü yaş günlerine kadar ayrılmaları gerektiğinde, kendilerini hala daha rahat hissetmezler. Çocuğunuz sizden ayrılacağı zaman panik oluyorsa onun bu korkusuna karşı sabır ve anlayışla cevap verin fakat onun kalbinizi parçalayan yalvarmalarının sizi planlarınızdan vazgeçirmesine izin vermeyin. Onu ayrılmalara alıştırmak için ilk önce kısa dönem ile başlayın ve yandaki odaya geçin ve kapıyı kapatın. Bir kere nesnelerin devamlı olduğunu öğrendiği zaman ayrılıkların da geçici olduğunu anlar. Küçük çocuğunuzu kaçınılmaz ayrılıklara hazırlamak için onu diğer çocuklar ve yetişkinler ile siz oradayken tanıştırın. Potansiyel bebek bakıcılarının siz evde iken sık sık eve gelmesini sağlayın. Siz mevcut iken bu bakıcıların ona kitap okumasını sağlayın, bir kaç dakika kalın ve daha sonra sizin başka bir odada olmanızı gerektiren bir işe başlayın. Safhalar halinde geri dönmeniz için geçen zamanı uzatın. Yavaş yavaş, evden bir şeyi halletmek için kısa süreli olarak çıkmanız gerektiğine veya bahçede çiçekler ile uğraşmanız gerektiğini öne sürerek çocuğunuzu ayrılıklara hazırlayın. Bu ayrılık gerektiren işlerden geri geldiğiniz zaman sadece çocuğunuzu kucaklayıp onu öpücüklere boğmayın ayrıca her şeyin iyi gitmiş olmasını beklediğinizi ve öyle de olduğunu belli edin. Bu safha geçicidir ve kısa zaman sonra çocuğunuzun bağımsızlığının yasını tutmaya başlayacaksınız.

benimkızımda bensiz asla durmuyor anca babası olursa kreş döneminde çok zorlanacam gibi geliyor inş. olmaz:1no2:

hanımlar benimkide pek suya düştü karnını suyla doyuruyor hep suyla oknamak istiyor sizdede böyle bir şey varmı:uhm:

benim oğlumda 2 buçuk yaşında ve tam bir iki yaş senderomu yaşıyoruz...çok sinirli asabi ve inatçı bakalım ne olacak...:dilcikar:
kızımda şu an 14 aylık tam oğlum çıkacak kızım girecek inşaaalah girmez ya benim işim çook zorsenağlama

bizde yaşıyoruz aynı sorunları benim oğlum 3 yaşına girdiğinden beri sinirli inat bildiğini okuyan bi çocuk valla ne yapacağımızı şaşırdık ablalar ve babasürekli dayak yiyorlar oğlumdan birde o su sorunu bizdede var suyla oynamayı çok seviyor fakat yıkanmak dedinmi kıyamet kopuyor ne yapacağımı şaşırdım allah herkeze kolaylık versin çok güzel bir konuya değinmişsin topram

arkadaşlar benim kızım iki buçuğa giriyo..küçüğüm ise 1 buçuk yaşına...yani durumumu siz düşünün ! :) ama bazı kolay noktalar buldum..mesela inat ettiği bir şey var, örneğin bugün gündüz vakti, ışıkları yaktı sandalyeye çıkıp,kapatmasını istedim(kardeşine yemek yediriyordum) "hayır " dedi.."öyle mi kızım. ışıkları akşamları yakıyoruz.demek ki akşam olmuş.hadi seni yatırayım öyleyse" dedim :)) hemen kapattı!..yani bunun gibi şeyler yapıyorum, yapmak zorundayım çünkü bir bebek daha var bakmam gereken...genelde seçenek sunuyor ve onun seçmesini bekliyorum...üstelik seçtiği için sonuçlarına daha kolay katlanıyor, sorumluluk alıyor...

güzel bir fikir onun onu algılayabilmeside güzel ben daha bebk muamelesi yapıyorum tabi böylece kendim kaşınıyorum demk oluyor butatlicadiarzu

aslında ben de bebek gibi davranamadığım için üzülüyorum bazen..bir bebeğim daha olunca, başka çarem kalamıyabiliyor...evet ama Allahtan anlıyor.

