- 14 Nisan 2011
- 9.304
- 16
- 158
- Konu Sahibi screamaway
-
- #11.881
canım ben köpek severleri üzerime çekmim diye ööyle yazdım yoksa doğru diyorsun köpek olan evde namaz kılınmaz,mekruhdur köpek en azından öyle derler oda temelde temizlikten kaynaklanıyor..
kedi temiz ama ben bizzat baktığım için söylüyrum bunu
ay canım korkuyormusun sennn
kız korkuyorsan nası bakacan hayvana
neyse inşallah aşarsın korkunu.
küçük kedi mevzusundada yavru kedi çok güzeldir acayip eğlenceli olurlar.. ya varya şimdi bi yavru kedi olsada oynasam yani. ama bi yerden sonra yorar çünkü çocuk gbi düşün. sürekli yaramazlık yapar laf anlamaz söz dinlemez hele bide inatsa aman yarabbii...
canım ben köpek severleri üzerime çekmim diye ööyle yazdım yoksa doğru diyorsun köpek olan evde namaz kılınmaz,mekruhdur köpek en azından öyle derler oda temelde temizlikten kaynaklanıyor..
kedi temiz ama ben bizzat baktığım için söylüyrum bunu
ay canım korkuyormusun sennn
kız korkuyorsan nası bakacan hayvana
neyse inşallah aşarsın korkunu.
küçük kedi mevzusundada yavru kedi çok güzeldir acayip eğlenceli olurlar.. ya varya şimdi bi yavru kedi olsada oynasam yani. ama bi yerden sonra yorar çünkü çocuk gbi düşün. sürekli yaramazlık yapar laf anlamaz söz dinlemez hele bide inatsa aman yarabbii...
evet tatlicadicimmmm, aynen oyle bakcam... yavru kedi istiyorummm minicikk olsun.. hatta mumkunse hep oyle kalsin, hic buyumesin...arastirdim bir ara, ama oyle cinsleri yok sanirim bulamadim...:26:
bu arada benimki de istiyor, bayadir dusunuyorduk,ama hic kesin karar veremedik....
regencimmmm, neden oyle diyorsunn ki... kucucuk iste ne guzel...
burdada kopeklerle konusuyorlar sanki anliyorlar, ay birde sinir oluyorum, trene, otobuse kopeklerini de sokuyorlar, koltuga oturuyor... sonra butuk koltuk tuy icinde kaliyor...
cok tuylu kediler de var tabii.. su tuy meselesine de care bulmak lazim almadan... hic sevmem oole ev tuy icinde kalirsa...:26::26::26:
-Alıntıdır-
“Kedi tüyü kist yapar!”
“Kedi, hamile kadına düşük yaptırır!”
“Kedinin kılını yutarsan kist oluşur!”
“At şu hayvanı sokağa yoksa sonunda seni öldürür. Toksoplazma olursun. Bağırsakların delinir, kistler oluşur!”
Bu sözleri duymayan bir kedi sahibi var mıdır? Konu-komşumuz, eş-dostumuz, en çok da ailemizden bazı kişiler parazit uzmanı, veteriner, laborant kadar bilgilidir. Veeee onlara göre kediniz canavardır, sizi öldürebilir.
Tüm bunlar safsatadır. Çiğ et yemeyen, parazit aşısı-ilacı düzenli olarak yaptırılan bir kedi, yukarıda sayılan suçlamalardan muaftır. Tüylü, peluş oyuncaklar kadar masumdur. Yani tüyleri, dışkısı size hiçbir şey geçirmez, sizi hasta falan da etmez!
Şimdi de işin bilimsel ispatı:
Pişmiş gıda veya kuru mama ile beslenen ev kedilerinde parazit olmaz. Kediniz sokağa çıkıyorsa, orada ne yiyip ne içtiğini bilemeyeceğiniz için tedbir olarak parazit aşısı yaptırabilir böylece onu ve kendinizi koruyabilirsiniz.
