2012 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

merhaba anneler ben yine uzun bir aradan sonra yazıyorum :) kızım ipek meral 7 haftalık oldu çok şükür. bende bir çoğunuz gibi anne sütü ile besliyorum ve doktora gittigimizde gayet güzel kilo almış sadece anne sütü alsın yeterli dedi. ama bazen sırf akşam banyosundan sonra ek mamada veriyorum biraz çünkü bizimki maşallah bir buçuk saatte bir emmek isityor :)) karnımı aç oluyor yoksa keyif içinmi meme aranıyor onu anlamadım. bizimde çok şükür pek gaz sıkıntımız yok. tek sıkıntımız kusması. emdiği sütün fazlasını çıkarıyo böle kesik yoğurt gibi sanki. doktor kilo alamasa önemli bir sorun ama çok şükür kilosu gayet iyi dedi. bu arada benim de yavrum gün içinde pek uyumuyor genelde ilgi bekliyor ve kucak istiyor ama geceleri rahatız güzel uyuyor maşallah

slm ciciler, şu lohusalık yada emzirme döneminde neler yapamayız diye bir dolu liste var ama ne ler yapabiliriz diye yok
ya ben bitki çayı hiç sevmem kahve içme , çay içme, hatta ayran a bayılırım onu da içme, su dışında ne içicem bennn kompostodan değişiklik istiyorum benn : google amcadan arattıklarımı görseniz :26:emzirme döneminde meyve suyu içilirmi ? yada ne içilir ?saç boyatılır mı ?

birde şu emzirme saatleri arasındaki süreye takıldım ben , benim ki en fazla 2 saatte bir emiyor , ama genelde 1,5 saate ayaklanıyor, geceleri o ara biraz uzayabiliyor , bu ara ne kadar olmalıki ben çözemedim? doktor bana öle bir kısıtlama getirmedi ama ,sizi okuyunca acaba mı diyorum ???

sonra gece bebişlerin alt değiştirme olayını nasıl yapıyorsunuz , ben genelde en fazla 3 saatte bir alt değiştiriyorum , çok mu kısa ? yada uzun mu,tabi hal böyle olunca bazen alt değiştirirken uyanıyor gecenin bir yarısı , sonra karga kahvaltısı yapıyoruz hep beraber ,ama değiştirmeden de içim rahat olmuyor , sanki pişik yapıcak yada ne biliyim öle pis kalırsa güzel uyuyamaz diye düşünüyorum ,:26:
napcam yaaa :26::26:

Kizlar alinti yapmadan yazim bende. Hafta sonu kayinvalideye gittik bebis iki gun boyunca gece gunduz uyudu. Normalde gunduz uyumaz gaz sıkıntısından. Kucakta yarim saat ayakta 10 dk ole uyur tabiki bugunde ole oldu. Gece 11 -12 den once gece uykusuna tam dalamaz gunduzku gibi acar gozleri.
Bez olayina gelince gece uykusuna gecmeden bezliyorum sabaha kadar bidaha acmiyorum kaka yapmadigi surece. İki kere actim kaka yuzunden bi sonraki uykusu 2 saat sonra oldu. Gece uyumayan cocuk zor. Sabah 6 da kalkarsa 6 da 8 de jalkarsa 8 de aciyorum bezini ve hiiiiccc bisi olmuyor.

Kızlar benim bebeğimde uykusunda ağlıyor resmen bağırıyor sanki canı yanmış gibi korkuyorum oyle olunca ama saniyelik hemen koşuyorum beşiğine ellini tutuyorum

kızın küçükse kıskanması çok normal benm kızım 5 yaşında başlarda çok belli ediyordu kıskandığını ama atlattık maşaallah şimdi hiç kıskanmıyor 42günlük olduk ama kızım okula başladığı için çok zorlanıyoruzz Allah yardımcımız olsun

canm benm kızımm sürekli kusardı 1 yaşına kadar kustu dr kilo alımı ii olduğu için endişlenecek bişey yok diyordu
zaten fazlasını çıkarırmış bebek
oğlumda 42 günlük hiç kusmamıştı ama 2-3 gündür emdikten sonra azar azar kusmaya başladı

slm,ben şu anda su ve kayısı suyu dışında bişey içmiyorum diyebilirim,emzirmeyi de bebek ne zaman isterse ya da ben bazen o çok acıkmadan emziriyorum yani saatli değil.gece alt değiştirme olayındaysa bende çok kararsız kalıyorum.genellikle emzirmeden önce alıyorum ama emzirirken altına yapıyorsa çok düşündürüyor beni çünkü emerken uyuyor altını alsam uyanacak.almadığım olmuştu çok uykum olduğu zaman.
emzirme döneminde bende kendimi yiyecek içecek konusunda çok sınırlandırdım.yaptığm tek şey saç boyatmak oldu.onu da yapıyım bari yaa