Allah kolaylık versin güzelim gerçekten işin zor benimkilerin arasında 4 yaş varken ben çok bunaldım senin halini düşnemiyorum bile Allah sabır versin:1hug::teselli:

ya kızlar başta çok zordu da, şimdi ailecek alıştık :) büyük kızım da bebek..ama sanırım daha sorumluluk sahibi...kardeşinin bezini getiriyor, kirlisini çöpe atabliyor, üstelik bunu yapmasını istediğime, hayatının en eönemli görevi edasıyla yapıyor..yani bu yaşta soumluluk bilinci vermiş oldum ben de rahatlıyorum...diğer yandan onların beraber oynamaları harika bir durum!..yaş farkı olduğu zaman, ayrı dünyalarda oluyorlar.ama şimdi aynı oyuncakları oynuyorlar, beraber yürüyorlar, koşturuyorlar..belki aynı cinsiyetten olmaları da etkilidir...
ev işleri ve çocuklarla evde geçiriyorum çocğu zamanımı zaten:)...ama ara verip de 4-5 yıl sonra yapamazdım herhalde bana zor gelirdi..
insanın kaderi değişebilir valla, önemli kararlar bunlar sevgili safir :)..ama eğer hazırsan psikolojik ve fizyolojik olarak, niye olmasın?

mart-nisan hamileliği de zor ama bence..çünkü hamileliğinin en ağır zamanlarını yazın sıcağında geçireceksin..yaz hamileliği kadar ağır birşey daha düşünemiyorum...ama sen bunu düşünmüşsündür muhtemelen...ben de tipik yengecim :).. benim kadar gezmeyi seven birini daha henüz görmedim.seve seve evdeyim ama :) Allahtan komşularım iyi, bir de haftasonlarına asılıyoruz gezme olarak..zaten çocuklar büyüdükçe rahatlıyorum..birinin elini tutuyprum diğeri de bebek arabasında gidiyoruz dışarıya...

ah aaaaaaaaaaaaaaaaaaaah yarama parmak bastınız..............benim oğluşum birbuçuk yaşında .ne uyku düzenimiz var ne yemek saatimiz ..canı ne zaman isterse o zaman beyefendininilk çocuğumdada böyle olmuştu 3 yaşında düzene girmiştik.yani anlayacağınız bende iple çekiyorum 3 yaşını...........hayırlısıyla inş............

Yeni doğmuş bir bebeğe bez yetiştirmenin ne kadar zor olduğunu tüm anne babalar bilir. Bu dönemde yeteri kadar beslenen bebekler günde en az 6-8 kez çiş yaparlar. Neredeyse her beslenme sonrasında kaka da vardır bezde. Gece gündüz hiç fark etmez, bebeğin sindirim ve boşaltım sistemleri çalışır durur.

İlk ayın sonlarına doğru bebekler genellikle daha uzun aralarla kaka yapmaya başlarlar. Anne sütü ile beslenen kimi bebeklerde süt çok iyi emildiğinden ve geride fazla artık madde bırakmadığından, kaka sıklığı birkaç günde bire düşebilir. Bu durum kabızlık olarak yorumlanmamalıdır.

Çoğu bebek ilk birkaç aydan sonra gece boyunca kaka yapmayı bırakacaktır. Bu önemli bir gelişmedir çünkü bu sayede geceleri bez değiştirmek zorunluluğu ortadan kalkar.

Anne sütü ya da mamaya ek olarak 4-6ncı aylarda ek gıdaların başlanması ile kimi bebeklerde kabızlık (kakanın çok sert olması) görülebilir, bu durum uygun bir yaklaşım ile atlatılabilir.

Hayatın ikinci yılında beslenmenin düzeni girmesi ile birlikte sindirim ve boşaltım sistemleri düzenli olarak çalışmaya başlar.

Çocuğum bezden vazgeçmeye hazır mı?

Anne babaların tuvalet eğitiminin ne zaman verilmesi konusunda ne düşündüklerini sorarsak farklı tavırlar aldıklarını görürüz. Kimi anne baba çocuğunu bezden ayırmak için uzunca bir zaman hiçbir şey yapmazken, kimisi de erken yaştan itibaren çocuğunu “çişe tutar”. Kendi çocukluklarında tuvalet eğitimi ile ilgili yaşadıkları deneyimler, aile büyüklerinin baskısı, maddi nedenler ya da anaokullarının şart koştuğu kurallar anne babaların bebeklerini bezden ayırma konusunda nasıl davranacaklarını belirlemekte.

Tuvalet eğitimi konusunda kültürler arasında da büyük farklar var. Özellikle hazır bezlerin yaygın olarak kullanılmaya başlaması ile birlikte pek çok batılı ülkede bezi bırakma yaşı 3 yaşın üzerine çıkmış durumda. Öte yandan geleneksel olarak bebeklere çok erken yaşta tuvalet eğitimi verilen ülkeler de var. Ancak kullanılan yöntemler düşünüldüğünde anne babanın mı yoksa bebeğin mi eğitim aldığına anlamak hiç te zor değil!