Yok ille de kedimden bana toksoplazma bulaşsın, kist sahibi olayım derseniz, kedinize boool bool çiğ et ve sakatat yedirin, parazit aşısı veya ilacı kullanmayın, çiftlik hayvanlarının dışkılarıyla haşır neşir olmasını sağlayın, hasta kuş veya fare yedirin. Bu kadar da yetmez, bir de dışkısını günlerce kum kabında bekletip, sonra da çıplak elle alıp atın ve ellerinizi yıkamadan yiyip için. Bu arada kedinizin toksoplazma bağışıklığı olmadığından da emin olun ki, bu saydıklarım işe yarasın. Bu saydıklarımı yapabilirseniz, bir ihtimal başarılı olabilirsiniz. Yani özel gayret gerekir!!!
Toksoplazmanın Ookist formu, kedilerin dışkılarından geçen şeklidir. Kediler son konaktır. Etkenin infekte ettiği diğer canlılar ise, ara konak olarak rol oynarlar. Seksüel evre, kedilerin bağırsaklarında tamamlanır. Bu evrenin sonucunda gelişen infektif ookistler, dışkı ile atılırlar. Daha sonra, otçul ve etçil hayvanlarla insanlarda gelişebilen aseksüel evre başlar. Hastalık insana, ookistin ağızdan alınmasıyla, iyi pişmemiş veya çiğ et yenmesiyle, kontamine gıdaların ağızdan alımıyla, domuz eti yenmesiyle, anneden cenine kan yoluyla veya nadiren de olsa direkt şırınga edilmesiyle (kan nakli) bulaşır.
Şimdi bir düşünün, kedi dışkısını ağızdan alma şansınız ne? Dışarıda yediğiniz yeşillikler ne kadar iyi yıkanıyor, etler iyi pişiyor mu ve onlardan alma şansınız ne?
Enfeksiyonların büyük kısmı, bağışıklık sistemi normal kişilerde asemptomatiktir veya hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi geçer. Toksoplazmozisin yol açtığı şikayetler, yorgunluk ve kas ağrısıdır, grip gibi hissedebilirsiniz. Bazı kadınlarda herhangi bir şikayet görülmez. Bir kere toksoplazma alan kişi, bağışıklık geliştirir ve bir daha etkilenmez. Bağışıklığı olan anneden, hamilelikte bebeğe de geçer ve bebekler de etkilenmez, bağışık olarak doğarlar.
Toksoplazma infeksiyonu, dünya üzerinde yaygın bir zoonozdur (hayvandan insana geçen hastalıklar). Amerikalı kadınların % 25 ila 45’i, semptomlar görülmediği halde bu organizmayı taşımaktadır. Her 800-1400 gebelikte, 1 ceninin toksoplazmozis taşıdığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda, farklı yaş gruplarında bu oran % 10-50 arasında saptanmıştır. Fransa bu konuda en yüksek orana sahiptir.
Fransızlar genelde iyi pişmemiş, kanlı et yedikleri için olabilir mi? Yoksa kedi dışkısını en çok onlar mı ağız yoluyla alıyorlar?
Dünyanın değişik yerlerinde, kedilerin yaklaşık %1'inin ookist çıkardığı saptanmıştır. Ne kadar düşük bir oran değil mi? Ancak kediler olmasa da, etle beslenme ve konjenital infeksiyon gibi bazı faktörler, infeksiyonun kalıcılığını sağlamaktadırlar. Kuzuların % 10 ve domuzların yaklaşık %25'nin, doku kisti içerdiği ispatlanmıştır. Dana etinde ise, nadiren doku kistine rastlanmaktadır. Pastörize edilmemiş keçi sütü, midye ve yumurta ile de bulaşma olabileceği bildirilmiştir. Doku kisti içeren et, sebze ve diğer besinlerin yenmesi, etkenin insana geçişinde en önemli yol olarak görünmektedir. Toksoplazma gondii, bütün memeli hayvanlara ve kuşlara geçebilir. Özellikle domuz, kuzu, tavuk ve tüm avlanan hayvanların etinde toksoplazma ookistleri çok yaygın olarak mevcuttur. İneklerin toksoplazmaya karşı bağışıklıkları vardır ve bu paraziti yok ederler. Yani, dana etinde ve taze inek sütünde oositler bulunmaz.
Ev kedileri, enfekte kemirgen hayvanları ve kuşları yiyerek bu enfeksiyonu alır. Enfekte kediler, sağlıklı görülür ve hiç belirti vermezler. Bu parazit, ev temizlik ürünlerine dirençlidir. Çamaşır suyu, yüzey temizleyicileri paraziti öldürmeyebilir. Dışkıda 1 yıl canlı kalabilir.
