2011 Ocak Anneleri Paylaşım Alanı

Emziren Annenin Beslenmesi

Emzirirken nasıl besleneceğiniz konusunda merak ettiğiniz noktalar olabilir. Doğum sonrası fazla kilolarınız sizi rahatsız edebilir. Sizlere, emzirme döneminizde beslenmeniz ve kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulmanız konularında yardımcı olmak istiyoruz.

Emziren annelerin sütleri arasında içerik açısından fazla bir fark olmaz. Ancak ürettikleri sütün miktarı farklı olabilir, Huzurlu olmanız, dengeli beslenmeniz ve iyi dinlenmeniz, süt üretiminizi artırır, Ancak sık sık emzirmek ve göğüslerin iyi boşalmasını sağlamak sütü en çok artıran yöntemlerdir.

Hamileliğinizdeki beslenme alışkanlığınıza emzirirken de devam etmelisiniz. Değişik besin guruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmaya özen göstermelisiniz. Emzirme sırasında günlük kalori ihtiyacınıza ek olarak 500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterlidir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak 2 su bardağı süt, bir yumurta veya o kadar et, 2-3 ince dilim ekmek veya unlu bir yiyecek, bir adet meyve, bir porsiyon sebze yemeniz yeterlidir.

Emziren annenin aldığı bazı besinler, bebeği olumsuz etkileyebilir.
Bebekler anne sütüne karşı alerji geliştirmezler. Ancak bazen annenin diyetiyle sütüne geçen maddeler bebekleri rahatsız edebilir. Bebekte aşırı ağlama, kusma, ishal, karında şişkinlik ve yanaklarda döküntüler gelişebilir. Eğer bir besin gurubundan şüphelenirseniz, bir hafta süreyle bu besinlerden kaçınmalısınız. Daha sonra az miktarlarda alıp bebeği gözlemlemelisiniz. Özellikle inek sütü, fıstık, balık, mısır, yumurta, lahana, çikolata, portakal ve domates, anne sütünden geçerek bebeği rahatsız eden besinlerdir.

Emzirme sırasında normal olarak kilo vereceksiniz. ilk 4 ayda her ay yaklaşık 0.5 kilo vereceksiniz, Ancak tartı kaybı açısından emziren anneler arasında büyük farklar görülür. Ayda 2 kilodan daha fazla tartı kaybetmek asla doğru değildir. Emzirmeye devam edilirse ilk 4 aydan sonra da biraz daha az olmak üzere tartı kaybı devam eder.

Emzirme sırasında fazla sıvı ihtiyacınız olacaktır.
Her emzirme seansında bir bardak, yani 200-250 ml.su için. Üç litreden daha fazla sıvı alımının süt miktarını çok fazla artırmadığı araştırmalarla gösterilmiştir. Sütün sık aralıklarla sağılmasının süt üretimini daha olumlu etkilediği gösterilmiştir. Emzirme döneminde kendinizi susuz hissettiğiniz zamanlar daha fazla olacaktır. Günde 2.5-3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edin.

Hamilelikte aldığınız multivitamin tabletine devam ediniz. Ancak bundan alacağınız vitamine güvenerek günlük taze sebze ve meyve tüketiminizi kısmamalısınız.

Sigara içmemelisiniz. Nikotinin sütü azalttığı gösterilmiştir. Tamamen kesemiyorsanız, içtiğiniz miktarı azaltın. Eğer içiyorsanız da bebeği hemen emzirdikten sonra içmelisiniz. Bebeğin bulunduğu odada, hatta evde kesinlikle sigara dumanı bulunmamalıdır. Sigara dumanı, bebeğin tüm solunum sistemini olumsuz etkiler. Bebek, "sigara içmiş kadar" olur. Bu nedenle hamilelik dönemini fırsat bilerek sigarayı bırakın ve emzirme döneminde de içmemeye özen gösterin.