Kızlar benim bebeğimde uykusunda ağlıyor resmen bağırıyor sanki canı yanmış gibi korkuyorum oyle olunca ama saniyelik hemen koşuyorum beşiğine ellini tutuyorum

benimkide yapıor öle, bir an ciyaklıyor , herhalde rüya görüyor da korkuyor diyorum ,

Benim sol göğsümde meme ucunun etrafındaki kahverengi bölgede egzama oldu. Doktor göğüs pedi kullanma dedi. Birde pamuklu iç çamaşırı kullan dedi. Ya nedir benim bu göğüslerden çektiğim doğru dürüst emziremedim yavrumu. Yok catlagiymis yok yarasiymis. Simdi de egzama bu kadar seye rağmen en azından bol süt verse herseye amenna diyecem ama oda yok.

benımkıde kusuyo ama çok sık değil,endişelenecek bişey yok canım. fazlası çıkıyor ve 2. aya yakın artık kusma olurmuş.
benımkı her emzırmeden sonra kusuyor canım mıktarı bellı olmuyo ama bazen burnundan bıle gelıyor kusmuklar.bugun asımız var kılosu ıyıyse endıse etmeyeyım bari
aynen ya hele banyodan sonra mutlaka kusuyoruz hıc temız kokmayalım yanı gıdışlarımız kusmuk oluyo
evet hıckırıkla bırlıkte oluyo bazen umarım gecer.valla ben gazını cıkartmaya korkuyorum foşşş dıye boşaltıyo ozaman içtiğini.
umarım gecer canım bızde anlattıgın gıbıyız.bende yuksek yastıkta yatırıyorum yan cevırıyorum mutlaka.agzına gelınce cok rahatsız oluyo sınırlenıp kafasını kuvvetlıce arkaya ıttırıyo ozamanda tekrar yutuyo...off ne yapacagımı sasırdım.doktorlara gore hersey cok normal dert degıl zaten
yaa bizler ne evhamlı annleriz
kussun hayatm endişelenme hatta ben bazen kusunca seviniyorm sütüm ne güzel yetiyo çok diye :))
eğer tabiri caizse çökelek gibiyse sütün yarıyo demktr
yok tatlım ya endıse edılmeyecek gıbı degıl kı.neyse bugun kılomuzu ogrenırız ıyıyse evham yapmayacagım

Kiz biriniz burda bi karisimdan bahsettiniz 1 kasik rezene anasin falan onu yapicamda bu tarife nekadar su konuluyor. ? Benim sut yine bitti acil bisiler yapmaliyim

Kiz biriniz burda bi karisimdan bahsettiniz 1 kasik rezene anasin falan onu yapicamda bu tarife nekadar su konuluyor. ? Benim sut yine bitti acil bisiler yapmaliyim

1 yemek kaşığı IHLAMUR
1 yemek kaşığı REZENE
1 yemek kaşığı KURU ISIRGAN YAPRAĞI
1/2 yemek kaşığı ANASON
1/2 yemek kaşığı KİMYON

CANIM BEN KİMYONU BİRAZ DAHA CANLI KOYUYORUM.KAYNAR SUYU BU KARIŞIMIN ÜZERİNE DÖK KAPAĞI KAPAT 15 DK DEMLE.BEN ÜZERİNİ GEÇENE KADAR SU KOYUYORUM.DAHA HIZLI SÜT DOLUYOR CİDDEN.AMA BENİM SAĞ GÖĞÜS BOŞ GİBİ DAHA FAZLA SÜT ÇIKIYO.SOL GÖĞÜS DOLGUN VE SERT AMA AZ SÜT ÇIKIYOR.AĞRI SIZI DA YOK NEDEN ACABA

dün ve önceki gün 2 saatte bir emzireim dedim.2 saat sonra uyandı.malumsüt depolarımız bu tempoya yetişemedi.

kızlar bişi sorcam.sütten hemen sonra mama verdiğiniz oluyor mu?1 dk bile geçmeden mesela.bazen yetmeyince ardından mamayı dayıyoruz.zararı olur mu ki 2 farklı maddenin ard arda alınması

canım saglık ocagının ucretsız olarak verdıgı monovit d3 adında damla kullanıyoruz.gunde 3damla.bız sımdılık mama kullanmıyoruz.bır doktoruna sor ıstersen ne anlama geldıgını

canım aynısını biz de kullanıyoruz.kusmaya gelince sevi bebe çok fonksiyonlu minder gibi bir ürünü var.onda yatırıyorum reflü yastığı gibi.kusma sorunumuz yok şükür sadece emdikten hemen sonra sağa sola dönderirsem oluyor.

