2010 Şubat Anneleri

nasılsınız arkadaşlarım..
voles diye okuyunca terledim birden ay Allah korusun herkesi Yarabbim ya..
neyseki yokmuş öyle bişey..
bende iştahsızlık var ve bi kere öğürsem ardından çıkartmaya başladım, şu 1- 1,5 ay falan daha böyle devam eder sanırım inş sonra biter..
valla ben hiç bi iş yapmıyorum sadece sofra-yemek-masa toplama. o kadar.
saldım kendimi iyice.
bide bu progestan bana dehşet uyku yaptı. akşam 11de sızmışım...

ben 2 doktora gidiyorum biri ayda bir gel diyor
öbürü 2 hafata bir cağırdı hep

hmm... anladım canım.
ben de 2 doktora gideyim diye dşünüyorum... şu ikili testi bi atlatayım da... sonra kafam netleşecek inşallah.. şimdi tek derdim tasam ikili test..

arkadaşlar rabbime binlerce şükür bende şubat annesi olacağım allah herkese nasip etsin inşallah.herkese tattrsın

hoşgeldin fatoş, nasılsın?

hmm... anladım canım.
ben de 2 doktora gideyim diye dşünüyorum... şu ikili testi bi atlatayım da... sonra kafam netleşecek inşallah.. şimdi tek derdim tasam ikili test..

hoşgeldin fatoş, nasılsın?

bende testlerden sonra bir doktora indircem
artık ona devam doğuma kadar heralde üniverste hastanesindeki doktoruma gidicem
doğumuda orda yapmayı düşünüyorum nasip olursa

çok sıcak yaaa bide asfalt dökülüyo burda allahıımmmm bayılıcam hem koku hem sıcak hem ses oofff

burda taze anne adayları varmış...Allah sağlıkla yavrunuzu kucağınıza almayı nasip etsin arkadaşlar..benim kızım nerdeyse 4.5 aylık oldu çok zor bi hamilelik ve doğum geçirdim buna rağmen anne olmak mükemmel bi duygu..

allah analı babalı büyütsün.sağlıklı uzun ömürler versin inş...:1hug: darısıda bizlere olsun ama zor kısımları değil kolayından olsun inş

inşallah canım geçmiş yazıları okuyamadım kaç kaftalık hamilesiniz hazırlık yapan varmı aranızda bebişi için oda eşya beşik vs..

benim karnımda değilde bacaklarımda oluyor, sanıyorum vitaminsiz kalıyorum

canım dikkat edin hamilelikte variste oluyor oda biliyosunuz ki kramplarla başlıyo bol sıvı tüketmeye çalışın bide doktorunuza bi danışın isterseniz yanlışta bilgilendirmek istemem..

teşekkür ederim, doktora gidince sorucam canım
ben bol sıvı ve meyva alıyorum yemek yiyemiyorum

arkadaşlar rabbime binlerce şükür bende şubat annesi olacağım allah herkese nasip etsin inşallah.herkese tattrsın

hoşgeldin canım hayırlı olsun

ben 2 doktora gidiyorum biri ayda bir gel diyor
öbürü 2 hafata bir cağırdı hep

bende senin gibi iki doktora gitmeyi düşünüyorum ara uzayınca meraktan bir hal oluyorum

hmm... anladım canım.

İkili test hakkında ne biliyorsun yalelcim ben ne zaman gitsem bilmiyorum doktora birşeyde söylemedi.

çok sıcak yaaa bide asfalt dökülüyo burda allahıımmmm bayılıcam hem koku hem sıcak hem ses oofff

Ayyy canım benim Allah yardımcın olsun sıcakta dahada zor

Ne güzel darısı başımıza olur inş, bizde bebişlerimizi kucaklarımıza alırız hayırlısıyla:CüvCüv:

İkili test hakkında ne biliyorsun yalelcim ben ne zaman gitsem bilmiyorum doktora birşeyde söylemedi.

canım, öncelikle, her anne adayı kromozomal bozukluk taşıyan bir bebek taşıma riski ile karşı karşıyadır. bunu unutmamak lazım.

bak aşağıya alıyorum bildiklerimi.. epeyce bi bilgi topladım ben.. klasörlüyorum, bakıyorum, okuyorum.. offf off :)