Kafein içeren içeceklerden ( kahve, çay ve kola ) uzak durun yada günde en fazla iki bardak için. Kafein içeren içeceklerden (kahve, çay ve kolaj uzak durun ya da günde en fazla iki bardak için. Bu miktardan daha fazla alınması, bebekte huzursuzluk yaratabilir. İlaç almanız gereken bir durum olursa doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Emziren anneye örnek bir menü örneği:

Kahvaltı ;
1 su bardağı süt veya yumurta
1 kibrit kutusu kadar peynir
1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez 1 ince dilim ekmek

Ara öğün
1 orta boy meyva

Öğle yemeği
1 tabak etli sebze
3 kaşık pilav veya makarna
1 kase yoğurt veya komposto

Ara öğün
1 bardak meyva suyu
1 ince dilim börek veya kek

Akşam
1 kase çorba
2-3 köfte veya et
1 porsiyon zeytinyağlı Salata
1 orta boy meyva

Kaynak: Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman

Günaydın kızlar bende uykusuz dönüp durulan bi gece sonunda erkenden kalktım aslında hava tam uyku havası karanlık, soğuk, karlı...
Gece çok yağmur yağdı şimşekler çaktı rüzgar uğuldayıp durdu zaten biraz ağrım vardı uyukluyodum korkudan olan uykum da dağıldı
Son günlerimde uyuyabilsem de doğumdan sonra dinç olsam daha iyi olurdu ama ne mümkün
Bu arada dün doktor sularımın azalmaya başladığınıve bebeğin başının da aşağı indiğini söyledi zaten 2 cm açılma ve yumuşama da varmış çok olumlu konuştu, normal doğum için engel hiçbişey gözükmüyo epidurali de bebek açısından önermedi bana bol bol moral verdi
Hastanenin doğum sonrası yatış katını çıkıp gezdik odalarını beğendim doğurmuşken naz yapıp yatıp dinlenirim ben burda dedim

secilll canım melegın gelmıs gözün aydın Rabbım analı babalı büyütsün.üzülme sakın küvezde diye.onların ıyılıgı ıcın napalım acelecı cıktı mınıklerımız.ben küvezdeyken gunde3 kere emzırmeye gırıyordum.bırde gıremedıgım dıger ogunler ıcın süt sagıyordum bırakıyordum.oyle bıımkanın varsamutlaka yap.bırde sütün kesilmesinhemen sagmaya basla evdebaslarda az az gelıyo ama sonra artıyo sakın pes etme.insallah sende benımgıbı kucagına en kısa zamanda alırsın bebişini buarada üzülme cok yanında degıl diye Allahkorusun sütün kesılır bizim bebişlerimizin daha cokihtiyacı var anne sütüneaceleci cıktılar cünku

buarada herkese gunaydın bızde ılk gecemızı gecırdık beraber tilkiuykusu uyudum yanı nerdeyse hıc uyumadım ama uykumda yok ne tuhaf gece bakıstık bol bol mınnosum erken geldıgınden cok uyuyor.bugun fotograf eklemeye calısıcam bazı arkadaslar mınıgımı merak etmısler.bırde bugun sezeryan dıkıslerım alınıcak.hala acı var buarada kolay kolay gecmıycek heralde

canım benim gözün aydın rabbim kuzunu analı babalı sağlıkla büyütsn
inş en kısa zamanda küwezdnde çıkar dualarımz sizinle

ayyy ben stres yaptım acil memlekete gitmeliym sanırm
Benimde ne zaman gideceğime hala karar veremedik.Gidemeden doğurmazsak iyidir.Gerçe benim daha çook günüm var.Dün de eşimin arkadaşının eşi kızını doktorun dediği tarihten bir hafta sonra doğum yapmış.Belki sende şubatta anca doğum yaparsın diyor

teşekkür ederim cnm şuan hastanedeyim böyle kucağının boş olması çok kötü bir duygu Allahım
sağlıkla ve zamanında versin hepinizin bebişlerini
Hayırlısıyla doğdu ya canım.İnşallah biz bol bol dua edicez.Bebişin çabucak büyür de sizde evinize kavuşursunuz inşallah.

Çok zor günler atlatmışsın allah şifa versin canım.Dualarımız seninle

ayy ne kadar güzel.İnşallah dikiş yerlerinde çabucak iyileşir canım.Benim annemde sezeryanla doğurmuştu küçük kardeşimi.Onunkini lazerlemi dikmişlerdi birşey vardı.Tam hatırlayamıyorum ama kendinden düşmüştü dikişleri.Soğuk aldıkça sızlıyordu.Sıcak tutmaya çalışıyordu karnını.İnşallah Çabucak toparlasın kendini canım

slm kızlar şuan hastanedeyim bugün sabah 9da sezeryanla bebeğimi dünyaya getirdim.36 haftalık 2566 gr doğdu...şuan küvezde durumu iyiye gidiyor ama neolur bize dua edin...