Peki, biz ne yapmalıyız? Hiçbir şey yapmadan çocuğumuzun bezini bırakmasını, kendi isteği ve iradesi ile tuvaleti kullanmasını beklemek biraz fazla hayalcilik olur. Bizlere düşen görev çocuğumuzun tuvalet eğitimi almaya hazır olup olmadığını anlayıp ona yol göstermek. Bezi bırakmak ya da bırakmamak konusunda ise kararı çocuğumuz verecek.

Tuvalet eğitimine ne zaman başlamalı?

Çocuğunuzun bezi bırakması için koşulların uygun olmasını beklemekte yarar var. Koşulların uygun olması genellikle 2 yaşından sonra olmakta. Gelişimsel anlamda 2 yaş önemli bir dönüm noktasıdır. Bu yaşta çocuklarda ne gibi değişiklikler olduğuna kısaca göz atalım:

* İki yaşındaki çocukların çoğu konuşulanları anlamaya başlar, istek ve gereksinimlerini sözle ifade edebilecek hale gelir.
* Uzun süredir hareketlidir, yürümeye olan hevesini almıştır, gerektiğinde kısa bir süre de olsa oturmaya razıdır.
* Anne babayı memnun etmekten keyif alır, büyüdüğünü göstermek ister. Erişkinleri taklit etmekten hoşlanır.
* Çişini ve kakasını istemli olarak tutmasını sağlayacak olan kasları ve sinir sistemi ancak gelişmiştir. Çocuk duygusal ve gelişimsel olarak ne kadar hazır olursa olsun fiziksel olarak hazır değilse tuvalet eğitimine başlamak ona büyük haksızlık olur, kendine olan güvenini sarsmaktan başka bir işe yaramaz.
* İki yaş civarında çocuklar zıtlaşmaya bayılırlar. Çocuğunuz zıtlaşma döneminden geçiyor, siz ak dediğinizde kara diyorsa tuvalet eğitimine başlamak için acele etmeyin.
* İki yaşındaki çocuklar kendilerini göstermeye, erişkinleri taklit etmeye bayılırlar. Çocuğunuz sizin gibi büyük olmak istiyor, sizi taklit ediyorsa tuvalet eğitimi için ilk adımları atmaya başlayabilirsiniz.

hadi hanımlar yokmu 2 yaşında bebişi olan anneler nerelerdesiniz paylaşımı koyulaştıralım hayatı kolaylaştıralımyerimseniben

kızım çok kötü hasta oldu kızlar felaket üşütmüş boğazlar şiş ateş akşam 39 lara çıktı kendimizi acile zor attık tabi huysuzluğumuzda arttı böylelikle bu gün birazcık daha iyi ilaçlar uysallaştırdı:çok üzgünüm:

canım ya çok geçmiş olsun! ilaçlar biraz uyku veriyorlar evet, içinde parasetamol oluyor genelde çünkü, ama Allah çaresiz dert vermesin, inşallah en kısa zamanda ayağa kalkacak yaramazlıklarını yağacak annesi..biliyorum çok zor bir dönem..bir de huyları değişiyor, iştahları kesiliyor...Allah şifa versin; umarım en kısa zamanda kendini toparlar...sevgiler

çok teşekkür ederim ilgine evet anca pekmez sayesinde biraz iştahı açılmıştı oh ne güzel yiyor derken hoop hastalık bi vurdu 2 gündür ağzına sudan başka bir şey koymaz oldu inş dualarınız kabul olurda bir an önce aman yaramazlıklarına başlasın razıyım:çok üzgünüm:

selamlar evet kizim cuma gunu 2yasina girdi allahim daha uzun omurler saglik sihhat versinn
evet benm kiz bu aralar cok bagiriri oldu ama bu bagirmalar 1 aydir var birsey istemedigi gibi olunca hayir demez direk bagiriyor ve bu beni uzuyor isvicrede oturuyorum burda aksam olunca ses fazla cikarmamamk lazim ozellikle annemgile gidince kalabalik yigenlerimde olunca bagiriyor oraya gecen gun sikayaet gelmis valla,artik annemgile bile gidesim yokk kiz bagiriri diye
bazen cok akilli evde pek olmasa annemgilde,ama evdede oluyo r neden bilmiyorum birseyi istedigi gibi olmasa,ins geecer arkadaslar bazende yine sinirlenince ya sacimizi ceker yada yüzümüzü cimcikler bunlar normalmi yaa,,,kizamiyorumda,gercekten bunlar disinda cok akilli,,ama herseyden once rabbim saglik sihhat versinn,

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…