Kediden toksoplazma alma ihtimali, neredeyse piyango çıkmasıyla aynı oranda. Neden mi?
Kedi, dışarı çıkıp bu paraziti taşıyan bir av (fare, kuş vb…bulup yiyecek. 2 hafta bu parazit kedinin bağırsağında çoğalıp üreyecek. Bunun için de parazitin dişisi ve erkeği aynı dönemde kedinin bağırsağında bir araya gelecekler ki, oositler oluşsun. Dışkısıyla dışarı attığı parazitin bulaşıcı olabilmesi için en az 5 gün geçecek. Çünkü ortalama 5 gün (minimum 24 saat iddiaları varsa da, bilimsel ispat 5 gündür) kalmış dışkıyla ancak bulaşabilir, daha önce bulaşıcılığı yoktur. Bu dışkıdaki parazit ağız yoluyla insana geçecek. Başka türlü bulaşamaz, tüy yutmakla falan olmaz çünkü yumurtalar tüyde kalamaz. Tek yolu ağız yoluyla girmesidir. Üstelik parazit aşılı kedi bunları yapsa bile, aşının koruyuculuğu nedeniyle zaten parazit vücudunda yaşayamayacağı için yumurta (oosit) de üretemez.
Diyelim ki hamile kaldınız. Gebeliğin başlarında bir toksoplazmozis testi yapıtırabilirsiniz (bu test Fransa’da zorunlu gebelik testidir) antikorları taşıdığınız saptanmadıysa, hastalık yok demektir. Antikor varsa, zaten bağışık olduğunuz için endişe etmenize de gerek yoktur. Enfeksiyonu sadece gebeliğin başlarında ve ilk kez olarak alırsanız, düşük yapabilirsiniz. Bu nedenle, eğer hamileyseniz ve toksoplazma testiniz negatif çıktıysa, kedinizi test ettirebilirsiniz. O da negatifse, sorun yoktur. Kedinizde test pozitif çıkarsa, test sonucu pozitif olan ama artık oosit yaymayan bir kediden enfeksiyon kapmanız mümkün değildir. Çünkü kazandığı bağışıklık, kedilerin %55'inde 6 yıla kadar devam eder. Bu nedenle, hamile kalmadan önce hem kendinizi, hem kedinizi test ettirmeniz önlemdir. Toksoplazma enfeksiyonu geçirmiş olan bir kedi, 6 ile 12 ay arasında dışkıyla oosit yaymaz. (fakat FIV ve FeLV gibi bağışıklık sistemini düşüren enfeksiyonlar, bu bağışıklığı ortadan kaldırır). Ayrıca oositlerin yayılması, enfeksiyonun ardından sadece 5 ile 14 gün sürer. Kediniz hala oositleri yayıyorsa bile, kediye dokunarak enfekte olma olasılığı, bugüne kadar sıfır olarak tespit edilmiştir. Bunun nedeni ise, oositlerin dışkıdan başka bir yerde bulunmaması ve kedi tüylerinde yapışıp kalmamalarıdır. Bunun dışında, dışkıyla yeni yayılmış oositler, bu kadar tazeyken enfeksiyona neden olamazlar. Bunun için, 25 derecede 5 gün veya 11 derecede 21 gün geçmesi gereklidir. 4º C'nin altında ve 37º C'nin üstündeki sıcaklıklarda sporulasyon zaten olmaz.
Yani kedi tuvaleti her gün temizlenirse; kedi, parazit aşısı ile düzenli aşılanırsa ve çiğ et yedirilmez, yemesi de önlenirse, enfeksiyon riski ortadan kaldırılmış olur.
Kediler bir numaralı risk değildir. Yaygın düşüncenin aksine, toksoplazma infeksiyonunun en büyük nedeni kediler değil, yeteri kadar pişmemiş et ve iyi yıkanmamış sebze-meyvelerdir. Ayrıca toksoplazma tehlikesi olan toprakla çıplak elle uğraşmak ve elleri iyice yıkamamak da, önemli bulaşma yollarındandır.