11-14 testi olarak da bilinen ilk trimester tarama testi Down sendromu ve Trizomi 18 adı verilen kromozomal anomaliye sahip bebekleri gebeliğin çok erken dönemlerinde saptamaya yönelik bir tarama testidir. Tüm tarama testlerinde olduğu gibi bu test de tanı koydurmaz. Sadece hastalık açısından yüksek risk altındaki bebekleri işaret eder ve bu bebeklerde kesin tanıya götüren tanısal testlerin yapılmasını sağlar. Bir başka deyişle testin yüksek risk göstermesi bebekte anomali olduğunun kanıtı olmadığı gibi, riskin düşük çıkması da bebeğin tamamen sağlıklı olduğunu garanti etmez.

11-14 testi temel olarak iki ayrı incelemenin birarada değerlendirilmesi ile yapılır. Bunlar:

Bebeğin ensesinin arkasında bulunan sıvı kısmın kalınlığının ultrason ile ölçülmesi (fetal ense kalınlığı)
Anneden alınan kan örneğinde gebelik hormonu olan beta-hCG'nin serbest kısmının (free beta-hCG) ve PAPP-A (gebeliğe özgü plazma proteini-A, pregnancy associated plasma protein-A) adı verilen bir diğer proteinin ölçülmesidir
Bu ölçümler tek başlarına yapıldığında duyarlılıkları düşükken bir arada değerlendirildiklerinde başarı şansı %90'a kadar çıkmaktadır.

[/url][/IMG]

Fetal ense kalınlığı, ultrasonografide bebeğin boynunun arka kısmında koyu renkli olarak görünen kısmı anlatmak için kullanılan bir terimdir. Terimin ingilizcedeki orijinal şekli "nuchal translucency"dir. Gebelik ilerleyip bebek büyüdükçe ense kalınlığı da giderek artar. Bu nedenle ölçüm 11-14. haftalar arasında yapılabilir ve büyük dikkat gerektirir. Ölçüm yapılırken yapılacak milimetrik bir hata risk oranlarında büyük değişikliğe neden olabilir.

Yapılan çok sayıda araştırmada 11 ile 14. gebelik haftaları arasındaki fetal ense kalınlığı ile Down sendromu başta olmak üzere bazı kromozom anomalileri arasında sıkı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Değişik araştırmalarda sadece belirtilen zaman diliminde fetal ense kalınlığının ölçülmesi ile Down sendromlu bebeklerin %40-70'inin saptanabildiği ortaya konmuştur. Ancak bu bebeklerin annelerinin, ileri yaş gebelikleri ya da daha önceki gebeliklerinde kromozom anomalili bebek doğurma öyküsü nedeni ile incelemeye alınan zaten yüksek riski gebeler olduğu akılda tutulmalıdır.

Günümüzde yaygın olarak kabul edilen görüşe göre gebeliğin 11-14. haftaları arasında bebeğin baş-popo uzunluğunun ölçüldüğü kesitte ense kalınlığının 3 milimetreden fazla olması artmış fetal ense kalınlığı olarak kabul edilmektedir.

Fetal ense kalınlığı sadece kromozom anomalilerinde artmaz. Araştırmalarda artmış fetal ense kalınlığının diğer bazı genetik bozukluklarla birlikte temel olarak bebeğe ait kalp anomalilerinde de arttığı gösterilmiştir. Bebeğe ait kalp anomalileri ikinci trimesterda yapılan detaylı ultrasonografi ile saptanmaktadır. Kromozom bozukluğu olan bebeklerin %50-90'ında kalp ve büyük damarlarda da anomali olmaktadır. Bu nedenle kromozomal bozukluklarda meydana gelen ense kalınlığı artışının temel nedeninin aslında eşlik eden bir kalp anomalisi olduğu düşüncesi ileri sürülmüştür.