canım öyle olunca da onu yutcak buna çarpcak telaşı oluyor.çok korkuyorum o dönemden.ben bakamayıp çalışcam sanırım umarım bakan kişi gözünü açar ebeveynler bakcak istemesem de

ayy buyusunde kırp doksun napim :) ne istediğini bilmiyosun ağlıyo allahım deli oluyorum,dün çıldırtı beni saat 1 den akşam 9 a kadar uyumadı yarım saat uyudu yapmadığım şey kalmadı,gözler oldu kıpkırmızı ama uyumuyo inat. delirdim artık

Kızlar 2 SORUM VAR
1-bebişiniz emdi-altı temiz ve uyumadı.ne yapıyorsunuz?benimkinin gözler faltaşı gibi açık oluyor uyumak istemiyor uykusu olmuyor.2-3 dk kucakta gezdirme konuşma vb yapıyoruz sonra ağlıyor zırlıyor.oyalayamıyorum siz neler yapıyorsunuz?çabuk sıkılıyor sıpalar.

2-GÖZLERİ ŞAŞI BAKIYOR MU NE YAPIYORSUNUZ EŞİM ELİNİ YÜZÜNE KAPATIYOR ŞAŞI BAKMASIN DİYE.GÖZ KASLARI GELİŞMEMİŞ BUNLARIN KORKUYORUM ÖYLE BAKINCA.

BİR DE İLKSÜT-SONSÜT DENGESİZLİĞİ DİYE BİŞEY VARMIŞ.KÖPÜKLÜ KAKA ARAŞTIRMASI YAPARKEN BULDUM. EMERKEN GELEN İLK SÜT İŞTAH AÇICI-KARBONHİDRATLI-TATLIYMIŞ.SONLARA DOĞRU GELEN SÜT YAĞLI VE DOYURUCUYMUŞ.BEN DE İKİ GÖĞSÜ AYNI ANDA EMZİRİYORDUM AMA DOYMAMASINI BUNA BAĞLIYORUM.İKİSİNDEN DE İLK SÜTÜ ALIP DOYMUYOR.BİR GÖĞÜS BİTENE KADAR 2-3 AYRI SEANSTA VERİYORUM.

BEBEK SÜTÜN YÜZDE 90'INI İLK 5 DAKİKA EMİYOR!
Bebeğinizi doğumdan sonra en kısa sürede (en geç yarım saat içinde) emzirmeye başlamalısınız. Bebeğiniz bu dönemde emmeye çok istekli olur, eğer süt vermeye gecikirseniz, bebeğiniz uzunca bir süre emmeye isteksizlik gösterir ve bu da sizin ilk emzirme sürenizi geciktirir.

Süt gelmese bile annenin bebeği erkenden emzirmesi gerekir. Bu, bebeğinizin emme refleksinin oluşmasını, sütünüzün salgılanmasını ve rahminizin kasılıp, daha çabuk iyileşmesini sağlar. Takip eden süreçte ise, bebeğiniz sizin memenizi her aradığında, gece ve gündüz sık sık emzirmelisiniz. Sütünüzün bebeğin midesinden geçiş süresi 15–45 dakikadır.

Anne sütü ve emzirme hakkında merak edilenler:
Bebeğiniz bir öğünde alacağı sütün yüzde 50’sini ilk 1-2 dakikada, yüzde 90’ını ise ilk 5 dakikada emer. Ortalama emzirme süreniz 15-30 dakika arasında olmalıdır.

Bebeğinizi sabit zaman aralıkları ile değil, o istedikçe emzirmeye çalışmalısınız. Bu süre 30 dakika ile 3 saat arasında değişmekte olup, beslenme aralıklarının ilk ay için 3 saati aşmamasına özen gösterin. Daha sonra ki aylarda, bu süre bebeğinizin isteğine göre uzar.

Anne sütünün yeterliliği, göğsünüzü sıktığınızda süt gelmesinden, bebeğiniz düzenli bir şekilde kilo almasından (ilk 3 ay günde en az 20 gr ,sonraki 3 ay günde en az 15 gr almalıdır) anlaşılır.
Bebeğiniz günde 5-6 kez altını ıslatıyorsa, sütünüzün yeterli olduğunu anlayabilirsiniz.