Bu nedenle çiğ et yenmemeli, kedilere de yedirilmemeli, çiğ et ellendiğinde eller hemen yıkanmalıdır. Kirli ellerin kesinlikle göz, burun ve ağızla temas etmemeleri gerekir. Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmadan yenmemelidir. Bahçe işleri ile uğraşırken, mutlaka eldiven kullanılmalıdır.
bak onda haklisin manyak yaa bunlar... gecen yolun kenarindan gidiyoruz, tel örgünün arkasinda bahcede kadin ayni cins 3 köpek gezdiriyo.. su tüylü kücüklerden.. neyse bizi görünce havlayarak geldiler.. esim diyoki suna bi tekme atacan geldigi yere geri ucacakmanyak askim... kadin bi kizdi gelin buraya rahatsiz etmeyin diye... geldikleri gibi geri gittiler sessiz sessiz hem de:26::26::26::26::26:
ama ben bahcem olur da köpek almaya karar verirsem, tüysüz olanlardan alcam... labrador, pitbull, bulldog, rottweiler ya da fransiz bulldog... sonuncusu bek bi tatli ama kulaklari sivri sivri... kücük de hani...
supersin tatlicadicimmm, ben almayi dusunurken, bu aralar hamilelik dusundugumden dolayi vazgecmistim... Demek bir zarari yokk...Alcam insallahhh, evime yerlesimmm...
öyle tekme falanyazıktır günahtır.. karşıdakide can...
ben köpekte goldenları çokkk seviyorum. neden sevdiğimi çok sonradan öğrendim ama.. bana hep şirin gelirlerdi...
sonra eşimle konuşuyorduk bi gün. hani köpeğin her cinsinin bir özelliği vardır ya. mesela çoban köpekleri ve kangallar tek başlarına bir sürüyü götürüp otlatıp geri getirebilirler yada ne bilim senbernantlar soğuk hava şartlarında yaşayabilir ve kar altından insan kurtarabilir... bu böyle gider meğer goldenlerde "bakıcı köpeklermiş" tek başlarına bir bebeğe bakabilirlermiş.... çok şaşırmıştım ama sonra düşününce gerçekten olabileceğini anladım..
canim tekme dediysek sakasina öyle bir sey yapmaz benimki... bir de sIkIysa yapsin mahkemelik olur aninda... evet hatta videosu var izledin mi?? bildigin bakiyor bebege.. bir de altini degistirse tamam...
ay bilmiyorum video yu.. hemen bulup izleyeceğim canım...
tekme mevzusunu yapan çok insan var.çok üzülüyorum inan. kızım sana söylüyotum gelinim sen işit misali yazdım ben onu yapmayan üstüne alınmasın hiç
onu da biliyorum canim... tekme ine iyi.. pisligin teki binanin catisindan atiyo.. bu video da face de var.. Allah da birgün onu atsin öyle....
sakinizzz bugunnn.. herkes calisiyor galiba bugunnnnn....:26::26:
azracim, zaten gitti gelmedi...
silacimdan sess yokkk bu gece hicc...
neselikizcimmmm, bir bakti kacti...
konu sarmadı bu gece kimseyi,herkez bakıp kaçıyor. ben sussam iyi olur sanırım
ay canlarim iyi geceler hapi öpüyorum sizleri... yarin sabah görüsürüz...
yoo.. bu geceki konular guzeldi bence.... buraya birseyler yazmaktan kolum agridi benimmmm....
biraz benimkine masaj yaptirayim...
ay canlarim iyi geceler hapi öpüyorum sizleri... yarin sabah görüsürüz...
iyi geceler tatlimmmm...
ben de kacimmmm artik listeyi gonderip, iyi geceler tatlicadicimmmm.....
yaptır canım yaptır,elleri dert görmesin kocişinin
benimki koltukta sızdı herzamanki gibi,yarında yola gidecekmiş 2 gün yalnızım ben
burda sabahlarım artık
bu arada ben birazcık hassasın hayvan konusunda. o yüzden bu konuya girince(nasıl girdik onu bile hatırlamıyorum) çok konuşuyorum. bazen reelde insanları kırabiliyorum kedimi savunacağım diye..üzülüyorumda sonra. neyse artık affolsun ters bişey söylediysem...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?