Fetal ense kalınlığının normalden fazla olabildiği durumlar şunlardır:

Kromozomal bozukluklar: Trizomi 13, trizomi 18, trizomi 21 (down sendromu), Turner sendromu (45, X0)
Kalp anomalileri
Akciğer anomalileri (diyafram hernisi)
Böbrek anomalileri
Karın duvarı anomalileri (omfalosel)
Bazı genetik hastalıklar (Arthrogryposis, Noonan sendromu, Smith-Lemli-Opitz sendromu, Stickler sendromu, Jarco-Levine sendromu ve bazı iskelet anomalileri

PAPP-A sadece gebeliğe ait olan bir tür proteindir. HCG ise yine sadece gebelikte salgılanan bir hormonudur. Bu kimyasal maddelerin belirli gebelik haftalarında belirli düzeylerde olması gerekir. Yapılan araştırmalarda anomaliye sahip bebeklerde PAPP-A düzeyinin normalden daha az, serbest beta-hCG düzeyininin ise daha fazla olduğu görülmüştür. Gebeliğin 11-14. haftalarında alınan kan örneğinde ölçülen bu iki kimyasal maddenin düzeyleri bir bilgisayar programına girilir ve program bir risk tahmininde bulunur. Parametreler arasına fetal ense kalınlığı da eklendiğinde tahminin başarılı olma şansı çok daha yüksektir.

[/url][/IMG]

POZİTİF TEST VARLIĞINDA NE YAPILMALIDIR?
İkili testin pozitif çıkması mutlaka bebekte kromozom bozukluğu olduğu anlamına gelmez. Pozitif test sadece o bebekte riskin yüksek olduğunu ve tanıya yönelik ileri tetkikler yapılması gerektiğini belirtir. İleri tetkikler ile kastedilen detaylı ultrasonografi, koriyon villus örneklemesi ve amniyosentezdir. Sizin için hangi testin uygun olacağına doktorunuzla birlikte karar vermeniz gerekir.

NEGATİF TEST NE ANLAMA GELİR?
Testte riskin düşük bulunması yani negatif olması bebekte kromozom bozukluğu olmadığını garanti etmez. Sadece genel popülasyonda aynı yaş grubundaki kadınlar ile kıyaslandığında bebekteki riskin daha fazla olmadığını gösterir. Ayrıca ikili test sadece kromozom bozuklukları açısından riski belirler. Nöral tüp defektleri açısından bir risk belirlemez. Bu riski belirlemek için 16-20. haftalarda üçlü test yapılabilir. Bununla birlikte nöral tüp defektlerinin önemli bir kısmı ultrasonografi ile saptanabildiğinden ikili test yapılan kişilerde ikinci trimesterda üçlü test yapılması yerine sadece detaylı ultrason yapılmasının yeterli olacağını öne süren görüşler de mevcuttur. Bilimsel çevrelerde bu konuda henüz bir fikir birliği oluşmamıştır.

Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar Birliği (ACOG) doğum zamanında anne yaşının 35 ya da daha ileri olması durumunda tarama testleri yerine genetik danışmanlık ile birlikte amniyosentez veya koriyon villus örneklemesi gibi tanı koydurucu testlerin yapılmasını önermektedir. Bunun nedeni tarama testlerinin sadece risk belirlemesi, durumun varlığı ya da yokluğunu kesin olarak ortaya koymamasıdır. Öte yandan ikili test ya da üçlü test sadece bir grup kromozom anomalisi açısından risk belirlemekte, bu yaş grubunda normalden daha fazla görülen diğer anomaliler hakkında fikir vermemektedir.

ben bunları nerden aldığımdan çok emin değilim kızlar. ama galiba alper mumcu diye bir doktorun sitesindeydi bu bilgiler.
çok da hoşuma gitti... gayet detaylı..

3lü test, 4lü test, vb.. birsürü konu hakkında bilgi vardı orda yanılmıyoresam.. hepsini kopyalamayayım ben..
ama bi okuyun iyice isterseniz..

Teşekkürler Yalel.Umarım bütün testlerimiz hayırlısıyla sağlıklı geçer.

umarım kızlar... umarım testler mestler.. hepsi süpper iyi geçer.. hiçbirimiz üzülmeyin inşallah...

rabbim bütün meleklerimizi korusun hastalıklardan.. sağlıkla gelsinler kucaklarımıza.. amiinnn

umarım kızlar... umarım testler mestler.. hepsi süpper iyi geçer.. hiçbirimiz üzülmeyin inşallah...

rabbim bütün meleklerimizi korusun hastalıklardan.. sağlıkla gelsinler kucaklarımıza.. amiinnn

amin inş.. aminnn. :Saruboceq:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…