Bebeğiniz sütünüzle doymuyor ise;
Kan şekeri düzeyinin düşmesine bağlı olarak, uyuklama ve ağlamama gözlenir. Sakin görünümü size yanlışlıkla bebeğinizin doyduğu izlenimini verebilir. Bu yüzden bebeğinizin kilo alımını, ilk 1 yaşa kadar yakından izlemelisiniz.

İlk sütler neden önemlidir?
Doğumdan sonraki ilk 7 günde vücudunuzun ürettiği süte, ilk süt (kolostrum) denir. Sarımsı renkte olan bu süt, özellikle protein, mineral ve vitaminlerden zengindir. Sarımsı renk, yüksek beta karoten düzeyinden kaynaklanır. Kolostrum proteinin içeriğinde, bebeğinizi hastalıklardan koruyucu antikorlar (özellikle IgA) ve barsak epitelinin direncini arttırıcı maddeleri bulunur. Kolostrumun özgül ağırlığı, 1040–1060 arasında değişir. Bir öğünde vücudunuzun ürettiği miktar 2–20 ml arasında olur. Kolostrumun enerji içeriği 67kcal/dl’dir. Doğumunuzdan sonraki ilk 7–15 gün arasında üretilen süt ise, “geçiş sütü” olarak bilinir. Bu sütte toplam protein miktarı azalırken laktoz, yağ ve toplam kalori içeriği artar. İlk iki haftadan sonra anne sütü “olgun süt” özelliği kazanır.

Sütün miktarı bebeğe yeterli oluyor mu?
Bebeğinizi her emzirdiğinizde, vücudunuz sütü bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun olarak üreterek, miktarını ayarlar. Emzirmenizin başında karbonhidrattan zengin bir süt (önsüt) verirken, sonuna doğru yağdan zengin bir süt (son süt) salgılarsınız. Aslında vücudunuz,, iki bebeği emzirebileceğiniz kapasitede süt üretebilme yeteneğine sahiptir.

Hangi emzirme pozisyonu doğrudur?
Emzirmenin tek bir pozisyonu yoktur. Beşik pozisyonu, çapraz beşik, yatar pozisyon gibi değişik pozisyonlardan kendinize en uygun olanı seçip, emzirebilirsiniz. Doğumunuzu takip eden ilk günlerden sonra beşik pozisyonu önerilir.

Beşik pozisyonu için neler yapılmalıdır?

Arkanıza hafif yaslanarak otururun.

Kolunuzu dayamak için bir destek bulun.

Ayaklarınızı uzatmak veya ayağınızı dayayıp, dizini yukarı kaldırmak için bir puf edinin.

Bebeğinizi kolunuza veya bir yastığa uzatıp, yaklaşık 45 derece bir eğimle memenize yaklaştırın.

Bu pozisyonda bebeğinizin elleri serbest olmalıdır. Böylelikle memenize temas edebilir ve ellerinin yardımı ile meme başınızı bulabilir.

Elinizin işaret ve orta parmağı yardımı ile meme başınızı, bebeğinizin ağzına yönelterek, baş parmağınız ile yukarıdan aşağıya doğru memenizi sıvazlayıp, sütünün kolay gelmesine yardımcı olun.

Bebeğiniz emme işlemi sırasında, ağzının içersinde bir vakum yapar. Bu negatif basınç, memenizden sütün gelmesini sağlar. Bebeğiniz memenizden ayrılırken bu basıncı yok etmek için bir parmağınızı bebeğinizin ağzına koyarak, basıncı azaltmalısınız.

Bebeğiniz ağzını genişçe açtığında, alt dudağını meme ucunuzun altına gelecek şekilde çabucak memenize yaklaştırmalısınız. Bebeğiniz ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı (areola) da kavramalı, alt dudağı dışa kıvrık olmalı ve çenesi memenize dayanmamalıdır.

Eğer bebeğinizi tam yatar pozisyonda emzirirseniz, gelen sütünüz burun arkasına kaçabilir. Hatta kulaklardan ve boğaza açılan kanalın ağzından, kulak yoluna geçerek enfeksiyona neden olabilir. Yenidoğan kulak iltihaplarının en sık rastlanan nedeni, hatalı pozisyonlarla emzirmedir, ayrıca yattığınız yerden bebeğinizi emzirmeniz hem sütünüzün gelmesi hem de olabilecek tehlikeli sonuçlar yönünden sakıncalıdır. Emzirirken yatakta da olsa, mümkün olduğu kadar dik oturmalısınız.

Dr.İlkay Değerli

Son düzenleme:
Biz artık evde yalnızız ve ben bugün kızımı yıkamak istiyorum tek basina yikayan varmi? File ile tek basima rahat yikayabilirmiyim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…