canımm çok sevindim gözün aydın senin bebişte aceleci çıktı:)

bu arada bu site sinir ediyo beni çok yavaş ve alıntı yapmadan bişey yazamıyorum.

elifcim çoğu gitmiş azı kalmış inşallah bebişini sağlıkla kucağına alırsn tatlım

şirvancım sanada günaydın canım ne güsel meleğinle uyudun bugün darısı bebişini bekleyen annelerin başına inş evet bencede ekle bençok merak ediyorum çünkü bebişlerimizi
dikiş yerlerinde inş bi an önce iyileşir

zapzup tatlım zamanında sağlıkla gelsinlerde gerisi önemli değil bence inş annelerimzn yanınada gidebiliriz bi an önce özellikle ben çünkü 36.haftaya girdim ve geriliyorum evde tek başımada olunca hakkımızda hayırlısı

burcumm nasılsn tatlım bebiş nasıl
bu site dün akşamdan beri beni de sinir etti giremedm falan ama şimdi daha iyi düne göre bence

buarada

begümmm nerdesn bi görünüyon bi kayboluyorsn alışverişi tamamlamışsn darısı hastane ve dr bulmana olsn inş

slm kızlar şuan hastanedeyim bugün sabah 9da sezeryanla bebeğimi dünyaya getirdim.36 haftalık 2566 gr doğdu...şuan küvezde durumu iyiye gidiyor ama neolur bize dua edin...

canım geçmiş olsun..
gözün aydın gelmiş kuzucuğun demek durmadı prensesin daha fazla
dualarımız seninle canım inş. çıkacak bebişin kuvezden

canım benim gözün aydın rabbim kuzunu analı babalı sağlıkla büyütsn
inş en kısa zamanda küwezdnde çıkar dualarımz sizinle

ayyy ben stres yaptım acil memlekete gitmeliym sanırm

teşekkür ederim cnm darısı başınıza sağlıkla gelir vinşallh zamanında...gideceğiniz yere bir an önce gidin beklemeyin...belli olmuyor bu bebişlere

canım öncelikle geçmiş olsun ve gözün aydın.Allah analı babalı büyütsün.en yakın zamanda küvezden çıkar kollarında olur inşallah miniğin.ocak bebekleri çok aceleci çıktı ya arka arkaya geliyorlar.

kızlar selselden hala bir haber yok ne yaptı acaba inşallah bebekleri ve kendisi iyidir.

denizde yok birkaçgündür oda mı doğum yaptı acaba malum bu bebekler erkenden ceeeehhhh diye geliyorlar...

elifim az kaldı heyecan doruktadır şimdi belkide birazda o yüzden uyuyamıyosundur
bendede bi iştah azalması vardı dr ben heyecana bağlıyorum dedi :))
benim dr da epidurali pek önermedi senin dediğin gibi bebeğin doğumu acısından zor oluyomuş biraz bazı annelerde ıkınma hissi olmuyomuş vakuma ihtiyaç duyuluyomuş vs..
kuzum 1 gün yatırıyolar normal doğumda nazı evde yapacan gibime geliyo
kaç kilo olmuş bebişin

canim gözün aydin,Allah anali babali saglikli büyütmeyi nasip etsin.Insallah en yakin zamanda küvezden de cikar evine getirirsin.

Bizim bebekler ocak ayini görmek istemiyorlar sanki,cok aceleciler cok.Bunlarla isimiz var bizim sabirsiz mi olacaklar ne.Benimkide eli kulaginda mi derler öyle iste,gelmek icin acele ediyor

teşekkürler ederim cnm...ewet cnm duramadı.ilk doğumum sezeryan olduğu için sezeryan oldu.ağrılarım başlamıştı.allah sağlıkla bebeğini kucağına almayı nasip etsin bebeğini...benim için dua et bebeğim küvözde bir an önce çıksın neolur dua edin

teşekkür ederim cnm seninde bebeğin küvözden çıkmış inan çok sevindim...inşallah allah banada nasip eder cnm meleğimi kucağıma alıp evime getirmeyi...gögüslerim şişti bugün eve çıkıcam hastaneden yarında bebeğimin yanına gidicem biz bartındayız bebeği ankaraya sevk ettirdik başkent üniversitesine orası ii olduğu için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…